Το νόστιμο συνοδευτικό σε υγιεινή εκδοχή και σε μισή ώρα πάνω κάτω!
και παλιότερα τον έφτιαχνα συχνά.
Υλικά
3-4 μέτριες πατάτες (περίπου 700 γραμμάρια)
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1/3 -1/2 κούπας γάλα
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Προαιρετικά, μία
κουταλιά βούτυρο ή/και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι ή άλλο σκληρό τυρί.
Επί το έργον
Δείτε στο κατατοπιστικό βίντεό μας όλη τη διαδικασία!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, όσο πιο λεπτές γίνεται. Εγώ όταν βιάζομαι πολύ τις κόβω σχεδόν σαν τσιπς. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που μόλις να τις σκεπάζει. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει και αφήνουμε να μαλακώσουν ( ο βρασμός να γίνεται σε μέτρια θερμοκρασία για να μη πιάσουν). Προσέχουμε να μη πιάσουν και προσθέτουμε νεράκι όποτε χρειάζεται αλλά ελάχιστο. Αφήνουμε να απορροφήσουν τα υγρά τους σχεδόν τελείως. Με ένα πιρούνι δοκιμάζουμε να είναι σχεδόν λιωμένες όταν τις αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας. Με την κουτάλα του πουρέ πατάμε τις πατάτες να λιώσουν και προσθέτουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά , το ελαιόλαδο, το βούτυρο (αν βάλουμε) και ελάχιστο γάλα. Επαναφέρουμε στο μάτι την κατσαρόλα και ανακατεύοντας προσθέτουμε όσο γάλα χρειάζεται για επιτύχουμε την ρευστότητα που μας αρέσει. Αν θέλουμε να προσθέσουμε τυρί το βάζουμε αφού κατεβάσουμε την κατσαρόλα από το μάτι. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι αφράτος, απαλός, βελούδινος πουρές που όμως να στέκει στο πιρούνι και να μην είναι ρευστός.
Σερβίρουμε τον πουρέ μας ζεστό. Στις φωτογραφίες της ανάρτησης συνοδεύει λεμονάτο μοσχαράκι
Παρατηρήσεις
1)Αν έχουμε χρόνο μπορούμε να βράσουμε ολόκληρες τις πατάτες και να συνεχίσουμε όπως παραπάνω. Με βράσιμο όμως σε ελάχιστο νερό δεν αλλοιώνεται η γεύση τους . Φροντίζουμε να το απορροφήσουν ώστε να μη χρειαστεί να αδειάσουμε στο νεροχύτη το άμυλο που θα αφήσουν στο νερό. Ο τρόπος αυτός επιταχύνει κατά πολύ την διαδικασία. Επίσης αν δεν είναι βιολογικές οι πατάτες, καλύτερα είναι να βράζουν χωρίς τη φλούδα.
2)Δεν χρησιμοποιώ πρες πουρέ ούτε multi στον πουρέ. Η κατάλληλη κουτάλα κάνει πολύ καλή δουλειά αν οι πατάτες είναι καλές (ζητείστε αν είναι δυνατόν πατάτες για βράσιμο από το μανάβη σας) και καλοβρασμένες. Η πολλή ταλαιπωρία της πατάτας δεν δίνει νόστιμο πουρέ!
3)Αν περισσέψει πουρές, μπορούμε να τον ζεστάνουμε προσθέτοντας λίγο γάλα και ανακατεύοντάς τον πάνω στο μάτι της κουζίνας.
4)Για πιο πλούσια γεύση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα εβαπορέ. Ακόμη και στη light εκδοχή δίνει καλό αποτέλεσμα.
5)Η ενίσχυση της γεύσης του πουρέ με άλλα μπαχαρικά ή/και μυρωδικά επαφίεται στην επιλογή μας!
Πολύ μου αρέσει η ιδέα σου να βάζεις λαδι στον πουρέ! Φαίνεται λαχταριστός!
Καλή Τσικνοπέμπτη!!
Εγώ παλιότερα δεν τον έτρωγα τον πουρέ.
Είχα τραυματική εμπειρία από μια θεια που δεν μου άρεσε όπως τον έφτιαχνε.
Τα τελευταία χρόνια τον τρώω. Το κάνω αρκετά συχνά στα παιδιά μου που τους αρέσει και ξεφεύγουμε λίγο από τα μακαρόνια 🙂
Ωραία η προσθήκη λαδιού. Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά.
Καλά τσικνήσματα 🙂
Εγώ πάλι και τον φτιάχνω συχνά και τον έτρωγα συχνά ως παιδί, ομολογώ ότι ο πουρές μου άρεσε πολύ!!
Ο σπιτικός, πουρές όμως, που δεν έχει καμιά σχέση με τους έτοιμους σε σκόνη που κυκλοφορούν.
Η εκδοχή με το λαδάκι μου αρέσει, θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά, σίγουρα θα γίνεται πιο ελαφρύς!
Καλή Τσικνοπέμπτη Βαγγελιώ μου, φιλιά!
Μου αρέσει πολύ ο πουρές σε όλες τις εκδοχές του, από μικρή τον λάτρευα!!!! Καλή Τσικνοπέμπτη!!!!!!
Συμφωνώ απόλυτα, δεν βάζω ποτέ κρέμα γάλακτος στον πουρέ και το λαδάκι μου φαίνεται πολύ εξαιρετική προσθήκη αντί για βούτυρο!
Χαιρετισμούς στην αγαπημένη Κρήτη, φιλιά πολλά.
Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας έγραψες Vita! Μου ήταν εντελώς άγνωστα αυτά τα έθιμα και μου άρεσε πολύ που έμαθα γι'αυτά! Στη δική μου οικογένεια ο πουρές ήταν από τα στάνταρ συνοδευτικά του κρέατος ή των κεφτέδων, μαζί με το πιλάφι, λόγω Πολίτικης και Βαλκανικής καταγωγής. Αυτοί οι λαοί αγαπούν πολύ τους πουρέδες! Θα δοκιμάσω τη συνταγή σου με το ελαιόλαδο, φαίνεται πολύ νόστιμη! Φιλιά!
http://www.foodaki.gr
Εμάς πάντοτε μας άρεσε ο πουρές και ήταν στάνταρ με το κρέας, ειδικά λεμονάτο. Με ελαιόλαδο είναι πραγματικά νοστιμότατος και σαφώς πιο υγιεινός! Να' σαι καλά για την υπενθύμιση!! Καλό Σ/Κ!
Οπως και να το πεις,πουρε,πουρες,πουρεδακι ειναι πολυ ωραιο συνοδευτικο.Ειδικα αμα εχει απο διπλα ενα ωραιο μελωμενο κρεατακι με το ζουμακι του ακομα καλυτερα! Καλο βραδυ!
Σε θαυμάζω και μπορω να πω σε αγαπω. Να εχης υγεια για να μας συντροφευης με τις χρησιμες συμβουλες σου.
Μα τι γλυκό σχόλιο! Τιμή μου η εκτίμησή σας και χαρά μου η αγάπη σας! Ευχαριστώ και ανταποδίδω!