Γλυκά

Δίχρωμο κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο και γιαούρτι

Δίχρωμο κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο και γιαούρτι

Ένα ακόμη κέικ που “προέκυψε”! 

Δεν ήταν προγραμματισμένη για σήμερα αυτή η ανάρτηση. Άλλη συνταγή είχα σκοπό να αναρτήσω. Προέκυψε, όταν διάβασα κάπου ότι η σημερινή γιορτή της Παναγίας, που σε πολλές περιοχές γιορτάζεται ως «της Μεσοσπορίτισσας»,  στο Άργος γιορτάζεται ως “Παναγία Πορτοκαλούσα” ή “Πορτοκαλιούσα”! Ρώτησα και φίλη του site από την περιοχή και το επιβεβαίωσα. Είχα φτιάξει αυτό το δίχρωμο κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο και γιαούρτι την προηγούμενη Κυριακή, οπότε το θεώρησα ό,τι πρέπει για την ημέρα!

Δίχρωμο κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο και γιαούρτι

Στο Άργος λοιπόν που λέτε, γιορτάζουν όχι με σπόρους και πολυσπόρια τη σημερινή μέρα, αλλά με πορτοκάλια! Στολίζουν λέει την εικόνα της Παναγίας με πορτοκάλια στο ομώνυμο μοναστήρι και τη λένε Παναγία Πορτοκαλούσα. Τα νιόπαντρα ζευγάρια πρέπει να ανεβούν το λόφο που βρίσκεται η εκκλησία της με τα πόδια και οι εκκλησιαζόμενοι τους ρίχνουν πορτοκάλια.  Πόσο ενδιαφέροντα είναι όλα αυτά τα έθιμα! Δείτε περισσότερα για την Παναγία την Πορτοκαλιούσα  εδώ κι εδώ.

Δίχρωμο κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο και γιαούρτι

Εμείς πάλι εδώ στην Κρήτη τιμούμε ιδιαίτερα αυτή τη Θεομητορική Εορτή, γιορτάζοντας τις ανύπαντρες Μαρίες και Δέσποινες σήμερα! Υπάρχουν βέβαια κι εδώ εθιμικά φαγητά σε κάποιες περιοχές (είμαι στην αναζήτηση πληροφοριών και συνταγών 😉 ). Δείτε έθιμα και παραδόσεις  στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην εξαιρετική ανάρτηση ενός από τα παλιότερα και πιο αγαπημένα μου blog, το «φιρίκι» της διαδικτυακής μου φίλης της Όλγας. Κι επειδή λίγα είναι τα σπίτια που δεν έχουν εορτάζουσες και εορτάζοντες, το κλίμα ειδικά στα σχολεία που έχουμε ανύπαντρες Μαρίες είναι εορταστικό! Υπήρξε σήμερα τμήμα που είχα 6 Μαρίες και 1 Μάριο (ναι, και οι ανύπαντροι Μάριοι εορτάζουν), δηλαδή κεραστήκαμε κανονικά!

Δίχρωμο κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο και γιαούρτι

Αλλά ας έλθουμε στο κέικ… «Τελικά τα πιο καλά σου κέικ προκύπτουν. Δεν είναι με συνταγή», αποφάνθηκαν όσοι το δοκίμασαν και κάπου το πήρα και ανάποδα. «Δηλαδή αυτά που φτιάχνω με συνταγές (και άρχισα να τα απαριθμώ) δεν σας αρέσουν;». Η αλήθεια είναι ότι το κέικ προέκυψε με ό,τι είχα (μέχρι και η ζάχαρη μου είχε τελειώσει στο σπίτι που έφτιαχνα το κέικ, και έβαλα 1 κούπα λευκή και 1 κούπα καστανή), και ήταν πολύ καλό! Όπως πολύ καλό είναι και το γνωστό νηστίσιμο κέικ μήλου που αγαπούν πολύ και οι επισκέπτες του site μας και “είχε προκύψει” κι αυτό! Θυμήθηκα αυτό απ’ όλα τα υπόλοιπα γιατί είναι συνεχώς στα δημοφιλή post τώρα τελευταία.

Δίχρωμο κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο και γιαούρτι

Δυο γιαούρτια που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν γιατί έληγαν την επόμενη, και κάποια πορτοκάλια σχετικά μπαγιάτικα (εγώ δεν τα βάζω στο ψυγείο, δεν μας αρέσουν κρύα), ήταν η αφορμή για το κέικ μου. Κι επειδή είχα μουσαφίρη φανατικό της σοκολάτας, είπα να το κάμω δίχρωμο! Η παρασκευή έγινε τόσο βιαστικά που δεν ζύγισα τα υλικά αλλά τα μέτρησα μόνο σε όγκους.

Δίχρωμο κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο και γιαούρτι

Στα δίχρωμα κέικ- εκτός των άλλων- μ’ αρέσουν και οι εκπλήξεις που κρύβουν στην εμφάνισή τους όταν τα κόψουμε. Δεν έφτιαξα ποτέ το κέικ ζέβρα που είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια γιατί τα σχέδιά του ήταν προβλεπόμενα! Στρίβω απλώς το κουτάλι και περιμένω τι θα προκύψει. Ό,τι προκύψει! Αυτή τη φορά στο πρώτο κομμάτι βγήκε καρδούλα. Δεν τους άφησα να το ακουμπήσουν μέχρι να βγάλω τις φωτογραφίες. Όχι δηλαδή ότι ήταν άσχημα τα υπόλοιπα, αλλά αυτό μου άρεσε πολύ!

Δίχρωμο κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο και γιαούρτι

Χρόνια Πολλά λοιπόν στις Μαρίες, στις Δέσποινες και τους Μάριους μέσα από την καρδιά μου!

Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να μοιράσουμε σε 2 ίσα μέρη το μείγμα ή να βάλουμε στο μεγαλύτερο μέρος το κακάο (θα είναι τότε 3 κουταλιές) και θα ελαττώσουμε λίγο το συμπλήρωμα του αλευριού στο λευκό μέρος.
  • Αν η φόρμα μας είναι σιλικόνης δεν χρειάζεται αλεύρωμα. Αλευρώνω τις φόρμες αφού τις λαδώσω ως εξής: βάζω 2 κουταλιές ελαιόλαδο στη φόρμα και το απλώνω με μια μαλακή χαρτοπετσέτα να καλύψει όλη την εσωτερική επιφάνεια. Πρέπει να γίνει σχολαστικά για να μη μείνει ακάλυπτο μέρος. Πασπαλίζω με 2-3 κουταλιές αλεύρι, στρέφω τη φόρμα να πάει παντού και την αναποδογυρίζω να φύγει το περίσσιο.
  • Η ζάχαρη μπορεί να είναι μόνο λευκή ή μόνο καστανή.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Χρόνια Πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο