Δροσιά, χρώμα, άρωμα, σ’ ένα ποτήρι!
Το μήνυμα ήρθε inbox από την κύπρια φίλη μου: «εγώ έτσι κάνω και τη φραουλάδα, απλά βάζω όση ποσότητα είναι οι φράουλες τόση και ζάχαρη κλπ κλπ κλπ». Είχα μόνο υπενθυμίσει στο facebook την ανάρτηση με την πιο επίκαιρη μαρμελάδα του Μάη, τη μαρμελάδα φράουλα.
Η Αργυρή ασχολείται με γλυκά, λικέρ και σιρόπια και έχουμε ανταλλάξει πολλές συνταγές και παρατηρήσεις. Μου έχει στείλει βιβλία με κυπριακές συνταγές και που έχει περιγράψει με μεγάλη υπομονή και ακρίβεια το καρυδάκι γλυκό (μη το ξεχάσουμε κι αυτό φέτος…) που έχω δημοσιεύσει εδώ και δυο χρόνια.
Μετά λοιπόν από …διμερείς συζητήσεις και διευκρινήσεις προέκυψε η συνταγή της φραουλάδας που θα δείτε. Η πρώτη δόση έχει ήδη καταναλωθεί και ετοιμάζομαι για την δεύτερη και πιο …γενναία, για να έχω για τις μικρές μου το καλοκαίρι.
Καταναλώσαμε λίγη ως σιρόπι πάνω από παγωτό, απολαύσαμε την περισσότερη με ανθρακούχο νερό μετά από γεύμα ως χωνευτικό, και αρκετή με μια ιδέα χυμό λεμονιού και 2-3 λουίζας. Η Αργυρή λέει να τη σερβίρουμε με φυλλαράκια δυόσμου ή μέντας αλλά και η λουίζα της πηγαίνει θαυμάσια. Δυστυχώς αυτό το σερβίρισμα δεν φωτογραφήθηκε γιατί έγινε σε νυχτερινή ώρα. Την απολαύσαμε βλέπετε με φεγγαράδα!
Η δική μου παρέμβαση στις οδηγίες της φίλης μου είναι ότι στο σιρόπι εγώ πρόσθεσα και πολτό φράουλας. Πιστεύω ότι της έδωσε κάτι παραπάνω αν κρίνω από την ανταπόκριση όσων την δοκίμασαν! Εύκολη συνταγή, που μπορούν να φτιάξουν και οι λιγότερο έμπειρες. Ένα γλυκό σιρόπι με υπέροχο φυσικό κόκκινο χρώμα, χωρίς χρωστικές και συντηρητικά, που δίνει ένα δροσερό αναψυκτικό και μπορεί να γαρνίρει παγωτά, κρέμες και τούρτες!
Υλικά
500 gr φράουλες (ζυγισμένες καθαρισμένες)
500 gr ζάχαρη
Χυμό ενός λεμονιού
500 ml εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ
Για το σερβίρισμα, παγωμένο ανθρακούχο νερό ΖΑΡΟΣ, αν μας αρέσει με ανθρακικό
ή εμφιαλωμένο νερό αν μας αρέσει χωρίς ανθρακικό,
Επίσης, φέτες ή χυμό λεμονιού, φυλλαράκια λουίζας, δυόσμου ή μέντας!
Επί το έργον
Πλένουμε καλά τις φράουλες και τις κόβουμε σε κομματάκια. Τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, και τις αφήνουμε για 5-6 ώρες να κατεβάσουν τα υγρά τους.
Όπως είναι με τα υγρά που έχουν κατεβάσει τις βάζουμε σε κατσαρόλα ευρύχωρη να βράσουν (πρέπει να έχουν χώρο γιατί φουσκώνουν πολύ) και απομακρύνουμε τον αφρό όταν αρχίσει να μαζεύεται στα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι (δεν θέλουμε να δέσει το σιρόπι τώρα). Περνάμε από σήτα το περιεχόμενο της κατσαρόλας (δείτε παρατηρήσεις) και παίρνουμε το σιρόπι.
Αλέθουμε τις φράουλες στο multi και περνάμε τον πολτό από τη σήτα. Συγκεντρώνουμε σιρόπι και πολτό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Στην φωτογραφία φαίνονται οι διαδοχικές δοκιμές μέχρι να πετύχει το σωστό δέσιμο.
Αφήνουμε να ηρεμήσει από το βρασμό και αδειάζουμε σε ζεστά αποστειρωμένα μπουκάλια ή βαζάκια. Όταν κρυώσουν εντελώς τα φυλάσσουμε σε ντουλάπι ή στο ψυγείο. Σερβίρουμε με παγωμένο νερό, επιτραπέζιο μεταλλικό ή ανθρακούχο, με αραίωση 1:4 ή 1:5 ανάλογα με το πόσο γλυκιά μας αρέσει!
Παρατηρήσεις
- Η Αργυρή χρησιμοποιεί τις φράουλες για μαρμελάδα και δένει μόνο το σιρόπι για τη φραουλάδα. Με αυτή την πληροφορία, μπορεί πολλές φίλες να επιλέξουν να αλέσουν μόνο μια ποσότητα από τις φράουλες.
- Για να πλυθούν καλά οι φράουλες, πριν αφαιρέσουμε το πράσινο κοτσανάκι καλό είναι να τις αφήσουμε για κανένα 15λεπτο σε μια λεκάνη με νερό. Μετά θα αφαιρέσουμε το πράσινο κοτσανάκι και θα τις ξεπλύνουμε 2-3 νερά.
- Μπορούμε να αποθηκεύσουμε το σιρόπι αφού κρυώσει σε κρύα αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα. Έτσι κι αλλιώς εγώ προτείνω τη διατήρησή του στο ψυγείο.
- Όπως έχω ξαναγράψει στα σιρόπια, τα λικέρ και τις ζύμες χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό. Δίνει σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα ειδικά αν είναι χλωριωμένο ή πολύ σκληρό το νερό του δικτύου. Από τα εμφιαλωμένα νερά προτιμούμε πάντα τα φυσικά μεταλλικά. Αυτά γράφουν στην ετικέτα «μεταλλικό νερό» και όχι απλά επιτραπέζιο. Το μοναδικό μεταλλικό νερό στην Κρήτη, είναι το ΖΑΡΟΣ που έχει βραβευτεί ως το καλύτερο νερό του κόσμου! Αντίστοιχης ποιότητας είναι και το ανθρακούχο της εταιρείας. Οι κρητικοί τα γνωρίζουν, οι υπόλοιποι ας τα αναζητήσουν!
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Καλησπέρα σας. Στους πόσους βαθμούς θεωρείται δεμένο το σιρόπι?
Διαφορετικά σιρόπια (π.χ. γλυκά, κουταλιού, σιρόπι για σιροπιαστά, σιρόπι για μαρέγκα, σιρόπι για λικέρ κλπ) δένουν σε διαφορετικούς βαθμούς. Συνήθως εγώ τα γλυκά κουταλιού τα θεωρώ δεμένα στους 105 βαθμούς.