Vegan/vegetarian

Γλυκό ψυγείου με κρέμες αμυγδάλου και πορτοκαλιού

Γλυκό ψυγείου με κρέμες αμυγδάλου και πορτοκαλιού

Εύκολο, ελαφρύ, αρωματικό!

Τα γλυκά ψυγείου με κρέμες και βάση από  φρυγανιές είναι μάλλον από τις πρώτες σπιτικές παρασκευές γλυκών που χρειάζονταν ψυγείο.  Ελαφριά και εύκολα, ήταν τα αγαπημένα των παιδιών και οι μαμάδες τα θεωρούσαν σπιτικές τούρτες. Σε καλοκαιρινά γενέθλια και γιορτές αποτελούσαν την εύκολη λύση σε διάφορες παραλλαγές. Με φρούτα, με κομπόστες, με καρύδα, σε διάφορους συνδυασμούς και σχέδια!

Γλυκό ψυγείου με κρέμες αμυγδάλου και πορτοκαλιού

Οι συνταγές αυτές λοιπόν μας έρχονται από τις δεκαετίες του 1960 και 1970, όσον αφορά την επαρχία γιατί στις πόλεις μπορεί να τις έφτιαχναν και νωρίτερα. Τα βιβλία της Σ. Σκούρα και της Χ. Παραδείση που έχω στα χέρια μου σε εκδόσεις της δεκαετίας του 1950, περιέχουν αρκετές τέτοιες συνταγές.

Γλυκό ψυγείου με κρέμες αμυγδάλου και πορτοκαλιού

Εμείς αλλά και πολλοί άλλοι όπως βλέπω τώρα – στα χρόνια του internet-  δεν τα εγκαταλείψαμε ποτέ.  Είναι ιδανικά για επιδόρπια σε καλοκαιρινά τραπεζώματα αλλά και για όποτε θέλουμε ένα αέρινο γλυκάκι ανοίγοντας το ψυγείο. Ένα επιδόρπιο που δε γκώνει, γλυκό όσο πρέπει, αρωματικό όσο μας αρέσει, πολύ νόστιμο και πολύ εύκολο. Ας πούμε λοιπόν ότι είναι πολύ κατάλληλο και για τα διαλείμματα από το διάβασμα των παιδιών που γράφουν εξετάσεις, γιατί είναι πολύ ελαφρύ και δεν θα τα βαρύνει καθόλου!

Γλυκό ψυγείου με κρέμες αμυγδάλου και πορτοκαλιού

Η λευκή κρέμα σ’ αυτά τα γλυκά είχε ως βάση το γάλα. Η σημερινή παραλλαγή προέκυψε τυχαία. Λίγο πριν το μεσημέρι μιας πρόσφατης Κυριακής βάζω μπρος να φτιάξω το γλυκό για να το έχουμε στον απογευματινό καφέ και  διαπιστώνω ότι το γάλα στο ψυγείο έφτανε μόνο για τον πρωινό καφέ της  Δευτέρας οπότε δεν με παίρνει να το χρησιμοποιήσω στο γλυκό. Ευτυχώς υπήρχε εκείνη η θεϊκή μεραμπελιώτικη σουμάδα που σας είχα παρουσιάσει προ ημερών…

Γλυκό ψυγείου με κρέμες αμυγδάλου και πορτοκαλιού

Γιατί όχι «γάλα» αμυγδάλου; Γιατί συμπυκνωμένο γάλα αμυγδάλου (με προσθήκη ζάχαρης) είναι η σουμάδα. Το πείραμα πέτυχε και σε επόμενες δοκιμές θα φτιάξω το γλυκό και με άλλα εναλλακτικά γάλατα. Νομίζω ότι το «γάλα» καρύδας θα του πηγαίνει εξίσου.

Παρατηρήσεις

  • Η κουταλιά της σούπας που αναφέρεται στα υλικά είναι η δοσομετρική, και είναι 15 ml. Όσον αφορά την ποσότητα της ζελατίνης, χρησιμοποίησα συνολικά 3 φύλλα από τη συσκευασία των 6 φύλλων που έχουν βάρος (τα 6) 10 gr.
  • Εννοείται ότι αντί σουμάδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα ή εξ ολοκλήρου “γάλα” αμυγδάλου. Ρυθμίζουμε την ποσότητα της ζάχαρης ώστε να έχουμε την γλυκύτητα που μας αρέσει. Ως πρόσθετο άρωμα ταιριάζει πολύ η βανίλια, αλλά και η μαστίχα. Με τη σουμάδα δεν χρειάζεται τίποτα γιατί έχει ήδη εξαιρετικό άρωμα. Εννοείται επίσης ότι σε κάθε περίπτωση το υγρό συνολικά πρέπει να είναι 375 ml (1,5 κούπα).
  • Αν δεν έχουμε σιρόπι από γλυκό κουταλιού φτιάχνουμε λίγο σιρόπι με ½ κούπα νερό και άλλη τόση ζάχαρη, με υφή σιροπιού του κουταλιού. Δεν θέλουμε πάντως να μουσκέψουν πολύ οι φρυανιές για να στέκει καλά το γλυκό όταν το κόψουμε. Μπορούμε βέβαια να τις αντικαταστήσουμε και με κάποιο είδος μπισκότου.
  • Η πορτοκαλόκρεμα, μπορεί να είναι και …βυσσινόκρεμα ή φραουλόκρεμα ή ροδακινόκρεμα ανάλογα με το είδος του χυμού που θα χρησιμοποιήσουμε. Ανάλογα με την επιλογή μας, μπορεί να διαφέρει η ποσότητα της ζάχαρης που θα προσθέσουμε.
  • Οι στρώσεις των κρεμών δεν αναμειγνύονται αν τις στρώνουμε αφού έχουν κρυώσει λίγο και έχουν πήξει ελαφρά. Έτσι επιτυγχάνουμε την ωραία εμφάνιση του γλυκού.
  • Προτιμούμε το πήξιμο με κορν φλάουρ παρά με άνθος αραβοσίτου γιατί έτσι γίνεται διάφανη η πορτοκαλόκρεμα (γενικά η κρέμα με τους χυμούς). Για την κρέμα με βάση το γάλα μπορούμε να βάλουμε άνθος αραβοσίτου.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο