FUSION (προφορά : φιούζον ). Είναι η κουζίνα στην οποία συνυπάρχουν (κατά τεκμήριο , αρμονικά ) μαγειρικές επιρροές από διαφορετικές εθνικές παραδόσεις .
Τη fusion κουζίνα, πάντα την είχα στο μυαλό μου μ’ αυτή την ερμηνεία, σαν μια καλή πλευρά της παγκοσμιοποίησης στην κουζίνα. Άλλωστε καμιά κουζίνα πια δεν είναι αμιγής. Ίσως πάντα υπήρχαν επιρροές από την μια στην άλλη στις κουζίνες του κόσμου,από κατακτητές σε κατακτημένους και αντίστροφα, από εποίκους σε ιθαγενείς και αντίστροφα, από ταξιδευτές και επισκέπτες σε αυτόχθονες και αντίστροφα.
Στις μέρες μας με τις επικοινωνιακές δυνατότητες ανάμεσα σε άτομα και πολιτισμούς στο ζενίθ της ιστορίας τους, είναι φυσικό αυτές οι επιρροές να είναι περισσότερες και συχνότερες. Το ζητούμενο βέβαια είναι οι ορθές επιλογές και στη διατροφή μας.
Αντιπροσωπευτικό δείγμα το σημερινό μου κατασκεύασμα, που πέρα από την ίδια τη συνταγή έχει σκοπό να σας γνωρίσει –σε όσους δεν το γνωρίζετε ήδη- το blog μιας κροάτισσας μαγείρισσας ,της Sanela, που με εντυπωσίασε με τις τεχνικές της. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να σας πω για τη νοστιμιά των εδεσμάτων που παρουσιάζει. Εκείνο όμως που είναι εντυπωσιακό είναι η μορφή τους. Έχει συλλέξει από άλλα sites υπέροχα σχέδια διαφόρων γλυκών και φαγητών (αναφέρει πάντα τις πηγές της) και έχει και η ίδια καταπληκτικές και πρωτότυπες ιδέες. Βρέθηκα στο blog της πέρυσι, όταν ο Γιώργος του una cucina έδειξε τον τρόπο της για τα τριανταφυλλένια τυροπιτάκια του , που εγώ χρησιμοποίησα στα ανεβατά καλιτσούνια μου. Το ξαναθυμήθηκα φέτος όταν μια φίλη μου ζήτησε με e-mail τον τρόπο κατασκευής τους και την παρέπεμψα στο una cucina.
Υλικά:
Επί το έργον:
Φτιάχνουμε τη ζύμη όπως περιγράφεται στη συνταγή για τα κουλουράκια.(Ίσως θα έπρεπε να λιγοστέψω τη ζάχαρη γιατί ήταν μια ιδέα γλυκύτερα απ’ ότι συνηθίζω λόγω της επι πλέον ζάχαρης της γέμισης)Την αφήνουμε να ανεβεί σε ζεστό μέρος. Όταν φουσκώσει, την πιέζουμε να κατεβεί και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε φύλλο με διάμετρο 35 εκατοστά περίπου, και τα αφήνουμε στην άκρη, το ένα πάνω στο άλλο με αλεύρι ανάμεσά τους για να μη κολλήσουν.Παίρνουμε το πρώτο και το αλείφουμε με το 1/3 από το ταχίνι, σταματώντας 1 εκατοστό πιο μέσα από τις άκρες. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα και το σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα και σκεπάζουμε με το τέταρτο πιέζοντας να κολλήσουν μεταξύ τους .
Κόβουμε με κοφτερό μαχαιράκι ένα κύκλο 2-2,5 δάκτυλα από την άκρη του φύλλου, και χωρίζουμε το στεφάνι που δημιουργήθηκε στα τέσσερα.Φτιάχνουμε 4 “τριαντάφυλλα” ρολάροντας χαλαρά , αφού τα λαδώσουμε ελαφρά με πινελάκι, τα 4 κομμάτια που κόψαμε.
Τα τοποθετούμε στο κέντρο ταψιού στρωμένου με αντικολλητικό χαρτί χωρίς να τα κολλήσουμε μεταξύ τους.
Χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη τον κύκλο από φύλλο που μας έχει μείνει , λαδώνουμε ελαφρά με πινελάκι και φτιάχνουμε 8 κρουασάν.
Κόβουμε κάθε κρουασάν ακριβώς στη μέση και βάζουμε τα κομματάκια στο ταψί γύρω από τα τριαντάφυλλα έτσι ώστε οι κομμένες πλευρές να είναι προς τα έξω.
Δεν πρέπει να κολλάνε το ένα στο άλλο για να έχουν περιθώρια να φουσκώσουν χωρίς να χαλάσει το σχήμα τους.
Δείτε εδώ τη μέθοδο, αναλυτικότερα
Αφήνουμε το ψωμί μας να ανεβεί ξανά.Το ψήνουμε για μια ώρα περίπου στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Στη μέση του ψησίματος το σκεπάζουμε.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το περνάμε με ελάχιστο ζαχαρόνερο για να γυαλίσει. Είναι πολύ νόστιμο τόσο χλιαρό όσο και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις:
Πολύ ωραίος τρόπος για νόστιμο γλυκό ψωμάκι.
Γεια στα χέρια σου.θα προσπαθήσω να το κάνω.
Καλό ΣΚ
Καλημέρα, ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο! Είναι ευκολότερο από ότι δείχνει!
Τι ειναι αυτο το πράγμα παιδί μου!!!!! Μα τι υπέροχο που ειναι Vita μου, αχ θα το προσπαθήσω!!
Κ εγώ είμαι της "soul fusion" κουζίνας!
φιλάκια πολλά!!!
Είδες Έρι; Όλο το blog έχει φοβερές ιδέες!
Καλημέρα Vita μου!!!Καλά είναι τέλεια δεν έχω λόγια!Μου φαίνεται ότι έχω κολλήσει και γω τώρα με τη μέθοδο αυτή!Μπράβο σου!!!Φιλιά!!!
Έλενη όντως κολλάς με την τέχνη της Sanela!
καλημερα vita….πολύ όμορφο και πολύ γευστικ΄΄ο το ψωμάκι σου..!!!!!!καλό σκ!!!φιλιααααααα
Η ομορφιά είναι από άλλο blog… Τάνια 🙂
Δεν έχω λόγια…Πραγματγική τέχνη…Καλημέρα
Πραγματικά Όστρια! Αν δεις και τα υπόλοιπά της θα εκπλαγείς!
Σκέτη ζωγραφιά!! Μπαίνουμε σε μια περίοδο δίαιτας κι έτσι θα σταματήσω να είμαι προκλητική προς τη διαιτούσσα.
Θα πάω κι από τη σελίδα που προτείνεις.
Καλό Σ/Κ
Α κι εσείς; Κι εμείς όλο το λέμε αλλά οι περισσότεροι το αναβάλουν 🙂
ΟΥΑΟΥ! Πρέπει να είναι πολύ γευστικά…σα μικρά ρολάκια κολλημένα…πάρα πολύ μου αρέσει ειδικά ταχίνι και κανέλα!!!
Όσοι τα δοκίμασαν τα ενέκριναν Πάνσοφή μου!
Νομίζω από τα πιο εντυπωσιακά ψωμάκια σου!!!
Μου αρέσει πολύ το σχήμα τους!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Έλενα μόνο που δεν είναι δικό μου, τουλάχιστον κατά το σχήμα Έλενα. Νόστιμο πάντως (που με αφορά) ήταν!
Πολύ ωραίο ψωμί και σε εμφάνιση και σε γευση.
Πολύ καλή δουλειά έκανες Vita. Μπράβο σου.
Φιλιά
Μάριον το απολαύσαμε πράγματι, αλλά τα μπράβο για την εμφάνιση ανήκουν αλλού 🙂
Και πάνω που τελείωσα με τα "Ανεβατά" κάνοντας την δικιά μου "fusion" εκδοχή…έρχεσαι να με "εκδικηθείς" γι' αυτό, με τούτο το πανέμορφο ψωμί!
Ε, δεν θα μου την γλυτώσει…στο υπόσχομαι.
Πολλές καλημέρες και καλή εβδομάδα Βαγγελιώ μου.
Τα είδα τα είδα κυρά μου :-). Μου έβαλες γυαλιά!
Πολύ εντυπωσιακό!!χαρά στο κουράγιο σου Βαγγελιώ. Τώρα από τα υλικά σίγουρα είναι νόστιμο!!
Φιλιά, καλή βδομάδα.
Μαρία μου είναι πολύ ευκολότερο απ' ότι δείχνει!
Καλημέρα!
Πάρα πολύ ωραία και εντυπωσιακά ψωμάκια!
Οι Κορε'ατες είναι καταπληκτικοί και στο σερβίρισμα του φαγητού που να έχει πολλά χρώματα αλλά τακτοποιημένα. Είναι σαν ζωγραφιά!
Ευχαριστώ για τη συνταγή!
Καλή εβδομάδα!
Ελένη μου είναι Κροάτισσα η Sanela αλλά "τόχει" με τα σχήματα και τα χρώματα όπως θα δεις
Υπέροχος ο συνδυασμός!!
Το μπλογκ της πράγματι από το λίγο που κοίταξα είναι πολύ ενδιαφέρον!
Ελα να παίξουμε όταν μπορέσεις!
Καλή εβδομάδα!
Ανταποκρίθηκα άμεσα Έφη! Είχα έτοιμη την ανάρτηση και προστέθηκαν και οι δικές σου ερωτήσεις…
Hi!
This bread looks great, your version of the recipe is really interesting. Thank you for visiting my blog (I´m glad that you like my recipes).
I´ve also found really interesting recipes on your blog, I´ll try some of them out.
Sincerely,
Sanela
Sanela I welcome your visit to my blog. I am thrilled with your own.
Thank you for your good words.
Kisses
Das sieht sehr lecker aus ;o))
Liebe Grüße
Irène