Μικρές μπουκιές απόλαυσης!
Για εορτάζοντες και μη, αφού είναι απλά, νόστιμα και ευπαρουσίαστα. Με τις γιορτές του Νοέμβρη να αρχίζουν δυναμικά αυτήν την εβδομάδα, όλο και κάποιο κερασματάκι μικρό ή μεγάλο θα χρειαστεί να φτιάξουν όσοι έχουν εορτάζουσες και εορτάζοντες στο σπίτι τους. Τούτα εδώ είναι σαφώς ευκολότερα από τις πιο επίσημες εξαιρετικές τρούφες μας με παντεσπάνι και πιο “σοκολατένια” από τα τρουφάκια με μπισκότο στα οποία κάπως καλύπτεται η γεύση της σοκολάτας.
Ιδανικά όμως είναι και για όσους δεν έχουν εορτάζοντες, απλά θέλουν να υπάρχει μια γλυκιά μπουκιά στο σπίτι, έτσι για τις απογευματινές υπογλυκαιμίες. Αυτή δεν είναι η δικαιολογία, αυτό δεν λέμε για να μετριάζουμε τις τύψεις μας αποφεύγοντας μια μεγάλη πάστα ή ένα λαχταριστό σιροπιαστό;
Παλιά συνταγή και τούτη, από τις πολλές που έχω ανακαλύψει κατά τη διαδικασία τακτοποίησης όχι μόνο των δικών μου σημειώσεων, αλλά και εκείνων που έχουν πέσει στα χέρια μου από συνταγολόγια που ανακαλύπτουν φίλες και φίλοι που τακτοποιούν τα παλιά σπίτια μανάδων, γιαγιάδων και θειάδων…
Για να μην ξαναχάσω όσες μου κάνουν «κλικ» τις βγάζω φωτογραφίες και μπαίνουν στο πρόγραμμα των προσεχών δοκιμών μου. Αυτή εδώ έχει 2-3 βδομάδες που δοκιμάστηκε και ήταν να δημοσιευτεί την προηγούμενη εβδομάδα αλλά ένα έκτακτο ταξίδι-αστραπή σε τόπο που λαχταρούσα χρόνια να επισκεφτώ (Σμύρνη μας αγαπημένη, θα σας πω σε άλλη ανάρτηση γι αυτό το ταξίδι και για τις λιχουδιές που δοκίμασα εκεί…), με έκανε να τροποποιήσω τη σειρά των αναρτήσεων.
Τα τρουφάκια μας λοιπόν είναι σήμερα εδώ και είναι τόσο εύκολα που γίνονται με κλειστά μάτια!
Υλικά
150 gr σοκολάτα (γύρω στο 50% περιεκτικότητα σε κακάο)
1 κουταλιά (περίπου 25gr) βούτυρο από πλάκα
½ κούπα (125ml) ζαχαρούχο γάλα αδιάλυτο
½ κούπα (περίπου 60gr) καρύδια κομμένα με το μαχαίρι
½ κούπα (περίπου 50 gr) ινδοκάρυδο
1 σωληνάριο βανιλίνη
Λίγη τρούφα ή ινδοκάρυδο για το τύλιγμα
Επί το έργον
Βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο το ζαχαρούχο με το βούτυρο και τη βανίλια, και την τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε προσέχοντας να μη πιάσει. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τη σοκολάτα. Μόλις λιώσει το βούτυρο αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτουμε τη σοκολάτα στο μείγμα του γάλακτος.
Ανακατεύουμε ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε και τα καρύδια με την καρύδα και ανακατεύουμε ξανά ώστε το μείγμα μας να έχει την ίδια σύσταση πάνω κάτω, παντού. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά το μείγμα και με ένα κουταλάκι παίρνουμε μικρές ποσότητες και τις πλάθουμε σε τρουφάκια.
Τα καλύπτουμε με τρούφα ή ινδοκάρυδο και τα τοποθετούμε σε χάρτινες θήκες. Δεν χρειάζονται ψυγείο αν πρόκειτα να καταναλωθούν σε 3-4 μέρες. Τα διατηρούμε σε φοντανιέρα που σκεπάζει, σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
- Κάθε πρόσθετο άρωμα (π.χ. μια τσιμπιά κανέλα, λίγο ξύσμα εσπεριδοειδούς, ελάχιστος στιγμιαίος καφές, κλπ) που ταιριάζει με σοκολάτα και καρύδα είναι ευπρόσδεκτο αλλά όχι απαραίτητο. Η καρύδα και η βανίλια τους δίνουν αρκετό άρωμα.
- Τα καρύδια μπορούν να αντικατασταθούν με φουντούκια ή καβουρδισμένα αμύγδαλα.
- Αν δεν πρόκειται να καταναλωθούν από παιδιά, ένα σφηνάκι αλκοόλ (κονιάκ ή λικέρ ας πούμε…) θα έδινε «άλλο αέρα» στο σοκολατάκι μας!
- Με τα παραπάνω υλικά έφτιαξα γύρω στα 30 σχετικά μικρά τρουφάκια (1-2 μπουκιές το καθένα), αλλά ο αριθμός εξαρτάται από το μέγεθος. Μπορεί να γίνουν και λίγο μικρότερα ή μεγαλύτερα.