Τάρτα με κρέμα πορτοκαλιού και βάση μπισκότου

Τάρτα με κρέμα πορτοκαλιού και βάση μπισκότου

Άρωμα, γεύση, χρώμα!

Όταν ένα  γλυκό ξεσηκώνει τρεις αισθήσεις δεν μπορεί παρά να δελεάζει και τον πιο εγκρατή! Δεύτερο γλυκό λοιπόν αυτήν την εβδομάδα με μια τάρτα πορτοκαλιού όλο άρωμα και χρώμα! Το είχα υποσχεθεί από το Σάββατο, όταν δημοσιεύτηκε το μενού της εβδομάδας. Δυο γλυκές και μια αλμυρή πρόταση έλεγα τότε να αναμένουν οι φίλοι του site και κυρίως οι αυριανοί εορτάζοντες. Ήδη έχει δημοσιευτεί ένα εορταστικό γλύκισμα, σιροπιασμένο και σοκολατένιο και ένα φαγητό φούρνου που μπορεί να άνετα να σταθεί σε μπουφέ δίπλα σε κρεατικά ή να αποτελέσει πρώτο πιάτο σε φιλικό τραπέζι.

τάρτα κρέμα πορτοκάλι βάση μπισκότο cretangastronomy.gr

Σήμερα ήρθε η σειρά της δεύτερης γλυκιάς πρότασης. Είναι μια εύκολη τάρτα που μπορεί να σερβιριστεί και ως επιδόρπιο αφού η κρέμα της είναι απαλή και ελαφρά όξινη. Μια ελαφριά πορτοκαλόπιτα, με κρέμα της οποίας το κύριο υλικό είναι ο χυμός του φρούτου οπότε δεν «λιγώνει» καθόλου. Το χρώμα της δε είναι τόσο εντυπωσιακό, που πραγματικά στολίζει το τραπέζι! Είναι  τόσο εύκολη που δεν είναι ανάγκη να γιορτάζουμε για να τη φτιάξουμε. Σας έπεισα να τη δοκιμάσετε; 😉 

τάρτα κρέμα πορτοκάλι βάση μπισκότο cretangastronomy.gr

Έφτιαξα την τάρτα το Σεπτέμβρη, στα  γενέθλια του μικρότερου άντρα του σπιτιού  αλλά μεσολάβησαν άλλες πιο επίκαιρες συνταγές κι έτσι έμεινε η συνταγή σ’ ένα φακελάκι με τίτλο «προσεχή» που έχω στην επιφάνεια εργασίας μου.

τάρτα κρέμα πορτοκάλι βάση μπισκότο cretangastronomy.gr

 

Κατά περίεργο τρόπο, κάθε μήνα έχει γενέθλια κάποιος  του σπιτιού  και παρόλο που οι  τούρτες  κόβονται πια αλλού για τους περισσότερους, εγώ δεν μπορώ να μη γιορτάσω τις μέρες που ήρθαν στη ζωή μου!

τάρτα κρέμα πορτοκάλι βάση μπισκότο cretangastronomy.gr

Το Σεπτέμβρη βέβαια δεν είχα χυμό πορτοκαλιού –εκεί που έφτιαξα την τάρτα δεν υπήρχαν βαλέντσια – κι έτσι χρησιμοποίησα χυμό του εμπορίου από ψυγείο. Φυσικά με χυμό πορτοκαλιού είναι ακόμη καλύτερη οπότε μάλλον είναι πιο σωστή η δημοσίευση αυτή την εποχή.  Είναι η εποχή με τις πολλές γιορτές αρχής γενομένης από την αυριανή οπότε ένα καινούριο γλυκάκι  θα το θέλουμε για δοκιμή!

 

τάρτα κρέμα πορτοκάλι βάση μπισκότο cretangastronomy.gr

Υλικά:

Για τη βάση:

250gr μπισκότα ή κουλουράκια

100gr βούτυρο

Για την κρέμα:

375 ml (1,5 κούπα) χυμό πορτοκαλιού

65 ml (περίπου ¼ κούπας) νερό

6 κουταλιές κορν φλάουρ  (η δοσομετρική κουταλιά, δηλ. 15ml)

200gr (1 κούπα που αφαιρούμε 2 κουταλιές ) ζάχαρη

3 κρόκους αυγών

50gr (περίπου 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας) βούτυρο

Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

Για την επικάλυψη:

3 ασπράδια αυγών

2 βανίλιες (σωληνάκια)

Λίγες σταγόνες λεμονιού ή λευκού ξυδιού

75-80gr ( περίπου 6 κουταλιές σούπας)  ζάχαρη

Επί το έργον:

Τρίβουμε στο multi τα μπισκότα να γίνουν σκόνη. Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με τα μπισκότα να γίνουν μια μάζα.

τάρτα κρέμα πορτοκάλι βάση μπισκότο cretangastronomy.gr

Απλώνουμε σε φόρμα με διάμετρο 24cm ή σε ανάλογου μεγέθους πυρέξ, και δίνουμε σχήμα τάρτας με τοιχώματα 2-3cm. Αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε την κρέμα: βάζουμε σε κατσαρόλα το χυμό με το βούτυρο και τη ζάχαρη και το ξύσμα να βράσουν. Παράλληλα χτυπάμε το κορν φλάουρ με τους κρόκους και το νερό στο multi και αδειάζουμε το μείγμα σε ευρύχωρο μπολ.

τάρτα κρέμα πορτοκάλι βάση μπισκότο cretangastronomy.gr

Όταν πάρει βράση ο χυμός παίρνουμε με μια κουτάλια τουλάχιστον το μισό και τον αδειάζουμε στο μπολ με το μείγμα των κρόκων χτυπώντας διαρκώς (όπως το αυγολέμονο). Αδειάζουμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Αδειάζουμε την κρέμα στην τάρτα και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο C. 

τάρτα κρέμα πορτοκάλι βάση μπισκότο cretangastronomy.gr

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ του χεριού σε μέτρια ταχύτητα. Όταν πήξουν ελαφρά προσθέτουμε το λεμόνι,  τη ζάχαρη σαν βροχή,  και τις βανίλιες. Πρέπει να έχουμε μια σφικτή μαρέγκα που να κάνει μύτες. Απλώνουμε τη μαρέγκα πάνω από την κρέμα να καλυφθεί εντελώς και με ένα πιρούνι ανασηκώνουμε μύτες στην επιφάνεια.

τάρτα κρέμα πορτοκάλι βάση μπισκότο cretangastronomy.gr

Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Ανάλογα το φούρνο, θα χρειαστούν 15-20 λεπτά περίπου. Προσέχουμε να μην την κάψουμε.  Αφήνουμε να κρυώσει, βάζουμε για 1-2 ώρες στο ψυγείο,  και σερβίρουμε.

τάρτα κρέμα πορτοκάλι βάση μπισκότο cretangastronomy.gr

Παρατηρήσεις:

  • Εκτός από χυμό πορτοκαλιού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό άλλων φρούτων ή ανάμεικτους χυμούς, με διαφορετικό βέβαια γευστικό αποτέλεσμα.
  • Για να επιτύχει η μαρέγκα δεν πρέπει να υπάρχει ίχνος λιπαρής ουσίας στο μπολ που θα την χτυπήσουμε. Έτσι προσέχουμε να μην πέσει κρόκος στα ασπράδια (για ασφάλεια εγώ τα ξεχωρίζω ένα ένα σε πιατάκι και μετά τα βάζω στο μπολ ανάμειξης). Επίσης το μπολ που θα χτυπήσουμε τα ασπράδια πρέπει να έχει πλυθεί με καυτό νερό για να έχουν απομακρυνθεί κατάλοιπα λιπαρών ουσιών.
  • Η τάρτα διατηρείται στο ψυγείο 2-3 μέρες (αν δεν την έχουμε καταναλώσει αμέσως…).
  • Η ζάχαρη της κρέμας μπορεί να αυξομειωθεί κατά 1-2 κουταλιές, ανάλογα με το πόσο γλυκός είναι ο χυμός μας.
  • Τα μπισκότα που χρησιμοποιώ είναι τύπου digestive αλλά συχνά σε τέτοιου τύπου βάσεις βάζω κουλουράκια ή σπιτικά μπισκότα.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τάρτα με κρέμα πορτοκαλιού και βάση μπισκότου
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Για τη βάση
  1. 250gr μπισκότα ή κουλουράκια
  2. 100gr βούτυρο
Για την κρέμα
  1. 375 ml (1,5 κούπα) χυμό πορτοκαλιού
  2. 65 ml (¼ κούπας) νερό
  3. 6 κουταλιές κορν φλάουρ (η δοσομετρική κουταλιά, δηλ. 15ml)
  4. 200gr ( 1 κούπα που αφαιρούμε 2 κουταλιές ) ζάχαρη
  5. 3 κρόκους αυγών
  6. 50gr (περίπου 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας) βούτυρο
  7. Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Για την επικάλυψη
  1. 3 ασπράδια αυγών
  2. 2 βανίλιες (σωληνάκια)
  3. Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού ή λευκού ξυδιού
  4. 75-80gr ( 5-6 κουταλιές σούπας) ζάχαρη
Οδηγίες
  1. Τρίβουμε στο multi τα μπισκότα να γίνουν σκόνη. Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με τα μπισκότα να γίνουν μια μάζα.
  2. Απλώνουμε σε φόρμα με διάμετρο 24cm ή σε ανάλογου μεγέθους πυρέξ, και δίνουμε σχήμα τάρτας με τοιχώματα 2-3cm. Αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε την κρέμα: βάζουμε σε κατσαρόλα το χυμό με το βούτυρο και τη ζάχαρη και το ξύσμα να βράσουν. Παράλληλα χτυπάμε το κορν φλάουρ με τους κρόκους και το νερό στο multi και αδειάζουμε το μείγμα σε ευρύχωρο μπολ.
  3. Όταν πάρει βράση ο χυμός παίρνουμε με μια κουτάλια τουλάχιστον το μισό και τον αδειάζουμε στο μπολ με το μείγμα των κρόκων χτυπώντας διαρκώς (όπως το αυγολέμονο). Αδειάζουμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Αδειάζουμε την κρέμα στην τάρτα και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο C.
  4. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ του χεριού σε μέτρια ταχύτητα. Όταν πήξουν ελαφρά προσθέτουμε το λεμόνι, τη ζάχαρη σαν βροχή, και τις βανίλιες. Πρέπει να έχουμε μια σφικτή μαρέγκα που να κάνει μύτες. Απλώνουμε τη μαρέγκα πάνω από την κρέμα να καλυφθεί εντελώς και με ένα πιρούνι ανασηκώνουμε μύτες στην επιφάνεια. Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Ανάλογα το φούρνο, θα χρειαστούν 15-20 λεπτά περίπου. Προσέχουμε να μην την κάψουμε. Αφήνουμε να κρυώσει, βάζουμε για 1-2 ώρες στο ψυγείο, και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
  1. 1) Εκτός από χυμό πορτοκαλιού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό άλλων φρούτων ή ανάμεικτους χυμούς, με διαφορετικό βέβαια γευστικό αποτέλεσμα.
  2. 2) Για να επιτύχει η μαρέγκα δεν πρέπει να υπάρχει ίχνος λιπαρής ουσίας στο μπολ που θα την χτυπήσουμε. Έτσι προσέχουμε να μην πέσει κρόκος στα ασπράδια (για ασφάλεια εγώ τα ξεχωρίζω ένα ένα σε πιατάκι και μετά τα βάζω στο μπολ ανάμειξης). Επίσης το μπολ που θα χτυπήσουμε τα ασπράδια πρέπει να έχει πλυθεί με καυτό νερό για να έχουν απομακρυνθεί κατάλοιπα λιπαρών ουσιών.
  3. 3) Η τάρτα διατηρείται στο ψυγείο 2-3 μέρες (αν δεν την έχουμε καταναλώσει αμέσως…).
  4. 4) Η ζάχαρη της κρέμας μπορεί να αυξομειωθεί κατά 1-2 κουταλιές, ανάλογα με το πόσο γλυκός είναι ο χυμός μας.
  5. 5) Τα μπισκότα που χρησιμοποιώ είναι τύπου digestive αλλά συχνά σε τέτοιου τύπου βάσεις βάζω κουλουράκια ή σπιτικά μπισκότα.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email