Πολύ εύκολη, πολύ νόστιμη!
Όλο και κάποιο ψητό φτιάχνουμε αυτές τις μέρες, κάποιοι μάλιστα στο πλαίσιο διατροφής με λιγότερες θερμίδες. Έτσι οι σαλάτες είναι απαραίτητες γιατί συμπληρώνουν τα γεύματά μας και μας χορταίνουν. Η ποικιλία είναι το ζητούμενο, όχι μόνο στα υλικά τους αλλά και στις ίδιες τις σαλάτες.
Από τα πιο αγαπημένα υλικά της εποχής είναι τα λάχανα και ως εκ τούτου και οι λαχανοσαλάτες. Από την απλή λαχανοσαλάτα με το λίγο καρότο και «μια ιδέα» σέλινου, ως τις πιο σύνθετες με τις δυτικές επιρροές όπου προσθέτουμε μήλο και μαγιονέζα.Αυτήν εδώ την είδα στο site των ΝΥΤimes που όμως δυστυχώς δεν δίνει ελεύθερα όλες τις συνταγές του. Έτσι μόνο από την εισαγωγική περιγραφή της πήρα μια ιδέα και αυτοσχεδίασα.
Μου άρεσε η ιδέα της επεξεργασίας του χοντροκομμένου λάχανου με αλάτι, μια διαδιακασία που το μαλακώνει, το κάνει σχεδόν διαφανές και του δίνει την υφή της δικής μας «αρμιάς» χωρίς την αλμύρα της και την οξύτητά της. Έτσι, εκτός από τις πράσινες μαρουλοσαλάτες και τα βραστά χόρτα που έχω συχνά αυτή την εποχή στο τραπέζι μου, πήρε και τούτη τη θέση της στα γεύματά μας!
Απλή, με ελάχιστα υλικά, εύκολη, πρωτότυπη, αξίζει να δοκιμαστεί! Κι εδώ που τα λέμε, συνδυάζεται όχι μόνο με τα ψητά αλλά και με τα χειμωνιάτικα μαγειρευτά καθώς και με τα όσπρια. Ήδη την έχετε δει στις φωτογραφίες των «μπιφτεκιών» με όσπρια με τα οποία την ταιριάξαμε εμείς την πρώτη φορά. Την ξαναφάγαμε με μαγειρευτό κρέας και αλλαγή στο ξηροκάρπι.
Έβαλα κουκουνάρι τη δεύτερη φορά που το πέρασα λίγο από το τηγάνι. Ωραία ήταν, αλλά θεωρώ καλύτερη την εκδοχή με το αμύγδαλο γι αυτό και το έδωσα στον τίτλο της!
Υλικά
300 gr λάχανο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
45ml (3 κουταλιές) ελαιόλαδο
45ml (3 κουταλιές) χυμό λεμονιού
3-4 κλαδάκια μαϊντανό
3-4 κουταλιές αμύγδαλα καβουρδισμένα και κομμένα σε 3-4 κομμάτια
2 κουταλιές αναποφλοίωτο σουσάμι καβουρδισμένο
Αλάτι
Επί το έργον
Κόβουμε σε λωρίδες με πλάτος 1,5-2cm το λάχανο (σε φέτες, με το μαχαίρι). Το αλατίζουμε και το τρίβουμε καλά να γίνουν σχεδόν διαφανή τα φύλλα του. Αφήνουμε να μείνει λίγο με το αλάτι και επαναλαμβάνουμε. Αυτό μπορεί να γίνει και αρκετές ώρες πριν.
Το στρώνουμε σε σαλατιέρα χωρίς τα υγρά που θα βγάλει και από πάνω κόβουμε σε ροδέλες το κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Περιχύνουμε με το λεμόνι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να πάνε παντού. Την ώρα του σερβιρίσματος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Παρατηρήσεις
- Για πιο πικάντικη γεύση θεωρώ ότι μπορούμε να προσθέσουμε γλυκό ή καυτερό μπούκοβο.
- Αν το λάχανο έχει σκληρά κοτσάνια καλό είναι να το αφαιρέσουμε. Το ωραίο σ’ αυτήν τη σαλάτα είναι να γίνουν τα λαχανόφυλλα «σαν μεταξωτά».
- Τα αμύγδαλα μπορούν να είναι με το φλούδι ή να τα έχουμε ασπρίζει. Εγώ επειδή είχα ασπρισμένα αμύγδαλα και ήδη καβουρδισμένα, τα πρόσθεσα και θεωρώ ότι πήγαιναν πάρα πολύ στη σαλάτα μου.