Αναπάντεχα νόστιμο και ζουμερό!
Δοκιμάσαμε (και όχι μόνο μια φορά) το σχεδόν αδιάφορο για τους περισσότερους λευκό του κοτόπουλου στο air fryer. Tη συσκευή που έχει αντικαταταστήσει πολλές άλλες τον τελευταίο καιρό στην κουζίνα μου. Από τα κομμάτια που συμπαθώ λιγότερο από όλα τα υπόλοιπα κρέατα, κι όμως με τον τρόπο που θα δείτε παρακάτω μπορώ να πω πως το έχω καθιερώσει τον τελευταίο καιρό. Είναι βλέπετε και μια εποχή που θέλουμε όλοι πιο ελαφριά πιάτα για τους δικούς του λόγους ο καθένας.
Χαίρομαι που οι συνταγές με το air fryer, τη φριτέζα αέρος επί το ελληνικότερον (;), έχουν μεγάλη ανταπόκριση από τις φίλες και φίλους της σελίδας. Ναι, ξέρω… κάποιοι έχουν τις αντιρρήσεις τους σε ο,τιδήποτε καινούριο και μάλιστα όταν προτείνεται από σελίδα που έχουν συνδέσει με παραδοσιακές συνταγές, αλλά ίσως δεν έχουν καταλάβει τη «φιλοσοφία» του site. Κρατούμε την παράδοση, καταγράφουμε τις παλιές συνταγές, αξιοποιούμε τα τοπικά υλικά και τα προϊόντα αλλά δεν μένουμε στάσιμοι. Προχωρούμε μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο. “Παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές” λέμε στην περιγραφή του site μας και αυτό το υποστηρίζουμε!
Πολύ ωραίο είναι να μαγειρεύει κανείς στην παραστιά και στον ξυλόφουρνο και σίγουρα το φαγητό είναι πεντανόστιμο, αλλά δεν είναι εφικτό στην καθημερινή μας πραγματικότητα. Οι εργαζόμενοι άνθρωποι που πολλές φορές δεν προλαβαίνουν ούτε να φάνε, καταφεύγουν στις ευκολίες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία για να μαγειρέψουν σπιτικό φαγητό και για λόγους γρηγοράδας και για λόγους οικονομίας. Χωρίς πολλές εκπτώσεις στην ποιότητα, με την ασφάλεια και το μικρό σχετικά κόστος της οικιακής μαγειρικής.
Κάπως έτσι έχουμε βάλει στη ζωή μας -ξεκινώντας από το πετρογκάζ, τα αλουμινένια και αργότερα τα ανοξείδωτα σκεύη- τις ηλεκτρικές κουζίνες, τα αντικολλητικά τηγάνια, τις χύτρες ταχύτητας, τα μίξερ, τα multi, τα slow cooker και τελευταία τα air-fryer. Θα μου πείτε, άλλη χάρη έχει το τηγάνισμα σε μπόλικο ελαιόλαδο, το τρίωρο ψήσιμο στον φούρνο κλπ κλπ και θα συμφωνήσω εν πολλοίς. Έχουν όμως και άλλες θερμίδες, θέλουν να διαθέσεις άλλο χρόνο, και τελικά να είσαι ή συνταξιούχος ή/και χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας! Και όχι, δεν είναι μόνο για ΄όσους προσέχουν τις θερμίδες και απέχουν από τα τηγανητά! Πολλές μαμάδες μου λένε πως χρησιμοποιούν τη φριτέζα για να ετοιμάσουν τα “ταπεράκια” του ολοήμερου! Λογικό!
Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη συσκευή δίνει πολύ καλά αποτελέσματα σε ό,τι έχω δοκιμάσει. Είμαστε γενικά ικανοποιημένοι από ό,τι έχω φτιάξει στη φριτέζα μου, κι αν όχι στην πρώτη του παρασκευή, στις διορθωτικές επαναλήψεις! Ειδικά το κοτόπουλο της σημερινής συνταγής μπορώ να πω πως γίνεται καλύτερο στο air fryer απ’ ότι στο τηγάνι ή στον φούρνο. Πάμε λοιπόν να το δούμε…
Υλικά
450-500 gr φιλέτο κοτόπουλο από στήθος
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξίδι από κρασί
1 κουταλιά μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
Καπνιστή πάπρικα
H κουταλιά μου είναι η γνωστή δοσομετρική κουταλιά των 15ml
Επί το έργον
Κόβουμε (ή ζητάμε να μας κόψει ο κρεοπώλης) το στήθος του κοτόπουλου σε μερίδες μεγέθους βερίκοκου. Το πλένουμε και το στραγγίζουμε (αν βιαζόμαστε το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας). Το βάζουμε σε γυάλινο ή ανοξείδωτο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε να πάνε παντού, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να μαριναριστεί από τουλάχιστον 4-5 ώρες (ιδανικά το ετοιμάζουμε αποβραδίς ή το πρωί πριν φύγουμε για τη δουλειά…).
Βάζουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος διπλωμένο στα δύο στη σχάρα του air fryer και απλώνουμε σε μια στρώση το κοτόπουλό μας. Ρυθμίζουμε τη συσκευή στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 15 λεπτά. Θα έχει βγάλει υγρά αλλά δεν μας πειράζει. Γυρίζουμε τα κομμάτια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει αλλά να μείνει ζουμερό το κοτόπουλό μας. Σερβίρουμε ζεστό (ή σε θερμοκρασία δωματίου), με συνοδεία σαλάτας ή με ροδέλες κρεμμυδιών για ψητά.
Παρατηρήσεις
- Είμαι από εκείνους που πλένουν το κοτόπουλο. Έχω χωριστή επιφάνεια κοπής για το κοτόπουλο και καθαρίζω σχολαστικά τόσο τις επιφάνειες που έχει ακουμπήσει όσο και τον νεροχύτη μου. Αν δεν το συνηθίζετε, ξεκινείστε τη διαδικασία μαριναρίσματος χωρίς πλύσιμο.
- Τα μπαχαρικά μπορεί να αλλάξουν (το έχω φτιάξει και με μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο από καλό μπαχαράδικο), αλλά δεν παραλείπουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και το ξίδι. Αν προσθέσουμε ρίγανη, καλό είναι να μπει στη δεύτερη φάση γιατί αν καεί, πικρίζει…
- Δεν μου αρέσει να μαρινάρω τροφές (ιδιαίτερα αν οι μαρινάδες μου είναι όξινες) σε πλαστικά μπολ γι αυτό συνιστώ γυάλινο ή ανοξείδωτο σκεύος για το μαρινάρισμα.
- Τα συνοδευτικά του κοτόπουλου στις φωτογραφίες της ανάρτησης (είναι από διαφορετικές παρασκευές) είναι:
Κρεμμύδια για τα ψητά μας: https://www.cretangastronomy.gr/2015/05/rodeles-kremmydia/
Σπανακόρυζο: https://www.cretangastronomy.gr/2016/04/spanakoryzo/
Σαλάτα από κοτσάνια σπανακιού: https://www.cretangastronomy.gr/2022/10/salata-kotsania-spanaki/