Ένα ακόμη κέικ στο multi!
Ξέρω ότι σας αρέσουν από τις πολλές επισκέψεις που έχουν όλα αυτά τα κέικ της στιγμής. Τα μικρά, εύκολα κέικ που φτιάχνουμε σε ελάχιστο χρόνο χωρίς να βάζουμε στη μέση μίξερ. Σε μέγεθος μικρό, για να τελειώνουν γρήγορα. Δεν προλαβαίνουν πράγματι να μπαγιατέψουν! Εδώ λοιπόν σήμερα και η εκδοχή με κεράσια, και με …ό,τι βρέθηκε στο σπίτι!
Το πρώτο που έφτιαξα μ’ αυτόν το τρόπο είναι το πολύ δημοφιλές κέικ μήλου (κλικ στα πορτοκαλί γράμματα για τη συνταγή) το οποίο μάλιστα είναι εντελώς vegan. Ακολούθησε το κέικ με μπανάνες και σιγά σιγά το δοκιμάζω σε πολλές παραλλαγές υλικών και φρούτων. Αυτή τη φορά με κεράσια. Αυτά που είχα την τελευταία φορά ήταν πιο ώριμα απ’ όσο τα θέλαμε κι έτσι τα περισσότερα αξιοποιήθηκαν στο κέικ της σημερινής συνταγής και στο παγωτό που θα περιγράψω σε επόμενη ανάρτηση. Παρασκευάστηκαν την ίδια μέρα και είναι η αλήθεια πως δεν ήξερα πιο να πρωτοδημοσιεύσω! Επικράτησε το κέικ για δυο λόγους.
Αφενός, σε κάποιους μπορεί να κάνει ένα «κλικ» και να θελήσουν να το φτιάξουν για να το πάρουν στην αυριανή έξοδο (αν δεν είναι ήδη αλλού 😉 ). Αφετέρου, την Τρίτη θέλουμε ένα καλό πρωινό για τα παιδιά που ακόμη έχουν εξετάσεις. Προφανώς αυτό δεν πρέπει να περιλαμβάνει παγωτό και το κέικ τούτο είναι μια καλή πρόταση.
Φυσικά κάποιοι το συνδυάζουν και με παγωτό, αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι παγωτό κεράσι! Ταιριάζει με όλες τις συνηθισμένες γεύσεις παγωτού. Σχεδόν όλα τα καλοκαιρινά κέικ και ειδικά αυτά που περιέχουν φρούτα εμείς τα συνδυάζουμε με παγωτό. Το άλλο κερασένιο (το αναποδογυρισμένο, εδώ), είναι αυτό που συνηθίζουμε πιο συχνά με τα παγωτά όσο υπάρχουν κεράσια, αλλά και το σημερινό ταίριαξε μια χαρά.
Αλλά ας το δούμε πιο αναλυτικά… Πρέπει να υπογραμμίσω ότι αν εξαιρέσουμε το ξεκουκούτσιασμα των κερασιών, πιο πολλή ώρα θέλει το διάβασμα της συνταγής από την παρασκευή του κέικ!
Υλικά
250 gr κεράσια ζυγισμένα χωρίς τα κουκούτσια
150 gr (περίπου 2/3 της δοσομετρικής κούπας) ζάχαρη 2 μεγάλα αυγά
100 gr (1/2 κεσεδάκι) γιαούρτι
60 ml (4 δοσομετρικές κουταλιές) ελαιόλαδο
210 gr (1,5 δοσομετρική κούπα) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 σωληνάκι βανίλια
Λίγη αχνοζάχαρη –αν θέλουμε- για το σερβίρισμα
Επί το έργον
Ξεκουκουτσιάζουμε τα κεράσια, όχι αναγκαστικά με το ειδικό εργαλείο. Αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στα δύο αλλιώς τα αφήνουμε ολόκληρα. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις).
Στο multi βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα κεράσια και το αλεύρι. Τα χτυπάμε αρκετά, να έχουμε ομοιογενές μείγμα. Αδειάζουμε αυτόν τον χυλό σε μπολ και ενσωματώνουμε το αλεύρι και τα κεράσια. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και αδειάζουμε σε μακρόστενη φόρμα με διαστάσεις 22Χ10 περίπου, ή στρογγυλή αντίστοιχου μεγέθους (δείτε τις μετατροπές στη σχετική ανάρτηση εδώ).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου (ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που βυθίζουμε στο κέντρο του). Δείτε τις γενικές οδηγίες για κέικ που θα βρείτε εδώ. Το σκεύος πρέπει να είναι στη σχάρα κάτω από τη μέση του φούρνου. Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από τον φούρνο, περιμένουμε 10-15 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με αχνοζάχαρη.
Παρατηρήσεις
- Η ζάχαρη μπορεί να είναι λευκή ή καστανή ή μισή μισή όπως έβαλα εγώ αυτή τη φορά.
- Μπορούμε να προσθέσουμε μαστίχα που θα την πρωτοαλέσουμε με τη ζάχαρη στο multi και μετά θα προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Αν θέλουμε να φαίνονται τα κεράσια στην επιφάνεια του κέικ κρατάμε λίγα και τα προσθέτουμε από πάνω, μετά που θα βάλουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα.
- Αν βάλουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα μεγάλου μεγέθους θα μπορούσε να μοιάζει με clafoutis αν μας συγχωρούσαν οι Γάλλοι τη χρήση γιαουρτιού, το ελαιόλαδο και το βγάλσιμο των κουκουτσιών στο γλυκό τους (στο κλασικό clafoutis τα κεράσια δεν ξεκουκουτσιάζονται).
Καλησπέρα σας! θα μπορούσαμε να το κάνουμε με φρούτο βανίλια?
Και βέβαια! Έχει δοκιμαστεί και με βανίλιες. Κόψτε τις σε μικρά κομάτια. Καλή επιτυχία!