Το μάραθο είναι το αγαπημένο μου μυριστικό-χορταρικό. Αν μου ζητούσαν να κατονομάσω τα φαγητά που προτιμώ, σίγουρα στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών μου θα ήταν τα μάραθα με χοχλιούς. Αν ζούσα εκτός Κρήτης θαρρώ πως αυτό το χορταρικό ακόμη και σε γλάστρα θα το καλλιεργούσα για να το έχω στην κουζίνα μου. Στην Κρήτη όμως αφθονεί και στην κουζίνα της έχει περίοπτη θέση όπως άλλωστε όλα τα αγριόχορτα. Είναι απαραίτητο συστατικό στις χορτόπιτές μας -ακόμη και με σκέτο μάραθο τις φτιάχνουμε- και το συνδυάζουμε με ό,τι φανταστείτε. Με ψάρι, με κρέας, με σουπιές, με καλαμάρια, με άλλα λαχανικά. Πάντα δίνει πεντανόστιμα μυρωδάτα φαγάκια.
Όταν είδα τα πρώτα για φέτος μάραθα στη λαϊκή μας -καλλιεργημένα, όχι άγρια ακόμη- δεν αντιστάθηκα.
Ο συνδυασμός είναι παλιός. Κλασικό πιάτο της κρητικής κουζίνας ο παστός μπακαλιάρος με μάραθα και άλλα άγρια χόρτα (καυκαλίδες, μυρώνια, αρχατζίκους, κουτσουνάδες, αγριοπρασάκια κλπ). Η συνταγή τούτη είναι μια παραλλαγή. Είχα δοκιμάσει κάποτε φιλέτο λαβράκι με αγριόχορτα σε πολύ καλό εστιατόριο του Πειραιά που με τραπέζωσαν η αδελφή μου με τον άντρα της και οι πειραματισμοί μου για αντίστοιχο πιάτο έδωσαν αυτό που περιγράφω.
Υλικά
Για 2 άτομα:
2 μεγάλα φιλέτα ψαριού (που μπορεί να είναι λαβράκι, τσιπούρα, μπακαλιάρος, σολομός)
μισό κιλό σπανάκι (ή άγρια χόρτα)
1 μάτσο μάραθο
2-3 πράσα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
6+2 κουταλιές λάδι ( αν το ψάρι σας είναι λιπαρό, αλλιώς λίγο περισσότερο)
αλάτι και πιπέρι
λεμόνι σε φέτες και χυμό λεμονιού στο σερβίρισμα
Επί το έργον
Λέμε στον ψαρά μας να φιλετάρει το ψάρι ή το φιλετάρουμε εμείς (αν μπορούμε…) το αλατίζουμε και το βάζουμε στην άκρη με φέτες λεμονιού ανάμεσα στα φιλέτα.
Καθαρίζουμε τα χορταρικά μας και τα πλένουμε πολύ καλά. Μαραίνουμε το ξερό κρεμμύδι με τις 6 κουταλιές λάδι , προσθέτουμε το πράσο, το μάραθο κομμένο σε κομμάτια 5-6 εκατοστών (χωρίς τα σκληρά κοτσάνια) και λίγο νεράκι, και το βράζουμε για 10 λεπτά.Μετά προσθέτουμε το σπανάκι (ή τα άλλα χόρτα).
Το δικό μου φιλέτο αυτή τη φορά ήταν φιλέτο τσιπούρας |
Αφήνουμε να χαμηλώσουν τα χόρτα στην κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε.
Ωστόσο, βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τις 2 κουταλιές λάδι να κάψει, και περνάμε τα φιλέτα για πολύ λίγο από κάθε μεριά τους.
Στρώνουμε τα χορταρικά μας σε πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε από πάνω τα φιλέτα ψαριού και φέτες λεμονιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 20 ως 30 λεπτά ανάλογα το μέγεθος των φιλέτων μας.
Στο σερβίρισμα, συνοδεύουμε με χυμό λεμονιού για όσους θέλουν να ξινίζουν τα χορταράκια τους.
Παρατηρήσεις
1) Το σπανάκι μπορεί να αντικατασταθεί ή να συμπληρωθεί με τα άγρια χόρτα που λέγαμε.
2)Μπορούμε να βάλουμε ντομάτα στα χόρτα αντί λεμόνι.Θα την προσθέσουμε μετά το σπανάκι και θα προσέξουμε τα υγρά να μην είναι πολλά γιατί η ντομάτα “κατεβάζει” νεράκι (δεν θα βάλουμε πολύ νερό).
3)Το μάραθο θέλει περισσότερο βράσιμο από τα άλλα χορταρικά γι αυτό το βάζουμε λίγο νωρίτερα από τα υπόλοιπα.
4)Αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι μπορούμε να προσθέσουμε πατάτες στο φαγητό.Θα τις βάλουμε μετά το μάραθο αλλά πριν τα άλλα χόρτα.
Axx, oraio psaraki…enai kai Pareskevi – oti prepei.
Καλησπέρα!!!
Δεν μπορείς να φανταστείς πως περιμένουμε να βγουν τα χόρτα που αναφέρεις να φτιάξουμε πίτες μπακαλιάρο κι ότι άλλο συνδυασμό μπορεί κανείς να φανταστεί.
Μα αν δεν βρέξει δεν τα βλέπω!!!
Καλό Σ/Κ
Από τα αγαπημένα μου φαγητά. Δεν το έχω φτιάξει όμως ποτέ με άλλο ψάρι εκτός του μπακαλιάρου.
Μόλις βγουν τα άγρια χορταράκια θα το δοκιμάσω.
Καλησπέρα Vita,
Πιάτο λατρεμένο που φτιαχνόταν συχνά (με μπακαλιάρο και χορταράκια τσιγαριαστά) στο σπίτι μας…Εσύ πάντως το εξέλιξες σε γκουρμέ πρόταση! Εξαιρετικό!!!
Φιλιά και να περνάς καλά.
Να και κάποιος που με σκέφτεται. όταν ειδα τον τίτλο σκέφτηκα ότι θα είχες στίφνο και χάρηκα… Τέλειο είναι και πολύ υγιεινό. Καλό ΣΚ
Peter! Καλώς ήρθες.Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Ναι είναι ότι πρέπει για την εποχή αυτό το πιάτο.
Ξανθή σ' εμάς άρχισαν δειλά δειλά να κυκλοφορούν έστω καλλιεργημένα μάραθα και παρόλο που δεν είναι όπως τα άγρια επειδή τα έχουμε λαχταρήσει τα προτιμούμε κι αυτά…
Λίνα δοκίμασέ το.Έτσι είναι και λίγο πιο "διαίτης" 🙂
Ζαμπία μου η αρχική σκέψη ήταν οι λιγότερες θερμίδες σε σχέση με την κλασική συνταγή και προέκυψε και αρκετά νόστιμο οπότε καθιερώθηκε!
Μανουσίνα ο στίφνος τέλειωσε!Μόνο λίγα κλαδάκια του βρίσκουμε πια και τα ανακατεύουμε με άλλα βραστόχορτα. Τώρα αρχίζουν άλλα επίσης νόστιμα.Μόνο να βρέξει λίγο ακόμη και σε 1-2 βδομάδες θα γεμίσουμε…
Δεν ξερω για το ψαρι, αλλα τα ανεβατα σας κυρία μου που δοκιμασα στο καμπ, ήταν ωραιοτατα! Μακαρι να ησουν εκει!
Κική σ' ευχαριστώ! Και γω θα το ήθελα αλλά ανώτερη βία…Ελπίζω του χρόνου.
Και το ψαράκι καλό είναι.Και διαίτης 🙂
Καλημέρα και καλώς σας βρήκα!!
Συμπατριώτισσα και εγώ μόνιμη όμως κάτοικος Αθηνών. Μύρισα όμορφες μυρωδιές από τα παλιά,βρήκα ανοιχτά και μπήκα. Νοστάλγησα με το φαγάκι σου την πατρίδα μου…αγαπημένο μυρωδικό και για 'μένα είναι ο μάραθος όπου στην Κρήτη το βάζουμε σχεδόν παντού στα φαγητά μας.Η γιαγιάκα μου έφτιαχνε μαραθοκεφτέδες πεντανόστιμους,αλλά και με χοχλιούς ή ψάρι όπως έχεις φτιάξει εσύ είναι ένα φαγάκι όνειρο.
Πολλά φιλιά σε 'σένα και την Κρήτη!!
Ειρήνη
μια φορά μου'φτιαξε ο φίλος μου ψάρι με τις φέτες λεμόνι και μου φαινότανε πολύ ξινό…περιττο να σου πω οτι δεν τον ξαναμαγείρεψε ο ερμος…ακόμα του λέω "γούστα είναι αυτά δεν ήταν άσχημο!¨"….δε το φτιάχνει 🙁
καλή Κυριακή εύχομαι
Τέλειο, επειδή εγώ πάντα δεν βρίσκω εύκολα μάραθο στην Αθήνα, ή βάζω μπόλικο άνηθο ή τρίβω μαραθόριζα στον τρίφτη και αρκέτές φορές την εμπλουτίζω με καρότα και σπόρους γλυκανίσου και σφυνάκι με ούζο.
Καλη μέρα Vita και καλή εβδομάδα.
Αχ τα μάραθα! Από τα ουκ άνευ της κρητικής κουζίνας. Κι από τους πολύ ωραίους συνδιασμούς το μάραθο με τα τσιγαριαστά χόρτα και το ψάρι. Δοκιμάστε τη συνταγή σας και με σφυρίδα ή μαλακόστρακα. θαρρώ πως θα σας αρέσει! 🙂
Vita μου καλησπέρα! Έχω να σε επισκεφτώ καιρό και μόλις τώρα είδα τις υπέροχες λιχουδιές σου!Ο μάραθος είναι αγαπημένο μου και εμένα μυρωδικό και μακάρι να μπορούσα να τον βρω εδώ που ζω..αλλά που τέτοια τύχη!!
Καλό βραδάκι και καλή εβδομάδα να έχεις!
Καλό και πολύ καλό για την υγεία.
Ειρήνη καλώς ήρθες!Χαίρομαι που σ' αρέσουν οι μυρωδιές στο blog μου.Και στο δικό σου βέβαια δεν πάνε πίσω 🙂
Και λοιπόν κλπ… Αν δεν βγάλεις το δέρμα δεν θα γίνει πολύ ξινό το ψαράκι σου.Εξαρτάται βέβαια και από το ψάρι.Αν είναι λιπαρό του πάει το λεμονάκι περισσότερο
Πηνελόπη είδα τη δική σου εκδοχή ελλείψει μάραθου και είναι πολύ ενδιαφέρουσα και χρωματιστή!
Μαριάννα καλώς ήρθες.Χαίρομαι για την επίσκεψή σου και με ενδιαφέρουν πολύ οι απόψεις σου ως "ειδικού" της κουζίνας μας…
Picky μου καλή, καλή επάνοδο!Το φινόκιο είναι μια καλή εναλλακτική λύση για το μάραθο, αν βρίσκεις άλλα χόρτα εκεί που είσαι.
Ellada ευχαριστώ.Έτσι είναι πράγματι.Εκτός από τη νοστιμιά κάθε φαγητού καλό είναι να μας ενδιαφέρει και το πόσο υγιεινό είναι και η κρητική κουζίνα έχει άριστες προτάσεις πάνω σ' αυτό.
vita einai to agaphmeno mou me agrioxorta.to mono pou emeis sthn karditsa vazoume kai ligo ntomatopolto kai ligh riganh kai pali to serviroume me lemoni.mbravo.