Αλμυρά

Γουρουνάκι ή αρνάκι με σταμναγκάθι στη γάστρα

Γουρουνάκι ή αρνάκι με σταμναγκάθι στη γάστρα

Παραδοσιακός συνδυασμός, με νέο τρόπο μαγειρέματος! 

Η σημερινή συνταγή είναι μια από τις φετινές μας προτάσεις για το γιορτινό τραπέζι. Ο συνδυασμός κρέατος με τα χορταρικά (εδώ το χοιρινό με γιαχνερά ή τσιγαριαστά όπως τα λέμε)  είναι από τους πιο αγαπημένους μας οπότε μια ακόμη τέτοια συνταγή έρχεται να συμπληρώσει την ήδη πλούσια γκάμα. Αρνάκι ή γουρουνάκι με σταμναγκάθι λοιπόν σήμερα, αλλά στη γάστρα, στο φούρνο! Αυτή την εποχή είναι πιο επίκαιρο με χοιρινό, αλλά με ό,τι κι αν προτιμήσουμε το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Γουρουνάκι ή αρνάκι με σταμναγκάθι στη γάστρα

Το σταμναγκάθι το έχουμε μαγειρέψει με κατσικάκι στην κατσαρόλα και μπορώ να πω ότι μόνο θετικά σχόλια μου λένε όσοι το έχουν δοκιμάσει. Αν λοιπόν εκείνη η συνταγή αρέσει στους φίλους αυτών των συνδυασμών, θεωρώ ότι τούτη εδώ θα τους ικανοποιήσει ακόμη περισσότερο!

Γουρουνάκι ή αρνάκι με σταμναγκάθι στη γάστρα

Είναι στη λογική των λιτών τσιγαριαστών κρεάτων, που στην αυθεντική τους εκδοχή δεν έχουν ούτε κρεμμύδι. Εδώ πάντως ταιριάζει, εξισορροπεί τη λιπαρότητα του κρέατος και την υπόπικρη γεύση του σταμναγκαθιού.

Γουρουνάκι ή αρνάκι με σταμναγκάθι στη γάστρα

Το έχουμε δοκιμάσει και με τα δυο είδη κρέατος που αναφέρω στον τίτλο και ειλικρινά εγώ προσωπικά δεν μπορώ να καταλήξω πότε ήταν καλύτερο. Δοκιμάστηκε και με μοσχάρι αλλά δεν… Παρόλο που φωτογραφήθηκε με αρνάκι, εξαιρετικά νόστιμο ήταν και με γουρουνάκι.Το σερβίρω με ένα καλό πρόβειο γιαούρτι ή κάποιο τυρί κρέμα. Το έχουμε  δοκιμάσει και με ξύγαλο Σητείας, με γαλομυζήθρα χανιώτικη, με ανθόγαλα και ταιριάζει επίσης υπέροχα.

Γουρουνάκι ή αρνάκι με σταμναγκάθι στη γάστρα

Παρατηρήσεις

1)Αν δεν μας αρέσει η ελαφρά πικράδα που έχει το σταμναγκάθι, μπορούμε πριν το τσιγαρίσουμε,  να το ζεματίσουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει για 5 λεπτά και να το περάσουμε απλά από το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Κρατάμε το νερό και προσθέτουμε απ’ αυτό στο φαγητό αν χρειάζεται. Στην παρασκευή που φαίνεται στις φωτογραφίες το έχω ζεματίσει γιατί είχα μουσαφίρηδες που δεν ήξερα αν τους αρέσει η πικράδα του χόρτου.

2)Προτιμούμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια γιατί το ξερό κρεμμύδι θα το βαρύνει στο φούρνο.

3)Αν δεν έχουμε γάστρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σχετικά βαθύ σκεύος του φούρνου και θα το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο.

4)Παρόλο που στην κατσαρόλα συστήνεται το κατσικάκι γι αυτό το φαγητό (και το χοιρινό αλλά με κάποιες διαφορές στη διαδικασία), στο φούρνο προτιμούμε το αρνάκι, χρειαζόμαστε πιο λιπαρό κρέας. Θέλουμε κρέας από νεαρό ζώο, μετρίου μεγέθους. Πολύ καλό κομμάτι είναι η σπάλα, όποιο είδος κρέατος κι αν διαλέξουμε.

5)Η συνταγή με αρνάκι είναι από τις συνταγές που είχα στείλει στο περιοδικό “Γευσιγνώστης” και πολλοί φίλοι του site που την έφτιαξαν την χαρακτήρισαν απόλυτα επιτυχημένη και ως συνδυασμό και ως τρόπο μαγειρέματος!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο