Αλμυρές και γλυκές!
Δηλαδή όχι ακριβώς ξινόκρεμα, είναι πολύ ήπια η ξινίλα της. Μια απαλή βελουδένια κρέμα είναι, που μπορούμε να σερβίρουμε με όλα τα γλυκά κουταλιού (εδώ με κυδώνια στο φούρνο) και τις γλυκές σάλτσες φρούτων, να την προσθέσουμε σε σούπες, να την απολαύσουμε με μηλόπιτες, ρεβανί και γλυκά ταψιού. Η επόμενη δοκιμή της θα είναι και με φράουλες!
Προέκυψε σχεδόν κατά τύχη, και με γρήγορο ψάξιμο και πειραμάτα διαμορφώθηκε σ’ αυτό που βλέπετε. Ευτυχώς που έχουμε και την google. Είναι μια παρασκευή κοινή και συνηθισμένη σε άλλες περιοχές του κόσμου που σίγουρα όλοι την έχουμε γευτεί σε κάποιο μαγαζί εστίσαης σερβιρισμένη συνήθως με κάποια σούπα.
Τις μέρες των εορτών (τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν) όλο και μια παραπάνω κρέμα γάλακτος υπάρχει στο σπίτι, παρόλο που δεν είναι από τα υλικά που διαθέτουμε στην καθημερινότητά μας… Θέλοντας λοιπόν να την κάνω λίγο πιο ελαφριά για να την σερβίρω με μια κολοκυθόσουπα εκείνες τις μέρες αλλά και να απαλύνω την πολύ όξινη γεύση του γιαουρτιού που ήταν η εναλλακτική λύση, ανακάτεψα τα δύο υλικά σε τυχαία ποσότητα.
Ό,τι περίσσεψε, φυλάχτηκε στο ψυγείο και με χαρά είδα την επόμενη μέρα μια συμπαγή και βελουδένια κρέμα, ήπια ξινή και ιδιαίτερα απαλή, σαν αυτή που έλεγα παραπάνω ότι είχα δοκιμάσει σε εστιατόρια. Μια ανάλαφρη μους! Το έψαξα με ξενικούς όρους σε διάφορες γλώσσες και βρήκα αντίστοιχες παρασκευές σε πάρα πολλές εκδοχές! Ακόμη και ως υποκατάστατο της ρώσικης σμετάνα είδα να χρησιμοποιείται το μείγμα κρέμας γάλακτος-γιαουρτιού! Άρχισα λοιπόν κι εγώ τους πειραματισμούς και κατέληξα στις αναλογίες που θα δείτε παρακάτω.
Την απολαύσαμε με πολλούς τρόπους. Βλέπετε ήδη στις φωτογραφίες το σερβίρισμά της με κυδώνια στον φούρνο και με τα μικρά σιροπιαστά κουρκουμπίνια. Πολύ νόστιμη έκανε και τη σούπα μας 2-3 φορές που την προσθέσαμε σ’ αυτήν. Κάποια από τις φορές που την έφτιαξα χρησιμοποίησα την ποσότητα που περίσσεψε σε κέικ με άριστα αποτελέσματα.
Ο χρόνος παρασκευής; Ασήμαντος! Ο χρόνος αναμονής είναι μετρήσιμος, αλλά αξίζει! Έχουμε και λέμε λοιπόν…
Υλικά
Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου και στην ποσότητα που επιθυμούμε
Για κάθε 100 gr κρέμα γάλακτος, 1 κουταλιά (15 ml) γιαούρτι (δείτε παρατηρήσεις)
Επί το έργον
Βγάζουμε την κρέμα γάλακτος από το ψυγείο για μια ώρα.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε για 12-16 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Ελέγχουμε αν έχει πήξει ακουμπώντας λίγο την επιφάνεια, αλλιώς περιμένουμε λίγο ακόμη.
Τη διατηρούμε στο ψυγείο όταν είναι έτοιμη.
Παρατηρήσεις
- Το γιαούρτι που χρησιμοποίησα είναι κανονικό πρόβειο ή αγελαδινό, όχι στραγγιστό. Πιθανόν να είναι κατάλληλο και το στραγγιστό αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.
- Η ποσότητα 15ml γιαούρτι σε 100 gr κρέμα είναι ικανή να κάνει τη ζύμωση που θέλουμε σε λογικό χρόνο και χωρίς να βγει πολύ ξινή η κρέμα μας.
- Πολλές από τις συνταγές που είδα συνιστούν ελαφρύ ζέσταμα της κρέμας για να βοηθήσουμε τη ζύμωση. Επειδή δεν κατέβηκε κάτω από 20 βαθμούς η θερμοκρασία στο σπίτι μου δεν την ζέστανα καμιά από τις φορές που έφτιαξα την κρέμα. Υποθέτω ότι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη σε λιγότερο χρόνο.
- Δεν πρόσθεσα ζάχαρη στο μείγμα ούτε στις περιπτώσεις που χρησιμοποίησα την κρέμα σε γλυκές παρασκευές γιατί δεν ξέρω την επίδρασή της στο αποτέλεσμα. Τα πειράματα συνεχίζονται γιατί η κρέμα είναι ανάλαφρη, απαλή και με πολύ ευχάριστη γεύση και θα μπορούσε να αποτελέσει γέμιση τούρτας (ίσως και με την προσθήκη λίγης ζελατίνης ή αγάρ-αγάρ). Θα επανέλθω λοιπόν 😉 , και ωστόσο κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη!
Τί μου θυμήσατε !! Από ταξίδι μου (το1977) στην τότε Σοβιετική Ένωση,μου έχει μείνει απωθημένο η σμετάνα.Έχω προσπαθήσει να βρω πώς γίνεται αλλά μάταια !
Εννοείται πως θα δοκιμάσω την ξυνόκρεμα,ακούγεται υπέροχη !
Θα χαρώ να τη δοκιμάσετε και να σας αρέσει! Καλή επιτυχία!
Καλησπέρα σας κ συγχαρητήρια για τις συνταγές σας!θα ήθελα να ρωτήσω πόσα λιπαρά πρέπει να έχει η κρέμα γάλακτος.
Εχετε δίκιο πάω να το συμπληρώσω! Είναι πλήρης!
Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η κρέμα, σας ευχαριστούμε! Να υποθέσω-και να χαρώ- ότι είναι σαν την sour cream που σπανίως υπάρχει στα ελληνικά σούπερ μάρκετ;;
Ναι, μπορεί άνετα να αντικαταστήσει την sour cream. Είναι λίγο πιο πηκτή.