Αναποδογυρισμένη πίτα με φρούτα εποχής

Ένα πολύχρωμο «tutti frutti» γλύκισμα με τα απομεινάρια της φρουτιέρας!
 
 
Η αρχική ιδέα ήταν από τη γνωστή αναποδογυρισμένη μηλόπιτα
που φτιάχνουμε όλες μας το χειμώνα. Κι επειδή πάντα περισσεύουν κάποια φρούτα στη
φρουτιέρα που δεν θέλουμε και δεν πρέπει να τα πετάξουμε, η συνταγή
προσαρμόστηκε σε πίτα με φρούτα εποχής.
 

 

 
 Ήδη έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές και με
φρούτα ενός είδους και με μια  πολύχρωμη
ποικιλία η οποία θεωρήθηκε και πιο επιτυχής επιλογή από τους επίσημους
δοκιμαστές του σπιτιού. 
 
 
Η εκδοχή με τις βανίλιες ήταν σχετικά ξινούτσικη αλλά
σε εμφάνιση νομίζω ότι ήταν εντυπωσιακή. Ο χυλός που καλύπτει τα φρούτα καταλήγει
σε  ένα πολύ αφράτο παντεσπάνι όταν ψηθεί
 
 
Οι χυμοί των φρούτων  μαζί με το
αρωματικό βούτυρο και το λικεράκι που εμποτίζουν αυτό το παντεσπάνι με το
αναποδογύρισμα δίνουν
ένα ελαφρά σιροπιασμένο γλυκό που μπορούμε να απολαύσουμε σκέτο ή  με παγωτό.
 
 
Υλικά:
 
2 -2,5 κούπες  φρούτα
εποχής (ροδάκινα, κεράσια, αχλάδια, βερίκοκα, βανίλιες)  κομμένα σε κύβους
½ πακέτο των 250gr βούτυρο αγελάδος
2 κούπες ζάχαρη
1 σφηνάκι λικέρ
2 σωληνάκια βανίλιες
3 μεγαλούτσικα αυγά χωρισμένα
1 κούπα αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν (όχι κοφτό)
 
Επί το έργον:
 
 
Ετοιμάζουμε τα φρούτα. Κόβουμε σε 2-3 φέτες το βούτυρο και
το βάζουμε σε ένα πυρέξ με διάμετρο 26-28 cm ή άλλο αντίστοιχο σκεύος. 
 
 
Το βάζουμε στο
φούρνο σε θερμοκρασία 180ο (χωρίς να τον προθερμάνουμε). Όταν το
βούτυρο αρχίσει να λιώνει, προσθέτουμε τη 1 κούπα από τη ζάχαρη και αφήνουμε να
πάρει βράση το μείγμα μέσα στο φούρνο. 
 
 
Ωστόσο χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε
μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη
ζάχαρη και τη βανίλια να ασπρίσουν. 
 
 
Προσθέτουμε το αλεύρι  (μέσα στο οποίο έχουμε ανακατέψει το μπέικιν) εναλλάξ
με τη μαρέγκα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα απαλά ώστε να μην πέσει το μείγμα μας.
Βγάζουμε το πυρέξ με το βούτυρο από το φούρνο και προσθέτουμε τη βανίλια. 
 
 
Αδειάζουμε τα φρούτα και τα απλώνουμε σε ένα στρώμα. Περιχύνουμε με το λικέρ
και από πάνω βάζουμε το χυλό του αλευριού φροντίζοντας να ισομοιραστεί.
 
 
Βάζουμε την πίτα στο φούρνο στη μεσαία σχάρα, και την
ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά της  και να βγαίνει χωρίς σημάδια ζύμης ένα μαχαίρι
που θα βυθίσουμε στη μάζα της. 
 
 
Τη βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί 10
λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. 
 
 
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε .
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Στην εκδοχή με τις βανίλιες, δεν τις έκοψα σε κύβους αλλά τις
έβαλα μοιρασμένες στα δύο με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω. 
 
 
Επίσης αντί
λικέρ έβαλα κόκκινο γλυκό κρασί. Ήταν σχετικά ξινό το αποτέλεσμα και άρεσε
λιγότερο από αυτό με την ποικιλία φρούτων.
 
2)Το άρωμα στη ζύμη μπορεί να είναι κανέλα ή ξύσμα λεμονιού
.
 
3)Αν χρησιμοποιήσουμε σκεύος 28cm η πίτα γίνεται πιο λεπτή. Εγώ την ψήνω σε 26cm και νομίζω ότι είναι κανονική. Στους δικούς μου αρέσουν τα ζυμάρια, αλλά άλλη την προτιμούν πιο λεπτή.
 
4)Αντί φρέσκα φρούτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομπόστα
φρούτων αλλά αυτή την εποχή νομίζω ότι όλο και κάποια φρούτα περισσεύουν στη
φρουτιέρα μας.
 
Καλό απόγευμα Κυριακής και καλή  εβδομάδα!

 

 

Print Friendly, PDF & Email