Ένας μερακλίδικος μεζές για το Πάσχα!
πρέπει να γυριστούν οπωσδήποτε και οι κοιλίτσες να μαδήσουν αφού ζεματιστούν. Όλα τα υλικά πρέπει να μείνουν στο ξύδι και να τριφτούν με λεμόνι για να ασπρίσουν και να μη μυρίζουν βαριά.
Υλικά
2 (ή όσες θέλουμε) κοιλιές μικρού αρνιού ή κατσικιού
2 (ή όσες θέλουμε) αντεριές μικρού αρνιού ή κατσικιού
Προαιρετικά 1-2 σκέπες (μπόλιες)
1/3 κούπας (ή ανάλογο) ελαιόλαδο
1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι
Λίγο αλάτι
2 αυγά
Χυμός 2-3 λεμονιών
Προαιρετικά, ξύσμα λεμονιού
Για το πλύσιμο των εντοσθίων:
Αλάτι
Ξύδι
Λεμόνια
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τις κοιλιές αν δεν είναι ήδη καθαρισμένες. Τα τελευταία χρόνια τα κρεοπωλεία εδώ τις πουλάνε «μαδημένες». Και πάλι όμως θέλουν πολύ καλό πλύσιμο . Αν δεν τις έχουν μαδήσει τις ζεματάμε σε νερό που βράζει και μαδάμε την σκούρα επιφάνεια που μοιάζει με πετσετέ ύφασμα. Έτσι μένουν άσπρες και καθαρές. Τις πλένουμε πολύ καλά και τους βάζουμε λίγο ξύδι. Μετά από 5 -10 λεπτά τις ξεπλένουμε. Το ίδιο κάνουμε με τις σκέπες. Τα εντεράκια τώρα: Τα πλένουμε πολύ καλά από την έξω μεριά και αφήνουμε να περάσει νερό από το εσωτερικό τους βάζοντας τη μια άκρη κάτω από τη βρύση. Με μια βελόνα του πλεξίματος τα γυρίζουμε ώστε η εσωτερική τους πλευρά να γίνει εξωτερική. Σπρώχνουμε τη μια άκρη του εντέρου με τη μύτη της βελόνας στο εσωτερικό του μέχρι να περάσει από την άλλη άκρη. Προσέχουμε να μη τα σπάσουμε και να μείνουν μακριά κομμάτια. Και αυτό πρέπει να γίνεται κάτω από τη βρύση .Τα πλένουμε πολύ καλά και τα τρίβουμε με μπόλικο αλάτι και χυμό λεμονιού . Έτσι ασπρίζουν και δεν μυρίζουν βαριά. Τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε λίγο ξύδι. Τα αφήνουμε 5 -10 λεπτά και τα ξεπλένουμε πολύ καλά. Κόβουμε ένα πλυμένο λεμόνι (ή τις λεμονόκουπες) σε φέτες και τις βάζουμε ανάμεσα στα εντεράκια και στα κοιλιδάκια
.Αναλυτικά η διαδικασία στο βίντεο:
Παίρνουμε τις κοιλίτσες και τις κόβουμε σε κομματάκια με μήκος γύρω στα 15 cm και πλάτος 3-4 cm. Βάζουμε κι ένα μικρό μακρόστενο κομμάτι σκέπης αν χρησιμοποιήσουμε. Κρατάμε το ένα άκρο κάθε κομματιού με την άκρη ενός εντέρου και πλέκουμε με το έντερο σαν να ήταν βελονάκι μια αλυσιδίτσα που τυλίγει τα κομμάτια της κοιλιάς . Έτσι δημιουργείται το πολύ διακοσμητικό κοτσιδάκι.Αν περισσέψουν έντερα ή κοιλίτσες θα τα βάλουμε στην κατσαρόλα σε κομμάτια.
Είναι πιο εύκολο αν υπάρχει και δεύτερο άτομο να κρατάει το κομμάτι της κοιλιάς. Μπορούμε βέβαια απλώς να τυλίξουμε τα εντεράκια γύρω γύρω από την κοιλιά. Η μητέρα μου όμως και η γιαγιά μου πάντα τα έπλεκαν και μου έχει μείνει κι εμένα. Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να τσιγαριστεί ελαφρά, (ίσα να γίνει διάφανο) και προσθέτουμε τα γαρδουμάκια . Αφού τα γυρίσουμε να λαδωθούν και να τσιγαριστούν ελαφρά, προσθέτουμε νερό μόλις που να τα σκεπάζει (δείτε την επόμενη φωτογραφία). Όταν βράσουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι να γίνουν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό αλλά να μη γίνουν σούπα… Χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά σε βαθύ πιάτο και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού σαν κλωστή χωρίς να σταματήσουμε το κτύπημα.
Προσθέτουμε καυτό ζωμό από την κατσαρόλα μέχρι να γεμίσει το πιάτο και αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα. Κουνάμε την κατσαρόλα πέρα δώθε πάνω στο μάτι ώστε το αυγολέμονο να πάει παντού και αποσύρουμε από το μάτι μόλις πάει να ξαναρχίσει ο βρασμός. Σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
1)Σε όλα τα αυγολέμονα και τα λεμονάτα ταιριάζει πολύ το ξύσμα λεμονιού. Ειδικά στα γαρδουμάκια ταιριάζει τέλεια! Το προσθέτουμε στο σερβίρισμα ή λίγο πριν αυγοκόψουμε.
2) Το ελαιόλαδο δεν πρέπει να είναι πολύ σ’ αυτό το φαγητό γιατί τα γαρδουμάκια είναι λιπαρά και αφήνουν δικό τους λίπος.Ιδιαίτερα αν βάλουμε σκέπη μπορούμε να το μειώσουμε ακόμη περισσότερο.
3) Μη παραλείψετε το γύρισμα των εντέρων και το μάδημα της κοιλιάς. Ποτέ δεν είναι καλοπλυμένα αν δεν γυριστούν. Όσο καθαρό κι αν βγαίνει το νερό η βαριά μυρωδιά μένει γιατί υπάρχουν κάτι σαν βλενίτσες που απομακρύνονται μόνο με το τρίψιμο με αλάτι και λεμόνι.
4)Δεν πρέπει να αφήσουμε τα εντόσθια πολύ ώρα στο ξύδι. Ιδιαίτερα τα έντερα τα «κόβει» και δεν έχουν το μήκος που χρειάζονται τα γαρδουμάκια. Σε 5-10 λεπτά τα ξεπλένουμε. Έτσι δεν μυρίζουν βαριά αλλά δεν χάνουν και την ελαστικότητά τους.
5) Μπορούμε αφού φτιάξουμε τα γαρδουμάκια να τα καταψύξουμε ωμά και να τα χρησιμοποιήσουμε όποτε τα χρειαστούμε.
Άλλες πασχαλινές προτάσεις με άρωμα Κρήτης (19 συνταγές!) μπορείτε να δείτε μαζεμένες στο περυσινό post για το πασχαλινό τραπέζι
Μερακλίδικο δε λες τίποτα! Λατρεύω τα γαρδουμπάκια και παρ΄όλο που τα θεωρώ μπελαλίδικα, έχω καταφέρει να τα φτιάξω μια φορά! Αυτό που έκανες με το "πλέξιμο" είναι πάααρα πολύ όμορφο! Γεια στα χέρια σου και την υπομονή σου!
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα Vita! Εύχομαι τα καλύτερα -και τα νοστιμότερα!- για 'σένα και την οικογένειά σου!
Χρόνια Πολλά! Ευχαριστώ για τις ευχές και τις ανταποδίδω!
Χρόνια πολλά! Το "κέντημα" το δοκίμασα πρώτη φορά και τελικά το κατάφερα μια χαρά. Μπράβο σας, είναι η γνήσια συνταγή του τόπου μου.
Λαχταριστά τα γαρδουμπάκια Vita μου και πολύτιμες οι συμβουλές σου
Καλή Ανάσταση εύχομαι !
Νίκη σ' ευχαριστώ πολύ. Να είσαι καλά και να μας γλυκαίνεις με ομορφιές όπως συνηθίζεις!
Τι ωραία που είναι. Εχουν την φασαρία τους αλλά αξίζει τον κόπο.
Ωραία ανάρτηση
Εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, με υγεία.
Φιλιά πολλά
Μάριον σ' ευχαριστώ πολύ. Χρόνια Πολλά και σ' εσένα!
Εγώ ομολογώ ότι δεν τα πάω καλά με το συγκεκριμένο μεζέ… Άντερα και κοιλίτσες δεν μπορώ να φάω.
Ωστόσο πραγματικά θαύμασα την περιγραφή και τις φωτογραφίες, ενώ τα γαρδουμπάκια μοιάζουν με πραγματικό κέντημα! Φαίνεται πολύ πολύ μερακλίδικο πιάτο!
Φιλιά πολλά και καλό Πάσχα εύχομαι!
Ερμιόνη ευχαριστώ πολύ! Ναι είναι "δύσκολο" φαγητό. Ή το λατρεύεις ή το μισείς!
Κέντημα όπως λέει και η Ερμιόνη, αν και εγώ με τα εντόσθια έχω μεγάλο πρόβλημα, έχω όμως άντρες που δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να τα τιμήσουν όπου τα πετύχουν!
Βαγγελιώ μου Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση, να περάσεις πολύ όμορφα!
Φιλιά!
Έλενα ευχαριστώ για τις ευχές σου! Χρόνια Πολλά και σ' εσένα. Να χαίρεσαι την οικογένειά σου!
Άλλη μια καταπληκτική ανάρτηση Βαγγελιώ μου, καταπληκτικές φωτογραφίες για το καθάρισμα το πλέξιμο, τι να πω!
Να είσαι πάντα καλά Βαγγελιώ μου, καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!
Να είσαι καλά Έρη μου! Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι και σ' εσένα τα καλύτερα!
πολύ ωραία τα γαρδουμπάκια σου και εξαιρετική παρουσίαση έπεσε αντιγραφή και ευχαριστώ πολύ….ευχομαι καλη ανάσταση καλό πασχα…
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Χρόνια Πολλά και σ' εσένα!
erxomai! krata ena piattaki kai gia mia SmyrnoKritikia! =)
Έλα εσύ κι εγώ θα τα ξαναφτιάξω Οζλέμ μου! Να είσαι καλά Σμυρνοκρητικιά μου!
Εμεις εκτος απο την μαγειριτσα και πιο σπανια το κοκορετσι δεν γνωριζαμε αλλο πιατο με εντερακια. Τα τελευταια χρονια γνωρισα τα γαρδουμπακια και πρεπει να πω οτι τα εκτιμησα ιδιαιτερως! Ευτυχως εχω και βοηθο για τα εντερακια, που ειναι διατεθειμενος να κανει ολη την "παλιοδουλεια" του καθαρισματος!
Μπραβο Βαγγελιω, ακομη μια πολυ ωραια παραδοσιακη συνταγη!
Βαγγελιω μου, ειδε ο καλος μου την συνταγη σου και ενθουσιστηκε! Την εψαχνε για πολλα χρονια, σε μια ταβερνα εδω στην Θεσσαλονικη καποιος τα εφτιαχνε με αυτον τον τροπο και ηταν πεντανοστιμα! Θα δολιμαστει το διχως αλλο, αφου ειναι διατεθειμενος να καθαρισει και τα εντερακια!!!
Χριστος Ανεστη!
Μαρίνα θα χαρώ να μου πεις τις εντυπώσεις σας. Είναι δύσκολο πιάτο αλλά εσύ φτιάχνεις δυσκολότερα! Χρόνια Πολλά!
Βαγγελιώ μου τέλεια τα γαρδουμπάκια σου! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!
Ευχαριστώ Κατερίνα. Να είσαι καλά. Πολλές ευχές κι από μένα.
Αν και είναι ένα μεγάαααααλο μπλιάχ αυτό το φαγάκι, δεν μπορώ να μη θαυμάσω το πλέξιμο και την εκθαμβωτική καθαριότητά τους! Μπορείτε να μαζεύεστε εναλλάξ κάθε χρόνο σ' ένα σπίτι και να τα φτιάχνετε -μια στο δικό μας, μια στο δικό σας- ώστε να μην… αρωματίζεται το σύμπαν! Τι λες;
Καλή Ανάσταση!!!! 🙂
Μαρίλια , θα το εκτιμήσεις αργότερα :-)! Θα το μεθοδεύσουμε το μάζεμα που λες … Χρόνια σου Πολλά!
Πω πω, υπέροχο!
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα 🙂
Ευχαριστώ! Χρόνια Πολλά Μαρία!
Παρακολουθώ το μπλόκ σου εδώ και πολύ καιρό και εκτελώ τις υπέροχες συνταγές σου. Ίσως τις πιο αυθεντικές του διαδίκτυου. Αγαπώ την Κρήτη, σπούδασα στο πανεπιστήμιο Κρήτης και εδώ και αρκετά χρόνια ζει ο γιος μου στο Ρέθυμνο. Θεωρώ ότι η Κρητική κουζίνα είναι η κορυφή των αρμονικών γεύσεων και της σοφίας του τόπου.
Σε ευχαριστώ και εύχομαι Καλή Ανάσταση σε σένα και την οικογένειά σου!!!!
Αθηνά καλώς όρισες. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για το blog και για την κρητική κουζίνα. Να είσαι καλά!
Χρόνια Πολλά σε σένα και την οικογένειά σου!
Μερακλιδικο και πολύ νόστιμο, αν και μπελαλιδικο! Γεια στα χέρια σου, Βαγγελιω μου!
Καλό Πάσχα και καλά να περάσεις! Πολλά φιλια!
Χρόνια Πολλά κορίτσι μου! Να είσαι καλά!
Χρόνια πολλά ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!πάντα με υγεία,ευτυχία και έμπνευση για μαγειρικές λαχταριστές δημιουργίες!!
Ευχαριστώ πολύ! Χρόνια Πολλά και σ' εσένα!
Χρόνια πολλάαααααααααααα στους εορτάζοντες! 😉 Με υγεία και δημιουργικότητα. 🙂
Ευχαριστώ κι εγώ κι εκείνοι! Να είσαι καλά!
Θαύμασα το πλέξιμο! Κι εδώ κάνουν αυγολέμονο αλλά και κοκκινιστό, αλλά βάζουν και συκώτι μέσα νομίζω.
Χρόνια πολλά!
Ευχαριστώ Κική! Είναι πολύ εντυπωσιακά στο πιάτο, είναι η αλήθεια!
Κοκκινιστά λίγο αργότερα, το καλοκαίρι :-).
Χρόνια Πολλά και σ' εσένα!