Vegan/vegetarian

Μυζηθρόπιτες ή τυρόπιτες, ακόμη μια εκδοχή χωρίς πλάστη!

Μυζηθρόπιτες ή τυρόπιτες, ακόμη μια εκδοχή χωρίς πλάστη!

Είναι η εποχή της πίτας!

Και πότε δεν είναι, θα μου πείτε… Όμως είναι η αλήθεια πώς εδώ κάτω με τις μυζήθρες στις δόξες τους από τώρα και μετά δεν περνά εβδομάδα να μη φτιάξουμε μυζηθρόπιτες! Και χορτόπιτες βέβαια αυτήν την εποχή με όλα αυτά τα υπέροχα γιαχνερά μας. Το θέμα είναι πως δεν έχουμε πάντα την άνεση και τον χρόνο για πολύπλοκες ζύμες και άνοιγμα φύλλου. Γι αυτό το φύλλο για πίτες χωρίς πλάστη είναι μια λύση.

Μυζηθρόπιτες ή τυρόπιτες, ακόμη μια εκδοχή χωρίς πλάστη!

Με τα διάφορα τυλίγματα που έχω βρει τον τελευταίο καιρό στις περιηγήσεις μου στο διαδίκτυο, οι πίτες χωρίς πλάστη είναι από τα πιο εύκολα παρασκευάσματα πια στην κουζίνα μου! Έχουμε βέβαια και τις δικές μας αγνιόπιτες, που δεν θέλουν ξιλίκι, αλλά κι αυτές οι φυλλωτές που έχω καθιερώσει τελευταία μας αρέσουν πολύ!

Μυζηθρόπιτες ή τυρόπιτες, ακόμη μια εκδοχή χωρίς πλάστη!

Οι ποσότητες που φτιάχνω είναι μικρές, οπότε δεν με κουράζουν καθόλου και τα φυλλαράκια μου ανοίγονται στο χέρι με τον τρόπο που ήδη έχουμε παρουσιάσει και με βίντεο σε αντίστοιχη συνταγή. Η ανάρτηση λοιπόν σήμερα είναι περισσότερο μια νέα πρόταση τυλίγματος για τις πίτες της εποχής παρά καινούρια συνταγή! Στις παρασκευές τις φωτογραφίες χρησιμοποίησα το απλό φύλλο που χρησιμοποιούμε στις δικές μας μυζηθρόπιτες, στις αναλογίες που θα δείτε παρακάτω.

Μυζηθρόπιτες ή τυρόπιτες, ακόμη μια εκδοχή χωρίς πλάστη!

Έφτιαξα 12 πίτες από τις οποίες τηγάνισα τις 5 γιατί είχα βιαστικούς και πεινασμένους επισκέπτες, και έψησα τις 7 στον φούρνο! Αμαρτία εξομολογημένη, οι τηγανητές ήταν καλύτερες μ’ αυτό το φύλλο, παρόλο που σε εμφάνιση υπερέχουν του φούρνου. Θέλω όμως να προτείνω το συγκεκριμένο άνοιγμα του φύλλου και τον τρόπο τυλίγματός του οπότε τις δείχνω κι αυτές (δείτε παρατηρήσεις). Έχει δοκιμαστεί με φέτα, με ξινομυζήθρα και με γραβιέρα με άριστα αποτελέσματα!

Μυζηθρόπιτες ή τυρόπιτες, ακόμη μια εκδοχή χωρίς πλάστη!

Παρατηρήσεις

  • Για το φούρνο θα προτείνω καλύτερα το φύλλο που είχα δώσει στα κιμαδοπιτάκια, γίνονται πιο αφράτες. Μ’ αυτό το φύλλο μας άρεσαν πιο πολύ για το φούρνο. Αυτό εδώ είναι εξαιρετικό στο τηγάνι!
  • Η φέτα και η ξινομυζήθρα σπάνε με το χέρι σε τρίμματα, την γραβιέρα την τρίβουμε με τον χοντρό τρίφτη της ντομάτας.
  • Οι πίτες του τηγανιού αν η γέμισή μας είναι ξινομυζήθρα, μπορούν να σερβιριστούν με μέλι όπως όλες οι παραδοσιακές μυζηθρόπιτες της Κρήτης!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο