Εύκολο και αρωματικό σνακ ή συνοδευτικό!
Για μένα το πιο αγαπημένο χορταρικό από όλα της πατρίδας μου- κι έχουμε άφθονα- είναι το μάραθο. ΤΟ μάραθο , ή Ο μάραθος είναι ένα χορταράκι που αν ζούσα εκτός Κρήτης θα το έπαιρνα και θα το φύτευα στον κήπο μου για να μου τη θυμίζει. Αν κάνω μια βόλτα στην κοντινή μου εξοχή μπορεί να γεμίσω σε 10 λεπτά μια ολόκληρη σακούλα αγριομάραθα. Στην Κρήτη δεν το έχουμε μόνο για μυρωδικό. Στήνουμε ολόκληρα πιάτα με μάραθα. Φαγητά κατσαρόλας με βασικό υλικό το μάραθο και πίτες και πιτάκια που μοσχομυρίζουν. Σε πολλούς δεν αρέσει η τόσο έντονη γεύση του και μυρωδιά του και το συνηθίζουν μόνο σαν μυρωδικό, αλλά εμείς εδώ το χρησιμοποιούμε και έτσι (σαν αρωματικό) και αλλιώς (σαν βασικό χορταρικό φαγητών , συνδυασμένο με ψάρι ή κρέας ή χοχλιούς).
Μαραθοτηγανίτες λοιπόν με μυρωδάτο μάραθο, το αγαπημένο μου χορταρικό. Τους έφτιαξα (γένους αρσενικού παρακαλώ ! Στην Κρήτη είναι ο τηγανίτης και όχι η τηγανίτα!) για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και σας τους προτείνω για όλη τη Σαρακοστή.
Υλικά:
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον:
Σε κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι να μαραθεί και προσθέτουμε τα μάραθα ψιλοκομμένα. Αφήνουμε να χαμηλώσουν στην κατσαρόλα και να βράσουν για κανένα δεκάλεπτο, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο νεράκι. Τα κατεβάζουμε από το μάτι, τα βάζουμε σε μπολ ανάμειξης και με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε ακόμη μικρότερα κομμάτια αν χρειάζεται. Πρέπει να έχουμε περίπου μια κούπα ψιλοκομμένα τσιγαριστά μάραθα.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε μισή κούπα νεράκι και λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα πηκτό χυλό που να στέκεται στο πηρούνι. Βάζουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι να κάψει και με ένα κουτάλι ρίχνουμε κουταλιές από το χυλό. Πρέπει να είναι καυτό για να μη “λαδοπίνουν”, αλλά όχι να έχει φτάσει σε σημείο να καπνίζει. Πρέπει να είναι τραγανοί και να έχουν τηγανιστεί και στο εσωτερικό τους, να μην είναι σαν λάσπη.
Όταν τηγανιστούν από μια πλευρά, γυρίζουμε να τηγανιστούν και από την άλλη και τους βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρονται ζεστοί με ή χωρίς λεμόνι .
Παρατηρήσεις:
Καλημέρα από μια κάτασπρη γειτονιά της Κρήτης!
καλημερααααααααα….είναι κάτι το οποίο δεν έχω δοκιμάσει…αλλά επειδή μ αρέσουν τέτοιου είδους κεφτέδες θα το δοκιμάσω σίγουραααα….φαίνονται τόσο λαχταριστοί!!!!!!!!
tanyadmin να τους δοκιμάσεις αν σου αρέσει το μάραθο. Αλλιώς, κάνε τους με κάποιο άλλο χόρτο.
Το ίδιο fun του μάραθου είναι και ο πατέρας μου.Έχει γεμίσει το κτήμα με αυτό το κάπως έντονο στη γεύση και στη μυρωδιά χορταρικό.Η αγαπημένη του συνταγή είναι φασόλια με μάραθο… Καλημέρα…
Όστρια είναι από τα μυρωδικά που έχουν φανατικούς φίλους. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που το θεωρούν πολύ βαρύ!
Και έλεγα ότι η συμμετοχή μου θα ήταν η τελευταία στα Παιχνίδια της Κουζίνας χα χα χαα!!!!
Εγώ Βαγγελίτσα μου το μάραθο ομολογώ το βάζω μόνο σε πίτες και πιτάκια, δεν έχω δοκιμάσει να το κάνω με κρέας ακόμα, αλλά το έχω στο πρόγραμμα!
Φιλιά, καλή σου μέρα!
Έλενα τελευταία και καταιδρωμένη που λένε 🙂
Πρέπει να το δοκιμάσεις και με κρέας και με ψάρι. Είναι πολύ νόστιμο
Κι εγώ, λατρεύω το μάραθο! Να φανταστείς, ενώ φυτρώνει μπόλικος στην περιοχή, μεταφύτεψα και στον κήπο μου, να τον έχω πρόχειρο! Λες να οφείλεται στο κρητικό μου γονίδιο αυτή η αδυναμία; Γιατί κι εδώ τον χρησιμοποιούν φυσικά, αλλά ως συμπληρωματικό, όπως λες. Εγώ τον χρησιμοποιώ σε μεγάλες ποσότητες. Καλή Σαρακοστή Vita μου! Υπέροχοι οι μαραθοτηγανίτες!:) (Α! Σού'χω ερωτησούλα στην προηγούμενη ανάρτηση)
Όλγα σκέψου ότι στην Θεσσαλονίκη που δεν υπήρχε τα χρόνια εκείνα τα παλιά που σπούδαζα, μου τον έστελνε η μάνα μου αεροπορικώς τέτοια εποχή 🙂
ουπς! στην προ-προηγούμενη ανάρτηση εννοούσα!
Το ψάχνω το θέμα και θα έχεις σύντομα απάντηση 🙂
Καλημέρα και απο μένα!!!Καλως σε βρήκα στο νοστιμότατο και εξαιρετικό σου blog!!!Πολύ μυρωδάτοι και σίγουρα πεντανόστιμοι οι κεφτέδες σου.Το μάραθο έχει απίστευτη μυρωδιά!!!
Ελένη καλώς όρισες! Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο και γιατί μου έδωσες την ευκαιρία να βρω το αξιόλογο blog σου 🙂
Αχ φέτος έκοψα τις εκδρομές και που να τον βρω στην Αθήνα, αυτός που πωλούν στη λαϊκή καμιά σχέση!!
Σε ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σου!!
Αχ καλή μου να μη σου βάλω λίγο στο πακετάκι!
Παρα πολυ νοστιμη φαινονται…καλως σας βρηκα!!
Καλώς όρισες Βίκυ. Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
ax! tis ftiaxnoune sto Karampournaki (Karaburun)
kai i giagia mou pou menei sto Kordeleio.
alla den exw dei kanenan na tis kserei sti Smyrni -ektos apo to kanoniko tropo pou ftiaxnoume me arni & aleyrolemono ktlp)
zilepsa kai ayrio tha tis ftiaksw amesos!
🙂
Özlemaki είναι ωραίος μεζές. Με ψάρι δεν το φτιάχνετε; Εμείς το βάζουμε σε πολλές συνταγές. Το καλύτερό μου είναι με χοχλιούς
Τέλεια η συνταγή σου Vita, ότι πρεπει για τη νηστεία, και εγώ τρελλαίνομαι για το μαραθο!
Επιτέλους είδατε άσπρη μέρα!! Απο ποια περιοχή είναι η φωτογραφία?
Άννα καλώς ήρθες και ευχαριστώ για το σχόλιο.
Είμαι στην ενδοχώρα του ν.Ηρακλείου.
Nostima…aroma Anoixi ke Krith!
Πήτερ άνοιξη χιονισμένη , αλλά μυρωδάτη 🙂
Η Κρήτη χιονισμένη? Ωχ! Με το καλό να σας έρθει η άνοιξη!
Οι μαραθοτηγανίτες λαχταριστοί! Αγαπησιάρικοι σαν το νησί! Φιλάκια
Αγγελική μου μια μέρα είχαμε χιόνι όλη κι όλη αλλά ομόρφυνε τα πάντα!
Εκτός από το χιόνι-τί όμορφα που θα είναι!!!
Δεν ξέρεις τί μαχαιριά ήταν αυτή σου η ανάρτηση,Βίτα μου! Δεν βρίσκω μάραθο εδώ,κλαψ σνιφ… Η εισήγηση γλάστρας όμως θα μπει στα υπόψιν,κάπως πρέπει να φέρω μάραθο στο σπίτι!
Για μερικές μέρες θα έχουμε το άρωμα από τους τηγανίτες σου,τί τέλειοι που φαίνονται!!!
πολλά πολλά φιλιά
Θάλασσα να βάλεις ένα κλαδί σε γλάστρα. Είναι εύκολη η καλλιέργειά του και είναι από τα πιο νόστιμα μυριστικά. Εντάξει, εσείς έχετε άλλα που δεν έχουμε εμείς 🙂
Δεν έχω φάει ποτέ… Δεν χάνω τίποτα να δοκιμάσω, άλλωστε από τις φωτογραφίες φαίνονται… μιααααμ!
A και στην Κρήτη χιόνι; Άντε να τελειώσει όλο αυτό, να μυρίσει επιτέλους καλοκαιράκι!
Καλό μήνα Vita!
Selcouth δεν μας φτάνουν τα χάλια μας έχουμε κάψει και διπλάσιο πετρέλαιο φέτος…
Όμορφο είναι το άτιμο, αλλά το καλοριφέρδεν σταμάτησε να δουλεύει από χθες!
Την έχασα την άναρτηση σου Vita μου, και εγώ αγαπώ πολύ τον μάραθο! Τέλεια τα πιτάκια! Καλέ τι χιόνι είναι αυτό, θα τρελαθούμε χιονίζει στην Κρήτη και όχι στο Τορόντο!!
Καλό μήνα!!!
Είδες Έρι; Χιόνι στην Κρήτη! Μια μέρα όλη κι όλη βέβαια αλλά καλό ήταν και φτάνει γιατί το πετρέλαιο έχει πάει 1,10 το λίτρο!
Καλέ σας χιόνισε; Ζηλεύω!
Λοιπόν κι εμένα μου αρέσει ο μάραθος! Μου αρέσει η ουζένια γεύση του! Καλό μήνα!
Κική μια μέρα ήταν όλη κι όλη αλλά τη χαρήκαμε!
Σαββατοκύριακο Βαγγελιώ…
που θα είμαι στο εξοχικό της φίλης μου,όπου έξω από το σπίτι υπάρχουν μάραθα και μάραθα και μάραθα…
μ' αρέσει πολύ το μυρωδικό αυτό,αλλά μαραθοκεφτέδες δεν έχω φτιάξει ποτέ…
το Σ/Κ λοιπόν,ήρθεν η ώρα τους,με το ουζάκι μας,που θα το πιούμε στην υγειά σου…
καλό μήνα κοριτσάκι μου…-:))
Βιβή ειδικά με ουζάκι ταιριάζουν πολύ. Ελπίζω να περάσετε καλά!
και εδω στην ΑΘΗΝΑ η Πεντελη ειναι γεματη απο μαραθα
ΜΑΡΙΑ
Μαρία καλώς όρισες. Τώρα όμως το Μάιο πρέπει να τα προσέχουμε τα μάραθα γιατί κάνουν κάμπιες. Δεν ήξερα ότι υπάρχουν και στην Πεντέλη!