Vegan/vegetarian

Κέικ μπανάνα-σοκολάτα με ελαιόλαδο

Κέικ μπανάνα-σοκολάτα με ελαιόλαδο
Γιατί η  σοκολάτα φτιάχνει κάπως τη διάθεση…
Κέικ μπανάνα-σοκολάτα με ελαιόλαδο
Για τις κρητικές μπανάνες σας έχω ξαναμιλήσει. Παράγονται κυρίως στην Άρβη αλλά τα τελευταία
χρόνια και σε άλλες περιοχές της Κρήτης. Πολύ αρωματικές, αλλά αρκετά
μικρότερες από τις εισαγόμενες . Αν τις βρείτε κάπου  οι εκτός Κρήτης δοκιμάστε
τις. 
Κέικ μπανάνα-σοκολάτα με ελαιόλαδο
Οι 3-4 που είχαν υπερωριμάσει θα πετιόντουσαν αν δεν τις χρησιμοποιούσα
σήμερα. Το άλλο κέικ μπανάνας που έχω δημοσιεύσει παλιότερα τις θέλει σε
κομματάκια κι έτσι θα χάνονταν. Έτσι επέλεξα μια άλλη μου συνταγή που οι
μπανάνες λιώνουν και χάνονται μέσα στο μείγμα.
Κέικ μπανάνα-σοκολάτα με ελαιόλαδο
Αφήνουν μόνο την λεπτή γεύση και το μπανανένιο άρωμα. Για το συνδυασμό με τη σοκολάτα δεν χρειάζεται να πω πολλά λόγια. Υπάρχουν άραγε κάποιοι που να θεωρούν αταίριαστα αυτά τα δυο υλικά; Εγώ πάντως δεν γνωρίζω κανένα…
Κέικ μπανάνα-σοκολάτα με ελαιόλαδο
Επειδή δεν υπήρχαν σήμερα στο σπίτι οι σταγόνες
σοκολάτας που χρησιμοποιώ συνήθως γι αυτή τη συνταγή, χρησιμοποίησα σοκολάτα
55% σε κακάο σε μεγαλούτσικα κομματάκια. Όπως μάλιστα δεν την είχα στο ψυγείο, δεν μπορούσα να την τρίψω και την πρόσθεσα κομμένη σε μεγαλύτερα κομματάκια. Έγινε ωραιότερο από άλλες φορές.
Κέικ μπανάνα-σοκολάτα με ελαιόλαδο
Ακόμη και σε θερμοκρασία δωματίου διατηρήθηκε ρευστή κι έδωσε άλλη υφή στο κέικ. Οι
σοκολατομανείς της οικογένειας απεφάνθησαν ότι είναι καλύτερο έτσι!
Κέικ μπανάνα-σοκολάτα με ελαιόλαδο
Υλικά:
1 κούπα λιωμένες μπανάνες
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
2 αυγά
1,5 κουταλάκι γλυκού σόδα
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
100-150 γραμμάρια σοκολάτα σε κομματάκια
2 κούπες αλεύρι
Επί το έργον:
Κέικ μπανάνα-σοκολάτα με ελαιόλαδο
Λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και μετράμε μία κούπα πολτό.
Κέικ μπανάνα-σοκολάτα με ελαιόλαδο
Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα αυγά να αφρατέψουν και προσθέτουμε τη σόδα
διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τον πολτό της μπανάνας.
Κέικ μπανάνα-σοκολάτα με ελαιόλαδο
Ανακατεύουμε τις σταγόνες ή τα κομμάτια σοκολάτας με το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Κέικ μπανάνα-σοκολάτα με ελαιόλαδο
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα 24 νούμερο ή σε μια μακρόστενη φόρμα. Ψήνουμε το κέικ  στους 180 βαθμούς για 50  λεπτά περίπου σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες ψησίματος.
Κέικ μπανάνα-σοκολάτα με ελαιόλαδο
Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε
σε πιατέλα. Σερβίρουμε όταν κρυώσει.
Κέικ μπανάνα-σοκολάτα με ελαιόλαδο
Παρατηρήσεις:
1)Αντί αλεύρι για όλες τις χρήσεις και σόδα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
2)Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια με λίγη
ζάχαρη άχνη.
3)Η αρχική συνταγή είχε βέβαια βούτυρο ή μαργαρίνη . Όπως συνηθίζω
τα τελευταία χρόνια αντικατέστησα με ελαιόλαδο καλής ποιότητας τη λιπαρή ουσία
του κέικ. Ειδικά στα κέικ με φρούτα νομίζω ότι ταιριάζει και γευστικά
περισσότερο…
Καλή εβδομάδα!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο