Καλοκαιρινή και απολαυστική, και στις δυο εκδοχές!
Τα καλοκαιρινά λαχανικά είναι στις δόξες τους και τα απολαμβάνουμε με πολλούς τρόπους. Μας αρέσουν ωμά, μαγειρευτά, ψητά, τσιγαριαστά, σκέτα, συνδυασμένα με κρέας. Ο τρόπος που προτείνω σήμερα να γευτούμε τις πολύχρωμες καλοκαιρινές πιπεριές και τις μελιτζάνες, είναι μια εύκολη συνταγή σαλάτας που όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σάλτσα για ζυμαρικά, τηγανητές πατάτες ή ρύζι!
Το ψήσιμο των λαχανικών πριν τα χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα, τους δίνει μια έξτρα νοστιμιά που πραγματικά κάνει αυτή τη σαλάτα εξαιρετική. Σερβιρισμένα σκέτα ή με κάποιο μαλακό τυρί ή γιαούρτι, θα ικανοποιήσουν και τους νηστεύοντες και τους μη νηστεύοντες. Είναι ένας από τους τρόπους που μας αρέσει να καταναλώνουμε τις πιπεριές τώρα το καλοκαίρι (δείτε και το εξαιρετικό γλυκόξινο τουρσάκι μας).
Προτιμούμε τις πολύχρωμες πιπεριές και για την εμφάνιση και γιατί η γεύση τους είναι πιο «ήπια» από των πράσινων, αλλά η σαλάτα είναι πεντανόστιμη και μόνο με πράσινες. Εδώ που τα λέμε ένα μειονέκτημα των πολύχρωμων είναι η συνήθως τσιμπημένη τιμή τους, αλλά ειδικά αυτή την εποχή είναι προσιτές (σε λαϊκή βρήκα σε ίδια τιμή με τις πράσινες!). Θα μου πείτε, στην Κρήτη είναι η παραγωγή τους και είναι πιο οικονομικές. Έτσι κι αλλιώς όμως δεν χρειαζόμαστε πολλές οπότε το έξοδο δεν είναι μεγάλο…
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της σαλάτας μου σε σχέση με τις ωμές είναι ότι διατηρείται 2-3 μέρες στο ψυγείο, και μάλιστα μπορώ να πω πως γίνεται πιο νόστιμη όσο μένει! Δηλαδή είναι από τις περιπτώσεις που ανοίγεις το ψυγείο και –αν είσαι της αλμυρής λιχουδιάς- ξετσιμπάς μπουκίτσες σκέτες ή με φρέσκο ψωμάκι!
Υλικά:
3-4 πιπεριές κατά προτίμηση διαφόρων χρωμάτων
2 μακρόστενες μελιτζάνες
10 ντοματίνια ή 2-3 ντοματάκια τύπου Σαντορίνης
60 ml (4 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο για τη σάλτσα, 1-2 κουταλιές για τα λαχανικά και προαιρετικά λίγο για το σερβίρισμα
300-400 gr ώριμες ντομάτες για σάλτσα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
Λίγο μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Για το σερβίρισμα, λίγο γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί και/ή λίγο βαλσάμικο ξίδι
Επί το έργον:
Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε στα 2. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα ψήνουμε στο γκριλ για 30 λεπτά περίπου, να καψαλιστούν λίγο και να μαλακώσουν ελαφρά.
Παράλληλα σε μια κατσαρόλα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε λίγο με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη και τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου. Βγάζουμε από το φούρνο τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κομμάτια (όχι πολύ μικρά.
Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί 1-2 βράσεις. Αποσύρουμε από το μάτι.
Σερβίρουμε ως σάλτσα ζεστή πάνω από ζυμαρικά ή πατάτες ή αφήνουμε να κρυώσουν για να τα σερβίρουμε ως σαλάτα.
Παρατηρήσεις:
- Για να μην καούν και να προλάβουν να μαλακώσουν τα λαχανικά δεν τα βάζουμε στην πιο ψηλή σχάρα αλλά περίπου 10 cm κάτω από το γκριλ και ανάλογα του πόσο δυνατό είναι ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία. Στο δικό μου τα ψήνω στους 200 βαθμούς.
- Αν σερβίρουμε ως σαλάτα τα λαχανικά μας, προσθέτουμε στο σερβίρισμα λίγο ωμό ελαιόλαδο και λίγο βαλσάμικο ξίδι.
- Μπορούμε να ψήσουμε και κρεμμύδια σε φέτες καθώς και σκελίδες σκόρδων για πιο πλούσια γεύση, όπως και να προσθέσουμε αρωματικά (ρίγανη, θυμάρι κλπ).
- Αν προσθέσουμε γιαούρτι, ταιριάζει το πασπάλισμα με πάπρικα γλυκιά ή καυτερή.