Αλμυρά

Πράσινη σαλάτα με κουμ κουάτ

Πράσινη σαλάτα με κουμ κουάτ

Δοκιμάστε την και αυτοσχεδιάζοντας!

Είναι αλήθεια πως όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι είχαμε συνδέσει το κουμ κουάτ με την Κέρκυρα μιας και το σύνηθες κερκυραϊκό σουβενίρ στα νιάτα μας ήταν το λικέρ κουμ κουάτ. Όμως εδώ και πολλά χρόνια το χαριτωμένο δεντράκι κουμ κουάτ έχει πάρει μια αξιοπρόσεκτη θέση στους κήπους αλλά και στα μπαλκόνια σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές. Στη σημερινή ανάρτηση το προτείνουμε και σε σαλάτα!

Πράσινη σαλάτα με κουμ κουάτ

Τι να σας λέω… Έχω συνδέσει κάποιες εκδρομές και ταξίδια με συγκεκριμένα σουβενίρ…Η Ρόδος με ομπρέλες, η Κέρκυρα με λικέρ, η Θεσσαλονίκη με μινιατούρες του Λευκού Πύργου, το Πήλιο με γλυκά του κουταλιού, τα Γιάννενα με κάτι “δαντελωτά” ασημένια βραχιολάκια. Όσοι από την περιοχή μας επισκέπτονταν αυτά τα μέρη σίγουρα επέστρεφαν με τέτοια δώρα για φίλους και γνωστούς. Δεν θα μιλήσω βέβαια για τον “θρησκευτικό τουρισμό”. Εκεί τα κλασικά ήταν τα μικρά μαύρα σταυρουδάκια, μικρά μπουκαλάκια με αγίασμα, και κάτι μικρούλια φυλακτά υφασμάτινα. Αλήθεια οι εκδρομείς στην Κρήτη, τι σουβενίρ έπαιρναν για τους φίλους τους; Απ’ όσο ξέρω τα κρητικά μαχαίρια ήταν συχνή επιλογή!

Πράσινη σαλάτα με κουμ κουάτ

Όπως προανέφερα, τα κλασικά κερκυρέικα αναμνηστικά ήταν μπουκαλάκια διαφόρων μεγεθών και σχημάτων με ένα κατακίτρινο λικέρ με παράξενο όνομα, το λικέρ κουμ κουάτ! Ακόμα και από τις σχολικές πενταήμερες, αυτό ήταν το δώρο σε φίλους και γνωστούς. Τώρα έχω τη χαρά να έχω στον κήπο μου ένα υπέροχο δεντράκι κουμ κουάτ που κάθε χρόνο προοδεύει και δίνει περισσότερα φρουτάκια.

Πράσινη σαλάτα με κουμ κουάτ

Ήδη βέβαια υπάρχουν στο site το λικέρ με κουμ κουάτ (όχι τόσο κίτρινο το δικό μου…) και το γλυκό κουταλιού (με τρόπο για να βγάζουμε τα ενοχλητικά κουκούτσια), αλλά εδώ το δοκιμάζουμε και σε αλμυρή συνταγή. Είμαι σε αναζήτηση και άλλων αλμυρών συνταγών με κουμ κουάτ. Τα μικρά χρυσά φρουτάκια είναι πολύ νόστιμα και σκέτα, όπως είναι με το φλούδι. Καλό πλύσιμο μόνο και τα καταναλώνουμε άνετα αφού η πικράδα τους είναι ήπια και το άρωμά τους εξαιρετικό.

Πράσινη σαλάτα με κουμ κουάτ

Η προσθήκη τους λοιπόν σε σαλάτες είναι απόλυτα ταιριαστή. Όλα τα εσπεριδοειδή ταιριάζουν σε σαλάτες. Υπενθυμίζω την υπέροχη και πολύ ιδιαίτερη πορτοκαλοσαλάτα με πελοποννησιακή καταγωγή, αλλά και τις πολλές σαλάτες που υπάρχουν στο site με dressing πορτοκαλιού ή μαρμελάδας πορτοκαλιού (ενδεικτικά, η τελευταία εδώ). Έχω υποσχεθεί πολλές συνταγές με σαλάτες αυτό το μήνα, κι έτσι πολλές πρόσφατες αναρτήσεις έχουν σαλατικά. Την επόμενη εβδομάδα μια πολύ ιδιαίτερη που για να την παρουσιάσω θέλω να ψάξω ακόμη 2-3 βιβλία μου ;-)… Σήμερα ήρθε η σειρά μιας πράσινης σαλάτας με κουμ κουάτ που μας άρεσε πολύ.

Πράσινη σαλάτα με κουμ κουάτ

Οι πρασινάδες μπορεί να είναι όποιες μας αρέσουν. Έχω ήδη συνδυάσει το κουμ κουάτ με μαρούλι, παπούλες, ρόκα, σταμναγκάθι, ή με λίγα ανάμεικτα. Εδώ είναι με ανάμεικτα (σταμναγκάθι, παπούλες, μαρούλι), αλλά σε πιο βιαστικές παρασκευές το έχω προσθέσει και σε …μονοποικιλιακή πράσινη! Πάντα όμως βάζω και πράσινο κρεμμυδάκι και για μυρωδικό άνηθο.

Ας τη δούμε λοιπόν.

Παρατηρήσεις

  • Την πρώτη φορά που πρόσθεσα κουμ κουάτ σε σαλάτα τα έβαλα ολόκληρα. Θεωρώ ότι είναι καλύτερα κομμένα σε φετάκια και μάλιστα με λίγο αλατάκι πάνω τους.

  • Προτιμώ τα ανοιχτόχρωμα dressing σε αυτές τις σαλάτες που έχουν τόσο ωραία χρώματα για να μη χαλάσω την εικόνα τους με το σκουρόχρωμο βαλσάμικο. Σε τούτη εδώ μπορούμε να παραλείψουμε εντελώς το ξίδι.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε κι εδώ κάποιο ξηρό καρπό (κουκουνάρι, ή λευκό αμύγδαλο κατά προτίμηση).

Να είμαστε καλά, να προσέχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο