Διατροφή & υγεία

Τι να προσέξετε στο τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα

Τι να προσέξετε στο τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα

Η «Καθαρά Δευτέρα» σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας και τα σαρακοστιανά εδέσματα έχουν την τιμητική τους στο εορταστικό τραπέζι, ωστόσο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή διότι τα συγκεκριμένα εδέσματα αποτελούνται από υψηλές θερμίδες με αποτέλεσμα να προκληθεί εύκολα απότομη αύξηση του βάρους.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιες τροφές καταναλώνονται ειδικά εκείνη την ημέρα και ας αναλύσουμε την θερμιδική αλλά θρεπτική τους αξίας.

Θαλασσινά (χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες, σουπιές): Γενικότερα, τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επίσης είναι πλούσια και σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο κλπ, καθώς και στα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα. Τέλος είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες αλλά θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος τους.

Όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια, φάβα): Αποτελούν εξαιρετικής ποιότητας φυτικές πρωτεΐνες με χαμηλό σχετικά θερμιδικό φορτίο, όπου καλό είναι να προτιμώνται τη σαρακοστή.

Ελιές: Οι ελιές είναι ένα τρόφιμο με σπουδαία διατροφική αξία, αφού είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Ωστόσο, καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο αφού 3 μεγάλες ή 5 μικρές ελιές αποδίδουν περίπου 45 kcals και συχνά είναι και πολύ αλατισμένες.

Λαγάνα: Η λαγάνα είναι πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων και προσφέρει άμεση ενέργεια στον οργανισμό, ενώ περιέχει και ασβέστιο εξαιτίας του σουσαμιού. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ποσότητα κατανάλωση της διότι αποδίδει υψηλό θερμιδικό φορτίο.

Ταραμάς: Ο ταραμάς είναι πλούσιος σε κάποια θρεπτικά συστατικά όπως  βιταμίνες Α και D αλλά και μέταλλα όπως κάλιο, ψευδάργυρο.  Από την άλλη μεριά όπως  αποδίδει  αρκετές θερμίδες αφού τα 100γρ ταραμά, μας παρέχουν 408 θερμίδες. Επίσης είναι πλούσιος σε αλάτι. Οπότε η κατανάλωση της ταραμοσαλάτας θα πρέπει να γίνει με μέτρο διότι πολύ εύκολα μπορεί να προκληθεί αύξηση τους βάρους.

Χαλβάς: Η αλήθεια είναι ότι ο χαλβάς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Ε και του συμπλέγματος Β, επίσης είναι πλούσιος σε μέταλλά και ιχνοστοιχεία, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη. Βέβαια, πρόκειται για ένα τρόφιμο που αποδίδει πολλές θερμίδες οπότε θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση του.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα είσαστε πιο ασφαλείς στο να μην χαλάσετε την προσπάθεια σας να διατηρήσετε το βάρος σας τις συγκεκριμένες ημέρες των εορτών.

Χαρούμενη Καθαρά Δευτέρα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο