Vegan/vegetarian

Μαραθοτηγανίτες

Μαραθοτηγανίτες

Εύκολο και αρωματικό σνακ ή συνοδευτικό! 

Μια συνταγή της κρητικής  cucina povera όπως λέω δανειζόμενη τον ιταλικό όρο, τις συνταγές με τα απλά τοπικά υλικά που έχουν σχεδόν μηδενικό κόστος  αλλά  το αποτέλεσμά τους είναι μεγαλύτερο από το «άθροισμα»  των υλικών τους .
Μαραθοτηγανίτες

Για μένα το πιο αγαπημένο χορταρικό από όλα της πατρίδας μου- κι έχουμε άφθονα- είναι το μάραθο. ΤΟ μάραθο , ή Ο μάραθος είναι ένα χορταράκι που αν ζούσα εκτός Κρήτης θα το έπαιρνα και θα το φύτευα στον κήπο μου για να μου τη θυμίζει. Αν κάνω μια βόλτα στην κοντινή μου εξοχή μπορεί να γεμίσω σε 10 λεπτά μια ολόκληρη σακούλα αγριομάραθα. Στην Κρήτη δεν το έχουμε μόνο για μυρωδικό. Στήνουμε ολόκληρα πιάτα με μάραθα. Φαγητά κατσαρόλας  με βασικό υλικό το μάραθο και πίτες και πιτάκια που μοσχομυρίζουν. Σε πολλούς δεν αρέσει η τόσο έντονη γεύση του και μυρωδιά του  και το συνηθίζουν μόνο σαν μυρωδικό, αλλά εμείς εδώ το χρησιμοποιούμε και έτσι (σαν αρωματικό) και αλλιώς (σαν βασικό χορταρικό φαγητών , συνδυασμένο με ψάρι ή κρέας ή χοχλιούς).

Μαραθοτηγανίτες

Μαραθοτηγανίτες  λοιπόν με μυρωδάτο μάραθο, το αγαπημένο μου χορταρικό. Τους  έφτιαξα  (γένους αρσενικού παρακαλώ ! Στην Κρήτη είναι ο τηγανίτης και όχι η τηγανίτα!) για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και σας τους προτείνω για όλη τη Σαρακοστή.

Υλικά:

1 μεγάλο ματσάκι μάραθο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

3-4 κουταλιές ελαιόλαδο

Μισή κούπα νερό
Περίπου μια κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή για όλες τις χρήσεις με ένα κουταλάκι μπέικιν)

Αλάτι
Πιπέρι

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε τα μάραθα και αφαιρούμε τα σκληρά κοτσανάκια. Τα βάζουμε σε μπολ με μπόλικο νερό και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε για λίγη ώρα για να φύγουν οι σκόνες τους. Μετά τα πλύνουμε αρκετές φορές μέχρι να είναι εντελώς καθαρό το νερό που αφήνουν.
Μαραθοτηγανίτες

Σε κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι να μαραθεί και προσθέτουμε τα μάραθα ψιλοκομμένα. Αφήνουμε να χαμηλώσουν στην κατσαρόλα και να βράσουν για κανένα δεκάλεπτο, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο νεράκι. Τα κατεβάζουμε από το μάτι, τα βάζουμε σε μπολ ανάμειξης και με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε ακόμη μικρότερα κομμάτια αν χρειάζεται. Πρέπει να έχουμε περίπου μια κούπα ψιλοκομμένα τσιγαριστά μάραθα.Μαραθοτηγανίτες

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε μισή κούπα νεράκι και λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα πηκτό χυλό που να στέκεται στο πηρούνι. Βάζουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι να κάψει και με ένα κουτάλι ρίχνουμε κουταλιές από το χυλό. Πρέπει να είναι καυτό για να μη “λαδοπίνουν”, αλλά όχι να έχει φτάσει σε σημείο να καπνίζει. Πρέπει να είναι τραγανοί και να έχουν τηγανιστεί και στο εσωτερικό τους, να μην είναι σαν λάσπη.

Μαραθοτηγανίτες

Όταν τηγανιστούν από μια πλευρά, γυρίζουμε να τηγανιστούν και από την άλλη και τους βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρονται ζεστοί με ή χωρίς  λεμόνι .

Μαραθοτηγανίτες

 

Παρατηρήσεις:

1)Μπορούμε να προσθέσουμε στο χυλό ένα σφηνάκι ρακή ή ούζο για περισσότερο άρωμα.
2)Συνηθίζω να σοτάρω και να μαγειρεύω λίγο τα μαραθάκια πριν τα χρησιμοποιήσω για τους μαραθοτηγανίτες . Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και ωμά αλλά θεωρώ ότι γίνονται καλύτεροι έτσι.
3)Μπορούμε να προσθέσουμε τυρί και αυγό στο μείγμα. Εγώ τότε προσθέτω περισσότερο αλεύρι και κάνω το μείγμα πιο σφικτό ώστε να πλάθονται σαν κεφτέδες. Τους λέω μάλιστα μαραθοκεφτέδες. Επειδή όμως είναι Σαρακοστή, προτείνω τη νηστίσιμη εκδοχή.

Καλημέρα από μια κάτασπρη γειτονιά της Κρήτης!

Μαραθοτηγανίτες

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο