Μία συνταγή, δύο παρασκευάσματα!
Η σημερινή συνταγή είναι από το τετράδιο της γιαγιάς μου και ήταν τα αγαπημένα της παξιμαδάκια. Είναι φίνα , αφράτα και γλυκά, θυμίζουν τα ιταλικά biscotti , και τα λέω «πλούσια» γιατί τα αμύγδαλα και οι σταφίδες τους είναι πραγματικά περισσότερα από όσα «σηκώνουν» τα υπόλοιπα υλικά τους. Αν δεν τα παξιμαδιάσουμε, έχουμε ένα πολύ νόστιμο κέικ αμυγδάλου!
Αντίθετα με άλλες κρητικές συνταγές, δεν περιέχουν λάδι. Ούτε όμως και βούτυρο ή μαργαρίνη. Όλα τους τα λιπαρά προέρχονται από τα αυγά τους. Λίγο πριν τη Σαρακοστή λοιπόν, οπότε θα φτιάξουμε νηστίσιμα βουτήματα, και επειδή σε λίγες μέρες έχουμε τα συναπαντήματα (επέτειο θανάτου) της γιαγιάκας μου , σας δίνω τη συνταγή της.
Τα υλικά, όπως συμβαίνει στις περισσότερες τοπικές συνταγές, είναι εκ των ενόντων του κάθε νοικοκυριού, από τα προϊόντα που οι ίδιοι οι νοικοκυραίοι παρήγαγαν.
Η μόνη διαφοροποίηση που έχω κάνει είναι ότι αντί ρακή βάζω κονιάκ ή κάποιο αρωματικό λικέρ, και αντί αλεύρι με μπέικιν που έλεγε η αρχική συνταγή βάζω αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Αυτό έγινε επειδή οι αρχικές ποσότητες αφορούσαν 7 αυγά και εγώ τις έχω προσαρμόσει στα 5 , ώστε το τελικό μείγμα να χωράει στην κλασική φόρμα κέικ των 28 cm. Έτσι θεώρησα ότι για να έχω την ιδανική ποσότητα φουσκωτικού είναι καλύτερα να βάζω αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Υλικά
5 αυγά μέτρια που τα ζυγίζουμε με τα τσόφλια
Ζάχαρη ίσου βάρους με το βάρος των αυγών
Αμύγδαλα με το φλούδι (όχι με το τσόφλι) ίσου βάρους με το βάρος των αυγών
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ίσο με το βάρος των αυγών
Σταφίδες ξανθές ίσου βάρους με το βάρος των αυγών
1 σφηνάκι κονιάκ (περίπου 30ml)
Προαιρετικά, ξύσμα 1 μεγάλου ή δύο μικρών λεμονιών
Επί το έργον
Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία και για τις 2 παρασκευές στο βίντεο που ακολουθεί!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα για μισή ώρα στους 150 βαθμούς χωρίς να βγάλουμε το φλούδι, αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροαλέθουμε (ας μείνουν και μερικά ολόκληρα). Εναλλακτικά, τα καβουρδίζουμε σε τηγάνι.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα χτυπάμε σε μαρέγκα με μια κουταλιά από τη ζάχαρη της συνταγής, και τα αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη στο μίξερ σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το κονιάκ, και το ξύσμα λεμονιού ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Με 2-3 κουταλιές από το αλεύρι της συνταγής αλευρώνουμε τις σταφίδες και τις προσθέτουμε στο μίγμα αφού χαμηλώσουμε την ταχύτητα. Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. Κλείνουμε το μίξερ και με το χέρι ή με σπάτουλα ενσωματώνουμε τη μαρέγκα εναλλάξ με το αλεύρι στο μίγμα, με απαλές κινήσεις.
Το μείγμα μας έχει περίπου την υφή του μείγματος κέικ. Το βάζουμε σε φόρμα κέικ με σούστα 28 νούμερο, που την έχουμε λαδώσει και πασπαλίσει με αλεύρι ή την έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος. Το ψήνουμε σαν κέικ σε προθερμασμένο στους 175-180 βαθμούς φούρνο, για μια ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι με το οποίο θα το τρυπήσουμε στη μια ώρα.(Αν χρειαστεί ενδιάμεσα το σκεπάζουμε με λαδόκολλα).
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε για 10 λεπτά στη φόρμα και μετά το ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Με πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες με πλάτος 1 εκατοστό περίπου και αυτές τις φέτες τις κόβουμε κάθετα στο μήκος τους σε κομματάκια μεγέθους μικρού παξιμαδιού. Στρώνουμε τα παξιμαδάκια σε ταψί και τα φουρνίζουμε σε φούρνο 130-150 βαθμών μέχρι να αποκτήσουν ένα ανοικτό χρυσαφί χρώμα (ακόμη και αν δεν είναι εντελώς σκληρά , σκληραίνουν όταν κρυώσουν).Το παξιμάδιασμα γίνεται γρηγορότερα με λειτουργία του φούρνου στον αέρα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα αποθηκεύουμε σε δοχείο μπισκότων. Διατηρούνται αρκετό καιρό.
update 30-6-2012: Οι φωτογραφίες που λείπανε …
Παρατηρήσεις
1) Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το μείγμα είναι τόσο αραιό, που είναι αδύνατον να πλαστεί με το συνήθη τρόπο που φτιάχνουμε άλλα παξιμαδάκια. Σ΄αυτό όμως οφείλεται και η υπέροχη υφή τους.Είναι τελικά και πιο εύκολη η παρασκευή τους μ’ αυτόν τον τρόπο.
2) Δυστυχώς δεν ξέρω τι έγιναν οι υπόλοιπες φωτογραφίες που είχα από τη συνταγή!Αυτές που έμειναν από τα τελειωμένα πλέον παξιμάδακια, τα αδικούν. Λες και κάποιος τις εξαφάνισε και από τη μηχανή και από τον υπολογιστή.Τα έφτιαξα πριν ένα μήνα και τα δημοσιεύω τώρα «εις μνήμην» οπότε έχουν ήδη τελειώσει.Σίγουρα σε ένα update, θα έχω και καλύτερες αφού σκοπεύω να τα ξαναφτιάξω λίαν συντόμως…
ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΖΗΛΕΨΑ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ!…
ΨΕΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑ…
ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ… ΥΠΕΡΟΧΑ!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!
Καταπληκτικά τα παξιμαδάκια
Να ζήσετε να την θυμάστε την γιαγιάκα
Φιλιά
Καλημέρα
Ολα τα πλούσια υλικά τα κάνουν σίγουρα πεντανόστιμα. Πολύ καλή συνταγή.
Καλή σου μέρα
Μην ανησυχείς και φαίνονται ωραιότατα!!! Φαντάσου πως θα ήταν ζωντανά!!!
Συνταγή από την γιαγιάκα είναι δυνατόν να μην αξίζει??
Θαύματα έκαναν στις κουζίνες τους οι παλιές νοικοκυρές, με όσα υλικά διέθεταν!
Πολύ ωραία συνταγή και πολύ εύκολη!
Λούρδη είναι πραγματικά από τα πολύ νόστιμα παξιμαδάκια.Και εύκολα…
Αστέρι σ' ευχαριστώ!
Μάριον έχεις δίκιο! Τα υλικά καθορίζουν το αποτέλεσμα (όχι μόνο εδώ…)
Μαρίνα ναι στην πραγματικότητα ήταν λαχταριστά…Δύσκολα αντιστάθηκα 🙂
Έλενα είχα δύο γιαγιάδες expert στη μαγειρική και στα γλυκά! Μερικά από τα πράγματα που έφτιαχναν δεν μπορώ να τα πετύχω όπως αυτές ακόμη…
Λίλα όπως τα λες! Και νόστιμη και εύκολη συνταγή…
Αχ αυτές οι γιαγιάδες, τι θησαυρούς κρύβουν τα τετράδιά τους!!! Θα την φτιάξω άμεσα πριν αρχίσει η νηστεία
Αν είναι της γιαγιάς θα τα τιμήσω δεόντως. Είμαι σίγουρη ότι είναι πεντανόστιμα!
νοστιμα και θρεπτικα!
Γέλασα με το ζύγισμα των αμύγδαλων! χαχα!
Πολύ θα ήθελα να έχω ένα για πρωινό. Μου αρέσουν πολύ αυτο΄θυ του είδους τα μπισκότα-παξιμάδια!!!
Να είσαι καλά να τη θυμάσαι πάντα τη γιαγιάκα σου! Και αυτά τα παξιμαδάκια της θα είναι σίγουρα πεντανόστιμα:)
Να ΄σαι καλά να τη θυμάσαι τη γιαγιούλα σου! Φαίνονται πραγματικά υπέροχα και θα τα κάνω κι εγώ, χωρίς τα αμύγδαλα!!
χμμμ.. η συνταγή στα υπ'όψιν (χε, μόλις τελειώσει η δίαιτα!) Κι ας τα αδικούν οι φωτογραφίες, όπως λες, η μοσχοβολιά τους έφτασε μέχρι εδώ! Καλό βράδυ!
Θα την κάνω, μου έχεις ήδη ανοίξει την όρεξη.
Ο,τι μά Ο,ΤΙ έχει σταφίδα το λατρεύω 🙂
χχχ
Τέτοια παξιμαδάκια έβρισκα και αγόραζα στην Κύπρο και ήταν τα αγαπημένα μου!!!!! Έχω να φάω απ' όταν ανέβηκα στην Αθήνα!!! Αχ, τι μου θύμησες!!! Λες να δοκιμάσω να τα φτιάξω???
Μανουσίνα μου περιμένω τις εντυπώσεις σου!
Κατερίνα κι αυτή η γιαγιά ήταν αυτό που λέμε μερακλίνα στο φαΐ 🙂
Ειρήνη μου νόστιμα ναι,και θρεπτικά έως παχυντικά θα έλεγα….
Κική είναι θέμα ντοπιολαλιάς που λέμε 🙂 Μπορεί να γίνει εύκολα παρερμηνεία…
mia maria ευχαριστώ. Ναι τα άτιμα είναι νόστιμα και δεν μένεις μόνο σε ένα 🙂
Ανεράιδα βάλε παραπάνω σταφίδες τότε ή κάποιο άλλο ξηροκάρπι στη θέση τους
Όλγα μου δεν τα δοκίμασα αυτή τη φορά για λόγους δίαιτας γιατί είμαι του "όλα ή τίποτα" 🙂
Ellada μη ξεχάσεις να μου πεις αν σας άρεσαν.
Και λοιπόν κλπ κι εμένα μ΄αρέσουν οι σταφίδες όπου κι αν μπούνε.Σε γλυκές και αλμυρές λιχουδιές.
olivetreegirl νησιώτικα ούτως ή άλλως έτσι; Επιχείρησε να τα φτιάξεις.Είναι τόσο εύκολα!
Θα μπορουσα να παραλειψω τις σταφιδες;
Αν ναι,τι πρεπει να κανω ,να βαλω στη θεση τους την ιδια ποσοτητα αμυγδαλα;επειδη μου αρεσουν πολυ τα αμυγδαλα αλλα οχι οι σταφιδες!!
Ευχαριστω εκ των πρωτερων!
Καλή μου ανώνυμη καλώς όρισες!
Φυσικά και μπορείς να τις παραλήψεις. Μη βάλεις όπως διπλά αμύγδαλα θα πέσουν πολλά. Αύξησε λίγο την ποσότητα αλλά μη τη διπλασιάσεις.
Καλή επιτυχία!
Και παλι ευχαριστω!! Καλη δυναμη!!