Όπως αμυγδαλωτά, έτοιμα σε 10 λεπτά!
Φίνο γλύκισμα, τόσο πλούσιο που δεν φαίνεται καθόλου η έλλειψη λιπαρής ουσίας. Τα καρυδωτά είναι παραδοσιακά γλυκά με καρύδια που φτιάχνονται σε όλη την Ελλάδα με διάφορες παραλλαγές. Συνήθως είναι νηστίσιμα. Κάποιες συνταγές που περιέχουν αυγά είναι γνωστές περισσότερο ως «καρυδάτα». Το μείγμα των καρυδωτών θα μπορούσε να είναι γέμιση στα δικά μας πατούδα, πάνω κάτω είναι στην ίδια λογική. Επειδή όμως η ζύμη που κλείνουμε την αρωματική καρυδένια πάστα περιέχει ελαιόλαδο, σε αλάδωτη νηστεία μπορούμε να την παραλείψουμε.
Οι ξηροί καρποί καταναλώνονται βέβαια ολοχρονίς ως συνοδευτικά ποτών ή ως υγιεινά αλμυρά σνακ, αλλά ειδικά σε περιόδους νηστείας έχουν την τιμητική τους. Είμαι βέβαιη ότι αν περνούσα σήμερα το απόγευμα από τα σπίτια της γειτονιάς μου, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θα είχαν πάνω σε σερβάντες και μπουφέδες ένα μπολάκι με «μπεμπεμπλιά». Για τον περασάρη μουσαφίρη με μια ρακή στο πόδι, αλλά και για «ιδίαν χρήσιν».
Συνήθεια και παράδοση από τα παλιά. Και δεν ήταν κατ’ ανάγκη ακριβά ξηροκάρπια. Στραγάλια, φιστίκια αράπικα, πασατέμποι, ανακατεμένοι με σταφίδες. Αν υπήρχαν και καρυδαμύγδαλα τόσο το καλύτερο! Κανένα παστελάκι και κανένα λουκούμι ήταν τα υπόλοιπα γλυκά της Μεγαλοβδομάδας.
Θρεπτικοί και χορταστικοί, οι ξηροί καρποί είναι ότι πρέπει για να κόψουμε την πείνα μας όταν τα κύρια γεύματα δεν περιέχουν χορταστικές ζωικές πρωτεΐνες! Έφτιαχνα λοιπόν κι εγώ χθες το δικό μου μπολάκι με τα μπεμπεμπλιά και σπάζοντας τα καρύδια θυμήθηκα αυτή τη συνταγή. Από τότε που την είχα δει σε ένα από τα τετράδια που έπεσαν στα χέρια μου τώρα τελευταία έλεγα ότι θα την δοκιμάσω πριν το Πάσχα.
Μπορώ να πω πως όσοι τα δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν. Παρόλο που οι ποσότητες ήταν σχεδόν στο “κουτουρού” αφού όλες οι μετρήσεις ήταν με ποτήρια και με φλυτζάνες, τελικά το αποτέλεσμα ήταν όπως έπρεπε! Αρωματικό και φίνο. Μπορώ να πω πώς τους αξίζει και πιο …εορταστική χρήση. Τόσο νόστιμα είναι!
Υλικά
160 gr καρυδόψιχα
10-12 φρυγανιές σταρένιες (70gr)
250 gr ζάχαρη
200 ml εμφιαλωμένο νερό
30 gr (1κουταλιά) μέλι
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλιά ανθόνερο, αν υπάρχει (ή 3 σταγόνες εσάνς ανθόνερου)
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού ή άλλου εσπεριδοειδούς
Αχνοζάχαρη ή τριμμένη καρύδα
Επί το έργον
Τρίβουμε στο multi τις φρυγανιές να γίνουν σαν αλεύρι. Τρίβουμε και τα καρύδια να γίνουν σαν ψίχουλα. Τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με τα αρωματικά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το μέλι. Τα βράζουμε για 7 λεπτά (ο χρόνος μετρά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός). Προσθέτουμε το μείγμα των καρυδιών και το ανθόνερο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια θερμοκρασία για 3-4 λεπτά να ξεκολλά το μείγμα από τον πάτο της κατσαρόλας.
Το αδειάζουμε σε χαρτί ψησίματος και το διαμορφώνουμε ώστε να έχει ίδιο πάχος παντού, εμ ελαφρά βρεγμένα χέρια. Πασπαλίζουμε με καρύδα και πατάμε με τις παλάμες μας να κολλήσει. Ισιώνουμε τις άκρες και κόβουμε σε τετράγωνα κομματάκια μεγέθους 2Χ2 ή λίγο μεγαλύτερα.
Τα πασπαλίζουμε με λίγη καρύδα ακόμη και τα βάζουμε σε καραμελόχαρτα. Εναλλακτικά πλάθουμε μικρές τρούφες και τις κυλάμε σε καρύδα ή άχνη.
Τα φυλάσσουμε σε μπολ που κλείνει ή τα σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Παρατηρήσεις
- Μπορεί η παρασκευή να μοιάζει με του παστελιού, αλλά τα καρυδωτά είναι μαλακά κεράσματα ίσως λόγω της φρυγανιάς. Όσοι τα δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν!
- Όπως έχω ξαναγράψει τα τελευταία χρόνια στις ανεβατές ζύμες, στα σιρόπια και τα λικέρ μου χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό. Έχει διαφορά…
- Μια παραλλαγή της συνταγής, συστήνει να παραλείψουμε το ανθόνερο και να προσθέσουμε 1-2 κουταλάκια κακάο ή τριμμένη σοκολάτα. Τότε θα τυλίξουμε τα καρυδωτά σε τριμμένη σοκολάτα.
- Η εσάνς ανθόνερου είναι πολύ πιο έντονη από το ανθόνερο. Αναζητείστε την σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής. Διατηρεί το άρωμα της περισσότερο από το ανθόνερο και με 1-2 σταγόνες σε λίγο νερό το αντικαθιστά τέλεια.
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.