Για τα καφεδάκια της Μεγαλοβδομάδας…
Η συνταγή ήταν ξεχασμένη κάπου στα πρώτα φύλλα ενός παλιού
τετραδίου της γιαγιάς μου και είχαμε
χρόνια να τη φτιάξουμε. Πρώτα τα έφτιαξε η μάνα μου και αποφάνθηκε ότι ήταν τα
καλύτερα που είχε φτιάξει τον τελευταίο καιρό. Με πενήντα συνταγές για κουλουράκια στο τετράδιό της, δεν είναι εύκολο να θυμάται ποιά της αρέσει περισσότερο!
τετραδίου της γιαγιάς μου και είχαμε
χρόνια να τη φτιάξουμε. Πρώτα τα έφτιαξε η μάνα μου και αποφάνθηκε ότι ήταν τα
καλύτερα που είχε φτιάξει τον τελευταίο καιρό. Με πενήντα συνταγές για κουλουράκια στο τετράδιό της, δεν είναι εύκολο να θυμάται ποιά της αρέσει περισσότερο!
Όντως είναι πολύ τραγανά και τριφτά
. Δεν περιέχουν σόδα αλλά αμμωνία κι ίσως
εκεί να είναι η διαφορά. Πήρα χαρτί και μολύβι να αντιγράψω τη συνταγή και διαπίστωσα
πως έπρεπε να βάλω στη μέση το μισό ντουλάπι ! Άλλα υλικά σε κρασοπότηρα , άλλα
σε νεροπότηρα άλλα σε φλιτζάνια και αλεύρι «όσο σηκώσουν»!
. Δεν περιέχουν σόδα αλλά αμμωνία κι ίσως
εκεί να είναι η διαφορά. Πήρα χαρτί και μολύβι να αντιγράψω τη συνταγή και διαπίστωσα
πως έπρεπε να βάλω στη μέση το μισό ντουλάπι ! Άλλα υλικά σε κρασοπότηρα , άλλα
σε νεροπότηρα άλλα σε φλιτζάνια και αλεύρι «όσο σηκώσουν»!
Έτσι
άρχισαν οι μετατροπές. Όπως έχω ξαναγράψει χρησιμοποιώ την κλασική
πυρέξ δοσομετρική κούπα με την άγκυρα και βάλθηκα να μετατρέψω τις ποσότητες σε
κούπες. Λέρωσα μια φορά τα κρασοπότηρα και τα νεροπότηρα αλλά τουλάχιστον τις επόμενες φορές θα είναι όλα σε κούπες.
άρχισαν οι μετατροπές. Όπως έχω ξαναγράψει χρησιμοποιώ την κλασική
πυρέξ δοσομετρική κούπα με την άγκυρα και βάλθηκα να μετατρέψω τις ποσότητες σε
κούπες. Λέρωσα μια φορά τα κρασοπότηρα και τα νεροπότηρα αλλά τουλάχιστον τις επόμενες φορές θα είναι όλα σε κούπες.
Επειδή μάλιστα θεώρησα ότι η δόση είναι αρκετά μεγάλη (7 ταψάκια είπε η
μαμά μου ότι έφτιαξε) , έφτιαξα τη μισή. Δηλαδή οι αρχικές ποσότητες είναι
διπλάσιες από αυτές που γράφω παρακάτω αλλά θεωρώ ότι 3,5 ταψάκια αρκούν. Το
κακό είναι πως δεν σταματά κανείς σε ένα κουλουράκι …
μαμά μου ότι έφτιαξε) , έφτιαξα τη μισή. Δηλαδή οι αρχικές ποσότητες είναι
διπλάσιες από αυτές που γράφω παρακάτω αλλά θεωρώ ότι 3,5 ταψάκια αρκούν. Το
κακό είναι πως δεν σταματά κανείς σε ένα κουλουράκι …
Υλικά:
1,5 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα κρασί με κονιάκ ή ρακή (μισό –μισό αλλά αν το ένα μας λείπει βάζουμε από το άλλο…)
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κοφτή κουταλιά αμμωνία
1 φακελάκι μπέικιν (3
κουταλάκια του γλυκού)
κουταλάκια του γλυκού)
1 κουταλιά κανελογαρύφαλλα (έβαλα 1,5 κουταλάκια κοφτά κανέλα
και ½ γαρύφαλλο για να καλύψω το άρωμα του λεμονιού)
και ½ γαρύφαλλο για να καλύψω το άρωμα του λεμονιού)
Ξύσμα δύο μεγαλούτσικων λεμονιών (μια καλή κουταλιά της σούπας)
Περίπου 6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Περίπου μια κούπα σουσάμι και 1 κουταλιά ζάχαρη για το
τύλιγμα
τύλιγμα
Επί το έργον:
Βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το ξύσμα σε λεκάνη και
τα ανακατεύουμε με το χέρι . Προσθέτουμε το ξύσμα, τα κανελογαρύφαλλα και το κρασί με τη ρακή και ανακατεύουμε λίγο
ακόμη.
τα ανακατεύουμε με το χέρι . Προσθέτουμε το ξύσμα, τα κανελογαρύφαλλα και το κρασί με τη ρακή και ανακατεύουμε λίγο
ακόμη.
Διαλύουμε την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε το διάλυμα
στα υπόλοιπα. Ανακατεύουμε το μπέικιν στην πρώτη κούπα αλεύρι και αρχίζουμε να
προσθέτουμε και το αλεύρι στο μείγμα.
στα υπόλοιπα. Ανακατεύουμε το μπέικιν στην πρώτη κούπα αλεύρι και αρχίζουμε να
προσθέτουμε και το αλεύρι στο μείγμα.
Την τελευταία κούπα την προσθέτουμε με
προσοχή. Μπορεί να μην την πάρει όλη (μου περίσσεψε λίγο λιγότερο από το ¼ της κούπας).
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη αλλά να μη κολλά στα χέρια. Την
αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα μισάωρο.
προσοχή. Μπορεί να μην την πάρει όλη (μου περίσσεψε λίγο λιγότερο από το ¼ της κούπας).
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη αλλά να μη κολλά στα χέρια. Την
αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα μισάωρο.
![]() |
Χρησιμοποίησα δύο ειδών σουσάμι γιατί δεν είχα αρκετό από κανένα! |
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σουσάμι σε
σουρωτήρι και το απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα δίπλα στο χώρο που θα φτιάξουμε τα
κουλουράκια. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το ανακατεύουμε.
σουρωτήρι και το απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα δίπλα στο χώρο που θα φτιάξουμε τα
κουλουράκια. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το ανακατεύουμε.
Παίρνουμε κομμάτια
ζύμης όσο ένα καρύδι και πλάθουμε μπαστουνάκια.
ζύμης όσο ένα καρύδι και πλάθουμε μπαστουνάκια.
Τα κυλάμε στο σουσάμι και τα
κλείνουμε σε κουλουράκια
κλείνουμε σε κουλουράκια
ή τα αφήνουμε «τριβιδάκια».
Τα αραδιάζουμε σε ταψί και
τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, στους 170 βαθμούς (στη
μεσαία σχάρα).
τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, στους 170 βαθμούς (στη
μεσαία σχάρα).
Τα φυλάσσουμε σε μπισκοτιέρα ή σε μπολ που κλείνει όταν κρυώσουν. Διατηρούνται
αρκετές μέρες.
αρκετές μέρες.
Παρατηρήσεις:
1)Μετά το πρώτο ταψάκι, ο φούρνος είναι πιο δυνατός και ίσως
τα επόμενα να χρειάζονται λιγότερο
χρόνο. Είναι και θέμα προσωπικής επιλογής πόσο ξεροψημένα τα θέλουμε.
τα επόμενα να χρειάζονται λιγότερο
χρόνο. Είναι και θέμα προσωπικής επιλογής πόσο ξεροψημένα τα θέλουμε.
2)Δεν γράφω είδος σουσαμιού γιατί μπορούμε να βάλουμε ό,τι μας
αρέσει. Και το λευκό και το αναποφλοίωτο
ταιριάζουν. Το λευκό ίσως τα κάνει πιο εμφανίσιμα αλλά το αναποφλοίωτο είναι
μάλλον πιο υγιεινό…
αρέσει. Και το λευκό και το αναποφλοίωτο
ταιριάζουν. Το λευκό ίσως τα κάνει πιο εμφανίσιμα αλλά το αναποφλοίωτο είναι
μάλλον πιο υγιεινό…
3)Το κρασί δεν διευκρινιζόταν αν ήταν άσπρο ή κόκκινο ή ροζέ . Εγώ αυτή τη φορά έβαλα κόκκινο συμπλήρωσα με ρακή
4)Οι ζύμες σ’ αυτού του είδους τα κουλουράκια περιέχουν πάνω
κάτω όλες τα ίδια υλικά. Διαφέρουν στις αναλογίες και γι αυτό άλλα είναι πιο
τραγανά κι άλλα λιγότερο. Τούτα εδώ είναι πολύ τραγανά αλλά καθόλου σκληρά.
κάτω όλες τα ίδια υλικά. Διαφέρουν στις αναλογίες και γι αυτό άλλα είναι πιο
τραγανά κι άλλα λιγότερο. Τούτα εδώ είναι πολύ τραγανά αλλά καθόλου σκληρά.
Πολύ ωραία φαίνονται και μου αρέσουν ιδιαίτερα τα τραγανά κουλουράκια!!!!!
Θα συνοδεύσουν νοστιμότατα το καφεδάκι μας την Μεγάλη εβδομάδα!
Φιλιά Βαγγελιώ μου, καλό Σαββατοκύριακο!
Ανεβάζεις καταπληκτικές συνταγές. Μια μικρή διευκρίνιση θα ήθελα αν και θα φανεί χαζή η ερώτηση μου. Γράφεις: 1/2 κρασί με ρακί.
Ποτήρι;
Κούπα;
Μπουκάλι;
😉
Ευχαριστώ!!! Διορθώνω αμέσως. Είναι μισή κούπα συνολικά (δηλαδή 1/4 κούπας από το καθένα αλλά αν το ένα είναι λίγο πιο πάνω από το άλλο δεν πειράζει…)
Aν αντικαταστήσουμε το ξύσμα λεμονιού με πορτοκάλι?
Γιατί όχι; Και το πορτοκάλι θα τους πηγαίνει εξ ίσου!
Πάρα, πάρα πολή ωραία συνταγή. Πρώτη φορά άρεσαν νηςτιςιμα κουλούρια στιν οικογένεια μου!
Μπορώ να βάλω μισώ κρασί με μισώ ούζω αντί ρακή; Μας αρέσει το ούζω στα γλυκά. . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που τα μετράς όλα τα υλικά σε πυρέξ. Μένω Αμερική και βοηθάει.
Ελένη
Πω πω!
Χαρά στο κουράγιο σου που μετέτρεψες τα υλικά!
Κουλουράκια ότι πρέπει για τη μεγάλη εβδομάδα Βαγγελιώ!
Φιλιά!
Γεια σας απο τα ομορφα χανια μας ..τα εφτιαξα κ εγιναν υπεροχα δεν εμεινε ουτε ενα! σας ευχαριστουμε για τις ομορφες συνταγες σας …Δημητρα.
Κι εγώ ευχαριστώ που τα δοκιμάσατε και μπήκατε στον κόπο να γράψετε τις εντυπώσεις σας. Να είστε καλά!
Όταν λες κουταλάκια εννοείς τα δοσομετρικα κουταλάκια η αυτά που έχουμε στην κουζινα
Ναι, όλα τα μέτρα είναι σε δοσομετρητές! Και η κούπα και τα κουταλάκια.
Η παρατήρηση ότι διατηρούνται αρκετές μέρες μου άρεσε!!! Δεν τα βρίσκει δεύτερη μέρα!!! χαχαχαχα! Μια ακόμα υπεροχή συνταγή!
Γέλασα με το σχόλιό σας! Όσο είχα μικρά τα παιδιά μου τίποτα από αυτά δεν έμεναν δεύτερη μέρα! Τώρα λαχταρώ εκείνες τις εποχές! Να είστε καλά!