Air Fryer (φριτέζα αέρος)

Στήθος κοτόπουλου στο air fryer

Στήθος κοτόπουλου στο air fryer

Αναπάντεχα νόστιμο και ζουμερό!

Δοκιμάσαμε (και όχι μόνο μια φορά) το σχεδόν αδιάφορο για τους περισσότερους λευκό του κοτόπουλου στο air fryer.  Tη  συσκευή που έχει αντικαταταστήσει πολλές άλλες τον τελευταίο καιρό στην κουζίνα μου. Από τα κομμάτια που συμπαθώ λιγότερο από όλα τα υπόλοιπα κρέατα, κι όμως με τον τρόπο που θα δείτε παρακάτω μπορώ να πω πως το έχω καθιερώσει τον τελευταίο καιρό. Είναι βλέπετε και μια εποχή που θέλουμε όλοι πιο ελαφριά πιάτα για τους δικούς του λόγους ο καθένας.

Στήθος κοτόπουλου στο air fryer

Χαίρομαι που οι συνταγές με το air fryer, τη φριτέζα αέρος επί το ελληνικότερον (;), έχουν μεγάλη ανταπόκριση από τις φίλες και φίλους της σελίδας. Ναι, ξέρω… κάποιοι έχουν τις αντιρρήσεις τους σε ο,τιδήποτε καινούριο και μάλιστα όταν προτείνεται από σελίδα που έχουν συνδέσει με παραδοσιακές συνταγές, αλλά ίσως δεν έχουν καταλάβει τη «φιλοσοφία» του site. Κρατούμε την παράδοση, καταγράφουμε τις παλιές συνταγές, αξιοποιούμε τα τοπικά υλικά και τα προϊόντα αλλά δεν μένουμε στάσιμοι. Προχωρούμε μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο. “Παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές” λέμε στην περιγραφή του site μας και αυτό το υποστηρίζουμε!

Στήθος κοτόπουλου στο air fryer

Πολύ ωραίο είναι να μαγειρεύει κανείς στην παραστιά και στον ξυλόφουρνο και σίγουρα το φαγητό είναι πεντανόστιμο, αλλά δεν είναι εφικτό στην καθημερινή μας πραγματικότητα. Οι εργαζόμενοι άνθρωποι που πολλές φορές δεν προλαβαίνουν ούτε να φάνε, καταφεύγουν στις ευκολίες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία για να μαγειρέψουν σπιτικό φαγητό και για λόγους γρηγοράδας και για λόγους οικονομίας. Χωρίς πολλές εκπτώσεις στην ποιότητα, με την ασφάλεια και το μικρό σχετικά κόστος της οικιακής μαγειρικής.

Στήθος κοτόπουλου στο air fryer

Κάπως έτσι έχουμε βάλει στη ζωή μας -ξεκινώντας από το πετρογκάζ, τα αλουμινένια και αργότερα τα ανοξείδωτα σκεύη- τις ηλεκτρικές κουζίνες, τα αντικολλητικά τηγάνια, τις χύτρες ταχύτητας, τα μίξερ, τα multi, τα slow cooker και τελευταία τα air-fryer. Θα μου πείτε, άλλη χάρη έχει το τηγάνισμα σε μπόλικο ελαιόλαδο, το τρίωρο ψήσιμο στον φούρνο κλπ κλπ και θα συμφωνήσω εν πολλοίς. Έχουν όμως και άλλες θερμίδες, θέλουν να διαθέσεις άλλο χρόνο, και τελικά να είσαι ή συνταξιούχος ή/και  χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας! Και όχι, δεν είναι μόνο για ΄όσους προσέχουν τις θερμίδες και απέχουν από τα τηγανητά! Πολλές μαμάδες μου λένε πως χρησιμοποιούν τη φριτέζα για να ετοιμάσουν τα “ταπεράκια” του ολοήμερου! Λογικό!

Στήθος κοτόπουλου στο air fryer

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη συσκευή δίνει πολύ καλά αποτελέσματα σε ό,τι έχω δοκιμάσει. Είμαστε γενικά ικανοποιημένοι από ό,τι έχω φτιάξει στη φριτέζα μου, κι αν όχι στην πρώτη του παρασκευή, στις διορθωτικές επαναλήψεις! Ειδικά το κοτόπουλο της σημερινής συνταγής μπορώ να πω πως γίνεται καλύτερο στο air fryer απ’ ότι στο τηγάνι ή στον φούρνο. Πάμε λοιπόν να το δούμε…

Παρατηρήσεις

  1. Είμαι από εκείνους που πλένουν το κοτόπουλο. Έχω χωριστή επιφάνεια κοπής για το κοτόπουλο και καθαρίζω σχολαστικά τόσο τις επιφάνειες που έχει ακουμπήσει όσο και τον νεροχύτη μου. Αν δεν το συνηθίζετε, ξεκινείστε τη διαδικασία μαριναρίσματος χωρίς πλύσιμο.
  2. Τα μπαχαρικά μπορεί να αλλάξουν (το έχω φτιάξει και με μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο από καλό μπαχαράδικο), αλλά δεν παραλείπουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και το ξίδι. Αν προσθέσουμε ρίγανη, καλό είναι να μπει στη δεύτερη φάση γιατί αν καεί, πικρίζει…
  3. Δεν μου αρέσει να μαρινάρω τροφές (ιδιαίτερα αν οι μαρινάδες μου είναι όξινες) σε πλαστικά μπολ γι αυτό συνιστώ γυάλινο ή ανοξείδωτο σκεύος για το μαρινάρισμα.
  4. Τα συνοδευτικά του κοτόπουλου στις φωτογραφίες της ανάρτησης (είναι από διαφορετικές παρασκευές) είναι:

Κρεμμύδια για τα ψητά μας: https://www.cretangastronomy.gr/2015/05/rodeles-kremmydia/

Σπανακόρυζο: https://www.cretangastronomy.gr/2016/04/spanakoryzo/

Σαλάτα από κοτσάνια σπανακιού: https://www.cretangastronomy.gr/2022/10/salata-kotsania-spanaki/

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο