Γιατί η σοκολάτα φτιάχνει κάπως τη διάθεση…
Για τις κρητικές μπανάνες σας έχω ξαναμιλήσει. Παράγονται κυρίως στην Άρβη αλλά τα τελευταία
χρόνια και σε άλλες περιοχές της Κρήτης. Πολύ αρωματικές, αλλά αρκετά
μικρότερες από τις εισαγόμενες . Αν τις βρείτε κάπου οι εκτός Κρήτης δοκιμάστε
τις.
χρόνια και σε άλλες περιοχές της Κρήτης. Πολύ αρωματικές, αλλά αρκετά
μικρότερες από τις εισαγόμενες . Αν τις βρείτε κάπου οι εκτός Κρήτης δοκιμάστε
τις.
Οι 3-4 που είχαν υπερωριμάσει θα πετιόντουσαν αν δεν τις χρησιμοποιούσα
σήμερα. Το άλλο κέικ μπανάνας που έχω δημοσιεύσει παλιότερα τις θέλει σε
κομματάκια κι έτσι θα χάνονταν. Έτσι επέλεξα μια άλλη μου συνταγή που οι
μπανάνες λιώνουν και χάνονται μέσα στο μείγμα.
σήμερα. Το άλλο κέικ μπανάνας που έχω δημοσιεύσει παλιότερα τις θέλει σε
κομματάκια κι έτσι θα χάνονταν. Έτσι επέλεξα μια άλλη μου συνταγή που οι
μπανάνες λιώνουν και χάνονται μέσα στο μείγμα.
Αφήνουν μόνο την λεπτή γεύση και το μπανανένιο άρωμα. Για το συνδυασμό με τη σοκολάτα δεν χρειάζεται να πω πολλά λόγια. Υπάρχουν άραγε κάποιοι που να θεωρούν αταίριαστα αυτά τα δυο υλικά; Εγώ πάντως δεν γνωρίζω κανένα…
Επειδή δεν υπήρχαν σήμερα στο σπίτι οι σταγόνες
σοκολάτας που χρησιμοποιώ συνήθως γι αυτή τη συνταγή, χρησιμοποίησα σοκολάτα
55% σε κακάο σε μεγαλούτσικα κομματάκια. Όπως μάλιστα δεν την είχα στο ψυγείο, δεν μπορούσα να την τρίψω και την πρόσθεσα κομμένη σε μεγαλύτερα κομματάκια. Έγινε ωραιότερο από άλλες φορές.
σοκολάτας που χρησιμοποιώ συνήθως γι αυτή τη συνταγή, χρησιμοποίησα σοκολάτα
55% σε κακάο σε μεγαλούτσικα κομματάκια. Όπως μάλιστα δεν την είχα στο ψυγείο, δεν μπορούσα να την τρίψω και την πρόσθεσα κομμένη σε μεγαλύτερα κομματάκια. Έγινε ωραιότερο από άλλες φορές.
Ακόμη και σε θερμοκρασία δωματίου διατηρήθηκε ρευστή κι έδωσε άλλη υφή στο κέικ. Οι
σοκολατομανείς της οικογένειας απεφάνθησαν ότι είναι καλύτερο έτσι!
σοκολατομανείς της οικογένειας απεφάνθησαν ότι είναι καλύτερο έτσι!
Υλικά:
1 κούπα λιωμένες μπανάνες
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
2 αυγά
1,5 κουταλάκι γλυκού σόδα
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
100-150 γραμμάρια σοκολάτα σε κομματάκια
2 κούπες αλεύρι
Επί το έργον:
Λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και μετράμε μία κούπα πολτό.
Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα αυγά να αφρατέψουν και προσθέτουμε τη σόδα
διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τον πολτό της μπανάνας.
διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τον πολτό της μπανάνας.
Ανακατεύουμε τις σταγόνες ή τα κομμάτια σοκολάτας με το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα 24 νούμερο ή σε μια μακρόστενη φόρμα. Ψήνουμε το κέικ στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες ψησίματος.
Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε
σε πιατέλα. Σερβίρουμε όταν κρυώσει.
σε πιατέλα. Σερβίρουμε όταν κρυώσει.
Παρατηρήσεις:
1)Αντί αλεύρι για όλες τις χρήσεις και σόδα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
2)Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια με λίγη
ζάχαρη άχνη.
ζάχαρη άχνη.
3)Η αρχική συνταγή είχε βέβαια βούτυρο ή μαργαρίνη . Όπως συνηθίζω
τα τελευταία χρόνια αντικατέστησα με ελαιόλαδο καλής ποιότητας τη λιπαρή ουσία
του κέικ. Ειδικά στα κέικ με φρούτα νομίζω ότι ταιριάζει και γευστικά
περισσότερο…
τα τελευταία χρόνια αντικατέστησα με ελαιόλαδο καλής ποιότητας τη λιπαρή ουσία
του κέικ. Ειδικά στα κέικ με φρούτα νομίζω ότι ταιριάζει και γευστικά
περισσότερο…
Καλή εβδομάδα!
Συνδυασμός εξαιρετικός. Σοκολάτα και μπανάνα!!!!!!
Χρειαζόμουν μια καλή συνταγή, γιατί έφτιαχνα ένα με κακάο. Μας γλύκανες ευτυχώς…. τώρα για τις μπανανόφλουδες…… τι να πω….. Ας τις πατήσει ο χειρότερος…..
Ευχαριστώ! Δεν το σκέφτηκα να τις στείλω εκεί που πρέπει…
Αγαπητή vita μπορείς να διευκρινήσεις την 1η παρατήρησή σου σχετικά με το αλεύρι?
Ευχαριστώ! Έγινε!
Πολύ ωραία ιδέα να βάλεις μεγάλα κομμάτια σοκολάτας!
Έγινε σούπερ σοκολατένιο!
Εξαιρετικός συνδυασμός μπανάνας και σοκολάτας !!!!!! Θα το φτιάξω σίγουρα !!!!!!!
Τι ωραίο κεικ που έφαγα! Μπράβο σε όποιον/α την δημιούργησε. Και ήταν πολύ καλή σκέψη να βάλεις μπανάνα&κεικ! Μπράβο.
#Μαρια
Πολύ εύκολη και πρωτότυπη συνταγή! Παρεμπιπτόντως το website σου είναι υπερβολικά αργό.
Δοκίμασε να βάλεις ένα Caching plugin όπως το WP Super Cache. Επίσης με το Better WordPress Minify θα δεις μεγάλη διαφορά στον χρόνο φορτώματος. Ακόμα καλό θα ήταν να αφαιρούσες ότι plugin δεν σου είναι απολύτως απαραίτητο!
Ευχαριστώ και για το σχόλιο και για τις συμβουλές. Θα κάνω ό,τι μπορώ και ό,τι επιτρέπουν οι τεχνικές μου γνώσεις, αλλά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω. Μου είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθώ ποια plugins είναι απαραίτητα, αλλά θα ζητήσω βοήθεια πιο “ειδικών”…Καλή χρονιά!
Τις μπανάνες πότε τις ρίχνουμε τελικά ?
Πριν το αλεύρι. Ευχαριστώ για την επισήμανση. Σπεύδω να το συμπληρώσω!
Αρεσε πολυ….!!! Θα το ξαναφτιαξω!!!
Απλό και νόστιμο, λύση στιγμής για να μη χάσουμε τις μπανάνες 😉 !
Καλησπέρα! Το κέικ φαίνεται υπέροχο! Έχω δοκιμάσει κάποιες συνταγές σας κέικ με ελαιόλαδο κι ομολογώ ότι είναι καταπληκτικές. Στη συγκεκριμένη συνταγή, επειδή δε θέλω να βάλω αυγά, με τί υλικό θα μπορούσα να τα αντικαταστήσω;
Ευχαριστώ
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!Σε ξένο site συνταγών διάβασα ότι για κάθε αυγό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 κουταλάκι μπέικιν, 1 κουταλιά νερό και μία κουταλιά ξύδι. Το έχω εφαρμόσει σε μπισκότα και έχει πετύχει πολύ! Σε κέικ δεν το έχω κάνει ακόμη. Αν το δοκιμάσετε πείτε μας αν θέλετε αποτελέσματα!