Vegan/vegetarian

Σκραμπλ αυγών αλα …κρητικά και σφουγγάτο

Σκραμπλ αυγών αλα …κρητικά και σφουγγάτο
Σκραμπλ αυγών αλα …κρητικά και σφουγγάτο

Όταν οι δουλειές δεν μπορούν να περιμένουν,αναζητούμε τις εύκολες λύσεις στο φαγητό. Μια τέτοια λύση είναι οι ομελέτες.Σφουγγάτα τις λέμε στη Κρήτη και περιέχουν κι αυτές λαχανικά ή χόρτα ή   πατάτες.Φυσικά το κυρίαρχο συστατικό είναι τα αυγά.Χαρακτηριστική είναι η μαντινάδα-ευχή   κάποιου πεινασμένου:
Νάχαμε κι ήντα νάχαμε
σαράντα αυγά σφουγγάτο
και μια χειρομυλόπιτα
σαν τ’ αλωνιού τον πάτο
Την ομελέτα με πατάτες την έχω ακούσει στη Μακεδονία σαν πατατοτήγανο μόνο που ο “μάγειρας” εκεί, Πόντιος, πρωτοέβραζε τις πατάτες ολόκληρες, τις έκοβε και μετά το έφτιαχνε.

Σκραμπλ αυγών αλα …κρητικά και σφουγγάτο

Για την ομελέτα τη δική μας, τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και πριν αρχίσουν να ξεροψήνονται, αδειάζουμε λίγο από το λάδι (εγώ σχεδόν όλο το αδειάζω) κτυπάμε τα αυγά με λίγο γάλα και αλατοπίπερο, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.Όταν γίνει από τη μια μεριά την αναποδογυρίζουμε με πιάτο ή καπάκι από κείνα τα παλιά που δεν ήταν βαθιά (έχω κρατήσει αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία σαν gadget ομελέτας!) και την τηγανίζουμε κι από την άλλη μεριά.Τρώγεται και κρύα.

Για την ομελέτα της φωτογραφίας χρησιμοποίησα 3 μέτριες πατάτες, 4 αυγά , περίπου μισή φλυτζάνα λάδι και αλατοπίπερο.Τα αυγά θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα αλλά…..
Πάμε τώρα στο  …. σκραμπλ .Φυσικά πρόκειται για το καγιανά ή κατ’ άλλους στραπατσάδα.Είναι πεντανόστιμη αυτή την εποχή με τις ντομάτες στις δόξες τους.Δεν το φτιάχνω ποτέ Χειμώνα γιατί θα οι χειμωνιάτικες ντομάτες μου χαλούν τη μνήμη της γεύσης του.

Σκραμπλ αυγών αλα …κρητικά και σφουγγάτο

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο