Vegan/vegetarian

Μαρμελάδα νεράντζι

Μαρμελάδα νεράντζι

Μια μαρμελάδα υπερπαραγωγή!

Όπως έχω ξαναγράψει εδώ μέσα, φτιάχνω τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού με όψιμα φρούτα. Θεωρώ ότι όταν τελειώνουν είναι καλύτερα γι αυτές τις εφαρμογές. Άλλωστε αυτό είναι και ο στόχος της διατήρησης. Να τα έχουμε συντηρημένα  όταν πια δεν μπορούμε να τα βρούμε φρέσκα. Έτσι τώρα ήρθε η ώρα για τη μαρμελάδα νεράντζι, μια μαρμελάδα υπερπαραγωγή όπως τη λέω!

1-DSCN1450

Έγραφα στην ανάρτηση για τη μαρμελάδα λεμόνι ότι η πιο αγαπημένη μου μαρμελάδα εσπεριδοειδών είναι η μαρμελάδα νεράντζι. Μπορώ να πω ότι είναι από τις πιο αγαπημένες μου γενικώς.

1-DSCN1474

Και το χρώμα της και η γεύση της είναι εξαιρετικά και παρόλο που πιο συχνά φτιάχνουμε με τα νεράντζια γλυκό, όσοι αγαπάμε τα νεράντζια – τα αρωματικά πορτοκάλια της Σεβίλλης (Seville oranges τα λένε οι Άγγλοι)- σίγουρα θα λατρέψουμε τη γεύση της. Θέλει βέβαια τον κόπο και τον χρόνο της, γι αυτό τη λέω υπερπαραγωγή…

1-DSCN1462-001

Θεωρώ ειδήμονες στη μαρμελάδα εσπεριδοειδών τους Εγγλέζους και τους Σκωτζέζους κι έτσι τα τελευταία χρόνια έχω προσαρμόσει τις συνταγές μου στις δικές τους. Με κάποιες  παραλλαγές βέβαια!

1-DSCN1456

Διαπίστωσα ότι τόσο στις συνταγές από εγγλέζικα βιβλία που είχα στη διάθεσή μου όσο και σε sites που εμπιστεύομαι από την αρχή των περιηγήσεών μου στις μαγειρικές του διαδικτύου, τα νεράντζια δεν ξεπικρίζονται  πριν τη παρασκευή της μαρμελάδας. Αυτή η πικρή μαρμελάδα είναι έξω από τη γευστική μας κουλτούρα και όταν την έφτιαξα πριν από αρκετά χρόνια δεν την φάγαμε τελικά.

1-DSCN1480

Παρόλο που γενικά μ’ αρέσει η ελαφρά πικράδα που σέρνουν το τέλος αυτές οι μαρμελάδες, παραείναι πικρή για μας . Για να επιτύχω καλύτερο αποτέλεσμα, σ’ αυτήν εδώ κάνω τη διαδικασία ξεπικρίσματος πριν το βράσιμο του φρούτου. Όταν είναι κομμένο σε μικρά κομματάκια ξεπικρίζει ευκολότερα.

1-DSCN1465

Έχει  λοιπόν τη φασαρία της, γίνεται σε δυο φάσεις και θέλει το χρόνο της,  αλλά το αποτέλεσμα αποζημιώνει με το παραπάνω. Έχω καταλήξει σ’ αυτήν τη συνταγή εδώ και χρόνια και σας την προτείνω, επειδή εκτός των άλλων επιτρέπει να έχουμε τελικά την πικράδα που μας αρέσει σ’ αυτήν την εύγευστη και αρωματική μαρμελάδα.

1-DSCN1479

Παρατηρήσεις

1)Τα δικά μου ραβδάκια ήταν  4 κούπες και έβαλα 8 κούπες υγρά  και 7 κούπες ζάχαρη. Η ζάχαρη μπορεί να είναι από 1,5 ως 2 φορές περισσότερη από τα ραβδάκια της φλούδας. Δηλαδή οι αναλογίες είναι, ραβδάκια :υγρά (χυμός+νερό): ζάχαρη = 1:2:(1,5-2)

2)Επειδή σε άλλους αρέσει πιο ρευστή και σε άλλους πιο σφικτή η μαρμελάδα, προτείνω το δέσιμο στους 104-106 βαθμούς. Όχι όμως πιο κάτω γιατί κινδυνεύει να μουχλιάσει. Σ’ εμάς αρέσουν σχετικά σφικτές οι μαρμελάδες και τα σιρόπια και τη δένω στους 106 βαθμούς.

3)Η εκχύλιση των μεμβρανών –κουκουτσιών και η παραμονή τους στην κατσαρόλα για 12 ώρες είναι απαραίτητη για την εξαγωγή της πηκτίνης που χρειάζεται αυτή η μαρμελάδα. Έτσι ξεκινάω συνήθως τη διαδικασία το απόγευμα μιας μέρας και ολοκληρώνω την επόμενη. Αν όμως ξεκινήσουμε πρωί πρωί, μπορούμε να τελειώσουμε σε μια μέρα.

4)Σ’ αυτήν τη μαρμελάδα πολλοί προσθέτουν κάποιο οινοπνευματώδες (στην σκωτσέζικη εκδοχή, αυτό είναι φυσικά το ουίσκι). Δεν έχω βάλει ακόμη ρακή αλλά ίσως κάποια στιγμή θα το τολμήσω…

5)Οι δικές μου συνταγές   από παλιά εγγλέζικα περιοδικά επηρεάστηκαν από τις παρακάτω:

http://www.simplyrecipes.com/recipes/seville_orange_marmalade/

http://www.davidlebovitz.com/2007/02/seville-orange/

http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3383/seville-orange-marmalade

Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο