Αλμυρά

Φιλέτο ψαριού με χόρτα

Φιλέτο ψαριού με χόρτα

Το  μάραθο είναι το αγαπημένο μου μυριστικό-χορταρικό. Αν μου ζητούσαν να κατονομάσω τα φαγητά που προτιμώ, σίγουρα στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών μου θα ήταν τα μάραθα με χοχλιούς. Αν ζούσα εκτός Κρήτης θαρρώ πως αυτό το χορταρικό ακόμη και σε γλάστρα θα το καλλιεργούσα για να το έχω στην κουζίνα μου. Στην  Κρήτη όμως αφθονεί και στην κουζίνα της έχει  περίοπτη θέση όπως άλλωστε όλα τα αγριόχορτα. Είναι απαραίτητο συστατικό στις χορτόπιτές μας -ακόμη και με σκέτο μάραθο τις φτιάχνουμε- και το συνδυάζουμε με ό,τι φανταστείτε. Με ψάρι, με κρέας, με  σουπιές, με  καλαμάρια, με άλλα λαχανικά. Πάντα  δίνει πεντανόστιμα μυρωδάτα φαγάκια.

Όταν είδα τα πρώτα για φέτος μάραθα στη λαϊκή μας -καλλιεργημένα, όχι άγρια ακόμη- δεν αντιστάθηκα.

Φιλέτο ψαριού με χόρτα

Ο συνδυασμός είναι παλιός. Κλασικό πιάτο της κρητικής κουζίνας ο παστός μπακαλιάρος με μάραθα και άλλα άγρια χόρτα (καυκαλίδες, μυρώνια, αρχατζίκους, κουτσουνάδες, αγριοπρασάκια κλπ). Η συνταγή τούτη  είναι μια παραλλαγή. Είχα δοκιμάσει κάποτε φιλέτο λαβράκι με αγριόχορτα σε πολύ  καλό εστιατόριο του Πειραιά που με τραπέζωσαν η αδελφή μου με τον άντρα της και οι πειραματισμοί μου για αντίστοιχο πιάτο έδωσαν αυτό που περιγράφω.

Παρατηρήσεις

1) Το σπανάκι μπορεί να αντικατασταθεί ή να συμπληρωθεί με τα άγρια χόρτα που λέγαμε.
2)Μπορούμε να βάλουμε ντομάτα στα χόρτα αντί λεμόνι.Θα την προσθέσουμε μετά το σπανάκι και θα προσέξουμε τα υγρά να μην είναι πολλά γιατί η ντομάτα “κατεβάζει” νεράκι (δεν θα βάλουμε πολύ νερό).
3)Το μάραθο θέλει περισσότερο βράσιμο από τα άλλα χορταρικά γι αυτό το βάζουμε λίγο νωρίτερα από τα υπόλοιπα.
4)Αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι μπορούμε να προσθέσουμε πατάτες στο φαγητό.Θα τις βάλουμε μετά το μάραθο αλλά πριν τα άλλα χόρτα.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο