Vegan/vegetarian

Σαλάτα (ή σάλτσα) με ψητές πιπεριές και μελιτζάνες

Σαλάτα (ή σάλτσα) με ψητές πιπεριές και μελιτζάνες

Καλοκαιρινή και απολαυστική,  και στις δυο εκδοχές!

Τα καλοκαιρινά λαχανικά είναι στις δόξες τους και τα απολαμβάνουμε με πολλούς τρόπους. Μας αρέσουν ωμά, μαγειρευτά, ψητά, τσιγαριαστά, σκέτα, συνδυασμένα με κρέας. Ο τρόπος που προτείνω σήμερα να γευτούμε τις πολύχρωμες καλοκαιρινές πιπεριές και τις μελιτζάνες, είναι μια εύκολη συνταγή σαλάτας που όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σάλτσα για ζυμαρικά, τηγανητές πατάτες ή ρύζι!

Σαλάτα (ή σάλτσα) με ψητές πιπεριές και μελιτζάνες

Το ψήσιμο των λαχανικών πριν τα χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα, τους δίνει μια έξτρα νοστιμιά που πραγματικά κάνει αυτή τη σαλάτα εξαιρετική. Σερβιρισμένα σκέτα ή με κάποιο μαλακό τυρί ή γιαούρτι, θα ικανοποιήσουν και τους νηστεύοντες και τους μη νηστεύοντες. Είναι ένας από τους τρόπους που μας αρέσει να καταναλώνουμε τις πιπεριές τώρα το καλοκαίρι (δείτε και το εξαιρετικό γλυκόξινο τουρσάκι μας). 

Σαλάτα (ή σάλτσα) με ψητές πιπεριές και μελιτζάνες

Προτιμούμε τις πολύχρωμες πιπεριές και για την εμφάνιση και γιατί η γεύση τους είναι πιο «ήπια» από των πράσινων, αλλά η σαλάτα είναι πεντανόστιμη και μόνο με πράσινες. Εδώ που τα λέμε ένα μειονέκτημα των πολύχρωμων είναι η συνήθως τσιμπημένη τιμή τους, αλλά ειδικά αυτή την εποχή είναι προσιτές (σε λαϊκή βρήκα σε ίδια τιμή με τις πράσινες!). Θα μου πείτε, στην Κρήτη είναι η παραγωγή τους και είναι πιο οικονομικές. Έτσι κι αλλιώς όμως δεν χρειαζόμαστε πολλές οπότε το έξοδο δεν είναι μεγάλο…

Σαλάτα (ή σάλτσα) με ψητές πιπεριές και μελιτζάνες

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της σαλάτας μου σε σχέση με τις ωμές είναι ότι διατηρείται 2-3 μέρες στο ψυγείο, και μάλιστα μπορώ να πω πως γίνεται πιο νόστιμη όσο μένει! Δηλαδή είναι από τις περιπτώσεις που ανοίγεις το ψυγείο και –αν είσαι της αλμυρής λιχουδιάς- ξετσιμπάς μπουκίτσες σκέτες ή με φρέσκο ψωμάκι!

Σαλάτα (ή σάλτσα) με ψητές πιπεριές και μελιτζάνες

Υλικά:

3-4 πιπεριές κατά προτίμηση διαφόρων χρωμάτων

2 μακρόστενες μελιτζάνες

10 ντοματίνια ή 2-3 ντοματάκια τύπου Σαντορίνης

60 ml (4 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο για τη σάλτσα, 1-2 κουταλιές για τα λαχανικά και προαιρετικά λίγο για το σερβίρισμα

300-400 gr ώριμες ντομάτες για σάλτσα

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

2-3 σκελίδες σκόρδο

Λίγο μαϊντανό

Αλάτι

Πιπέρι

Για το σερβίρισμα, λίγο γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί και/ή λίγο βαλσάμικο ξίδι

Επί το έργον:

Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε στα 2. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα ψήνουμε στο γκριλ για 30 λεπτά περίπου, να καψαλιστούν λίγο και να μαλακώσουν ελαφρά.

Σαλάτα (ή σάλτσα) με ψητές πιπεριές και μελιτζάνες

Παράλληλα σε μια κατσαρόλα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε λίγο με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη και τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου. Βγάζουμε από το φούρνο τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κομμάτια (όχι πολύ μικρά.

Σαλάτα (ή σάλτσα) με ψητές πιπεριές και μελιτζάνες

Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί 1-2 βράσεις. Αποσύρουμε από το μάτι.

Σαλάτα (ή σάλτσα) με ψητές πιπεριές και μελιτζάνες

Σερβίρουμε ως σάλτσα ζεστή πάνω από ζυμαρικά ή πατάτες ή αφήνουμε να κρυώσουν για να τα σερβίρουμε ως σαλάτα.

Σαλάτα (ή σάλτσα) με ψητές πιπεριές και μελιτζάνες

Παρατηρήσεις:

  • Για να μην καούν και να προλάβουν να μαλακώσουν τα λαχανικά δεν τα βάζουμε στην πιο ψηλή σχάρα αλλά περίπου 10 cm κάτω από το γκριλ και ανάλογα του πόσο δυνατό είναι ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία. Στο δικό μου τα ψήνω στους 200 βαθμούς.
  • Αν σερβίρουμε ως σαλάτα τα λαχανικά μας, προσθέτουμε στο σερβίρισμα λίγο ωμό ελαιόλαδο και λίγο βαλσάμικο ξίδι.
  • Μπορούμε να ψήσουμε και κρεμμύδια σε φέτες καθώς και σκελίδες σκόρδων για πιο πλούσια γεύση, όπως και να προσθέσουμε αρωματικά (ρίγανη, θυμάρι κλπ).
  • Αν προσθέσουμε γιαούρτι, ταιριάζει το πασπάλισμα με πάπρικα γλυκιά ή καυτερή.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο