Vegan/vegetarian

Νηστίσιμα καρυδωτά (αλάδωτα)

Νηστίσιμα καρυδωτά  (αλάδωτα)

Όπως αμυγδαλωτά, έτοιμα σε 10 λεπτά!

Φίνο γλύκισμα, τόσο πλούσιο που δεν φαίνεται καθόλου η έλλειψη λιπαρής ουσίας. Τα καρυδωτά είναι παραδοσιακά γλυκά με καρύδια που φτιάχνονται σε όλη την Ελλάδα με διάφορες παραλλαγές. Συνήθως είναι νηστίσιμα. Κάποιες συνταγές που περιέχουν αυγά είναι γνωστές περισσότερο ως «καρυδάτα». Το μείγμα των καρυδωτών θα μπορούσε να είναι γέμιση στα δικά μας πατούδα, πάνω κάτω είναι στην ίδια λογική. Επειδή όμως η ζύμη που κλείνουμε την αρωματική καρυδένια πάστα περιέχει ελαιόλαδο, σε αλάδωτη νηστεία μπορούμε να την παραλείψουμε.

Νηστίσιμα καρυδωτά  (αλάδωτα)

Οι ξηροί καρποί καταναλώνονται βέβαια ολοχρονίς ως συνοδευτικά ποτών ή ως υγιεινά αλμυρά σνακ, αλλά ειδικά σε περιόδους νηστείας έχουν την τιμητική τους. Είμαι βέβαιη ότι αν περνούσα σήμερα το απόγευμα από τα σπίτια της γειτονιάς μου, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θα είχαν πάνω σε σερβάντες και μπουφέδες ένα μπολάκι με «μπεμπεμπλιά». Για τον περασάρη μουσαφίρη με μια ρακή στο πόδι, αλλά και για «ιδίαν χρήσιν».

Νηστίσιμα καρυδωτά  (αλάδωτα)

Συνήθεια και παράδοση από τα παλιά. Και δεν ήταν κατ’ ανάγκη ακριβά ξηροκάρπια. Στραγάλια, φιστίκια αράπικα, πασατέμποι, ανακατεμένοι με σταφίδες. Αν υπήρχαν και καρυδαμύγδαλα  τόσο το καλύτερο! Κανένα παστελάκι και κανένα λουκούμι ήταν τα υπόλοιπα γλυκά της Μεγαλοβδομάδας.

Νηστίσιμα καρυδωτά  (αλάδωτα)

Θρεπτικοί και χορταστικοί, οι ξηροί καρποί είναι ότι πρέπει για να κόψουμε την πείνα μας όταν τα κύρια γεύματα δεν περιέχουν χορταστικές ζωικές πρωτεΐνες! Έφτιαχνα λοιπόν κι εγώ χθες το δικό μου μπολάκι με τα μπεμπεμπλιά και σπάζοντας τα καρύδια θυμήθηκα αυτή τη συνταγή. Από τότε που την είχα δει σε ένα από τα τετράδια που έπεσαν στα χέρια μου τώρα τελευταία έλεγα ότι θα την δοκιμάσω πριν το Πάσχα.

Νηστίσιμα καρυδωτά  (αλάδωτα)

Μπορώ να πω πως όσοι τα δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν. Παρόλο που οι ποσότητες ήταν σχεδόν στο “κουτουρού” αφού όλες οι μετρήσεις ήταν με ποτήρια και με φλυτζάνες, τελικά το αποτέλεσμα ήταν όπως έπρεπε!  Αρωματικό και φίνο. Μπορώ να πω πώς τους αξίζει και πιο …εορταστική χρήση. Τόσο νόστιμα είναι!

Νηστίσιμα καρυδωτά  (αλάδωτα)

Παρατηρήσεις

  • Μπορεί η παρασκευή να μοιάζει με του παστελιού, αλλά τα καρυδωτά είναι μαλακά κεράσματα ίσως λόγω της φρυγανιάς. Όσοι τα δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν!
  • Όπως έχω ξαναγράψει τα τελευταία χρόνια στις ανεβατές ζύμες, στα σιρόπια και τα λικέρ μου χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό. Έχει διαφορά…
  • Μια παραλλαγή της συνταγής, συστήνει να παραλείψουμε το ανθόνερο και να προσθέσουμε 1-2 κουταλάκια κακάο ή τριμμένη σοκολάτα. Τότε θα τυλίξουμε τα καρυδωτά σε τριμμένη σοκολάτα.
  • Η εσάνς ανθόνερου είναι πολύ πιο έντονη από το ανθόνερο. Αναζητείστε την σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής. Διατηρεί το άρωμα της περισσότερο από το ανθόνερο και με 1-2 σταγόνες σε λίγο νερό το αντικαθιστά τέλεια.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο