Δίχρωμο κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο και γιαούρτι

Δίχρωμο κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο και γιαούρτι

Ένα ακόμη κέικ που «προέκυψε»! 

Δεν ήταν προγραμματισμένη για σήμερα αυτή η ανάρτηση. Άλλη συνταγή είχα σκοπό να αναρτήσω. Προέκυψε, όταν διάβασα κάπου ότι η σημερινή γιορτή της Παναγίας, που σε πολλές περιοχές γιορτάζεται ως «της Μεσοσπορίτισσας»,  στο Άργος γιορτάζεται ως «Παναγία Πορτοκαλούσα» ή «Πορτοκαλιούσα»! Είχα φτιάξει αυτό το δίχρωμο κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο και γιαούρτι την προηγούμενη Κυριακή, οπότε το θεώρησα ό,τι πρέπει για την ημέρα!

Στο Άργος λοιπόν που λέτε, γιορτάζουν όχι με σπόρους και πολυσπόρια τη σημερινή μέρα, αλλά με πορτοκάλια! Στολίζουν λέει την εικόνα της Παναγίας με πορτοκάλια στο ομώνυμο μοναστήρι και τη λένε Παναγία Πορτοκαλούσα. Τα νιόπαντρα ζευγάρια πρέπει να ανεβούν το λόφο που βρίσκεται η εκκλησία της με τα πόδια και οι εκκλησιαζόμενοι τους ρίχνουν πορτοκάλια.  Πόσο ενδιαφέροντα είναι όλα αυτά τα έθιμα! Δείτε περισσότερα για την Παναγία την Πορτοκαλιούσα  εδώ κι εδώ.

Εμείς πάλι εδώ στην Κρήτη τιμούμε ιδιαίτερα αυτή τη Θεομητορική Εορτή, γιορτάζοντας τις ανύπαντρες Μαρίες και Δέσποινες σήμερα! Υπάρχουν βέβαια κι εδώ εθιμικά φαγητά σε κάποιες περιοχές (είμαι στην αναζήτηση πληροφοριών και συνταγών 😉 ). Δείτε έθιμα και παραδόσεις  στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην εξαιρετική ανάρτηση ενός από τα παλιότερα και πιο αγαπημένα μου blog, το «φιρίκι» της διαδικτυακής μου φίλης της Όλγας. Κι επειδή λίγα είναι τα σπίτια που δεν έχουν εορτάζουσες και εορτάζοντες, το κλίμα ειδικά στα σχολεία που έχουμε ανύπαντρες Μαρίες είναι εορταστικό! Υπήρξε σήμερα τμήμα που είχα 6 Μαρίες και 1 Μάριο (ναι, και οι ανύπαντροι Μάριοι εορτάζουν), δηλαδή κεραστήκαμε κανονικά!

 

Αλλά ας έλθουμε στο κέικ… «Τελικά τα πιο καλά σου κέικ προκύπτουν. Δεν είναι με συνταγή», αποφάνθηκαν όσοι το δοκίμασαν και κάπου το πήρα και ανάποδα. «Δηλαδή αυτά που φτιάχνω με συνταγές (και άρχισα να τα απαριθμώ) δεν σας αρέσουν;». Η αλήθεια είναι ότι το κέικ προέκυψε με ό,τι είχα (μέχρι και η ζάχαρη μου είχε τελειώσει στο σπίτι που έφτιαχνα το κέικ, και έβαλα 1 κούπα λευκή και 1 κούπα καστανή), και ήταν πολύ καλό! Όπως πολύ καλό είναι και το γνωστό νηστίσιμο κέικ μήλου που αγαπούν πολύ και οι επισκέπτες του site μας και «είχε προκύψει» κι αυτό! Θυμήθηκα αυτό απ’ όλα τα υπόλοιπα γιατί είναι συνεχώς στα δημοφιλή post τώρα τελευταία. 

Δυο γιαούρτια που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν γιατί έληγαν την επόμενη, και κάποια πορτοκάλια σχετικά μπαγιάτικα (εγώ δεν τα βάζω στο ψυγείο, δεν μας αρέσουν κρύα), ήταν η αφορμή για το κέικ μου. Κι επειδή είχα μουσαφίρη φανατικό της σοκολάτας, είπα να το κάμω δίχρωμο! Η παρασκευή έγινε τόσο βιαστικά που δεν ζύγισα τα υλικά αλλά τα μέτρησα μόνο σε όγκους.

 

Στα δίχρωμα κέικ- εκτός των άλλων- μ’ αρέσουν και οι εκπλήξεις που κρύβουν στην εμφάνισή τους όταν τα κόψουμε. Δεν έφτιαξα ποτέ το κέικ ζέβρα που είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια γιατί τα σχέδιά του ήταν προβλεπόμενα! Στρίβω απλώς το κουτάλι και περιμένω τι θα προκύψει. Ό,τι προκύψει! Αυτή τη φορά στο πρώτο κομμάτι βγήκε καρδούλα. Δεν τους άφησα να το ακουμπήσουν μέχρι να βγάλω τις φωτογραφίες. Όχι δηλαδή ότι ήταν άσχημα τα υπόλοιπα, αλλά αυτό μου άρεσε πολύ!

Χρόνια Πολλά λοιπόν στις Μαρίες, στις Δέσποινες και τους Μάριους μέσα από την καρδιά μου!

Υλικά:

(η κούπα μου είναι η δοσομετρική κούπα των 250 ml που φαίνεται στις φωτογραφίες)

½  κούπα ελαιόλαδο

1 κούπα γιαούρτι

4 μέτρια αυγά

1 κούπα μαύρη ζάχαρη

1 κούπα λευκή ζάχαρη

¾ κούπας χυμό πορτοκαλιού

1-2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού

1 φακελάκι βανίλια

500 gr (1 πακέτο) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (και λίγο κοινό αλεύρι για τη φόρμα)

2 κουταλιές κακάο

Επί το έργον:

Σε ένα μπολ βάζουμε τις ζάχαρες, τα αυγά, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι και τα χτυπάμε με το μίξερ του χεριού να αφρατέψουν. Μετά προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα και τη βανίλια.

 

Προσθέτουμε το αλεύρι (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ 2  ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ) σε 2-3 δόσεις ανακατεύοντας με σπάτουλα τώρα, να ενσωματωθεί στο μείγμα των αυγών. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ετοιμάζουμε τη φόρμα.  Παίρνουμε 1,5 ως 2 κούπες από το μείγμα και το βάζουμε σε ένα άλλο σκεύος. Σ’ αυτό το μέρος του μείγματος προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο και ανακατεύουμε πολύ καλά. 

Στο υπόλοιπο αρχικό μείγμα προσθέτουμε τις 2 κουταλιές από το αλεύρι που κρατήσαμε και ανακατεύουμε καλά. Σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα (28 νούμερο) αδειάζουμε λίγο παραπάνω από το μισό λευκό μείγμα, μετά το καφέ, και τελειώνουμε με το λευκό. Παίρνουμε ένα κουτάλι, το βυθίζουμε κατακόρυφα στο κέικ και το στριφογυρίζουμε γύρω από τον εαυτό του.

Χωρίς να το βγάλουμε από το κέικ το κινούμε περιμετρικά. Βάζουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα και το ψήνουμε για 55-60 λεπτά σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για τα κέικ.

Το αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά στη φόρμα, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και όταν κρυώσει αρκετά το πασπαλίζουμε με την αχνοζάχαρη (κοσκινίζουμε με ένα σουρωτήρι).

Παρατηρήσεις:

  • Μπορούμε να μοιράσουμε σε 2 ίσα μέρη το μείγμα ή να βάλουμε στο μεγαλύτερο μέρος το κακάο (θα είναι τότε 3 κουταλιές) και θα ελαττώσουμε λίγο το συμπλήρωμα του αλευριού στο λευκό μέρος.
  • Αν η φόρμα μας είναι σιλικόνης δεν χρειάζεται αλεύρωμα. Αλευρώνω τις φόρμες αφού τις λαδώσω ως εξής: βάζω 2 κουταλιές ελαιόλαδο στη φόρμα και το απλώνω με μια μαλακή χαρτοπετσέτα να καλύψει όλη την εσωτερική επιφάνεια. Πρέπει να γίνει σχολαστικά για να μη μείνει ακάλυπτο μέρος. Πασπαλίζω με 2-3 κουταλιές αλεύρι, στρέφω τη φόρμα να πάει παντού και την αναποδογυρίζω να φύγει το περίσσιο.
  • Η ζάχαρη μπορεί να είναι μόνο λευκή ή μόνο καστανή.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Χρόνια Πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email