Όταν οι δουλειές δεν μπορούν να περιμένουν,αναζητούμε τις εύκολες λύσεις στο φαγητό. Μια τέτοια λύση είναι οι ομελέτες.Σφουγγάτα τις λέμε στη Κρήτη και περιέχουν κι αυτές λαχανικά ή χόρτα ή πατάτες.Φυσικά το κυρίαρχο συστατικό είναι τα αυγά.Χαρακτηριστική είναι η μαντινάδα-ευχή κάποιου πεινασμένου:
Νάχαμε κι ήντα νάχαμε
σαράντα αυγά σφουγγάτο
και μια χειρομυλόπιτα
σαν τ’ αλωνιού τον πάτο
Την ομελέτα με πατάτες την έχω ακούσει στη Μακεδονία σαν πατατοτήγανο μόνο που ο “μάγειρας” εκεί, Πόντιος, πρωτοέβραζε τις πατάτες ολόκληρες, τις έκοβε και μετά το έφτιαχνε.
Για την ομελέτα τη δική μας, τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και πριν αρχίσουν να ξεροψήνονται, αδειάζουμε λίγο από το λάδι (εγώ σχεδόν όλο το αδειάζω) κτυπάμε τα αυγά με λίγο γάλα και αλατοπίπερο, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.Όταν γίνει από τη μια μεριά την αναποδογυρίζουμε με πιάτο ή καπάκι από κείνα τα παλιά που δεν ήταν βαθιά (έχω κρατήσει αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία σαν gadget ομελέτας!) και την τηγανίζουμε κι από την άλλη μεριά.Τρώγεται και κρύα.
Για την ομελέτα της φωτογραφίας χρησιμοποίησα 3 μέτριες πατάτες, 4 αυγά , περίπου μισή φλυτζάνα λάδι και αλατοπίπερο.Τα αυγά θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα αλλά…..
Πάμε τώρα στο …. σκραμπλ .Φυσικά πρόκειται για το καγιανά ή κατ’ άλλους στραπατσάδα.Είναι πεντανόστιμη αυτή την εποχή με τις ντομάτες στις δόξες τους.Δεν το φτιάχνω ποτέ Χειμώνα γιατί θα οι χειμωνιάτικες ντομάτες μου χαλούν τη μνήμη της γεύσης του.
Υλικά
Ντομάτα αλεσμένη (λίγο περισσότερο από το μισό multi)
4 αυγά
1 φλυτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
100-150γρ φέτα (προαιρετικά)
Επί το έργον
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και πριν κάψει ρίχνουμε τη ντομάτα και λίγο αλάτι.Όταν μισοψηθεί, σπάμε τα αυγά ολόκληρα (έσπασα ακόμη δύο αν και δεν φαίνονται στη φωτογραφία) μέσα στη σάλτσα και τα αλατοπιπερώνουμε.Σε πολλούς αρέσουν ολόκληρα , οπότε απλώς σκεπάζουμε το τηγάνι και γίνονται με τον ατμό.Όταν τα θέλουμε ανακατεμένα με την ντομάτα, βάζουμε γρήγορα πριν πήξουν,ένα πηρούνι και σπάμε τους κρόκους ανακατεύοντας μέσα στο τηγάνι απράδια-κρόκους-ντομάτα.
Έτσι γίνονται πιο μεγάλα τα κομμάτια του αυγού στο φαγητό μας.Είναι ο λόγος που έδωσα το όνομα σκραμπλ αλά κρητικά, γιατί δεν χτυπάω χωριστά τα αυγά αλλά μέσα στο τηγάνι.(Στο αγγλικό σκραμπλ τα σπάνε μέσα σε γάλα).
Αφήνουμε να απορροφηθούν τα υγρά του φαγητού χωρίς όμως να στεγνώσει .Στη φάση αυτή αν θέλουμε προσθέτουμε τη φέτα και αφήνουμε να λυώσει.
Σήμερα,όπως βλέπετε, συνοδεύτηκε με βλίτα ,ντάκο και φέτα (που δεν φαίνεται στη φωτογραφία)
Αχ έχω πολλά να πω! Τις πατάτες όπως τις κάνεις, αλλά χωρίς γάλα, μας τις έκανε η μανα μου μικρά. Ακόμα τις κάνει δλδ. Ο καγιανάς, εμένα μου αρέσει με ανακατεμένα τα αυγά. Εδώ στο νησί, τα προτιμούν ολόκληρα και έτσι αρέσει σε γιο και άντρα μου. Τα βλίτα φαίνονται τέλεια! Ένα τέλειο γεύμα έκανες!
ΑΧ!!!ΚΑΛΗ ΜΟΥ….καγιανα….εφτιαχνε και η γιαγια μου …οταν ημουν….χι χι μικρη…..στα Γιαννενα….τα καλοκαιρια…με ντοματουλες…μοσχομυριστες απο το περιβολι και αυγουλακια φρεσκα απο τις κοτουλες της…..και φετουλα….που την εφτιαχνε …ο παππουλης…..απλα…..αλλα…Υπεροχα!!!!!
Αχ το φαγάκι σου σήμερα είναι μούρλιααααα!!! Όλα είναι αγαπημένα!! Για τον καγιανά δεν το ήξερα όμως ότι χτυπάμε τα αυγά μέσα στο τηγάνι..!ωραίο tip!! Φιλιά!
@Κική: Κική μου το γάλα είναι …νεωτερισμός.Λιγόστεψα τα αυγά και πρόσθεσα το γάλα επί το υγιεινότερο τάχα μου τάχα μου.Και εμείς είμαστε μισοί μισοί.Δύο τα τρώνε ολόκληρα, δύο κτυπημένα 🙂
@Ίριδα: Πράγματι ουκ εν τω πολλώ τω ευ. Το απλό δεν σημαίνει άνοστο.Για μένα είναι το τοπ καλοκαιρινό φαγητό αλλά μόνο καλοκαιρινό.Μόνο η ντομάτα αυτής της εποχής έχει το άρωμα που θυμάσαι καλή μου.
@picky:Καλώς όρισες στα μέρη μου…Σ' ευχαριστώ για τα παινέματα.
Ναι αυτό το tip είναι η τελευταία μου παραλλαγή σ' αυτό το φαγητό.Και καλύτερο το κάνει κατά τη γνώμη μου και δεν λερώνουμε ένα παραπάνω σκεύος και μάλιστα με αυγά που θέλει ένα κόπο παραπάνω να καθαρίσει ( λόγω μυρωδιάς 🙂 )
Τα αυγά μου αρέσουν τόσο πολύ που τρελάθηκα με το ποστ σου!
Ομοιπαθείς Έφη…Να σκεφτείς ότι όταν νηστεύω δεν λαχταρώ τίποτε άλλο, ούτε κρέας ούτε ψάρι, μόνο τα αυγά.Γίνονται τα ευλογημένα και με χίλιους τρόπους.
Τον λατρεύω τον καγιανά και να φανταστείς πολλά χρόνια πριν, δεν τον έτρωα 🙂
Καλέ που στην Κρήτη μένεις; κάνω πολλά χρόνια διακοπές στην Κρήτη με τον αντρούλη μου. Είμαστε ερωτευμένοι με το νησί.
Τον Αύγουστο θα είμαστε εκεί για 2 εβδομάδες 🙂
Μπράβο, μας άνοιξες την όρεξη! Η στραπατσάδα είναι από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά. Συνοδεύεται ωραία και με ψητές ή τηγανητές πιπεριές!
@Asteri: Καλώς να ρθεις.Στείλε μου mail αν είμαι εδώ να βρεθούμε, γιατί κι εμείς θα λείψουμε τον Αύγουστο για λίγο
@sunbeam:…και με δροσερές σαλάτες και με μπυρίτσα και μπορείς να βάλεις και μέσα ένα σωρό άλλα υλικά.Είναι η νοστιμιά του απλού
Οι χούρδες και οι άλουστες,
τρώνε τα αυγά σφουγγάτο
και των αθρώπω τα παιδιά,
τα τρώνε με τον άθο.
Ζαχαρία ομολογώ ότι δεν την είχα ξανακούσει αυτή τη μαντινάδα! Εμείς λέμε "οι χούρδες κι οι ανέχουρδες την έχουνε τη μοίρα…"
Πάντως δεν έχουν και πολύ άδικο. Ούτε η μαντινάδα ούτε η παροιμία 🙂