Vegan/vegetarian

Λικέρ βασιλικού με ρακή (ή άλλο λευκό ποτό)

Λικέρ βασιλικού με ρακή (ή άλλο λευκό ποτό)

Κι ένα από τα πιο όμορφα έθιμα της  Ανατολικής Κρήτης!

Ημέρα του βασιλικού σήμερα και είπα κι εγώ να έχω ως θέμα της σημερινής ανάρτησης το βασιλικό. Η ανάρτηση για το προζύμι μετρά κάτι χρόνια και στο αναψυκτικό  με βασιλικό είχα γράψει αρκετά για το πόσο αγαπούμε στην Κρήτη αυτό το καταπράσινο αρωματικό φυτό.  Έλα σου όμως που ήρθαν οι δημοσιεύσεις δυο δικών μου ανθρώπων στο facebook να μου ξυπνήσουν μνήμες και να μου θυμίσουν εικόνες  από την παιδική μου ηλικία κι ένα έθιμο που κοντεύει να ξεχαστεί ενώ έχει παμπάλαιες ρίζες.

Λικέρ βασιλικού με ρακή (ή άλλο λευκό ποτό)

Σαν σε όνειρο θυμήθηκα σκαλοπάτια με γλάστρες με φουντωτό βασιλικό ομορφοστολισμένες όταν είδα τις φωτογραφίες της φίλης μου Μαρίας Γ. και του ξαδέλφου μου Νίκου Σ.  στο facebook. Τις αναδημοσιεύω σήμερα με την άδειά τους  και με τις πολύτιμες πληροφορίες με τις οποίες συμπλήρωσαν τις μνήμες μου.

Λικέρ βασιλικού με ρακή (ή άλλο λευκό ποτό)

Το φύτεμα του βασιλικού στην Κρήτη συνοδεύεται από κάποιες δεισιδαιμονίες. Επί παραδείγματι, οι παλιοί κρητικοί και κρητικές ποτέ δεν φυτεύανε βασιλικό το Μάη γιατί θα στόλιζε λέγανε νεκρό. “Δεν κάνει παιδί μου να φυτεύγεις βασιλικούς το Μάη γιατί του Μάη οι βασιλικοί πάνε στο νεκροταφείο”, μου είπε πριν 3-4 χρόνια μια γνωστή μου ηλικιωμένη. Τρόμαξα, όσο κι αν είμαι αποστασιοποιημενη απ’ αυτά. Τον Απρίλη λοιπόν και μετά τον Ιούνη η φύτευση. Όπως φαίνεται και η ανάπτυξή του συνοδευόταν από έθιμα τελετουργικά.

 

Λικέρ βασιλικού με ρακή (ή άλλο λευκό ποτό)
Το καλλιτεχνικό στόλισμα της Μαρίας

Η φίλη μου με πληροφόρησε ότι στα χωριά του Λασιθίου –και  όταν λέμε Λασίθι στην περιοχή μας εννοούμε κυρίως το Οροπέδιο, τις υπόλοιπες περιοχές του νομού τις λέμε με το όνομά τους- θεωρούσαν προφύλαξη από το κακό μάτι και τη γλωσσοφαγιά με κόκκινα κουρελάκια. Λέει ότι το κόκκινο τραβούσε το κακό μάτι, την κακή ενέργεια και προφυλάσσοντας  την οικογένεια από το κακό.  Αυτό το στόλισμα ξεκινούσε μόλις αναπτυσσόταν λίγο το νεαρό φυτό και συνεχιζόταν μέχρι την πλήρη του ανάπτυξη. Η Μαρία θυμάται ότι η γιαγιά της της ανέθετε αυτή την όμορφη δουλειά από τα δέκα της χρόνια. Υποστηρίζει ότι το έθιμο απ’ ότι γνωρίζει έχει ρίζες στην Τουρκοκρατία.

Σπίτι με βασιλικό στολισμένο κόκκινο, Θάνατο δεν φοβάται, μου μεταφέρει ότι άκουγε από τη γιαγιά της!

Λικέρ βασιλικού με ρακή (ή άλλο λευκό ποτό)
Το καλλιτεχνικό στόλισμα της θείας Νίκης

Αντίστοιχο έθιμο μου μεταφέρει και ο ξάδελφός μου, από το χωριό του παππού μου το Νιπιδιτό Πεδιάδας Ηρακλείου (ή Νιπιτό όπως τον λέμε εμείς), απ’ όπου και οι δικές μου μνήμες. Η μάνα του, μια από τις θείες που έχω πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου όχι μόνο για τη νοικοκυροσύνη της, πάντα  ακούραστη, το τηρεί ακόμη και σήμερα και στολίζει όμορφα τους βασιλικούς της  όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Η αναφορά του Νίκου είναι η εξής:

Κάθε χρόνο φρόντιζαν να έχουν πολλούς βασιλικούς που τους στόλιζαν για να σπάσουν την μονοτονία του πράσινου και να φαίνονται πιο ωραίοι. Με κόκκινα και άσπρα πανάκια είναι τέλειοι. Τον καλύτερο τον μεταφύτευαν σε μια γλάστρα συνήθως πήλινη και τον πήγαιναν στην εορτή του Άγιου Παντελεήμονα (27 Ιουλίου) όπου τον έβγαζαν σε πλειοδοσία.

Σύνδεση λοιπόν με τάμα, με Άγιο, με προφύλαξη της οικογένειας και εδώ.

Λικέρ βασιλικού με ρακή (ή άλλο λευκό ποτό)

Μα δεν είναι υπέροχο έθιμο; Μα δεν είναι πανέμορφες οι γλάστρες με τους βασιλικούς; Τόσο μου άρεσαν που στόλισα κι εγώ με πανάκια το βασιλικό μου, πολύ πρόχειρα φέτος. Του χρόνου πιο επισταμμένα αν είμαστε καλά. Ανεξάρτητα από τις μεταφυσικές ανησυχίες που μπορεί να έχει ή να μην έχει κάποιος, οι στολισμένοι βασιλικοί είναι πανέμορφοι, αληθινό στολίδι στις βεράντες και στα μπαλκόνια!

Πολύ θα χαρώ αν φίλοι από την υπόλοιπη Κρήτη μας πληροφορήσουν για την ύπαρξη του εθίμου στην δική τους περιοχή. Τους στόλιζαν και στην υπόλοιπη Κρήτη; Κρατούν το έθιμο σήμερα; Απ’ όσο έψαξα αυτή εδώ είναι η πρώτη καταγραφή του εθίμου στο διαδίκτυο. Δεν είδα πουθενά να αναφέρεται, και το ψάχνω εδώ και αρκετό καιρό.

Λικέρ βασιλικού με ρακή (ή άλλο λευκό ποτό)

Αλλά ας έλθουμε τώρα στο λικέρ βασιλικού. Η προέλευσή του είναι ιταλική, αλλά εγώ βέβαια το έφτιαξα με ρακή όπως άλλωστε όλα μου σχεδόν τα λικέρ. Θα σας παρέπεμπα κατευθείαν σε ιταλικά sites που είδα για να το παρασκευάσω, αλλά τα περισσότερα χρησιμοποιούν οινόπνευμα ποτοποιίας το οποίο πολύ δύσκολα μπορεί να προμηθευτεί κάποιος στην χώρα μας. Η εκχύλιση των αρωμάτων με ρακή ή άλλο λευκό ποτό (βότκα, ρούμι, τσίπουρο κλπ) είναι πάντα πιο δύσκολη αφού έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα (400-450) από το σχεδόν καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας, όπως έχω διαπιστώσει από τα διάφορα λικέρ που έχω φτιάξει με ρακή. Έτσι έβαλα περισσότερο βασιλικό και τον άφησα περισσότερες μέρες στο ποτό.

Λικέρ βασιλικού με ρακή (ή άλλο λευκό ποτό)

Το λικέρ είναι αρωματικό, χωνευτικό, εξαιρετικό όταν είναι παγωμένο και όπως υποστηρίζουν οι γείτονες πολύ καλή βάση για διάφορα κοκτέιλς . Τώρα λοιπόν που οι βασιλικοί είναι ακόμη στις δόξες τους είναι ώρα να το φτιάξουμε γιατί όπως  προανέφερα τον θέλει τον χρόνο του.

Παρατηρήσεις

  • Εννοείται ότι αυτό το λικέρ δεν θέλει κανένα άλλο αρωματικό!
  • Η σύσταση του σιροπιού είναι 2:1 ζάχαρη προς νερό στις περισσότερες συνταγές που είδα και αυτήν τήρησα. Μπορεί να αυξηθεί λίγο η ποσότητά του δηλαδή να βάλουμε 500gr ζάχαρη και 250ml νερό αλλά εγώ το ήθελα λίγο πιο πλούσιο σε οινόπνευμα και έβαλα τις ποσότητες που προανέφερα.
  • Το νερό για το λικέρ σύμφωνα με τη φίλη μου Μαρίνα πρέπει να είναι μεταλλικό και όχι απλά επιτραπέζιο. Την εμπιστεύομαι και θα έκανα αυτούσια την συνταγή της αν είχα οινόπνευμα ποτοποιίας αλλά είναι σχεδόν αδύνατον να προμηθευτώ τέτοιο πράγμα οπότε καταφεύγω στη γνωστή μου ρακή…
  • Στο σιρόπι έβαλα όπως βλέπετε λίγα ακόμη κλαδάκια βασιλικό για να ενισχύσω περισσότερο το χρώμα παρά το άρωμα που ήταν ήδη αρκετό. Μια κυρία που είναι expert (και επαγγελματίας) στα λικέρ μου είπε κάποια στιγμή ότι τα λικέρ μου φαίνονται ότι δεν έχουν πρόσθετο χρώμα γιατί με τη ρακή έτσι γίνεται! Τώρα αν κάποιος θέλει έντονο πράσινο, ας βάλει λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής.
  • Ευχαριστώ κι απο δω το Νίκο και τη Μαρία για τις πολύτιμές πληροφορίες τους!

Ενδεικτικά, κάποια sites που είδα για τη συνταγή μου:

http://www.motherearthliving.com/Cooking-Methods/genovese-basil-liqueur

http://stirandstrain.com/2011/03/15/make-it-basil-liqueur/

https://www.tasteofhome.com/recipes/basil-liqueur

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο