Vegan/vegetarian

Σπιτικές πίτες για σουβλάκι

Σουβλακόπιτες: το ελληνικό flatbread, σε μια νόστιμη σπιτική εκδοχή! 

Χρήσιμη τη θεωρώ τη σημερινή ανάρτηση, παρόλο που με την καραντίνα έχουμε χορτάσει ζυμώματα και μαγειρέματα. Οι σουβλακόπιτες βλέπετε είναι από τα αρτοσκευάσματα που βολεύει να έχουμε στην κατάψυξή μας για πρόφταση αφού εκτός από τον πραγματικό τους σκοπό-να τυλίγουν γύρους και σουβλάκια-αντικαθιστούν πολλές φορές το ψωμί! Πίτες για σουβλάκια λοιπόν σήμερα!

Η αλήθεια είναι πως όλες αυτές οι πλακόπιτες –τα flatbreads κατά τον αγγλικό όρο- είναι τα πρωτόλεια ψωμιά όλων των πολιτισμών και υπάρχουν σε διάφορες μορφές στη γαστρονομική κουλτούρα όλων των λαών. Μια ματιά στο αντίστοιχο λήμμα της wiki μας δίνει μια εικόνα… Στα καθ’ ημάς βέβαια pita! Πίτα για γύρο, για σουβλάκι, για πολλά!

Ψωμιά επίπεδα, με σκέτο αλεύρι, αλάτι και νερό που έθρεψαν γενιές και γενιές… Πίτες λειψανάβατες που δεν έχουν φουσκωτικά, που ψήνονται σε πέτρινες πλάκες, σε κεραμίδια σε ρηχά ταψιά (σινί) εύκολα και γρήγορα, χωρίς να απαιτούν μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης και υψηλή θερμοκρασία.Το απλό ζυμάρι στην πορεία φούσκωσε με τη βοήθεια προζυμιού, αργότερα μαγιάς, εμπλουτίστηκε με άλλα υλικά και μείγματα διαφόρων αλεύρων, πολλές φορές με μυρωδικά με γλυκαντικές ουσίες και φτάσαμε να φτιάχνουμε ψωμιά ων ουκ έστιν αριθμός!

Όμως η πίτα, η απλή πίτα με τα ελάχιστα υλικά που ψήνεται πιο γρήγορα ίσως από κάθε άλλο είδος ψωμιού, δεν έχει εγκαταλειφτεί. Οι περισσότεροι λαοί εξακολουθούν να φτιάχνουν τις πίτες τους, να τις ψήνουν σε πλάκες, σε σινί και σε τηγάνια. Νάαν, τορτίγιες, φοκάτσιες, γιουφκάδες, σουβλακόπιτες, και τόσα άλλα αγαπημένα διεθνή flatbreads!

Τι είναι όμως αυτό που κάνει επιτυχημένη μια σουβλακόπιτα; Αυτονόητο είναι ότι όσο καλύτερης ποιότητας είναι το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά, τόσο πιο νόστιμη θα είναι η πίτα μας. Ναι, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό! Θέλουμε να είναι ελαστική, να τυλίγει ό,τι θέλουμε να τυλίξουμε χωρίς να σπάει, να φτιάχνεται εύκολα, να διατηρείται στην κατάψυξη!

Η καραντίνα έδωσε σε πολλές και πολλούς από μας την ευκαιρία να βελτιώσουμε τεχνικές σε πολλές συνταγές, να δούμε τα βιντεάκια που είχαμε για καιρό αποθηκεύσει στα αγαπημένα, να δοκιμάσουμε μεθόδους ημιεπαγγελματικές ή επαγγελματικές σε πολλά παρασκευάσματα. Από τα καλά της ταλαιπωρίας μας. Μπορώ να πω πως ο τομέας που θεωρώ ότι βελτιώθηκε στη δική μου κουζίνα ήταν οι τεχνικές της «αρτοποίησης». Δοκίμασα πολλές συνταγές, κατέληξα σε διάφορα συμπεράσματα που θα παρουσιάσω εν καιρώ και έφτιαξα περισσότερα είδη ψωμιών από κάθε άλλη περίοδο της ζωής μου. Πειραματίστηκα πολλαπλά!

Οι δοκιμές μου έγιναν και πάνω στις πίτες για σουβλάκια, το ψωμί της πρόφτασης όπως τις λέω γιατί τις έφτιαχνα έτσι κι αλλιώς συχνά. Όταν περίπου μισό χρόνο αν λογαριάσουμε και τα Σαββατοκύριακα είσαι εκτός κύριας κατοικίας, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να φτιάξεις και ψωμιά και πίτες!

Η μεγαλύτερη βελτίωση στις πίτες μου ήρθε από την αντικατάσταση μέρους των υγρών της συνταγής μου με ανθρακούχο νερό. Το είδα σε video και το εφάρμοσα στη δική μου συνταγή με εξαιρετικά αποτελέσματα! Ας δούμε λοιπόν τις σουβλακόπιτές μου όπως κατέληξαν τελικά με την καινούρια παρέμβαση!

Υλικά:

250 ml (1 κούπα) χλιαρό γάλα ή εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό ΖΑΡΟΣ

250 ml (1 κούπα) ανθρακούχο νερό ΖΑΡΟΣ σε θερμοκρασία δωματίου

7,5 ml (1,5 κουταλάκι του γλυκού) ξηρή μαγιά

5 ml (1 κουταλάκι του γλυκού) ζάχαρη

5 ml (1 κουταλάκι του γλυκού) αλάτι

45 ml (3 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο και λίγο για το άλειμμα της ζύμης

Περίπου 600 gr αλεύρι (συνηθίζω 500 gr για όλες τις χρήσεις και 100 gr ολικής άλεσης)

Λίγο σιμιγδάλι ή λίγο ακόμα αλεύρι για το πλάσιμο

(η κούπα και τα κουταλάκια μου είναι δοσομετρικά, αυτά που φαίνονται στις φωτογραφίες παρασκευής)

Επί το έργον:

Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά,  με 1 κουταλάκι ζάχαρη και 3-4 κουταλιές από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε να γίνει ομοιογενές το μείγμα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει.

Σε ευρύχωρο μπολ αδειάζουμε τη μαγιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το ανθρακούχο νερό και τα άλευρα σταδιακά ως ότου έχουμε μια κανονική προς σφικτή ζύμη. Μπορεί να πάρει +/- 50 gr πάνω ή κάτω από το αναφερόμενο στα υλικά. Ζυμώνουμε πολύ καλά στο χέρι ή με το γάντζο του μίξερ (ακόμη και το μίξερ χειρός είναι καλό εδώ γιατί δεν έχουμε μεγάλη ποσότητα ζύμης).

Αλείφουμε με ελαιόλαδο, σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανεβεί. Όταν είναι έτοιμη (παίρνει 45-60 λεπτά ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος) την κατεβάζουμε,την ζυμώνουμε πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζουμε σε 8-12 ίσα μέρη, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τις πίτες μας. Εγώ φτιάχνω 10 πίτες. Ζυμώνουμε κάθε κομματάκι σαν μπαλάκι και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν σκεπασμένα με πετσέτα πασπαλισμένη με σιμιγδάλι 15-20 λεπτά.

Αλείφουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο και το βάζουμε να κάψει. Μέχρι να κάψει, ανοίγουμε τα δυο πρώτα ζυμαράκια μας σε φυλλαράκια με το χέρι πάνω σε επιφάνεια πασπαλισμένη με σιμιγδάλι ή αλεύρι. Παίρνουμε το πρώτο και το βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Με τα χέρια μας το απλώνουμε μέσα στο τηγάνι λίγο ακόμη (δεν καίει σ’ αυτή τη φάση). Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.

Με μια σπάτουλα το γυρίζουμε συχνά και τις πιέζουμε για να μη φουσκώσουν πολύ να μείνουν επίπεδες. Ωστόσο ανοίγουμε ένα ακόμη ζυμαράκι σε φύλλο. Να έχουμε πάντα 2  ανοιγμένα στον πάγκο εργασίας μας…  Γυρίζουμε συχνά την πίτα στο τηγάνι. Να ψήνεται μα να μη καεί.

Αν θέλουμε να τις σερβίρουμε αμέσως θα τις ψήσουμε 6-8 λεπτά συνολικά. Αν θέλουμε να τις καταψύξουμε θα τις ψήσουμε 4 λεπτά συνολικά γιατί θα ξαναψηθούν όταν τις χρησιμοποιήσουμε! Δοκίμασα και άλλο “κόλπο” που είδα κάπου, έψησα 2-3 με σκεπασμένο τηγάνι σε κάποια παρασκευή. Γίνονται πιο μαλακές με τον ατμό.

Ψήνουμε τις υπόλοιπες πίτες χωρίς να ξαναλαδώσουμε το τηγάνι και τις βάζουμε τη μια πάνω στην άλλη σκεπάζοντάς τις κάθε φορά. Όταν παίρνουμε τη μια πίτα και την αφήνουμε στο τηγάνι απλώνουμε ένα ζυμαράκι (είπαμε, έχουμε 2 ανοιγμένες στον πάγκο εργασίας).

Νά τη και τυλιχτή! Ευλύγιστη και νόστιμη!

Και ως πιτσάκι της στιγμής! Μη μου πείτε πως δεν τα φτιάχνετε για πρόφταση! Αντί τυρόψωμου είναι…

Παρατηρήσεις:

  • Αν θέλουμε τραγανές και όχι μαλακές τις πίτες δεν τις σκεπάζουμε.
  • H παρασκευή εδώ έγινε με γάλα, αλλά αν θέλουμε νηστίσιμες τις πίτες το αντικαθιστούμε με νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο. Το χλώριο των δικτύων δεν ευνοεί τις ανεβατές ζύμες.
  • Το ψήσιμο πρέπει να γίνεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, γυρίζοντας συχνά τις πίτες για να ψηθούν χωρίς να καούν. Μετά την 4-5 πίτα το μάτι της κουζίνας μου ήταν στο 4 με μέγιστο το 9.
  • Τις διατηρούμε στην κατάψυξη, αφού κρυώσουν εντελώς, μέσα σε σακουλάκι κατάψυξης. Όταν θέλουμε να τις καταναλώσουμε τις αφήνουμε για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ξαναψήνουμε σε καυτό τηγάνι. Μπορούμε να αλείψουμε μόνο το τηγάνι με ελαιόλαδο.
  • Καλό είναι να τις βγάζουμε σε μεταλλικό σκεύος ή σε πυρέξ γιατί τα πλαστικά δεν είναι κατάλληλα για τόσο καυτά τρόφιμα.
  • Αν θέλουμε και ανάλογα με το πώς θα τις καταναλώσουμε, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ρίγανη ή άλλο μυρωδικό στο ζυμάρι.
  • Με την ίδια ζύμη, αν δεν τις πιέζουμε με τη σπάτουλα στο ψήσιμο μπορούμε να φτιάξουμε πίτες-τσέπες για γέμισμα…

Καλά να είμαστε, με υγεία και υπομονή!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές