Vegan/vegetarian

Μουσταλευριά με πετιμέζι

Μουσταλευριά με πετιμέζι

Για να την φτιάχνουμε όποτε θέλουμε!

Πολλά μηνύματα πήρα τελευταία  με ερωτήματα για μουσταλευριά. Και για την κλασική και για την πετιμεζένια. Είναι δύσκολο σε αρκετές περιοχές να βρεθεί μούστος, ενώ πετιμέζι βρίσκεται πια παντού. Η μουσταλευριά με πετιμέζι λοιπόν είναι από τα παρασκευάσματα που μπορούμε να φτιάξουμε πιο εύκολα  αφού η πρώτη ύλη είναι έτοιμη και καθόλου δυσεύρετη πια και επί πλέον υπάρχει όλες τις εποχές! Αφού λοιπόν έφτιαξα μια πρώτη μικρή ποσότητα πετιμεζιού χρησιμοποίησα ένα μέρος για να φτιάξω αυτήν την υπέροχη μουσταλευριά!

Μουσταλευριά με πετιμέζι

Ο συνδυασμός σιροπιών, πετιμεζιών και μελιών ή «μελιών» με αλεύρι, είναι συχνός. Μελαλευριές, συκαλευριές, μουσταλευριές φτιάχνονται παντού σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε για αιώνες αυτά ήταν τα γλυκαντικά που χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο. Ειδικά στην περιοχή μου το πετιμέζι ήταν το υλικό με το οποίο γλυκαίνονταν πίτες, τηγανίτες, χαλβάς και διάφορα αρτοσκευάσματα. Δοκιμάστε τα πετιμεζένια κουλουράκια, την πετιμεζένια πίτα και τα μουστοκούλουρα με πετιμέζι, τον αλευροχαλβά με πετιμέζι και τους κλασικούς χωριάτικους τηγανίτους!

Μουσταλευριά με πετιμέζι

Έτσι η μουσταλευριά με πετιμέζι είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα που το μεγάλο της πλεονέκτημα σε σχέση με την μουσταλευριά με μούστο είναι ότι φτιάχνεται όλο τον χρόνο. Ειδικά στις δυο μεγάλες σαρακοστές ήταν πολύ αγαπητό γλύκισμα αφού είναι αλάδωτη, απλή στην παρασκευή, και με ελάχιστα υλικά που βρίσκονται σε όλα τα σπίτια.

Μουσταλευριά με πετιμέζι

Να συμφωνήσουμε όμως ότι και αυτή η μουσταλευριά δεν είναι κρέμα, δεν είναι ένας τρόπος να πήξουμε με αλεύρι το διάλυμα του πετιμεζιού και να το βάλουμε σε μπολάκια. Η επιτυχημένη μουσταλευριά έχουμε ξαναπεί πως πρέπει να είναι σωστά δεμένη, να μη μυρίζει αλευρίλα και να ξεκολλά από το πιάτο. Αν δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ακόμη μια κρέμα, νόστιμη μεν αλλά όχι όσο η σωστή μουσταλευριά.

Μουσταλευριά με πετιμέζι

Δεν είναι μόνο η υφή της. Είναι και η γεύση της. Με το σωστό δέσιμο καραμελώνουν τα σάκχαρα του μούστου ή του διαλύματος του πετιμεζιού και αφήνουν άλλη αίσθηση στον ουρανίσκο. Για το σκοπό αυτό η παρασκευή της θέλει υπομονή, κάποια εμπειρία και ίσως γνώση του τι είναι τελικά μουσταλευριά και τι αλευρόκρεμα!

Μουσταλευριά με πετιμέζι

Η σχέση υγρού-αλεύρου έχει μεγάλη σημασία στο τελικό αποτέλεσμα. Επιτρέψτε μου να επιμείνω στην αναλογία 6:1 παρόλο που είναι αρκετά χρονοβόρο το δέσιμο με αυτή. Με πιο λίγα υγρά η μουσταλευριά δένει γρηγορότερα οπότε δεν αποφεύγουμε την αλευρίλα.

Μουσταλευριά με πετιμέζι

Παρατηρήσεις

  1. Αν μας αρέσουν τα «πολύ γλυκά» γλυκά μπορούμε να αυξήσουμε το πετιμέζι εις βάρος του νερού. Εδώ έχω βάλει αν λογαριάσετε 5 μέρη νερό-1 μέρος πετιμέζι- 1 μέρος αλεύρι (δηλαδή το 6:1 για τα υγρά: αλεύρι έχει αυτή τη σχέση μεταξύ τους. Θα μπορούσε να είναι 1,5 πετιμέζι-4,5 νερό- 1 αλεύρι. Πάλι θα είχαμε 6 μέρη υγρών 1 μέρος αλεύρι και θα ήταν πιο γλυκιά).
  2. Από περιέργεια μέτρησα τη θερμοκρασία στη μουσταλευριά στη φάση απόσυρσης. Ήταν 102 βαθμοί Κελσίου. Δεν ξέρω αν ισχύει με άλλες αναλογίες υλικών, είναι όμως ενδεικτική.
  3. Με τις παραπάνω ποσότητες προέκυψαν 4 πιατάκια φρούτου μουσταλευριά. Άλλοι θεώρησαν μερίδα το κάθε πιατάκι, για άλλους ήταν πολύ οπότε κόπηκε και τυλίχτηκε σε μικρότερες μερίδες (ενδεικτικό της υφής και το τύλιγμα).

4. Χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό για πολλές από τις «ειδικές» παρασκευές μου (σιρόπια, ζύμες κλπ) γιατί έχω διαπιστώσει  ότι προκύπτουν καλύτερα αποτελέσματα. Κι επειδή κάποιοι φίλοι νομίζουν ότι είναι κάτι ιδιαίτερο, απλά δείτε το μπουκάλι του εμφιαλωμένου νερού που αγοράζετε. Μερικά είναι απλά επιτραπέζια ενώ κάποια -όπως το ΖΑΡΟΣ- γράφουν ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο