Ένα από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά αν το τυρί είναι κατάλληλο!
Ξέρετε τι είναι το κατσοχοίρι; Το κατσοχοίρι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο τυράκι της Κρήτης. Όταν οι τυροκόμοι βγάζουν τη «μαλάκα» (γνωστή πια και στους
εκτός Κρήτης λόγω του …περίεργου ονόματος) μαζεύουν τα κομματάκια-τρίμματα που απομένουν στον ορό , τα ζυμώνουν με το χέρι και τους δίνουν σχήμα μικρού σκαντζόχοιρου. Επειδή τον σκαντζόχοιρο τον λέμε κατσόχοιρο στη Κρήτη, λέμε κατσοχοίρι τούτο το τυράκι.
εκτός Κρήτης λόγω του …περίεργου ονόματος) μαζεύουν τα κομματάκια-τρίμματα που απομένουν στον ορό , τα ζυμώνουν με το χέρι και τους δίνουν σχήμα μικρού σκαντζόχοιρου. Επειδή τον σκαντζόχοιρο τον λέμε κατσόχοιρο στη Κρήτη, λέμε κατσοχοίρι τούτο το τυράκι.
Δεν παρασκευάζεται λοιπόν σε μεγάλες ποσότητες γι αυτό είναι δυσεύρετο στον πολύ κόσμο. Οι βοσκοί έκαναν παλιότερα τέτοια τυράκια δώρο στους συντέκνους και στους κουμπάρους τους. Το κατσοχοίρι μπαίνει σε πίτες και σε καλιτσούνια (μερικοί μάλιστα λένε πως
κάνει τα καλύτερα καλιτσούνια). Ωμό δεν είναι πολύ νόστιμο αλλά η ελαστική υφή του δίνει ένα από τα ωραιότερα σαγανάκια.
κάνει τα καλύτερα καλιτσούνια). Ωμό δεν είναι πολύ νόστιμο αλλά η ελαστική υφή του δίνει ένα από τα ωραιότερα σαγανάκια.
Φέτος βρήκα στην αγορά κατσοχοίρι –δεν είναι εύκολο να βρει κανείς πάντα- και παρόλο που δεν ήταν νωπό το χρησιμοποίησα στις τυρένιες πασχαλινές συνταγές μου. Έβαλα στην κρεατότουρτα, έφτιαξα λίγα καλιτσούνια και έμεινε και κάμποσο για το σαγανάκι μου. Φυσικά σαγανάκι φτιάχνω και με άλλα κατάλληλα τυριά, αλλά το κατσοχοίρι δίνει σαγανάκι με ωραία τραγανή κρούστα ενώ μένει μαλακό και ελαστικό στο εσωτερικό του.Αν βρεθείτε στην Κρήτη ζητείστε κατσοχοίρι σε μαγαζιά με τυροκομικά προϊόντα και απολαύστε το σε διάφορες συνταγές αλλά κρατείστε λίγο και για σαγανάκι!
Πιο συχνά βέβαια χρησιμοποιώ για τα σαγανάκια μου γραβιέρα αλλά και καφαλογραβιέρα. Ανάλογα με τους μήνες ωρίμανσης το σαγανάκι μπορεί να είναι πικάντικο ή πιο ήπιο σε γεύση. Με φρέσκια μαλακή γραβιέρα φτιάχνω και “γλυκά” σαγανάκια, με εξαιρετική επικάλυψη! Είναι γνωστή η αγάπη μας εμάς των κρητικών στα γλυκοάλμυρα παρασκευάσματα, ιδίως με τα τυροκομικά μας. Εδώ όμως θα δώσω την συνταγή για το αλμυρό κλασικό τυρί σαγανάκι που αγαπούμε όλοι!
Υλικά:
Τυρί κατάλληλο για σαγανάκι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο
Λεμόνι για το σερβίρισμα
Επί το έργον:
Δείτε αναλυτικά στο βίντεο πόσο εύκολη είναι η παρασκευή του! Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο!
Κόβουμε το τυρί σε κομμάτια με πάχος 1-1,5 cm σε μέγεθος όσο το μισό της παλάμης του χεριού
περίπου. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει .
περίπου. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει .
Βουτάμε τα κομμάτια του τυριού σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα αλευρώνουμε καλά.
Τα βάζουμε να τηγανιστούν και τα γυρίζουμε με προσοχή χωρίς να τα τρυπήσουμε με το πιρούνι.
Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας ή σε χαρτοπετσέτες και τα σερβίρουμε ζεστά. Με λίγο φρεσκοστυμμένο λεμόνι είναι από τις πιο απολαυστικές
λιχουδιές!
λιχουδιές!
Παρατηρήσεις:
1)Για ακόμη μεγαλύτερη οικονομία θερμίδων, μπορούμε να
ψήσουμε το τυρί μας αφού το βρέξουμε και το αλευρώσουμε σε μαντεμένια πλάκα.
Γίνεται κι έτσι πολύ νόστιμο.
ψήσουμε το τυρί μας αφού το βρέξουμε και το αλευρώσουμε σε μαντεμένια πλάκα.
Γίνεται κι έτσι πολύ νόστιμο.
2)Για πιο τραγανό αποτέλεσμα επαναλαμβάνουμε τη διαδιακασία νερό-αλεύρι 2-3 φορές
3) Τα τελευταία χρόνια βάζω λίγο μπέικιν στο αλεύρι (ανά κούπα αλευριού, 1/2 κουταλάκι μπέικιν). Γίνεται ακόμη καλύτερο.
4)Το νερό που βουτάμε το τυρί πρέπει να είναι πολύ κρύο γι αυτό του προσθέτουμε παγάκια.
5)Δεν κάνουν όλα τα τυριά για σαγανάκι. Προτιμούμε τα σκληρά τυριά αλλά πρέπει να γίνονται μαστιχωτά όταν ζεσταθούν οπότε προτιμούμε
εκείνα που λιώνουν ελαφρά όταν ζεσταθούν.
εκείνα που λιώνουν ελαφρά όταν ζεσταθούν.
Γι αυτό πρέπει με κάποιο τρόπο να δημιουργήσουμε μια κρούστα γύρω τους. Συχνά αυτό γίνεται με χυλό (κουρκούτι). Όταν όμως το τυρί είναι καλό , προτιμώ να μη το κρύβω με κουρκούτι . Ούτε το κλασικό πανάρισμα με αυγό και φρυγανιά προτιμώ για να μη το επιβαρύνω με θερμίδες και λιπαρά.
Απολαύστε το!
Πολυ θα ηθελα να το δοκιμασω αυτο το τυρακι! Το σαγανακι φαινεται τοσο νοστιμο!
Μαρίνα η Θεσσαλονίκη έχει παράδοση στα σαγανάκια! Ναι του ταιριάζει αυτό το τυράκι.
Καλησπέρα!!! Μου τρέχουν τα σάλια!!!! Αλλά είμαι και "λυπημένη" γιατί όποτε εχω προσπαθησει να φτιάξω σαγανάκι δεν τα εχω καταφέρει. Άλλες φορές διαλύεται στο τηγάνι, άλλες απλώνει και άλλες τραβάει πάρα πολύ λάδι και δεν τρώγεται. Αν δεν βρω αυτο το τυρι, με τι άλλα τυρια μπορω να το πετύχω όπως το τρώμε στα μαγαζιά και όπως το έχετε φτιάξει στη φωτογραφία??? Εγώ χρησιμοποιώ κασέρι συνήθως. Ευχαριστώ πολύ! Άντα.
Άντα εκτός από αυτό το τυρί -που κι εγώ δεν το βρίσκω συχνά- χρησιμοποιώ χαλούμι, σκληρό κασέρι και γραβιέρα. Το μυστικό είναι να βραχεί το τυρί, να αλευρωθεί καλά και να τηγανιστεί σε καυτό λάδι ώστε να δημιουργηθεί αμέσως κρούστα. Επίσης δεν πρέπει να το τρυπήσουμε στο γύρισμα. Μη κάνεις μεγάλα τα κομμάτια σου για να κλειστούν καλά στην κρούστα τους. Καλή επιτυχία!
Αχ!!!! ΣαΧανάκι με σταγόνες λεμονιού και μισόλίτρο τσικουδιά, με Κρητικά κρίθινα παξιμαδάκια……..ότι καλύτερο!!!
Είστε ειδικοί οι Θεσσαλονικείς στο σαγανάκι το ξέρουμε :-). Αν δεις κι εγώ σαΧανάκι το λέω στην εκδοχή με τις γαρίδες αλλά τούτο δω μου …ξέφυγε :-)!
Να υποθέσω ότι είναι ανάλατο; Αν ναι, Θα είναι και ωραίο ίσως σε κιουνεφέ, ως γέμιση κανταϊφιού… Φανταστικό, πάντως, το σαγανάκι (πράγματι, Δύσπιστε, sahan είναι τουρκιστί το σκεύος, αλλά εμείς σαγανάκι το συνηθίσαμε οι πιο νότιοι- ε, πώς εκτουρκίζουν εκείνοι τις λέξεις, έτσι κι εμείς τις "πειράζουμε" κάπως). Χριστός Ανέστη. Ε.
Ευχαριστώ για το σχόλιο! Καλώς όρισες. Ναι είναι σχεδόν ανάλατο. Ωραίες ιδέες! Ευχαριστώ! Σαγανάκι το λέω κι εγώ πιο συχνά. ενώ γνωρίζω ότι σαχανάκι είναι το σωστό.
Αμάν Βαγγελιώ μου, οι φωτογραφίες σου με το λιωμένο τυράκι με αποτελείωσαν!!!!!
Αραγε στην Αθήνα μπορούμε να το βρούμε σε μαγαζιά με κρητικά προϊόντα??
Φιλιά!
Στην πραγματικότητα ήταν πιο δελεαστικό Έλενα :-)! Υποθέτω στα πολύ "ψαγμένα" μαγαζιά θα υπάρχει. Κι εδώ δεν το βρίσκω σε όλα…
Δεν γνώριζα το συγκεκριμένο τυράκι, αλλά με έπεισες να το έχω στα υπόψη μου!
Όντως πρέπει να γίνεται απίθανο σαγανάκι!
Φιλιά πολλά!
Ερμιόνη μου πού να το γνωρίζεις; Υπάρχουν και κρητικοί (πολλοί) που δεν το γνωρίζουν!
Αχ!!!! ειναι το σαγανακι…απο τις καλητερες μου λιχουδιές Βαγγελιώ μου.. αυτό το τυρακι παρ όλο που ειμαι μια ζωή στην Κρήτη δεν το ειχα ακουσει σαν ονομα…φαινεται πειρασμός έτσι που το εχειος φτιαξει… θα το ζητησω την επομενη φορα.. σε μαγαζια που πουλούν τυροκομικα.. γιατί στο σούπερ δεν πιστευω να το βρώ…… παντα οταν θελω να δω κρητικες συνταγες θα περασω…απο εδώ… να εισαι καλά…. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ..!!!!
Χρόνια Πολλά Ρούλα μου! Στην κεντρική αγορά του Ηρακλείου υπάρχει σε αρκετά καταστήματα τυροκομικών. Αν θέλεις λεπτομέρειες στείλε μου mail.
Αυτό το τυρί εκτός από περίεργο όνομα πρέπει να έχει και πολύ ωραία γεύση! Φαίνεται φανταστικό το σαγανάκι! Μου άνοιξες την όρεξη!!!
Πολλά φιλάκια!
Αναστασία μου είναι φανταστικό ούτως ή άλλως το σαχανάκι! Και το τυράκι αυτό του πηγαίνει τέλεια!
Πρώτη φορά διαβάζω γι αυτό το τυρί!
Αχ……τέλειο θα είναι!!!!!!!! είμαι σίγουρη!!!!!!!
Φοβερός μεζές!!!!!!
Peps καλωσόρισες! Είναι πράγματι Ο ΜΕΖΕΣ, αν είναι καλό το τυρί!
Φαίνεται πάρα πολύ νόστιμο! Δίαιτα από δευτέρα…
Καλώς όρισες Create Taste! Αχ! Δευτέρα θα είναι…
Τι να σου πω βρε Βαγγελιώ μου, μου τρέχουν τα σάλια τέτοια ώρα!!!
Κι αν ήμουν αρκετά κουρασμένη, θα πήγαινα τώρα κιόλας να φτιάξω σαγανάκι με ότι διαθέσιμο τυρί έχω (που πάντα έχω και σαγανάκι).
Καλό βράδυ και πολλούς χαιρετισμούς.
Kι εμείς Πηνελόπη είμαστε πολύ του τυριού. Πάντα υπάρχουν τουλάχιστον δύο είδη στο ψυγείο μας. Ειδικά το σαχανάκι το λατρεύουμε αλλά προσπαθώ να το ελαφρύνω με τη σχάρα τελευταία για ευνόητους λόγους… Ευχαριστώ για τους χαιρετισμούς και ανταποδίδω.