Γλυκά

Κέικ ελαιολάδου με κεράσια

Κέικ ελαιολάδου με κεράσια

Ένα ακόμη κέικ στο multi!

Ξέρω ότι σας αρέσουν από τις πολλές επισκέψεις που έχουν όλα αυτά τα κέικ της στιγμής. Τα μικρά, εύκολα κέικ που φτιάχνουμε σε ελάχιστο χρόνο χωρίς να βάζουμε στη μέση μίξερ. Σε μέγεθος μικρό, για να τελειώνουν γρήγορα. Δεν προλαβαίνουν πράγματι να μπαγιατέψουν! Εδώ λοιπόν  σήμερα και η εκδοχή με κεράσια, και με …ό,τι βρέθηκε στο σπίτι!

Κέικ ελαιολάδου με κεράσια

Το πρώτο που έφτιαξα μ’ αυτόν το τρόπο είναι το πολύ δημοφιλές κέικ μήλου (κλικ στα πορτοκαλί γράμματα για τη συνταγή) το οποίο μάλιστα είναι εντελώς vegan. Ακολούθησε το κέικ με μπανάνες και σιγά σιγά το δοκιμάζω σε πολλές παραλλαγές υλικών και φρούτων. Αυτή τη φορά με κεράσια. Αυτά που είχα την τελευταία φορά ήταν πιο ώριμα απ’ όσο τα θέλαμε κι έτσι τα περισσότερα αξιοποιήθηκαν στο κέικ της σημερινής συνταγής και στο παγωτό που θα περιγράψω σε επόμενη ανάρτηση. Παρασκευάστηκαν την ίδια μέρα και είναι η αλήθεια πως δεν ήξερα πιο να πρωτοδημοσιεύσω! Επικράτησε το κέικ για δυο λόγους.

Κέικ ελαιολάδου με κεράσια

 

Αφενός, σε κάποιους μπορεί να κάνει ένα «κλικ» και να θελήσουν να το φτιάξουν για να το πάρουν στην αυριανή έξοδο (αν δεν είναι ήδη αλλού 😉 ). Αφετέρου, την Τρίτη θέλουμε ένα καλό πρωινό για τα παιδιά που ακόμη έχουν εξετάσεις.  Προφανώς αυτό δεν πρέπει να περιλαμβάνει παγωτό και το κέικ τούτο είναι μια καλή πρόταση.

Κέικ ελαιολάδου με κεράσια

Φυσικά κάποιοι το συνδυάζουν και με παγωτό, αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι παγωτό κεράσι! Ταιριάζει με όλες τις συνηθισμένες γεύσεις παγωτού. Σχεδόν όλα τα καλοκαιρινά κέικ και ειδικά αυτά που περιέχουν φρούτα εμείς τα συνδυάζουμε με παγωτό. Το άλλο κερασένιο (το αναποδογυρισμένο, εδώ), είναι αυτό που συνηθίζουμε πιο συχνά με τα παγωτά όσο υπάρχουν κεράσια, αλλά και το σημερινό ταίριαξε μια χαρά.

Κέικ ελαιολάδου με κεράσια

Αλλά ας το δούμε πιο αναλυτικά… Πρέπει να υπογραμμίσω ότι αν εξαιρέσουμε το ξεκουκούτσιασμα των κερασιών, πιο πολλή ώρα θέλει το διάβασμα της συνταγής από την παρασκευή του κέικ!

Παρατηρήσεις

  • Η ζάχαρη μπορεί να είναι λευκή ή καστανή ή μισή μισή όπως έβαλα εγώ αυτή τη φορά.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε μαστίχα που θα την πρωτοαλέσουμε με τη ζάχαρη στο multi και μετά θα προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  • Αν θέλουμε να φαίνονται τα κεράσια στην επιφάνεια του κέικ κρατάμε λίγα και τα προσθέτουμε από πάνω, μετά που θα βάλουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα.
  • Αν βάλουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα μεγάλου μεγέθους θα μπορούσε να μοιάζει με clafoutis αν μας συγχωρούσαν οι Γάλλοι τη χρήση γιαουρτιού, το ελαιόλαδο και το βγάλσιμο των κουκουτσιών στο γλυκό τους (στο κλασικό clafoutis τα κεράσια δεν ξεκουκουτσιάζονται).

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο