Και υγιεινά, και γρήγορα, και άπαχα βεβαίως βεβαίως!
Όταν συζητάμε για κρέατα νόστιμα, τις περισσότερες φορές βγάζουμε από τη λίστα το λευκό του κοτόπουλου. Πρέπει δα να είναι “καλά καλό”* που λέμε στην Κρήτη το κοτόπουλο, ή πολύ καλομαγειρεμένο για να νοστιμίσει και το στήθος του και να μην το χαρακτηρίσουμε ως άχυρο! Μπορώ να πω ότι όσοι δοκίμασαν τη σημερινή συνταγή για κοτόπουλο σουβλάκι, βρήκαν ακόμη κι αυτό το ουδέτερο κρέας πολύ νόστιμο!
Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ αγαπώ πιο πολύ το μπουτάκι από την όρνιθα, ακόμη κι αν είναι χωριάτικη και …αλανιάρα! Πολύ περισσότερο αν πρόκειται για κοτόπουλο του εμπορίου έστω και καλής ποιότητας. Δεν είναι ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φιλέτο από μπούτι σ’ αυτή τη συνταγή, αλλά όταν θέλουμε να προσέξουμε θερμίδες και λιπαρά πάντα καταφεύγουμε στο λευκό και προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να το «ανεβάσουμε».
Ο πιο συχνός τρόπος εκτός είναι το μαρινάρισμα με διάφορα υλικά. Ίσως διάφορες εξεζητημένες τεχνικές ψησίματος να έχουν καλό αποτέλεσμα αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι εφικτό να εφαρμοστούν στις οικιακές κουζίνες, οπότε δώρον άδωρον!Στη δική μου κουζίνα πιο πολύ χρησιμοποιώ το γιαούρτι για το μαρινάρισμα του φιλέτου του κοτόπουλου, είτε είναι στήθος είτε είναι μπούτι.
Κι άλλες συνταγές που έχω δώσει με πιο δημοφιλή τη συνταγή για «γύρο» κοτόπουλου στο τηγάνι, έχουν ως βασικό υλικό το θαυματουργό γιαούρτι μας. Αλλάζοντας τα αρωματικά και τα μπαχαρικά μπορούμε να έχουμε κάθε φορά διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα και να καταλήξουμε σε δικούς μας συνδυασμούς.
Ας δούμε λοιπόν τα σουβλάκια κοτόπουλου της σημερινής συνταγής που εμείς τα θεωρήσαμε πολύ νόστιμα και έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές την συγκεκριμένη μαρινάδα. Το καλό είναι ότι ετοιμάζονται πολύ γρήγορα (αφού μαριναριστεί το κοτόπουλο). Αν κάνουμε την προεργασία το πρωί, μέχρι να τηγανίσουμε μια πατάτα ή να φτιάξουμε ένα ψευτοπιλαφάκι και μια σαλάτα έχουμε στο τραπέζι μας φαγάκι της ώρας, νόστιμο και υγιεινό.
Υλικά
Για 2 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο (4 φιλέτα)
100 gr γιαούρτι της επιλογής μας
30 ml (2 κουταλιές σούπας) χυμό λεμονιού
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
30 ml (2 κουταλιές της σούπας) ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κόλιανδρο κοπανισμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον
Κόβουμε σε μεγάλες σχετικά μπουκιές τα στήθη, κάθετα στην κατεύθυνση του στέρνου (δηλαδή κατά πλάτος, για να κοπούν οι ίνες και να μαλακώσουν καλύτερα). Ανακατεύουμε με το γιαούρτι, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και το χυμό και αφήνουμε στο ψυγείο σε μπολ που σκεπάζει (ή σκεπάζουμε με μεμβράνη) για 4-6 ώρες.
Περνάμε σε ξύλινα ή σε μεταλλικά καλαμάκια τις μερίδες του κοτόπουλου. Βολεύει να περνάμε σε δύο καλαμάκια, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε στο γκριλ για 8-10 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών.
Σερβίρουμε ζεστά, με ροδέλες κρεμμυδιών, σαλάτα και συνοδευτικό της επιλογής μας.
Παρατηρήσεις
- Για να μην καούν τα ξύλινα σουβλάκια τα μουσκεύουμε σε νερό όσο μαρινάρεται το κοτόπουλο.
- Μπορούμε να αλλάξουμε τα μπαχαρικά (αν δεν μας αρέσει ο κόλιανδρος). Ταιριαστό είναι το κύμινο, το μπούκοβο, ή επί το παραδοσιακότερο η ρίγανη και το θυμάρι.
- Αν χρησιμοποιήσουμε μπούτι κοτόπουλο για τα σουβλάκια μας (πολύ νόστιμο και έτσι το αποτέλεσμα) ίσως χρειαστεί να τα ψήσουμε περισσότερο χρόνο.
- Εξαιρετικά γίνονται και όταν ψηθούν σε κάρβουνα ή ψησταριά, αν βέβαια διαθέτουμε κι μας είναι εύκολη η χρήση τους.
*”καλά καλό” στην Κρήτη, σημαίνει ιδιαίτερα καλό, καλό σε υπερθετικό βαθμό!