Το λεγόμενο και κιρκασιανό κοτόπουλο!
Θυμάστε τον διαγωνισμό που «έτρεξε» πριν από 2 περίπου μήνες στη σελίδα μας; Τελικά οι απαντήσεις στο ερώτημα που είχα βάλει για αλμυρή ή γλυκιά συνταγή από την Πόλη με ώθησαν να αποφασίσω «και αλμυρή και γλυκιά». Δηλαδή τα «αλμυρή» και «γλυκιά» περίπου ισοψήφησαν. Έτσι σειρά σήμερα έχει μια εξαιρετική κοτοσαλάτα με σάλτσα καρυδιών, και θα ακολουθήσουν άλλες δύο συνταγές, γλυκιές όμως για τις φίλες των γλυκών.
Η ονομασία του πιάτου είναι cerkez tavugu και δηλώνει την καταγωγή της από την Κιρκασία, περιοχή του Καυκάσου στις βορειοανατολικές ακτές του Εύξεινου Πόντου. Η περιοχή φημιζόταν για τις όμορφες γυναίκες της που ήταν περιζήτητες στα χαρέμια των σουλτάνων. Και βέβαια ο μύθος γύρω από τη συνταγή λέει ότι μια κιρκάσια χανούμισσα έφτιαξε την κοτοσαλάτα για το σουλτάνο. Οι μάγειροι του παλατιού την επεξεργάστηκαν και της έδωσαν την τελική της μορφή.
Σε μας έφτασε από τους Κωνσταντινουπολίτες κι έτσι σε πολλές περιοχές που υπάρχει παράδοση πολίτικης κουζίνας φτιάχνουν αυτό το εξαιρετικό ορεκτικό παρόλο που δεν το λέμε βέβαια κιρκασιανό κοτόπουλο! Πάντως η σαλάτα είναι εξαιρετική, θα μπορούσε να έχει και θέση ορεκτικού σε οποιοδήποτε γιορτινό τραπέζι!
Η γαρνιτούρα κρεάτων με σκορδαλιά καρυδιών είναι πολύ συνηθισμένη σε πολλά μέρη. Το περίφημο λαγωτό της Αρκαδίας είναι μια εκδοχή τέτοιου πιάτου. Επίσης πρέπει να πω πως η συνταγή σκορδαλιάς που έχω από τη μάνα μου είναι με καρύδια και ψωμί, πολύ κοντινή παραλλαγή σ’ αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω.
Πρωτοδιάβασα τη συνταγή του cerkez tavugu στο βιβλίο με τις συνταγές που έφερα από την Πόλη (φαίνεται στην τέταρτη φωτογραφία στο σχετικό άρθρο) , αλλά βρήκα πολλές εκδοχές ψάχνοντάς στο διαδίκτυο. Άλλες συνταγές «μαδούν» το κοτόπουλο σε πολύ μικρές ίνες, άλλες το κόβουν απλώς σε μπουκίτσες μεγέθους λουκουμιού, άλλες το βράζουν σκέτο άλλες με λαχανικά διάφορα. Εγώ έκανα μια μείξη στη δική μου παρασκευή χωρίς να ξεφύγω όμως από την βασική συνταγή. Επίσης έκοψα σε μικρά κομμάτια το κοτόπουλό μου χωρίς όμως να το χωρίσω σε ίνες.
Υλικά:
500 gr κοτόπουλο (μερίδες χωρίς κόκκαλα ή με ελάχιστα κόκκαλα)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 μέτριο καρότο
3-4 κλωνιά μαϊντανό
Αλάτι –Πιπέρι
Για τη σάλτσα καρυδιών:
100gr ψίχα καρυδιών
2 φέτες (περίπου 60gr) μπαγιάτικο ψωμί
2-3 σκελίδες σκόρδο
½ κουταλάκι γλυκιά ή καυτερή (ή ανάμεικτη) πάπρικα
Περίπου 1 κούπα από το ζωμό που έβρασε το κοτόπουλο
Για το σερβίρισμα:
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
Γλυκιά ή καυτερή (ή ανάμεικτη) πάπρικα
Επί το έργον:
Βάζουμε το κοτόπουλο να βράσει με το κρεμμύδι και το καρότο κομμένα σε 5-6 κομμάτια και νερό τόσο που να το καλύπτει εντελώς.
Προσθέτουμε το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Βγάζουμε τους αφρούς που προκύπτουν, χαμηλώνουμε πολύ τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να ξεκολλά το κρέας από τα κόκκαλα.
Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το ζωμό και το χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια ή αν θέλουμε πιο κρεμώδη τη σαλάτα μας σε λεπτές ίνες. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Στο multi ή στο μπλέντερ αλέθουμε το ψωμί με τα καρύδια να γίνουν πολύ ψιλά ψίχουλα. Προσθέτουμε τα σκόρδα και την πάπρικα και ξανααλέθουμε. Στο μείγμα που προκύπτει ρίχνουμε λίγο λίγο περίπου μια κούπα σουρωμένο ζωμό μέχρι να έχουμε μια πηκτή κρεμώδη σάλτσα.
Βάζουμε το 1/3 από αυτή τη σάλτσα στο κοτόπουλο και ανακατεύουμε να πάει παντού. Διορθώνουμε το αλάτι αν χρειάζεται. Σερβίρουμε σε ρηχό σχετικά σκεύος και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη σάλτσα. Βάζουμε την κοτοσαλάτα στο ψυγείο.
Στο σερβίρισμα την περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε με πάπρικα.
Είναι πιο νόστιμη αν μείνει λίγες ώρες στο ψυγείο, και ιδανικά την επόμενη μέρα.
Παρατηρήσεις:
- Το γαρνίρισμα με τα φετάκια καρότου (αυτό που έβρασε με το κοτόπουλο) ήταν δική μου ιδέα αλλά της πήγαινε πολύ. Συνήθως προτείνεται μαϊντανός ή κόλιανδρος ψιλοκομμένος.
- Στην αυθεντική συνταγή το σερβίρισμα γίνεται με καρυδέλαιο αλλά σε αρκετές συνταγές προτείνεται εναλλακτικά το ελαιόλαδο.
- Πολλές συνταγές προτείνουν ολόκληρο το κοτόπουλο, άλλες μόνο στήθος και άλλες φιλέτο από μπούτι. Εγώ ήθελα ποσότητα που να βγάλει το πιάτο ως σαλάτα-ορεκτικό κι έτσι προσάρμοσα τα υλικά στις ποσότητες που δίνονται.
- Το βράσιμο σε σιγανή θερμοκρασία έχει τη σημασία του γιατί το κοτόπουλο μαλακώνει χωρίς να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό και ο ζωμός που προκύπτει είναι αρκετά συμπυκνωμένος.
Καλά να είστε, καλά να περνάτε!
Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες! Να τους χαιρόμαστε όσοι τους έχουμε!
[yumprint-recipe id=’96’]Βρείτε μας: