Η μαρμελάδα πορτοκάλι αλλιώς!
Υλικά
Πορτοκάλια (χρησιμοποίησα 4 πορτοκάλια που έδωσαν 1200 γραμμάρια σάρκα)
1/2 -3/4 κούπας νερό
Ζάχαρη ( η ποσότητα παρκάτω)
Χυμό ενός λεμονιού
Επί το έργον
Δείτε στο video που ακολουθεί όλη τη διαδικασία:
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα video της σελίδας μας!
Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια: τα αφήνουμε λίγη ώρα σε λεκάνη με νερό και μετά τα πλένουμε με καθαρό σφουγγάρι ή βουρτσάκι. Με τον αποφλοιωτή ή με κοφτερό μαχαίρι βγάζουμε τις φλούδες από δύο ή τρία πορτοκάλια προσέχοντας να πάρουμε όσο το δυνατόν λιγότερο άσπρο μέρος. Τις βράζουμε σε μπόλικο νερό για δέκα λεπτά. Χύνουμε το νερό και ξαναβράζουμε για άλλα δέκα λεπτά.
Τη δεύτερη φορά τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε σε κρύο νερό για λίγη ώρα. Τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε πολύ λεπτά κομματάκια. Κόβουμε την σάρκα των πορτοκαλιών σε όγδοα, αφαιρούμε όσες μεμβράνες περισσεύουν και το κεντρικό άσπρο στέλεχος (εδώ βολεύει ψαλίδι κουζίνας) και την βάζουμε με μισή κούπα νερό να βράσει για 10-15 λεπτά. Την ανακατεύουμε για να διαλυθεί αλλά και να μη πιάσει και την αλέθουμε στο multi ή με ραβδομπλέντερ να γίνει εντελώς λεία. Μετράμε τον πολτό με μια κούπα και προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης.
Προσθέτουμε και τις λεπτοκομμένες φλούδες και
ξαναβράζουμε τη μαρμελάδα μέχρι να δέσει σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία ( ενδεικτικά, στο 7 με μέγιστο το 9 στα μάτια της κουζίνας). Μετά το πρώτο τέταρτο θέλει συχνό, σχεδόν συνεχές ανακάτεμα για να μην πιάσει. Κατά τη διάρκεια του βρασμού
αφαιρούμε τους αφρούς από το πλάι της κατσαρόλας προσέχοντας να μην παίρνουμε πολτό. Έτσι η μαρμελάδα μας γίνεται διάφανη. Όταν αρχίσει να δένει προσθέτουμε και το χυμό ενός λεμονιού.
Το δέσιμο το δοκιμάζουμε με «το τεστ του δρόμου στο πιατάκι». Δηλαδή, βγάζουμε λίγη σε ένα πιατάκι, την απλώνουμε και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Αν δεν σμίγει όταν χαράξουμε δρόμο με το δάκτυλο ή το κουταλάκι είναι έτοιμη. Στη διάρκεια του πειράματος, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το μάτι.
Σερβίρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα ζεστά βάζα μόλις καταλαγιάσει ο βρασμός, τα αναποδογυρίσουμε μέχρι να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε.
Παρατηρήσεις
1)Βάζουμε τον πολτό σε μεγάλη κατσαρόλα για να προφυλαχτούμε από το τίναγμα του καυτού πολτού.
2)Βάζω ίσο όγκο πολτού-ζάχαρης (ενώ σε άλλες μαρμελάδες ελαττώνω τη ζάχαρη) γιατί και οι φλούδες πορτοκαλιού αυξάνουν την ποσότητα των πορτοκαλιών. Παρόλα αυτά μπορούμε να μειώσουμε τη ζάχαρη ως και 30% χωρίς κόστος στο χρόνο συντήρησης (μη ξεχνάμε ότι η ζάχαρη λειτουργεί και ως συντηρητικό). Παραπάνω μείωση μπορούμε να κάνουμε αν η μαρμελάδα μας καταναλωθεί σύντομα.
3)Αν έχουμε θερμόμετρο για μαρμελάδες, δένουμε τη μαρμελάδα στους 104 βαθμούς.
ωραία η μαρμελάδα σου..μπράβο…καλό μηνα ναχεις
Ευχαριστώ! Επίσης!
Βελούδινη, αρωματική, υπέροχη και αυτή η μαρμελάδα σου Βαγγελιώ μου!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Έλενα σ' εμένα αρέσει και η τραχιά αλλά -ανάλογα τη χρήση- είναι απαραίτητη και τούτη στο ντουλάπι μας!
Βαγγελιώ μου απο τις αγαπημένες μου μαρμελάδες, σου έγινε καταπληκτική!Καλοφάγωτη!
Φιλιά πολλά!
Ευχαριστώ Ελένη!
geia sta xerakia sou Vita mou!
telika tha mai ekei 22/07.
Οζλεμάκι μου θα τα πούμε οπωσδήποτε! Θέλω να βρεθούμε από κοντά και θα το κανονίσουμε!
Πολυ ωραια εγινε Βαγγελιω μου!
Κι εμενα ειναι απο τις πολυ αγαπημενες μαρμελλαδες και την χρησιμοποιω κατα κορον σε γλυκα!
Καλη εβδομαδα!
Μαρίνα ποτέ δεν με φτάνει, όση κι αν φτιάξω :-). Πάντα τελειώνει …πρόωρα!
Μου αρέσει πάρα πολύ η μαρμελάδα πορτοκάλι! Η δική σου έχει εκπληκτικό χρώμα και υπέροχη υφή! Φαντάζομαι και το άρωμα και τη γεύση της! Μπράβο, Βαγγελιώ μου!
Καλό μήνα και πολλά φιλιά!
Ναι ήταν πολύ επιτυχημένη γιατί τα πορτοκάλια ήταν τέλεια! Ευχαριστώ!
Και μετά το καταπληκτικό σιρόπι, μια καταπληκτική μαρμελάδα!!! Αρωματική, υπέροχη!! Φαίνεται τρομερή! Μπράβο Βαγγελιώ!!!
Καλό μήνα και καλή εβδομάδα να έχεις!!
Ευχαριστώ Χριστίνα! Πράγματι έγινε πολύ καλή!
Καλό μήνα Βαγγελιώ μου!
Εγώ απλά σκέφτομαι την υπέροχη μαρμελάδα σου πάνω σε ένα ωραίο cheesecake και αναστενάζω!
Φιλιά πολλά!
Δεν το ανέφερα στις χρήσεις, αλλά είναι από τις αγαπημένες μου εφαρμογές Ερμιόνη το πορτοκαλο-cheesecake! Καλό μήνα!
Υπέροχη έγινε η μαρμελάδα σου Vita μου! Πράγματι βολεύει πολύ για διάφορα άλλα όπως μπισκότα, επικάλυψη κέικ και σάλτσες. Γεια στα χέρια σου τα θαυματουργά!
Καλό μήνα και καλή σου μέρα από το Λονδίνο …εεεεεε από τη Θεσσαλονίκη ήθελα να πω που παριστάνει πάλι το Λονδίνο!!!!!!!!!!!!
καταπληκτικη συνταγη μολις την εφτιαξα με πορτοκαλια του κηπου!!!φοβερηηηηηηηηηηη!!!!!!!
εξαιρετικη η συνταγη σου,θα την δοκιμασω και με μικρα γλυκα μανταρινια!!!!!!!!
Γειά σας κι από μένα!
Έχω στην αυλή μιά πορτοκαλιά που κάνει μικρά,λεπτόφλουδα και πολύ ξινά πορτοκάλια. Αυτά χρησιμοποίησα κι έκανα τη μαρμελάδα που έγινε πραγματικά υπέροχη! Ένα tip: Δεν μπήκα στη διαδικασία να ξεφλουδίσω και να ψιλικόψω τη φλούδα.Αντί αυτού χρησιμοποίησα την μέτρια πλευρά του τρίφτη και πήρα το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί εμένα μου βγαίνουν πολύ πηκτές οι μαρμελάδες ενώ κάνω αυτό ακριβώς που πρέπει και ελέγχω με θερμόμετρο ( 104-105 C ) για το πότε είναι έτοιμη ;
Τι μπορώ να κάνω ;
Ευχαριστώ για τις συνταγές σας .
Μάλλον σας αρέσουν οι λίγο πιο αραιές μαρμελάδες. Αποσύρετέ τις σε χαμηλότερη θερμοκρασία (102-103 βαθμούς) , ιδιαίτερα αν τα φρούτα δεν είναι από εκείνα που “κατεβάζουν” εκ των υστέρων υγρά. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
Θέλω να φτιάξω την μαρμελαδα..
Θέλω να μου πεις η κούπα που χρησιμοποιείς πόσα γραμμάρια βάζει για να μπορέσω να υπολογίσω το νερό..
Η κούπα μετρά όγκο και είναι 250 ml. Ανάλογα με το υλικό που περιέχει είναι άλλα γραμμάρια. Π.χ. τα 250 ml αλεύρι είναι 140 gr τα 250 ml ζάχαρη είναι 220gr τα 250 ml νερό είναι 250 gr (το νερό είναι από τα υλικά που αριθμητικά είναι ίσα τα gr και τα ml γιατί η πυκνότητά του είναι 1 gr/ml). Αν δεν έχετε δοσομετρική κούπα, χρησιμοποιείστε μια οποιαδήποτε κούπα και τηρείστε την αναλογία των όγκων.
Μου πίκρισε λίγο.. Γιατι?? 🙁
΄Συγχαρητήρια η μαρμελάδα σου είναι υπέροχη . Με εντυπωσιάζει το χρυσαφένιο χρώμα.
Καλημέρα. Θέλω να σε ευχαριστήσω για την καταπληκτική συνταγή – βελούδινη μαρμελάδα πορτοκάλι.Την έφτιαξα και θεωρώ ότι είναι η καλύτερη συνταγή που έχω δοκιμάσει ποτέ.Έχει τέλεια γεύση,τέλειο χρώμα, πολύ ωραίο άρωμα και πραγματικά βελούδινη.
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε η μαρμελάδα. Κι εμένα είναι από τις πιο αγαπημένες μου και από τις πιο χρήσιμες σε άλλες παρασκευές. Δοκιμάστε τη σε ντρέσινγκ σαλάτα και πάνω από χαλβά του εμπορίου την Καθαρά Δευτέρα. Θα σας αρέσει πολύ!
Καλησπέρα, στη συγκεκριμένη δεν χρησιμοποιούμε καθόλου το άσπρο μέρος από τη φλούδα; Το αφαιρούμε δηλαδή;
Ναι, δεν το χρησιμοποιούμε καθόλου. Αφαιρούμε το φλούδι με αποφλοιωτή (peeler) όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Συγχαρητήρια μόλις την έφτιαξα έγινε τέλεια πολύ νόστιμη και η υφή της καταπληκτική!Ευχαριστούμε Για τις ωραίες συνταγές σας
Χαίρομαι που σας άρεσε! Χρησιμοποιείστε τη σε πολλές εφαρμογές. Από πορτοκαλόπιτα ως ντρέσιγκ για σαλάτες! Είναι από τις πιο χρήσιμες μαρμελάδες. Καλοφάγωτη! Κι εγώ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!
[…] Πηγή cretangastronomy.gr […]
τελεια μαρμελαδα
σημερα την φτιαχνω για τριτη φορα
την τρωμε σαν μαρμελαδα αλλα την χρησημοποιω πολυ και στα γλυκα μου και περισσοετρο στο κεικ που κανω που ειναι ολο πορτοκαλι
θα κανω σημερα 5 κιλα πορτοκαλια και θα κανω και τον παραπανω μηνα γιατι στα γλυκα φευγει παρα πολυ
ευχαριστουμε πολυ για την συνταγη που μας δωσατε
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι που σας αρέσει η μαρμελάδα. Κι εγώ φτιάχνω μεγάλη ποσότητα κάθε χρόνο ακριβώς επειδή την χρησιμοποιώ σε πολλά γλυκά. Δοκιμάστε τη και σε πορτοκαλόπιτες. Πείτε μας περισσότερες λεπτομέρειες για το κέικ σας. Θα χαρούμε να το δοκιμάσουμε, και αν μας επιτρέψετε να το δημοσιεύσουμε!
[…] 2-3 φορές και τις αλέθω λίγο ή πολύ ανάλογα αν θέλω βελούδινο ή λίγο πιο τραχύ αποτέλεσμα. Επίσης βγάζω όσες […]
η πιο ωραια μαρμελαδα που εχω κανει .μπραβο σας !! σασ ευχαριστω!!
Χαίρομαι που σας άρεσε! Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη. Και του χρόνου!
ΚΟΥΚΛΑ ΕΓΙΝΕ!!!!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!
Χαίρομαι που σας άρεσε κι ευχαριστώ που μπήκετε στον κόπο να μας πείτε εντυπώσεις!
Λιώνουν οι φλούδες;
Τις περνάμε από το multi όταν μαλακώσουν αν δεν θέλουμε να τις αισθανόμαστε καθόλου. Δεν λιώνουν εντελώς, αφήνουν την αίσθησή τους στο στόμα!
Η μαρμελαδα μου εγινε οκ αλλα εχει μια καπως νερουλη γευση. Ειχα αμφιβολιες με το βρασιμο της σαρκας με νερο . Δεν νομιζω πως βοηθα. Καλυτερα να βαζουμε απ’ευθειας την σαρκα στο μουλτι κακ μετα να βρασει με την ζαχαρη και τις κομμενες φλουδες. Τι νομιζετε?
Θα ήθελε κι άλλο βράσιμο. Το περίσσιο υγρό φεύγει με βράσιμο. Δεν θα συνιστούσα κατευθείαν βράσιμο, το φρούτο πρέπει να βράσει…Απλά θα βράσουμε και τη μαρμελάδα όσο χρειάζεται για να φύγουν τα υγρά!
Καλησπέρα Βαγγελιώ και Καλή Χρονιά να έχουμε! Έχω μια ερώτηση για τη μαρμελάδα αυτή… γίνεται με πορτοκάλια dolce?γλυκοπορτάκαλα που λέμε;;; Κληρονομήσαμε μια τέτοια πορτοκαλιά και σκέφτομαι τι μπορώ να κάνω με τα πορτοκάλια της!
Καλησπέρα Μαρία μου! Καλή Χρονιά! Η αλήθεια είναι πως δεν την έχω φτιάξει με “σικέρια”, μάλλον αυτά είναι τα dolce στην περιοχή μας. Υποθέτω ότι θα είναι το ίδιο αρωματική, άλλωστε κι αυτά είναι πολύ αρωματικά. Ίσως να πρόσθετε λίγο παραπάνω χυμό λεμονιού για να έχει μια ξινάδά; Δοκίμασε με μικρή ποσότητα υλικών να δούμε πώς θα γίνει, κι αν δεν σου κάνει κόπο πες μου τα αποτελέσματα για να προσθέσω εδώ να βοηθήσουν και άλλες φίλες!
Την έκανα Βαγγελιώ! Βγήκε πολύ καλή μείωσα τη ζάχαρη μόνο, περίπου στα 2/3, ζύγισα 700γρ πούλπα και 500γρ ζάχαρη…
Έβαλα και ένα λεμόνι μέσα για την ξινάδα. Επίσης δεν έβρασα καθόλου τα φλουδάκια γιατί σκέφτηκα ότι θα χάσουν το άρωμά τους, προσπάθησα μόνο να μην πάρω καθόλου σάρκα.
Βγήκε μια ιδέα πικρή θα έλεγα, αλλά της πάει πάρα πολύ!
Πολλή χαρά! Δε θα πάνε άδικα τα γλυκοπορτάκαλα!!!!
Σε ευχαριστώ! Έχω πολλή δουλειά από αύριο να τελειώσω όλο το καφάσι!!!! χαχαχαχα
Πολύ χαίρομαι που πέτυχε και ευχαριστώ για τις σημαντικές πληροφορίες! Θα ενημερώσω την ανάρτηση. Να διευκολύνουμε τις φίλες που έχουν σικέρια. Καλή επιτυχία και στην υπόλοιπη, με υγεία να την απολαύσετε!
Χρησιμοποιείτε την και στα ψητά, κοτόπουλο, χοιρινό δίνει απίστευτη γεύση.
Σας ευχαριστώ πολύ! Βάζω το χυμό, θα δοκιμάσω και με τη μαρμελάδα!
Την δοκίμασα και ήταν πολύ ωραία!Και η δόσις της ζάχαρης τέλεια..ευχαριστώ
Χαίρομαι που σας άρεσε και σας ευχαριστώ που επιλέξατε τη συνταγή ανάμεσα σε τόσες που κυκλοφορούν! Με υγεία να την απολαμβάνετε!