Αλευροχαλβάς με ιδιαίτερη γεύση!
Στη συνταγή για το σιμιγδαλένιο χαλβά είχα κάνει κάποιες αναφορές για την προέλευση της ονομασίας και κάποια ακόμη στοιχεία για αυτό το αγαπημένο γλυκό όλης της Ανατολής και των Βαλκανίων. Όταν λοιπόν ξεκίνησα να γράφω αυτό το post, αφενός ανέτρεξα στην προηγούμενη συνταγή (για να μην επαναλαμβάνομαι ) και αφετέρου θυμήθηκα κάποια άρθρα της Μαριάννας Καβρουλάκη.
Εδώ απλώς ΄θέλω να συμπληρώσω ότι ο χαλβάς της σημερινής συνταγής ήταν πολύ πιο συνηθισμένοςσε παλιότερες εποχές από τον χαλβά με σιμιγδάλι και σιρόπι ζάχαρης, τουλάχιστον στα μέρη μας. Με το πετιμέζι να μην λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι και να αποτελεί την οικονομική εναλλακτική της ακριβής τότε ζάχαρης, και το σταρένιο αλεύρι απαραίτητη προμήθεια των νοικοκυριών (όταν δεν ήταν δικής τους παραγωγής) είναι προφανές ότι ο αλευροχαλβάς αποτελούσε συχνό και αγαπημένο γλυκάκι.
Υλικά
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα σταρένιο αλεύρι
1 κούπα πετιμέζι
1 κούπα και ¾ κούπας νερό
1 ξύλο κανέλας
Μισή κούπα καρυδόψιχα κομμένη με το μαχαίρι σε μικρά
κομμάτια
Σκόνη κανέλας για το γαρνίρισμα
Επί το έργον
Διαλύουμε το πετιμέζι στο νερό, προσθέτουμε το ξύλο της κανέλας και βάζουμε το σιρόπι να πάρει μια βράση ή όσο να αναμειχθούν τα υλικά. Κλείνουμε το μάτι χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα απ’ αυτό.
Ωστόσο , βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι (ή ρηχή κατσαρόλα) να κάψει αλλά να μη καπνίσει και ρίχνουμε σαν βροχή το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Καβουρδίζουμε το αλεύρι σε χαμηλή θερμοκρασία για ένα δεκάλεπτο ή λίγο περισσότερο. Αφού βγάλουμε την κανέλα από το σιρόπι,
αρχίζουμε να το προσθέτουμε λίγο λίγο στο καβουρντισμένο αλεύρι, χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το μάτι και περιμένοντας να απορροφηθεί κάθε φορά. Όταν τελειώσει το σιρόπι προσθέτουμε και τα καρύδια και τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι. Ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε για 10 λεπτά με βαμβακερή πετσέτα και φορμάρουμε το χαλβά ή τον βγάζουμε σε κουταλιές σε πιατέλα. Στο σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με σκόνη κανέλας και γαρνίρουμε με καρύδι.
Παρατηρήσεις
1) Με την ποσότητα των υλικών που δίνεται παραπάνω, έφτιαξα 8 κυβάκια χαλβά . Ήταν κανονικά γλυκός σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Το πετιμέζι βέβαια είναι δικής μου παρασκευής και ίσως είναι πιο δεμένο από του εμπορίου, άρα και πιο γλυκό. Χρειάζονται λίγο λιγότερο από τρεις κούπες υγρό για τη μια κούπα αλεύρι, άρα αν θέλουμε πολύ γλυκό το χαλβά μας μπορούμε να αυξήσουμε λίγο πετιμέζι και να ελαττώσουμε αντίστοιχα το νερό. Ίσως 1,5 κούπα νερό είναι αρκετή αν χρησιμοποιήσουμε πετιμέζι εμπορίου
2)Την τελευταία στιγμή ο επίσημος δοκιμαστής μου είχε τη φαεινή ιδέα να προσθέσω λίγες σταφίδες στο χαλβά μου. Τελικά ταιριάζουν τέλεια!
3)Την επόμενη φορά θα τον δοκιμάσω και με μέλι. Σίγουρα και οι δυό επιλογές –του πετιμεζιού και του μελιού- είναι πιο υγιεινές από εκείνη της ζάχαρης!
Πολύ ωραίες οι πληροφορίες σου Βαγγελιώ! Όπως επίσης και ο διαφορετικός αυτός χαλβάς!
Σίγουρα οι σταφίδες θα του πηγαίνουν πολύ!
Φιλιά!
Ναι Ερμιόνη. Οι σταφίδες ταίριαζαν. Όπως σε όλους τους χαλβάδες…
Πωπω φαίνονται υπέροχα τα χαλβαδάκια και έχω και ενα βαζάκι πετιμέζι στο ντουλάπι μου!
Φιλάκια Βαγγελιώ μου!
Δοκίμασε και βάλε και τη δική σου πινελιά Εράκι 🙂
Βαγγελιω μου κι εγω εχω κανει χαλβα με αλευρι και πετιμεζι, αλλα δεν σκεφτηκα να αντικαταστησω πληρως τοσο το ενα οσο και το αλλο και προσεθεσα σιμιδαλι και ζαχαρη. Πολυ μου αρεσε η συνταγη σου, θα την δοκιμασω σιγουρα!
Καλη εβδομαδα, πολλα φιλια!
Μαρίνα είδα ότι χρησιμοποιείς γάλα! Πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή!
Ενδιαφέρουσα παραλλαγή του χαλβά.
Πρέπει να δοκιμαστεί σύντομα αν και κάποια κιλά έχουν κάτσει καλά πάνω μας και δίαιτα δεν βλέπω με αυτές τις προκλήσεις που διαβάζω!!
Καλή εβδομάδα.
Ξανθή όχι και συ με τα κιλά! Τι να λέμε οι υπόλοιπες :-)!
Διαφορετικός ο χαλβάς με το πετιμέζι, δείχνει πολύ νόστιμος!
Καλή βδομάδα Βαγγελιώ μου, φιλιά!
Έλενα είναι πολύ ιδιαίτερος! Αλλά και μόνο για την καταγραφή της συνταγής έπρεπε να τον φτιάξω!
μμμμμμμμ! πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή! δεν έχω φτιάξει ποτέ τίποτα με πετιμέζι οπότε ευκαιρία είναι!
φιλάκια 🙂
Ενδιαφέρουσα και υγιεινή Πέλα!
Με αλεύρι Βαγγελιώ μου, δεν έχει τύχει να φτιάξω ποτέ.
Πρέπει να έχει τελείως διαφορετική υφή από τον σιμιγδαλένιο και από περιέργεια (που σκοτώνει πάντα την γάτα) πρέπει να κάνω τούτη την δοκιμή :-)))
Πολλές-πολλές καλημέρες.
Συνηθίζονται οι αλαευροχαλβάδες Πηνελόπη σε πολλές περιοχές απ' ότι είδα. Αλλά θέλει αλεύρι σταρένιο!
Δείχνει ενδιαφέρον χαλβάς και αυτό με παρακινεί να τον δοκιμάσω, γεια στα χέρια σου.
Φιλιά.
Ευχαριστώ Μαρί. Περιμένω εντυπώσεις αν τον φτιάξεις.
Καλημέρα! Τί υπέροχος που έγινε ο χαλβάς σου… γεια στα χέρια σου. Φαντάζομαι νοστιμιά!!!
Ευχαριστώ Κική μου. Να είσαι καλά!
ΤΕΛΕΙΟΣ Ο ΧΑΛΒΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ…ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!!!!!
Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το θετικό σχόλιο.Καλώς όρισες. Ποιά δεν σου έχει πετύχει; Το σχεδόν με προβληματιζει 🙂
Βαγγελιώ μου τον αγαπώ τον χαλβά πολύ, έχω πετιμέζι που έφτιαξα με μούστο από τα σταφύλια μας….θα τον δοκιμάσω!!!
Λίλα θέλω τις εντυπώσεις σου και τις πιθανές παρεμβάσεις σου.
Βαγγελιώ μου διαφορετικός χαλβάς αλλά σίγουρα πολύ νόστιμος!!!!!!Τελειος φαίνεται!
Φιλιά!
Ελένη οι παλιές συνταγές πρέπει να καταγράφονται , ειδικά όταν είναι νόστιμες, έτσι δεν είναι;
Τι μου θύμισες Βαγγελιώ μου
Η γιαγιά μου έκανε χαλβά με αλεύρι και το έκανε κουταλιές όπως λες.
Καμιά φορά κάνει και η μαμά μου.
Μ αρέσει πολύ. Και με το πετιμέζι θα ναι ακόμα πιο ωραίος.
ΦΙλιά
Χαίρομαι που τον ξέρεις Μάριον; Θα μας πεις τη συνταγή της μαμάς σου;
Πολύ ωραία παραλλαγή! Φαντάζομαι το άρωμα του χαλβά να πλημμυρίζει την κουζίνα! Τέλειο!!
Ναι Αναστασία μου, μοσχομύρισε!
Εδώ και 2-3 χρόνια είχα γράψει κι εγώ για αλευρένιο χαλβά που ήξερα από τη μάνα μου χωρίς συνταγή, μόνο που δεν έβαζα πετιμέζι. Δεν έχω δοκιμάσει να κάνω χαλβά με πετιμέζι. Τον λάτρευα πάντως αυτό τον χαλβά…Κι εμείς με κουταλιές τον κάναμε! Θα με κάνεις να φτιάξω…:-)
Κική είδα το post σου. Αν φτιάξεις με πετιμέζι θέλω τις εντυπώσεις σου
περιεργη συνταγή! Και εγώ θέλω να τον φτιάξω να δω πως είναι η γεύση!
Πολύ παλιά καλή μου D&C! Να μου πεις εντυπώσεις!
Πρέπει να είναι γευστικότατος!!! Πιστεύω θα αρέσει πολύ στην μητέρα μου!!! Θα της δώσω την συνταγή σου 🙂
Να έχεις ένα όμορφο βράδυ!!
Τα φιλιά μου, Βαγγελιώ!!
Ευχαριστώ Τίνα. Η μητέρα σου μπορεί να έχει αντίστοιχη συνταγή 🙂
Τελικά είχε, ναι! Αλλά χωρίς νερό, δεν το αραίωνε το πετιμέζι!! Εμείς το λέμε μουσταλευριά!!
Σε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #20 🙂
Καλή εβδομάδα!!!
να ζησεις πατριδα εξαιρετικος ο χαλβας απλα εγω εβαλα μελι γιατι δεν ειχα πετιμεζι γεια στα χερια σου!!!
[…] Στην Κρήτη τον εμπλουτίζουμε με τι άλλο; Με σταφίδες και αμύγδαλα που τουλάχιστον στο παρελθόν υπήρχαν σε κάθε σπίτι, και μερικές φορές με γλυκό του κουταλιού. Τις περισσότερες φορές τον γλύκαιναν με μέλι ή πετιμέζι. Η γιαγιά μου έφτιαχνε ένα θαυμάσιο κουταλάτο χαλβά με αλεύρι και πετιμέζι. […]
Αντι για πετιμεζι μπορω να βαλω μελασα;
Δεν τον έχω δοκιμάσει έτσι αλλά θα το τολμούσα! Γιατί όχι; Πείτε μας αν το κάνατε τελικά και πώς έγινε!