Διάφορα

Ξινόκρεμα με 2 υλικά και πολλές εφαρμογές!

Ξινόκρεμα με 2 υλικά και πολλές εφαρμογές!

Αλμυρές και γλυκές!

Δηλαδή όχι ακριβώς ξινόκρεμα, είναι πολύ ήπια η ξινίλα της. Μια απαλή βελουδένια κρέμα είναι, που μπορούμε να σερβίρουμε με όλα τα γλυκά κουταλιού (εδώ με κυδώνια στο φούρνο) και τις γλυκές σάλτσες φρούτων,  να την προσθέσουμε σε σούπες, να την απολαύσουμε με μηλόπιτες, ρεβανί και γλυκά ταψιού. Η επόμενη δοκιμή της θα είναι και με φράουλες!

Ξινόκρεμα με 2 υλικά και πολλές εφαρμογές!

Προέκυψε σχεδόν κατά τύχη, και με γρήγορο ψάξιμο και πειραμάτα διαμορφώθηκε σ’ αυτό που βλέπετε.  Ευτυχώς που έχουμε και την google. Είναι μια παρασκευή κοινή και συνηθισμένη σε άλλες περιοχές του κόσμου που σίγουρα όλοι την έχουμε γευτεί σε κάποιο μαγαζί εστίσαης σερβιρισμένη συνήθως με κάποια σούπα.

Ξινόκρεμα με 2 υλικά και πολλές εφαρμογές!

Τις μέρες των εορτών (τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν) όλο και μια παραπάνω κρέμα γάλακτος υπάρχει στο σπίτι, παρόλο που δεν είναι από τα υλικά που διαθέτουμε στην καθημερινότητά μας… Θέλοντας λοιπόν να την κάνω λίγο πιο ελαφριά για να την σερβίρω με μια κολοκυθόσουπα εκείνες τις μέρες αλλά και να απαλύνω την πολύ όξινη γεύση του γιαουρτιού που ήταν η εναλλακτική λύση, ανακάτεψα τα δύο υλικά σε τυχαία ποσότητα.

Ξινόκρεμα με 2 υλικά και πολλές εφαρμογές!

Ό,τι περίσσεψε, φυλάχτηκε στο ψυγείο και με χαρά είδα την επόμενη μέρα μια συμπαγή και βελουδένια κρέμα, ήπια ξινή και ιδιαίτερα απαλή, σαν αυτή που έλεγα παραπάνω ότι είχα δοκιμάσει σε εστιατόρια. Μια ανάλαφρη μους! Το έψαξα με ξενικούς όρους σε διάφορες γλώσσες και βρήκα αντίστοιχες παρασκευές σε πάρα πολλές εκδοχές! Ακόμη και ως υποκατάστατο της ρώσικης σμετάνα είδα να χρησιμοποιείται το μείγμα κρέμας γάλακτος-γιαουρτιού! Άρχισα λοιπόν κι εγώ τους πειραματισμούς και κατέληξα στις αναλογίες που θα δείτε παρακάτω.

Ξινόκρεμα με 2 υλικά και πολλές εφαρμογές!

Την απολαύσαμε με πολλούς τρόπους. Βλέπετε ήδη στις φωτογραφίες το σερβίρισμά της με κυδώνια στον φούρνο και με τα μικρά σιροπιαστά κουρκουμπίνια. Πολύ νόστιμη έκανε και τη σούπα μας 2-3 φορές που την προσθέσαμε σ’ αυτήν. Κάποια από τις φορές που την έφτιαξα χρησιμοποίησα την ποσότητα που περίσσεψε σε κέικ με άριστα αποτελέσματα.

Ξινόκρεμα με 2 υλικά και πολλές εφαρμογές!

Ο χρόνος παρασκευής; Ασήμαντος! Ο χρόνος αναμονής είναι μετρήσιμος, αλλά αξίζει! Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Παρατηρήσεις

  • Το γιαούρτι που χρησιμοποίησα είναι κανονικό πρόβειο ή αγελαδινό, όχι στραγγιστό. Πιθανόν να είναι κατάλληλο και το στραγγιστό αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.
  • Η ποσότητα 15ml γιαούρτι σε 100 gr κρέμα είναι ικανή να κάνει τη ζύμωση που θέλουμε σε λογικό χρόνο και χωρίς να βγει πολύ ξινή η κρέμα μας.
  • Πολλές από τις συνταγές που είδα συνιστούν ελαφρύ ζέσταμα της κρέμας για να βοηθήσουμε τη ζύμωση. Επειδή δεν κατέβηκε κάτω από 20 βαθμούς η θερμοκρασία στο σπίτι μου δεν την ζέστανα καμιά από τις φορές που έφτιαξα την κρέμα. Υποθέτω ότι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη σε λιγότερο χρόνο.
  • Δεν πρόσθεσα ζάχαρη στο μείγμα ούτε στις περιπτώσεις που χρησιμοποίησα την κρέμα σε γλυκές παρασκευές γιατί δεν ξέρω την επίδρασή της στο αποτέλεσμα. Τα πειράματα συνεχίζονται γιατί η κρέμα είναι ανάλαφρη, απαλή και με πολύ ευχάριστη γεύση και θα μπορούσε να αποτελέσει γέμιση τούρτας (ίσως και με την προσθήκη λίγης ζελατίνης ή αγάρ-αγάρ). Θα επανέλθω λοιπόν 😉 , και ωστόσο κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη!

 

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο