Ορεκτικό, συνοδευτικό, ελαφρύ γεύμα!
Το κουνουπίδι όπως και άλλα λαχανικά και χόρτα εμείς τα προτιμούμε φρεσκοβρασμένα. Μη σας πω πως παρόλο που θεωρούνται σαλάτες, εμείς τις θέλουμε ζεστές. Έτσι, μετά που θα μπουν στο ψυγείο ελάχιστα φεύγουν ως σαλάτα. Ένα πέρασμα από το τηγάνι με κουρκούτι, ένα σφουγγάτο αν πρόκειται για χόρτα είναι συνήθως η λύση για την αξιοποίησή τους.
Ετούτο εδώ το «μεζεδάκι» έχει και το κουρκούτι του τηγανητού, έχει και το αυγουλάκι του σφουγγάτου μα επιπλέον έχει και τα τυριά που το αναβαθμίζουν! Είναι μάλλον και πιο ελαφρύ γιατί γίνεται στον φούρνο. Ε, τα λιπαρά δεν τα γλυτώνουμε και εντελώς αφού τα αυγά του σφουγγάτου αντικαθιστώνται από τυριά, αλλά αυτά υπάρχουν και σε light εκδοχές!
Θα έλεγα ότι είναι ένα κουνουπίδι ογκρατέν αν ο όρος δεν ήταν τόσο γαλλικός και τα δικά μου τυριά δεν ήταν τόσο κρητικά-ελληνικά! Ογκρατέν εκ του au gratin δηλαδή στον φούρνο. Φαγάκια που το ψήσιμό τους γίνεται εξ ολοκλήρου ή κατά ένα μέρος στον φούρνο και συνήθως είναι καλυμμένα με κρέμα ή τυρί ή κι από τα δυο ώστε να κάμουν ωραία κρούστα. Να μη τα συγχέουμε βέβαια με τα σουφλέ όπως γίνεται συχνά.
Ακόμη, στο δικό μου παρασκεύασμα το κουνουπίδι είναι σχετικά λίγο για την ποσότητα της κρέμας και των τυριών που προτείνω. Τι να κάνω… Έπρεπε να το κρύβω για να το φάνε ευχάριστα τα παιδιά μου πάλαι ποτέ (βραστό το αγαπούσαν παραδόξως!) οπότε αύξησα τα άλλα υλικά. Έτσι η συνταγή έμεινε με αυτές τις αναλογίες στις σημειώσεις μου και πιστεύω ότι τα περισσότερα παιδιά έτσι θα το προτιμούσαν.
Το είπα λοιπόν κουνουπίδι με τυριά και σας το παραδίδω μιας και αυτή την εποχή όλο και περισσεύει κουνουπίδι στα σπίτια μας. Όπως προανέφερα, τα τυριά μπορεί να είναι και χαμηλών λιπαρών έστω κατά ένα μέρος. Αυτό που προσωπικά δεν αλλάζω σε όσες συνταγές έχουν κρέμα τύπου μπεσαμέλ είναι το μοσχοκάρυδο. Και ειδικά με το κουνουπίδι και το άλλο λαχανικό της εποχής, την κολοκύθα, θεωρώ ότι ταιριάζει τέλεια!
Υλικά
Για 500 περίπου γραμμάρια κουνουπίδι (ζυγισμένο βρασμένο-στραγγισμένο)
150-200 gr τυριά ( εδώ έβαλα 100 gr φέτα και 80 gr κρητική γραβιέρα- δείτε παρατηρήσεις)
Για την κρέμα:
375 ml γάλα (1,5 κούπα)
3 κουταλιές αλεύρι (δοσομετρικές, δηλαδή 15 ml η καθεμιά)
50 gr βούτυρο
1 αυγό
Αλάτι (με προσοχή, ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά μας)
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Για την επιφάνεια, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 κουταλιά τριμμένη φρυγανιά
Επί το έργον
Φτιάχνουμε την κρέμα όπως περιγράφεται στη σχετική ανάρτηση για την μπεσαμέλ (χωρίς όμως να βάλουμε τυρί). Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις).
Απλώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος το βρασμένο κουνουπίδι σε μπουκετάκια και πάνω του σκορπάμε τα τυριά, πρώτα τη φέτα και από πάνω το κίτρινο. Καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.
Στρώνουμε την επιφάνεια, αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με την φρυγανιά. Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου (ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια) στη μεσαία σχάρα. Περιμένουμε κανένα εικοσάλεπτο και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Η γραβιέρα που χρησιμοποίησα εδώ δεν ήταν η κλασική κρητική αλλά ένα κίτρινο κατσικίσιο τυρί (κρητικό) που έχει λιγότερα λιπαρά. Και πάλι ταίριαξε τέλεια!
- Εννοείται ότι αν θέλουμε μπορούμε να εμπλουτίσουμε το κουνουπίδι μας με κάποιο αλλαντικό. Η δική μου πρόταση δεν μπορεί να είναι άλλη από ένα καλό κρητικό απάκι. Τα μυρωδικά του ταιριάζουν πολύ με τα άλλα υλικά της συνταγής.
- Επιμένω για άλλη μια φορά να πασπαλίζω αυτού του τύπου τα παρασκευάσματα με φρυγανιά και όχι με τυρί. Το τυρί καίγεται και δεν δίνει ωραία εμφάνιση στο αποτέλεσμα ενώ η φρυγανιά είναι αλλιώς…
- Ενώ το περρίσευμα του μπρόκολου το συνδυάζωω με ζυμαρικά, το κουνουπίδι το προτιμώ σκέτο. Αν θέλουμε να μετατρέψουμε και τούτο εδώ σε κύριο πιάτο, μπορούμε να ακολουθήσουμε τη συνταγή για ζυμαρικά με μπρόκολο.