Πλούσια παξιμαδάκια ή κέικ, με αμύγδαλα και σταφίδες (VIDEO)

Πλούσια παξιμαδάκια ή κέικ, με αμύγδαλα και σταφίδες (VIDEO)

Μία συνταγή, δύο παρασκευάσματα!

Η σημερινή συνταγή είναι από το τετράδιο της γιαγιάς μου και ήταν τα αγαπημένα της παξιμαδάκια. Είναι φίνα , αφράτα και γλυκά, θυμίζουν τα ιταλικά biscotti , και τα λέω «πλούσια» γιατί τα αμύγδαλα και οι σταφίδες τους είναι πραγματικά περισσότερα από όσα «σηκώνουν» τα υπόλοιπα υλικά τους. Αν δεν τα παξιμαδιάσουμε, έχουμε ένα πολύ νόστιμο κέικ αμυγδάλου! 

Αντίθετα με άλλες κρητικές συνταγές, δεν περιέχουν λάδι. Ούτε όμως και βούτυρο ή μαργαρίνη. Όλα τους τα λιπαρά προέρχονται από τα αυγά τους. Λίγο πριν τη Σαρακοστή λοιπόν, οπότε θα φτιάξουμε νηστίσιμα βουτήματα, και επειδή σε λίγες μέρες έχουμε τα συναπαντήματα (επέτειο θανάτου) της γιαγιάκας μου , σας δίνω τη συνταγή της.

Τα υλικά, όπως συμβαίνει στις περισσότερες τοπικές συνταγές, είναι εκ των ενόντων του κάθε νοικοκυριού, από τα προϊόντα που οι ίδιοι οι νοικοκυραίοι παρήγαγαν.

 

Η μόνη διαφοροποίηση που έχω κάνει είναι ότι αντί ρακή βάζω κονιάκ ή κάποιο αρωματικό λικέρ, και αντί αλεύρι με μπέικιν που έλεγε η αρχική συνταγή βάζω αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Αυτό έγινε επειδή οι αρχικές ποσότητες αφορούσαν 7 αυγά και εγώ τις έχω προσαρμόσει στα 5 , ώστε το τελικό μείγμα να χωράει στην κλασική φόρμα κέικ των 28 cm. Έτσι θεώρησα ότι για να έχω την ιδανική ποσότητα φουσκωτικού είναι καλύτερα να βάζω αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Υλικά:

5 αυγά μέτρια που τα ζυγίζουμε με τα τσόφλια
Ζάχαρη ίσου βάρους με το βάρος των αυγών
Αμύγδαλα με το φλούδι (όχι με το τσόφλι) ίσου βάρους με το βάρος των αυγών
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ίσο με το βάρος των αυγών
Σταφίδες ξανθές ίσου βάρους με το βάρος των αυγών
1 σφηνάκι κονιάκ (περίπου 30ml) 
Προαιρετικά, ξύσμα 1 μεγάλου ή δύο μικρών λεμονιών

 

Επί το έργον:

Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία και για τις 2 παρασκευές στο βίντεο που ακολουθεί!

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα για μισή ώρα στους 150 βαθμούς χωρίς να βγάλουμε το φλούδι,  αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροαλέθουμε (ας μείνουν και μερικά ολόκληρα). Εναλλακτικά, τα καβουρδίζουμε σε τηγάνι. 

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα χτυπάμε σε μαρέγκα με μια κουταλιά από τη ζάχαρη της συνταγής, και τα αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη στο μίξερ σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το κονιάκ, και το ξύσμα λεμονιού ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Με 2-3 κουταλιές από το αλεύρι της συνταγής αλευρώνουμε τις σταφίδες και τις προσθέτουμε στο μίγμα αφού χαμηλώσουμε την ταχύτητα. Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. Κλείνουμε το μίξερ και με το χέρι ή με σπάτουλα ενσωματώνουμε τη μαρέγκα εναλλάξ με το αλεύρι στο μίγμα, με απαλές κινήσεις.

Το μείγμα μας έχει περίπου την υφή του μείγματος κέικ. Το βάζουμε σε φόρμα κέικ με σούστα 28 νούμερο, που την έχουμε λαδώσει και πασπαλίσει με αλεύρι ή την έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος. 

Το ψήνουμε σαν κέικ σε προθερμασμένο στους 175-180 βαθμούς φούρνο, για μια ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι με το οποίο θα το τρυπήσουμε στη μια ώρα.(Αν χρειαστεί ενδιάμεσα το σκεπάζουμε με λαδόκολλα).

Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε για 10 λεπτά στη φόρμα και μετά το ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Με πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες με πλάτος 1 εκατοστό περίπου και αυτές τις φέτες τις κόβουμε κάθετα στο μήκος τους σε κομματάκια μεγέθους μικρού παξιμαδιού.

Στρώνουμε τα παξιμαδάκια σε ταψί και τα φουρνίζουμε σε φούρνο 130-150 βαθμών μέχρι να αποκτήσουν ένα ανοικτό χρυσαφί χρώμα (ακόμη και αν δεν είναι εντελώς σκληρά , σκληραίνουν όταν κρυώσουν).Το παξιμάδιασμα γίνεται γρηγορότερα με λειτουργία του φούρνου στον αέρα.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα αποθηκεύουμε σε δοχείο μπισκότων. Διατηρούνται αρκετό καιρό.
update 30-6-2012: Οι φωτογραφίες που λείπανε …

 
 
 

Παρατηρήσεις:

1) Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το μείγμα είναι τόσο αραιό, που είναι αδύνατον να πλαστεί με το συνήθη τρόπο που φτιάχνουμε άλλα παξιμαδάκια. Σ΄αυτό όμως οφείλεται και η υπέροχη υφή τους.Είναι τελικά και πιο εύκολη η παρασκευή τους μ’ αυτόν τον τρόπο.

2) Δυστυχώς δεν ξέρω τι έγιναν οι υπόλοιπες φωτογραφίες που είχα από τη συνταγή!Αυτές που έμειναν από τα τελειωμένα πλέον παξιμάδακια, τα αδικούν. Λες και κάποιος τις εξαφάνισε και από τη μηχανή και από τον υπολογιστή.Τα έφτιαξα πριν ένα μήνα και τα δημοσιεύω τώρα «εις μνήμην» οπότε έχουν ήδη τελειώσει.Σίγουρα σε ένα update, θα έχω και καλύτερες αφού σκοπεύω να τα ξαναφτιάξω λίαν συντόμως…

Καλή επιτυχία!

Print Friendly, PDF & Email