Μια εύκολη ζύμη, δύο σε ένα!
Τελικά αυτοί οι συνεχείς πειραματισμοί με τις ζύμες δεν έχουν τελειωμό για κάποιους και κάποιες από μας. Όταν κυκλοφορούν τόσο όμορφα σχέδια αρτοσκευασμάτων στο διαδίκτυο, θέλουμε να δοκιμάζουμε τις ζύμες μας σε νέες εφαρμογές. Μια εύκολη ζύμη γιαουρτιού είναι λοιπόν η σημερινή συνταγή αλλά και τα σχέδια για όμορφα και εύκολα ψωμάκια σε γλυκιές και αλμυρές παραλλαγές!
Προσωπικά θεωρώ ότι δεν είμαι και μεγάλη μαστόρισσα στο ξόμπλι. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ συστηματικά μ’ αυτό κι έτσι τα δύσκολα πλουμιστά ψωμιά δεν είναι η ειδικότητά μου. Μάλιστα, έτσι που εργάζομαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν ξέρω αν μου δοθεί ποτέ η ευκαιρία να μάθω να ξομπλιάζω ψωμιά παρόλο που πολύ θα το ήθελα!
Εδώ που τα λέμε, η πολυπλοκότητα των δικών μας ξομπλιαστών ψωμιών είναι ανεπανάληπτη. Δεκάδες σχέδια, μη επαναλαμβανόμενα, λεπτοδουλειά και τελικά τέχνη το κρητικό ξομπλιαστό κουλούρι που δεν είναι εύκολη για τον καθένα!
Η δημιουργικότητά μου λοιπόν εξαντλείται σε εύκολα σχέδια που να έχουν όμως ενδιαφέρουσα εμφάνιση και φυσικά θέλω τα αρτοσκευάσματά μου να είναι νόστιμα και υγιεινά. Τώρα με το διαδίκτυο έχω ενθουσιαστεί με τα υπέροχα σχέδια που συνηθίζουν στα ψωμιά τους οι νοικοκυρές σε αρκετές περιοχές του κόσμου, που ευτυχώς δεν είναι πάντα δύσκολα!
Έτσι αναζήτησα ανάμεσα στις ζύμες μου κάποιες που να προσφέρονται για τέτοιες παρασκευές. Ειδικά όταν στο σπίτι υπάρχουν «ψωμάδες», οι συνταγές για ζύμες είναι αμέτρητες.
Ετούτη είναι μια εύκολη ζύμη που με μικρές παραλλαγές όπως θα δείτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση. Η σύστασή της είναι απλή και τα υλικά της απ’ αυτά που έχουμε πάντα στο σπίτι!
Υλικά
75 ml (5 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο
200ml (1 κεσεδάκι) γιαούρτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 αυγό
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
420-450gr (λίγο πάνω από 3 κούπες) αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
Για γλυκές εφαρμογές, επιπλέον:
100gr (1-2 λιγότερη από μισή κούπα) ζάχαρη
Ξύσμα λεμονιού
Προτάσεις για αλμυρή γέμιση:
Φέτα, ξινομυζήθρα, γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει, πάστα ελιάς, μαγειρεμένος κιμάς
Προτάσεις για γλυκιά γέμιση:
Μαρμελάδα, σοκολάτα, ταχίνι με ζάχαρη και κανέλα, σταφίδες με ξηρούς καρπούς και φρούτα.
Επί το έργον
Δείτε αναλυτικά στο βίντεο την παρασκευή της ζύμης και τον τρόπο που φτιάχνουμε τα σχέδια. Ακόμη, δείτε μερικές ακόμη προτάσεις στις παρατηρήσεις:
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Ήδη έχουμε δοκιμάσει την ζύμη και με περίσσευμα από κιμά μακαρονιών στον οποίο πρόσθεσα λίγη τριμμένη φρυγανιά για να τραβήξει τα υγρά.
- Αντί ξύσμα λεμονιού μπορούμε να βάλουμε τριμμένη κανέλα ή μαστίχα στην ζύμη για γλυκές εφαρμογές.
- Με δεδομένο ότι η ποσότητα των υλικών αφορά 10-12 ψωμάκια ( ο αριθμός εξαρτάται από το σχέδιο: για τριανταφυλλάκια θα χωρίζουμε σε 12 κομμάτια τη ζύμη, για το άλλο σχέδιο σε 10 κομμάτια), θα χρειαστούμε 10-12 κουταλιές γέμιση της επιλογής μας.
- Η κούπα μου είναι 250ml. H ζύμη πρέπει να γίνει κανονική προς μαλακή, να κολλά ελαφρά πριν από το ανέβασμά της στα χέρια. Στρώνει με το ζύμωμα στην αλευρωμένη επιφάνεια και δίνει πολύ αφράτα ψωμάκια.
Efxaristo gia tis iperoxes sintages sas
Ευχαριστώ πολύ!
Όλα πολύ ωραια
Σας ευχαριστώ!
Μπραβο σας ειναι υπεροχα
Ευχαριστώ πολύ!
Η ζύμη μπορεί να μείνει σε ψυγείο ή κατάψυξη και αν ναι για πόσο διάστημα; ευχαριστώ
Ναι, την έχω αφήσει μέχρι ένα μήνα στην κατάψυξη. Μπορεί ίσως να μείνει και παραπάνω αλλά δεν το συνηθίζω…
Μπορούμε να βάλουμε ντομάτα στη γέμιση;
Ευχαριστώ
Γιατί όχι; Ναι, αρκεί να μην είναι πολλή και πανιάσει το ζυμάρι με τα υγρά της. Πιθανόν να ταιριάζει καλύτερα σάλτσα μαγειρεμένη…