Vegan/vegetarian

Στριφτή πίτα με βερίκοκα

Στριφτή πίτα με βερίκοκα

Και στριφτή, και τριφτή, και πανέμορφη! 

Μέρα που είναι σήμερα-γιορτάζουν οι μπαμπάδες-δεν μπορεί παρά να είναι γλυκιά η ανάρτησή μου! Όσοι και όσες τους έχουμε χάσει, ας πούμε «Χρόνια Πολλά» στους μπαμπάδες των παιδιών μας και στους γιούς μας που έγιναν ήδη μπαμπάδες! Μια στριφτή πίτα-τάρτα με βερίκοκο το γλυκό μας κέρασμα,  με τραγανή ζύμη και υπέροχη εμφάνιση.

Παρόλο που ήταν ήμουνα παιδί τέτοια μέρα δεν είχαμε στη ζωή μας για να πούμε ένα «Χρόνια Πολλά», για να δώσουμε ένα φιλί στους αυστηρούς συνήθως μπαμπάδες της εποχής μας, η σημερινή μέρα είναι ευκαιρία να τους θυμηθούμε όσοι τους χάσαμε νωρίς… Αυστηρός απ’ έξω, «βούτυρο» από μέσα ο δικός μου! «Την υγεία σου και την αξιοπρέπειά σου, αυτά να προσέχεις…» Η συμβουλή του νόμος για μένα όταν πρωτόφυγα από το σπίτι, και την «έδεσα σκουλαρίκι»!

Στριφτή πίτα με βερίκοκα

Αλλά ας πάμε στο γλυκό… Ως crostata arrotolata, με γέμιση κεράσια, την έβλεπα σε διάφορα ιταλικά βιντεάκια. Τυλιγμένη τάρτα δηλαδή. Έψαξα τα ιταλικά συνταγολόγια της συλλογής μου και την βρήκα σε 2-3 περιοδικά με ζύμη βουτυρένια, κάποια είχε και αυγό,  ζύμη κανονικής τάρτας. Επειδή τη θεώρησα καθημερινό γλυκό δεν ήθελα να την βαρύνω με βούτυρα! Εκείνο που μου άρεσε είναι ότι οι γεμίσεις ήταν με διάφορα φρούτα, κι όχι μόνο με κεράσια. Έτσι την δοκιμάσαμε με βερίκοκα, κι έπονται κι άλλες δοκιμές.

Στριφτή πίτα με βερίκοκα

Μου άρεσε η ιδέα της στριφτής γλυκιάς πίτας. Είναι η τεχνική των δικών μας στριφτών πιτών φούρνου και της κρητικής σαρικόπιτας, μόνο που η τριφτή ζύμη την κάνει διαφορετική, είναι πιο ταιριαστή θα έλεγα για γλυκά γεμίσματα! Και τόσο όμορφη στο σερβίρισμα με τα χρωματιστά καλοκαιρινά φρούτα!

Στριφτή πίτα με βερίκοκα

Έφτιαξα την κλασική πια ζύμη μου με γιαούρτι και ελαιόλαδο που την εμπλούτισα όμως με ζάχαρη αφού θα την χρησιμοποιούσα σε γλυκιά παρασκευή, και την αρωμάτισα με 1 σωληνάκι βανίλιας. Θα μπορούσε να είναι ξύσμα εσπεριδοειδούς το άρωμα, αλλά έτυχε να μην έχω κατάλληλο λεμόνι και αυτή την εποχή δεν υπάρχουν πορτοκάλια στο σπίτι μου. Έτσι το γλυκό μου έγινε πιο υγιεινό και πιο «αθώο» διατροφικά!

Στριφτή πίτα με βερίκοκα

Τη ζύμη αυτή τη χρησιμοποιώ συχνά σε αλμυρές και γλυκές τάρτες και πίτες, αλλά το τύλιγμα του φρούτου έδωσε διαφορετικό αποτέλεσμα όχι μόνο σε εμφάνιση. Παρόλο που τα βερίκοκά μου ήταν σχετικά ξινά και ίσως έπρεπε να προσθέσω παραπάνω ζάχαρη στη γέμιση, η πίτα μας άρεσε πολύ. Η επόμενη δοκιμή θα γίνει με κεράσια γιατί το χρώμα τους την κάνει ακόμη πιο όμορφη.

update 28-6-2020: Εδώ η πίτα με κεράσια (δείτε και παρακάτω στο “επί το έργον”):

Στριφτή πίτα με βερίκοκα

Παρατηρήσεις

  1. Με τις παραπάνω ποσότητες έφτιαξα  με λίγη παραπάνω από τη μισή ζύμη μια μικρή τάρτα σε αλουμινένιο ταψάκι ζαχαροπλαστείου με διάμετρο 20-22 cm και 6 μικρές ατομικές στριφτές πίτες που δεν πρόλαβα να φωτογραφίσω πασπαλισμένες! « Έφυγαν» άμεσα!
  2. Για μία πίτα ολόκληρη θα χρειαζόταν ταψάκι 24-26 νούμερο, αλλά και σε λαμαρίνα φούρνου να την συναρμολογούσαμε δεν θα είχε πρόβλημα, η ζύμη είναι σταθερή.
  3. Παρέλειψα το ποτό από τη ζύμη για να γίνει πιο “φιλική” σε παιδιά, επειδή το γλυκό είναι ιδανικό για παιδάκια. Αν θέλουμε μπορούμε να το βάλουμε όπως βέβαια και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του αντί για όλες τις χρήσεις με μπέικιν!
  4. Όπως προανέφερα, στη γέμιση τα δικά μου βερίκοκα σήκωναν λίγη ζάχαρη παραπάνω επειδή ήταν ξινούτσικα. Εξαρτάται λοιπόν η ζάχαρη από το είδος και από την γλυκύτητα του φρούτου.
  5. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στραγγισμένη κομπόστα στη γέμιση οπότε δεν θα χρειαζόταν καθόλου ζάχαρη.

Καλά να είστε καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο