Ντομάτες γεμιστές με τονοσαλάτα

Ένα ορεκτικό άκρως καλοκαιρινό!

Αρχίζει σιγά σιγά η εποχή της ντομάτας και οι λευκές σάλτσες σε πολλά φαγητά  μετατρέπονται σιγά σιγά σε κόκκινες. Σήμερα ας πούμε δεν μου ‘ρχότανε να αυγοκόψω τα γιουβαρλάκια μας. Πιο «εποχής»  θεωρώ τα κόκκινα γιουβαρλάκια πια.  Και τι δεν νοστιμίζουν οι ευλοημένες! Κι εκεί που για κάποια χρόνια είχαμε χάσει τη γεύση της αληθινής ντομάτας άρχισαν μερακλήδες παραγωγοί να παράγουν ντομάτες με βιολογικές καλλιέργειες που επιτέλους θυμίζουν ό,τι είχαμε κρατήσει στη μνήμη μας ως ντομάτα οι παλιότεροι!

Ελληνικό καλοκαίρι , μεσογειακό καλοκαίρι χωρίς ντομάτα στο τραπέζι είναι αδιανόητο. Μπορεί να μην είναι η από αρχαιοτάτων χρόνων γαστρονομική μας κληρονομιά προς μεγάλη απογοήτευση αυτών που συνδέουν τα παραδοσιακά πιάτα μόνο με την αρχαιότητα, αλλά έχει τόσο ενσωματωθεί στη διατροφή μας που δεν μπορώ να φανταστώ καλοκαίρι χωρίς χωριάτικη σαλάτα, γεμιστά, κοκκινιστή αίγα , ιμάμ μπαϊλντί , ή αυγά με ντομάτα!   

Το έχω ξαναγράψει ως απάντηση σε πολλούς που φαντάζομαι ότι σηκώνουν ειρωνικά το φρύδι όταν δημοσιεύω συνταγές με αβοκάντο, ακτινίδιο, κλπ ότι η δική μου άποψη είναι «ό,τι δεν εξελίσσεται πεθαίνει». Το «τρώμε ό,τι  πέψει ο Θεός»  που σημαίνει ότι τρώμε αυτό που παράγουμε μόνοι μας ή αυτό που μπορούμε να βρούμε κοντά μας σαν τους αρχαίους τροφοσυλλέκτες είναι αυτό που εκφράζει σε βάθος τις τοπικές κουζίνες και δη την κρητική κουζίνα!

Κι επειδή η ντομάτα ήρθε στη γειτονιά μας στις αρχές του 19ου αιώνα, φρονώ ότι κάπως έτσι θα θεωρούνται παραδοσιακές τροφές σε καμιά εικοσαριά χρόνια το ακτινίδιο, το αβοκάντο, τις παπάγιες, και πολλά πολλά άλλα που καλλιεργούμε από τα μέσα του 20ου αιώνα στον τόπο μας!  

Αλλά ας μη μακρηγορώ σε μια ανάρτηση με τόσο απλή συνταγή. Ας γεμίσουμε τις ντοματούλες μας και με τονοσαλάτα και με ζυμαρικά και με ό,τι υλικό μας εμπνέει!

Έτσι κι αλλιώς εμείς εδώ από τον χόντρο (σπασμένο στάρι) του παλιού καιρού έχουμε περάσει στο ρύζι και μετά και στον κιμά! Ε λοιπόν, δεν είναι καθόλου άσχημες και οι ντομάτες οι γεμιστές με τόνο!

Υλικά:

1 κονσέρβα τόνο σε νερό ή ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι  ή 2 φρέσκα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)

5-6 κλωνιά μαϊντανό (να βγει 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένος)

1 κουταλιά κάππαρη

1-2 κουταλιές γιαούρτι

1 βραστό αυγό

Αν χρησιμοποιήσουμε τόνο σε νερό, θα χρειαστούμε  2 κουταλιές ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Προαιρετικά 1 μικρή πράσινη πιπεριά

6-8 μικρές στρογγυλές ντοματούλες, ώριμες αλλά σφικτές

Επί το έργον :

Πλένουμε τις ντομάτες και κόβουμε ένα μικρό «καπάκι» στην κάθε μια που να κρατά όμως στη μια άκρη της ντομάτας. Κόβουμε κι ένα μικρό κομματάκι για να δημιουργήσουμε βάση, προσέχοντας να μην τις τρυπήσουμε.

Τις αδειάζουμε με ένα κουταλάκι,  και τις αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα να στραγγίζουν.

Σε ένα μπολ «μαδάμε» τον τόνο σε μικρά κομμάτια αφού τον στραγγίξουμε. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, το αυγό, τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά (αν βάλουμε) και προσθέτουμε το γιαούρτι.

Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά μας. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο αν πρέπει. Ελέγχουμε το αλάτι και προσθέτουμε αν χρειάζεται, καθώς και λίγο πιπέρι. Πρέπει το μείγμα να είναι σχετικά σφικτό.

Γεμίζουμε τις ντοματούλες και τις αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει η γέμιση και να είναι και δροσερές. Σερβίρουμε ως ορεκτικό ή ως είδος σαλάτας-αλοιφής στη μέση του τραπεζιού.

Παρατηρήσεις:

  • Προτιμούμε στραγγιστό γιαούρτι γι αυτή τη συνταγή και βάζουμε πρώτα τη μια κουταλιά για να δέσει το μείγμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και τη δεύτερη κουταλιά.
  • Αντί γιαούρτι μπορούμε να βάλουμε κάποιο τυρί κρέμα, με πολύ καλή επιλογή το ξύγαλο το δικό μας.
  • Το εσωτερικό από τις ντομάτες το χρησιμοποιούμε σε κάποια σάλτσα ή το βάζουμε στην κατάψυξη για άλλη χρήση.
  • Μπορούμε να βάλουμε σολομό ή καπνιστό τόνο ή άλλο ψάρι της επιλογής μας.
  • Έχω τη συνταγή από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 όπου τη συνοχή του μείγματος εξασφάλιζε η μαγιονέζα. Θεωρώ ότι με το γιαούρτι είναι  μάλλον πιο δροσερή! Πάντως το σημειώνω για τους λάτρεις της διάσημης γαλλικής σάλτσας!

Καλά να περνάτε! 

 

Print Friendly, PDF & Email