Σαλάτα εποχής από την παράδοσή μας, που θα μπορούσε να είναι έμπνευση μεγάλου σεφ!
Υλικά
10-15 φύλλα μαρούλι
Άνηθο ή μαϊντανό (3-4 κλωνιά)
2 πράσινα κρεμμυδάκια
2 αγκινάρες κατά προτίμηση αγκαθωτές
Τους καρπούς από 2-3 χλωροκούκια
2-3 αυγά σφικτά
½ φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο ή λίγο παραπάνω
2-3 κουταλιές ξίδι από κρασί ή αντίστοιχο χυμό λεμονιού ή λίγο παραπάνω
Λεμόνι για τις αγκινάρες
Αλάτι
Ένα ματσάκι αροδαμούς λεμονιάς ή κιτριάς πολύ τρυφερούς, πριν πρασινίσουν πολύ, (μπρούτζινους όπως εύστοχα τους περιγράφει ο Μανόλης).
Εναλλακτικά, αν δεν μπορούμε να βρούμε αροδαμούς, βάζουμε το ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι (ακέρωτο, καλοπλυμένο και φυσικά αράντιστο!)
Επί το έργον
Δείτε το video, νομίζω ότι δεν αφήνει απορίες! Δείτε επίσης τις παρατηρήσεις και αν υπάρχει κάποια απορία, ζητείστε μας διευκρινίσεις με σχόλιο εδώ ή στα social media της σελίδας.
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις τρίβουμε με λίγο λεμόνι και τις κόβουμε σε λεπτά φετάκια. Τις αλατίζουμε και στύβουμε πάνω τους και το υπόλοιπο λεμόνι. Πλένουμε πολύ καλά τα σαλατικά, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα κόβουμε λεπτά. Αυτή η σαλάτα δεν θέλει χοντροκομμένο το μαρούλι. Άλλωστε με τα μαχαίρια που έχουν κυκλοφορήσει , εκείνα με τις κεραμικές λάμες , μπορούμε να ψιλοκόβουμε όσο θέλουμε τα λαχανικά.
Κόβουμε τα κρεμμυδάκια τα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε να πάνε παντού. Τα αλατίζουμε και τα σερβίρουμε σε σαλατιέρα .Προσθέτουμε τις αγκινάρες , τους καρπούς των κουκιών και τα αυγά κομμένα σε όγδοα και ελαφρά αλατισμένα. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξύδι ή το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά να δέσουν τα υλικά μας.
Την απολαμβάνουμε με ψητά κρέατα ή σκέτη σαν ελαφρύ γεύμα ή δείπνο. Το φρέσκο ψωμί επιβάλλεται γιατί το ζουμάκι που μένει στο πιάτο είναι αρκούντως αρωματικό και ιδιαίτερα νόστιμο!
Παρατηρήσεις
1) Η σαλάτα αυτή είναι από τα ωραιότερα εδέσματα που έχω δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό. Απίστευτη ντελικάτη γεύση, θαυμάσιο ανοιξιάτικο άρωμα! Θεωρώ ότι είναι ένα υπέροχο δείγμα της κρητικής κουζίνας και της θαυμαστής επινοητικότητας της κρητικιάς μαγείρισσας που αξιοποιούσε στο έπακρο τα ντόπια και εποχικά υλικά. Η μάνα μου θυμάται τη γιαγιά μου να κάνει ολόκληρες τσανάκες με τέτοιες σαλάτες τις μέρες αυτές που βλάστιζαν οι λεμονιές στα περβόλια της… Τους χρησιμοποιούσε λέει και σε άλλες εφαρμογές (και γλυκές και αλμυρές).
2) Οι αροδαμοί της πορτοκαλιάς , της μανταρινιάς και της νεραντζιάς δεν είναι τόσο αρωματικοί όσο της λεμονιάς και της κιτριάς αλλά η δοκιμή έδειξε ότι κι εκείνοι κάνουν διαφορά στην απλή πράσινη σαλάτα…
3) Από τον πολύ αξιόλογο σεφ κ. Αποστολάκη βασικό συντελεστή του δικτύου κρητικής γαστρονομίας είχα πρόσφατα ένα mail που μου πρότεινε τη χρήση του αροδαμού άλλου δέντρου σε μια άλλη σαλάτα. Θα τη δοκιμάσω, και με την άδειά του θα σας την συστήσω. Παρεμπιπτόντως , είδατε στο real taste το αφιέρωμα στην κρητική κουζίνα που επιμελήθηκε;
4) Όσοι διαβάζετε ποίηση μπορεί να θυμάστε τη λέξη ροδαμός (αροδαμός στα κρητικά…) στο «Αξιον εστί» του Ελύτη
«Όλα τούτα καιρός της αθωότητας
ο καιρός του σκύμνου και του ροδαμού
ο πολύ πριν την Ανάγκη»…
Και στον «ερωτικό λόγο» του Σεφέρη
Στη φαντασία θα γύριζαν τα χωρισμένα φίδια
(Το δάσος λάμπει με πουλιά βλαστούς και ροδαμούς)
μένουν ακόμη τα σγουρά γυρέματά τους, ίδια
του κύκλου τα γυρίσματα που φέρνουν τους καημούς.
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά
Πολύ πρωτότυπο αυτό. Μέχρι τώρα ήξερα για τους λεμονανθούς. Πρώτη φορά ακούω για τα φρέσκα κλαράκια της λεμονιάς. Μόνο πού να τα βρούμε εμείς εδώ πάνω;
Χρόνια Πολλά Σοφία. Πραγματικά είναι πρωτότυπο. Αξίζει να το δοκιμάσετε!
Χρόνια πολλά και καλά.
Θα την δοκιμάσω το μεσημέρι!!!!
Φιλάκια
Μανουσίνα είμαι βέβαιη ότι θα τη βρεις ενδιαφέρουσα!
Αχ να μη το ξέρω όταν ήμουν μικρούλα και είχαμε λεμονιές στον κήπο μας. Τώρα….ειδικά εδώ που ζω….τα λεμόνια τα εισάγουν απ'την Τουρκία. Αλλά θα μετακομίσω στην Κρήτη κάποτε και τότε εχω πολλές συνταγές σου να γευτώ. Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη!
Με το καλό να ρθεις στην Κρήτη Ginger! Όχι μόνο για τα λεμονόφυλλα 🙂 !
Καλημέρα και ξανά χρόνια πολλά! Εγώ πέραν του ότι θα ήθελα να γράψω για τη νοστιμιά αυτής της σαλάτας που παρουσιάσατε , θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη δουλειά που κάνετε και γνωρίζεται σε εμάς που που δεν ξέρουμε τις ομορφιές του τόπου μας. Εύχομαι να το κάνετε για πολλά χρόνια ακόμα. Να είστε καλά.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Κάνω ό,τι μπορώ…
Εντυπωσιακή!!!
Φαντάζομαι τα αρώματα και την γεύση της σαλάτας σου!
Για να βρούμε φρέσκα κλαράκια λεμονιάς εμείς εδώ, είναι δύσκολο ως αδύνατον, έτσι απολαμβάνουμε την σαλάτα σου ιντερνετικά και ελπίζουμε κάποια στιγμή να καταφέρουμε να την απολαύσουμε και πραγματικά!
Φιλιά!
Έλενα αν κάποια στιγμή βρεθείς σε εξοχή φρόντισε να δοκιμάσεις τη γεύση τους!Αξίζει!
Σαν ροδαμό το ήξερα και εγώ το αροδαμός δεν ήξερα! Φανταστική η σαλάτα σου vita μου!
Έρι μου δεν ξέρω αν μπορείς να βρεις εκεί ροδαμούς (ή αροδαμούς!) αλλά πρέπει να τη δοκιμάσεις!
Σαλάτα ποιήμα, σαλάτα αρωματική, χορταστική και θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ακόμη χίλια κοσμητικά!!!
Λίλα ευχαριστώ! Τα είπες όλα!
Χρόνια πολλά Vita μου και του χρόνου με υγεία!!!
Πολύ εντυπωσιακή σαλάτα μπράβο!!!
Φιλιά!!!
Ευχαριστώ Ελένη.
Πολύ ωραία! Το άρωμα της είναι που φαντάζομαι και πραγματικά τη λαχταράω μόνο που τη βλέπω! Χρόνια πολλά:)
Αν μπορείς να βρεις Μαρία λεμονόφυλλα ΄πρέπει να τη δοκιμάσεις! Είναι πολύ ιδιαίτερη!
Πρωτη φορα ακουω οτι τα βλασταρακια των ξυνοδενδρων τα λενε αροδαμους και οτι τα κανουν σαλατα.Εμεις εδω κατω αροδαμο λεμε τον ασπαλαθο και τωρα που ειναι ανθισμενος λεμε Οταν ανθισει ο αροδαμος εχει κι Περδικα το αυγο και οταν βγαλει το λουβακι εχει κι περδικα πουλακι.Η σαλατα σου παντος φαινετε τελεια vita μου νασε καλα!!!!
Μελανούρι είναι πολύ τοπική και πολύ εποχιακή αυτή η σαλάτα. Μόνο στο Μαλεβίζι απ' ότι ξέρω τη φτιάχνουν και μάλιστα στις περιοχές που έχουν δέντρα με εσπεριδοειδή!Δοκίμασέ τη, θα σου αρέσει!
Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά!
Πολύ πτωτότυπη αλλά τοπική σαλάτα. Φαντάζομαι άρωμα και γεύση! Και στην Ασιατική κουζίνα αλλά και στην Αραβική χρησιμοποιούν τα φύλλα της λεμονιάς για να αρωματίσουν το ρύζι. Στο χωριό μου ροδάμι λέμε τα βλασταράκια του πουρναριού αλλά δεν τα τρώμε.
Καλό βράδυ.
Ελένη υπέροχες οι πληροφορίες σου! Σ'ευχαριστώ!
Χρόνια πολλά και καλά!
Μας χρειαζόταν μία τέτοια σαλάτα αυτές τις μέρες.
Φιλιά
Πάντα χρειάζεται μια σαλάτα Δήμητρα :-)! Χρόνια Πολλά!
Χριστός Ανέστη Και Χρόνια Πολλά!!!
Ευτυχώς τα είπαμε από αλλόύ τα χρόνια πολλά Ξανθή μου γιατί τούτο δω πολύ αργά το είδα!
τι υπεροχη σαλατα.
αλλα εμεις εδω λεμονια……. μου ερχεται ομως στο μυαλο οτι ισως να μπορουμε να χρησιμοποιουμε αροδαμους απο διαφορα δεντρα, ο,τι φυτρωνει στην γη του καθενα.
ειρηνη
Αρκεί να είναι βρώσιμα Ειρήνη! Θέλουν προσοχή οι δοκιμές αυτού του είδους :-)!
τι υπεροχο κειμενο!!!!υπεροχη συνταγη και εξαιρετικες πληροφοριες!!!!ευχαριστω πολυ..
Σε συγκινήσατε! Τα σχόλια που αφορούν το “άλλο” κομμάτι των αναρτήσεων είναι εκείνα που με ευχαριστούν περισσότερο… Να είστε καλά!