Αλμυρά

Κουνουπίδι με τυριά στον φούρνο

Κουνουπίδι με τυριά στον φούρνο

Ορεκτικό, συνοδευτικό, ελαφρύ γεύμα!

Το κουνουπίδι όπως και άλλα λαχανικά και χόρτα εμείς τα προτιμούμε φρεσκοβρασμένα. Μη σας πω πως παρόλο που θεωρούνται σαλάτες, εμείς τις θέλουμε ζεστές. Έτσι, μετά που θα μπουν στο ψυγείο ελάχιστα φεύγουν ως σαλάτα. Ένα πέρασμα από το τηγάνι με κουρκούτι, ένα σφουγγάτο αν πρόκειται για χόρτα είναι συνήθως η λύση για την αξιοποίησή τους.

Κουνουπίδι με τυριά στον φούρνο

Ετούτο εδώ το «μεζεδάκι» έχει και το κουρκούτι του τηγανητού, έχει και το αυγουλάκι του σφουγγάτου μα επιπλέον έχει και τα τυριά που το αναβαθμίζουν! Είναι μάλλον και πιο ελαφρύ γιατί γίνεται στον φούρνο. Ε, τα λιπαρά δεν τα γλυτώνουμε και εντελώς αφού τα αυγά του σφουγγάτου αντικαθιστώνται από τυριά, αλλά αυτά υπάρχουν και σε light εκδοχές!

Κουνουπίδι με τυριά στον φούρνο

Θα έλεγα ότι είναι ένα κουνουπίδι ογκρατέν αν ο όρος δεν ήταν τόσο γαλλικός και τα δικά μου τυριά δεν ήταν τόσο κρητικά-ελληνικά! Ογκρατέν εκ του au gratin δηλαδή στον φούρνο. Φαγάκια που το ψήσιμό τους γίνεται εξ ολοκλήρου ή κατά ένα μέρος στον φούρνο και συνήθως είναι καλυμμένα με κρέμα ή τυρί ή κι από τα δυο ώστε να κάμουν ωραία κρούστα. Να μη τα συγχέουμε βέβαια με τα σουφλέ όπως γίνεται συχνά.

Κουνουπίδι με τυριά στον φούρνο

 

Ακόμη, στο δικό μου παρασκεύασμα το κουνουπίδι είναι σχετικά λίγο για την ποσότητα της κρέμας και των τυριών που προτείνω. Τι να κάνω… Έπρεπε να το κρύβω για να το φάνε ευχάριστα τα παιδιά μου πάλαι ποτέ (βραστό το αγαπούσαν παραδόξως!) οπότε αύξησα τα άλλα υλικά. Έτσι η συνταγή έμεινε με αυτές τις αναλογίες στις σημειώσεις μου και πιστεύω ότι τα περισσότερα παιδιά έτσι θα το προτιμούσαν.

Κουνουπίδι με τυριά στον φούρνο

Το είπα  λοιπόν κουνουπίδι με τυριά και σας το παραδίδω μιας και αυτή την εποχή όλο και περισσεύει κουνουπίδι στα σπίτια μας. Όπως προανέφερα, τα τυριά μπορεί να είναι και χαμηλών λιπαρών έστω κατά ένα μέρος. Αυτό που προσωπικά δεν αλλάζω σε όσες συνταγές έχουν κρέμα τύπου μπεσαμέλ είναι το μοσχοκάρυδο. Και ειδικά με το κουνουπίδι και το άλλο λαχανικό της εποχής, την κολοκύθα, θεωρώ ότι ταιριάζει τέλεια!

Κουνουπίδι με τυριά στον φούρνο

Παρατηρήσεις

  • Η γραβιέρα που χρησιμοποίησα εδώ δεν ήταν η κλασική κρητική αλλά ένα κίτρινο κατσικίσιο τυρί (κρητικό) που έχει λιγότερα λιπαρά. Και πάλι ταίριαξε τέλεια!
  • Εννοείται ότι αν θέλουμε μπορούμε να εμπλουτίσουμε το κουνουπίδι μας με κάποιο αλλαντικό. Η δική μου πρόταση δεν μπορεί να είναι άλλη από ένα καλό κρητικό απάκι. Τα μυρωδικά του ταιριάζουν πολύ με τα άλλα υλικά της συνταγής.
  • Επιμένω για άλλη μια φορά να πασπαλίζω αυτού του τύπου τα παρασκευάσματα με φρυγανιά και όχι με τυρί. Το τυρί καίγεται και δεν δίνει ωραία εμφάνιση στο αποτέλεσμα ενώ η φρυγανιά είναι αλλιώς…
  • Ενώ το περρίσευμα του μπρόκολου το συνδυάζωω με ζυμαρικά, το κουνουπίδι το προτιμώ σκέτο. Αν θέλουμε να μετατρέψουμε και τούτο εδώ σε κύριο πιάτο, μπορούμε να ακολουθήσουμε τη συνταγή για ζυμαρικά με μπρόκολο.

Να είμαστε καλά και να προσέχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο