Αλμυρά

Ντομάτες γεμιστές με τονοσαλάτα

Ντομάτες γεμιστές με τονοσαλάτα

Ένα ορεκτικό άκρως καλοκαιρινό!

Αρχίζει σιγά σιγά η εποχή της ντομάτας και οι λευκές σάλτσες σε πολλά φαγητά  μετατρέπονται σιγά σιγά σε κόκκινες. Σήμερα ας πούμε δεν μου ‘ρχότανε να αυγοκόψω τα γιουβαρλάκια μας. Πιο “εποχής”  θεωρώ τα κόκκινα γιουβαρλάκια πια.  Και τι δεν νοστιμίζουν οι ευλοημένες! Κι εκεί που για κάποια χρόνια είχαμε χάσει τη γεύση της αληθινής ντομάτας άρχισαν μερακλήδες παραγωγοί να παράγουν ντομάτες με βιολογικές καλλιέργειες που επιτέλους θυμίζουν ό,τι είχαμε κρατήσει στη μνήμη μας ως ντομάτα οι παλιότεροι!

Ντομάτες γεμιστές με τονοσαλάτα

Ελληνικό καλοκαίρι , μεσογειακό καλοκαίρι χωρίς ντομάτα στο τραπέζι είναι αδιανόητο. Μπορεί να μην είναι η από αρχαιοτάτων χρόνων γαστρονομική μας κληρονομιά προς μεγάλη απογοήτευση αυτών που συνδέουν τα παραδοσιακά πιάτα μόνο με την αρχαιότητα, αλλά έχει τόσο ενσωματωθεί στη διατροφή μας που δεν μπορώ να φανταστώ καλοκαίρι χωρίς χωριάτικη σαλάτα, γεμιστά, κοκκινιστή αίγα , ιμάμ μπαϊλντί , ή αυγά με ντομάτα!

Ντομάτες γεμιστές με τονοσαλάτα

Το έχω ξαναγράψει ως απάντηση σε πολλούς που φαντάζομαι ότι σηκώνουν ειρωνικά το φρύδι όταν δημοσιεύω συνταγές με αβοκάντο, ακτινίδιο, κλπ ότι η δική μου άποψη είναι «ό,τι δεν εξελίσσεται πεθαίνει». Το «τρώμε ό,τι  πέψει ο Θεός»  που σημαίνει ότι τρώμε αυτό που παράγουμε μόνοι μας ή αυτό που μπορούμε να βρούμε κοντά μας σαν τους αρχαίους τροφοσυλλέκτες είναι αυτό που εκφράζει σε βάθος τις τοπικές κουζίνες και δη την κρητική κουζίνα!

Ντομάτες γεμιστές με τονοσαλάτα

Κι επειδή η ντομάτα ήρθε στη γειτονιά μας στις αρχές του 19ου αιώνα, φρονώ ότι κάπως έτσι θα θεωρούνται παραδοσιακές τροφές σε καμιά εικοσαριά χρόνια το ακτινίδιο, το αβοκάντο, τις παπάγιες, και πολλά πολλά άλλα που καλλιεργούμε από τα μέσα του 20ου αιώνα στον τόπο μας!

Ντομάτες γεμιστές με τονοσαλάτα

Αλλά ας μη μακρηγορώ σε μια ανάρτηση με τόσο απλή συνταγή. Ας γεμίσουμε τις ντοματούλες μας και με τονοσαλάτα και με ζυμαρικά και με ό,τι υλικό μας εμπνέει!

Ντομάτες γεμιστές με τονοσαλάτα

Έτσι κι αλλιώς εμείς εδώ από τον χόντρο (σπασμένο στάρι) του παλιού καιρού έχουμε περάσει στο ρύζι και μετά και στον κιμά! Ε λοιπόν, δεν είναι καθόλου άσχημες και οι ντομάτες οι γεμιστές με τόνο!

Ντομάτες γεμιστές με τονοσαλάτα

 

Παρατηρήσεις

  • Προτιμούμε στραγγιστό γιαούρτι γι αυτή τη συνταγή και βάζουμε πρώτα τη μια κουταλιά για να δέσει το μείγμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και τη δεύτερη κουταλιά.
  • Αντί γιαούρτι μπορούμε να βάλουμε κάποιο τυρί κρέμα, με πολύ καλή επιλογή το ξύγαλο το δικό μας.
  • Το εσωτερικό από τις ντομάτες το χρησιμοποιούμε σε κάποια σάλτσα ή το βάζουμε στην κατάψυξη για άλλη χρήση.
  • Μπορούμε να βάλουμε σολομό ή καπνιστό τόνο ή άλλο ψάρι της επιλογής μας.
  • Έχω τη συνταγή από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 όπου τη συνοχή του μείγματος εξασφάλιζε η μαγιονέζα. Θεωρώ ότι με το γιαούρτι είναι  μάλλον πιο δροσερή! Πάντως το σημειώνω για τους λάτρεις της διάσημης γαλλικής σάλτσας!

Καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο