Η χρυσοκίτρινη της Άνοιξης!
Οι δεσπολιές αφθονούν στην Κρήτη. Δεσπολιές λέμε τις μουσμουλιές και όπως είδα η κρητική ονομασία μοιάζει με το «νεσπολιά» των Επτανήσων και το “μεσπιλιά” της Κύπρου . Nespolo βέβαια λένε και οι Ιταλοί το δέσπολο. Σκέφτομαι πως πιθανόν η ονομασία είναι κατάλοιπο της Ενετοκρατίας (παρόλο που οι πληροφορίες λένε ότι στην Ελλάδα η δεσπολιά ήρθε μόλις το 19ο αιώνα). Δεν μπορώ να βρω άλλη σύνδεση… Αρχαίο φυτό της Ανατολής (Ιαπωνία-Κίνα) ήρθε στην Μεσόγειο τον 17ο αιώνα .
Εδώ λοιπόν τις αγαπούμε τις δεσπολιές και για τα δέσπολα και για τον παχύ ίσκιο τους.Όταν τα σπίτια είχαν αυλές και κηπάκους ,
πάντα είχαν και μια δεσπολιά. Το δέντρο βλέπετε είναι αειθαλές και δεν κάνει πολλά σκουπίδια το φθινόπωρο. Μετρά βέβαια και το γεγονός ότι παλιότερα αυτή την εποχή δεν υπήρχαν και πολλά φρούτα . Δεν είναι όπως τώρα που κυκλοφορούν
από χειμωνιάτικα μέχρι καλοκαιρινά όλο σχεδόν το χρόνο!
Τα δέσπολα είναι αυστηρά ανοιξιάτικα. Ίσως οι γενετιστές και οι άλλοι ειδικοί δεν έχουν μπει στον κόπο να μακρύνουν την περίοδο παραγωγής γιατί οι φράουλες , τα κεράσια λίγο αργότερα και τα πρώιμα καρπούζια και πεπόνια κλέβουν την παράσταση από τα δέσπολα. Έτσι δεν διατηρούνται μεγάλο χρονικό διάστημα ούτε πάνω στο δέντρο ούτε μετά που θα κοπούν…
Με την πυρκαγιά του 2012 στα μέρη μας, τα δεντράκια της δικής μας αυλής κάηκαν εντελώς. Σιγά σιγά προσπαθούμε να ξαναδώσουμε λίγο χρώμα με λουλούδια και κηπευτικά μέχρι να μεγαλώσουν τα καινούρια μας δέντρα. Ευτυχώς η αυλή του γείτονά μας δεν είχε τις ίδιες ζημιές κι έτσι απολαμβάνουμε κι εμείς και λουλούδια και πρασινάδες .
Η δεσπολιά του είναι καταφορτωμένη κάθε χρόνο και όλο μας λέει και μας ξαναλέει να κόβουμε αυτά που μπαίνουν στην αυλή μας: «όσα είναι απ’ τη μεριά σας, δικά σας». Παρόλο που δεν έκοψα ποτέ μόνη μου, το πεσκέσι μου το έχω διπλό και τριπλό!
Φάγαμε νωπά, τα χορτάσαμε μπορώ να πω. Ολόγλυκα και αράντιστα. Όχι τεράστια και άγευστα όπως αυτά που πολλές φορές κυκλοφορούν στην αγορά και δεν θυμίζουν καθόλου δέσπολο… Όσα έμειναν από το τελευταίο πεσκέσι έγιναν μαρμελάδα.
δέσπολα (μούσμουλα)
σποράκια από ένα λοβό βανίλιας
διαδικασία αποβραδίς συνεχίζουμε το πρωί. Αυτά θα βγάλουν τα υγρά τους και θα συρρικνωθούν.
την σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν και αποθηκεύουμε.
βάρος τα υλικά μου όταν ξαναφτιάχνω κάποιες συνταγές, επειδή μερικοί μου το έχουν ζητήσει. Έτσι , εδώ είχα 800 gr καθαρή σάρκα δέσπολων και χρησιμοποίησα 660 gr ζάχαρη και 125ml νερό. Η ζάχαρη μπορεί να ελαττωθεί λίγο…
Τις λατρεύω αλλά όπως λες δεν κρατάνε πολύ!
Μάλλον δεν έχουν φτιάξει κατάλληλο υβρίδιο Κική!
Η ετυμολογια του ιταλικου nespolo δεν ειναι σαφης, μπορει να εχει ελληνο-λατινικη ριζα (mèsos + pila δηλαδη μιση σφαιρα απο το σχημα του φρουτου) αλλα μπορει να προερχεται και απο το ελληνικο μεσπιλον, το οποιο βεβαια ειναι το παραδοσιακο μουσμουλο που δεν καλλιεργειται πλεον και εχει σχεδον εξαφανιστει. Οι Ιταλοι την συγκεκριμενη μουσμουλια την λενε γιαπωνεζικη, αν και η παραδοσιακη μουσμουλια και στην Ιταλια ειναι πλεον σπανια.
Τοσα χρονια τα μουσμουλα δεν ξερουμε τι να τα κανουμε, καθως κανενας δεν τα πολυσυμπαθει στην οικογενεια, και συνηθως τα μοιραζουμε, μαρμελαδα δεν ειχα σκεφτει ποτε να τα φτιαξω μεχρι περισυ. Δεν το περιμενα οτι θα ειναι τοσο νοστιμη και διατηρειται και πολυ καλα. Φετος οχι μονο οι δικες μας αλλα και αυτες των γειτονων δεν εδωσαν φρουτα, ηταν γεματες αλλα τα ριχνουν ακομη πρασινα, ισως λογω των πολλων βροχων… Θα διαφωνησω μονο στο οτι η μουσμουλια δεν κανει σκουπιδια το φθινοπωρο … οοοοοολον τον χρονο ριχνει φυλλα και ισως μονο τωρα την ανοιξη ριχνει λιγοτερα… Δοκιμασε να φτιαξεις και λικερ αμαρετο απο τα κουκουτσια τους Βαγγελιω, εχει βεβαια καποιες διαφορετικες νοτες στο αρωμα του απο αυτο του βερικοκου αλλα ειναι ενα εξ' ισου αρωματικο αμαρετο!
Όπως πάντα οι πληροφορίες σου αξιόλογες Μαρίνα μου. Δεν είχα σκεφτεί την περίπτωση του αντιδάνειου για την ονομασία!
Όσο για τα σκουπίδια, όχι τόσα πολλά όσο τα φυλλοβόλα! Πιο πολύ από τα φύλλα, λερώνουν τα ίδια τα αμάζευτα δέσπολα 🙂
Αυτό κάνω τώρα.
Καλοφάγωτη.
Περιμένω την εκδοχή σου Ξανθή!
Μπράβο, η συνταγή σου ήρθε πάνω στην ώρα που τη χρειαζόμουν!
Αυτή την εποχή τα μούσμουλα είναι λαχταριστά!
Ευχαριστώ!
Περιμένω τις εντυπώσεις σου Ελένη και τη δική σου "πινελιά" !
Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή. Δεν αποφάσιζα να την φτιάξω αν και το είχα σκεφτεί.
Με την δική σας όμορφη παρότρυνση, την έχω σε εξέλιξη την μαρμελάδα. Αύριο θα σας δείξω την δική μου προσπάθεια. Τώρα για τα κουκούτσια, όπως λέει η κυρία παραπάνω με ενδιαφέρει το αμαρέτο,γιατί φτιάχνω από τα βερίκοκα και είναι ποιο δύσκολο να μαζέψω 140 κομμάτια για την συνταγή. Αυτά τα είχα τώρα εύκολα. Την ίδια ποσότητα από κουκούτσια, και την ίδια διαδικασία, θα κάνουμε οπως και στα κουκούτσια απο βερίκοκα? Σας ευχαριστώ πολύ!
Ενθουσιάστηκα με τη μαρμελάδα μουσμουλο ( δεσπολο) διότι έχω μια μουσμουλια στην αυλή μου και πάντα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω με αυτά. Προσπάθησα στο παρελθόν να κάνω μαρμελάδα αλλά χωρίς επιτυχία. Θα δοκιμάσω τη συνταγή σου Και ελπίζω να πετύχει.Σήμερα έφτιαξα τη μαρμελάδα λεμόνι με πολυ ωραία λεμόνια από τη λεμόνια μου και έγινε εξαιρετικη!
Καλησπέρα !!!
ευχαριστούμε για την συνταγή, μιά ερώτηση :
πως πετυχαίνουμε το ανοιχτό χρώμα ;
Οι μαρμελάδες γενικά έχουν ωραίο χρώμα αν βράσουν σχετικά γρήγορα. Καλή επιτυχία!
υπεροχα!!!οτι χρειαζομουν ευχαριστουμε!!!!
Καλή επιτυχία λοιπόν!
Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε. Αγαπώ τα μούσμουλα. Πρόπερσι έφτιαξα το λικέρ Nespolino, από τα ωραιότερα που έχω δοκιμάσει, γι’ αυτό και επέλεξα πέρυσι να το κεράσω στον αρραβώνα μου. Κανείς δεν το αναγνώρισε και άρεσε σε ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως!
Πολύ με ευχαριστεί το σχόλιό σας! Κι εγώ αυτό το λικέρ δεν το συγκρίνω με κανένα! Χαίρομαι που σας άρεσε και το απολαύσατε σε μια τόσο σημαντική στιγμή της ζωής σας! καλορίζικη και πάντα σε χαρές να το γεύεστε!