Vegan/vegetarian

Νηστίσιμα τραγανά κουλουράκια ελαιολάδου με άρωμα λεμονιού

Νηστίσιμα τραγανά κουλουράκια ελαιολάδου με άρωμα λεμονιού

Για τα καφεδάκια μας και τους χυμούς φρούτων! 

Η συνταγή ήταν ξεχασμένη κάπου στα πρώτα φύλλα ενός παλιού τετραδίου της γιαγιάς  μου και είχαμε
χρόνια να τη φτιάξουμε. Πρώτα τα έφτιαξε η μάνα μου και αποφάνθηκε ότι ήταν τα καλύτερα που είχε φτιάξει τον τελευταίο καιρό. Με πενήντα συνταγές για κουλουράκια στο τετράδιό της, δεν είναι εύκολο να θυμάται ποιά της αρέσει περισσότερο!
Νηστίσιμα τραγανά κουλουράκια ελαιολάδου με άρωμα λεμονιού
Όντως είναι πολύ τραγανά και τριφτά.  Δεν περιέχουν σόδα αλλά αμμωνία κι ίσως εκεί να είναι η διαφορά. Πήρα χαρτί και μολύβι να αντιγράψω τη συνταγή και διαπίστωσα πως έπρεπε να βάλω στη μέση το μισό ντουλάπι ! Άλλα υλικά σε κρασοπότηρα , άλλα
σε νεροπότηρα άλλα σε φλιτζάνια και αλεύρι «όσο σηκώσουν»!
Νηστίσιμα τραγανά κουλουράκια ελαιολάδου με άρωμα λεμονιού
Έτσι άρχισαν οι μετατροπές. Όπως έχω ξαναγράψει χρησιμοποιώ την κλασική πυρέξ  δοσομετρική κούπα  με την άγκυρα και βάλθηκα να μετατρέψω τις ποσότητες σε κούπες. Λέρωσα μια φορά τα κρασοπότηρα και τα νεροπότηρα αλλά τουλάχιστον τις επόμενες φορές θα είναι όλα σε κούπες.
Επειδή μάλιστα θεώρησα ότι η δόση είναι αρκετά μεγάλη (7 ταψάκια είπε η μαμά μου ότι έφτιαξε) , έφτιαξα τη μισή. Δηλαδή οι αρχικές ποσότητες είναι διπλάσιες από αυτές που γράφω παρακάτω αλλά θεωρώ ότι 3,5 ταψάκια αρκούν. Το κακό είναι πως δεν σταματά κανείς σε ένα κουλουράκι …
Νηστίσιμα τραγανά κουλουράκια ελαιολάδου με άρωμα λεμονιού

Παρατηρήσεις

1)Μετά το πρώτο ταψάκι, ο φούρνος είναι πιο δυνατός και ίσως τα επόμενα να χρειάζονται  λιγότερο χρόνο. Είναι και θέμα προσωπικής επιλογής πόσο ξεροψημένα τα θέλουμε.

2)Δεν γράφω είδος σουσαμιού γιατί μπορούμε να βάλουμε ό,τι μας αρέσει.  Και το λευκό και το αναποφλοίωτο ταιριάζουν. Το λευκό ίσως τα κάνει πιο εμφανίσιμα αλλά το αναποφλοίωτο είναι μάλλον πιο υγιεινό…

3)Το κρασί δεν διευκρινιζόταν αν ήταν άσπρο ή κόκκινο ή ροζέ . Εγώ αυτή τη φορά έβαλα κόκκινο συμπλήρωσα με ρακή

4)Οι ζύμες σ’ αυτού του είδους τα κουλουράκια περιέχουν πάνω κάτω όλες τα ίδια υλικά. Διαφέρουν στις αναλογίες και γι αυτό άλλα είναι πιο τραγανά κι άλλα λιγότερο. Τούτα εδώ είναι πολύ τραγανά αλλά καθόλου σκληρά.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο