Αλμυρά

Μπάμιες με κοτόπουλο στον φούρνο

Μπάμιες με κοτόπουλο στον φούρνο

Από τους πιο επιτυχημένους συνδυασμούς!

Και στο φούρνο γίνεται ακόμη καλύτερο αυτό το φαγητό! Στην κατσαρόλα είναι η αλήθεια πως γίνεται λίγο πιο γρήγορα και με λιγότερο κόπο. Ναι, αλλά στο φούρνο είναι αλλιώς! Πιο μελωμένο, πιο νόστιμο και οι μπάμιες καλοβρασμένες αλλά ολόκληρες! Λουκούμι που λένε. Μπάμιες με κοτόπουλο λοιπόν, αλλά στο φούρνο.

Μπάμιες με κοτόπουλο στον φούρνο

«Πρέπει να σου δώσω συγχαρητήρια για το φαγητό σου» μου είπε η μάνα μου λίγες ώρες αφότου δοκίμασε το σκουτελικό μου*. Και δεν είναι κι από τις πιο γαλαντόμες στην κριτική των παρασκευασμάτων μου. Και συνέχισε: «Έτσι τ’ αρέσανε του συχωρεμένου το πατέρα σου οι μπάμιες, να μένουν ολόκληρες αλλά να μην είναι ωμές». Τη θυμάμαι χαρακτηριστικά αυτήν την παραξενιά του. Όντως, για εκείνον καθόριζε την ποιότητα μιας μαγείρισσας αυτό το φαγητό.

Μπάμιες με κοτόπουλο στον φούρνο

Ένα μικρό τσίμπημα το ένιωσα. Μερικές απώλειες όσα χρόνια κι αν περάσουν σε “τσιμπάνε”. Και βέβαια καμάρωσα λίγο για το φαγητό, γιατί είχα κάνει τις «εκπτώσεις» μου για πολύ ειδικούς λόγους. Και λιγότερο ελαιόλαδο έβαλα απ’ ότι συνήθως και μόνο λευκό φιλέτο από κοτόπουλο που δεν είναι δα και το πιο νόστιμο κομμάτι του κατά τη γνώμη μου. Αλλά είπαμε, ειδικοί λόγοι! Διαίτης δηλαδή το έκανα το πιάτο και παρόλα αυτά ήταν όντως πεντανόστιμο.

Μπάμιες με κοτόπουλο στον φούρνο

Στην κατσαρόλα μ’ αυτές τις «εκπτώσεις» μάλλον νερόβραστο θα γινόταν, αλλά ο φούρνος έχει άλλη χάρη εδώ που τα λέμε. Είπαμε, όμως θέλει λίγη παραπάνω φροντίδα και χρόνο. Εδώ θα δώσω την συνταγή με τις κανονικές ποσότητες και στις παρατηρήσεις θα γράψω πόσο μείωσα το ελαιόλαδο και ό,τι άλλο έχω να προσθέσω επ’ αυτού.

Μπάμιες με κοτόπουλο στον φούρνο

Για το συνδυασμό έχω να πω ότι είναι από τους πιο παραδοσιακούς της κρητικής κουζίνας και θεωρώ και από τους πιο επιτυχημένους. Νεαρό κοτόπουλο, πετειναράκι ντόπιο στο παρελθόν, ή κατσικάκι ή αρνάκι, ίσως και κουνέλι με “τσι μπαμιέδες”. Ο μπαμιές, του μπαμιέ, αρσενικό παρακαλώ στην κρητική ντοπιολαλιά. Και χρησιμοποιείται και μεταφορικά για όχι και τόσο ελκυστικούς άρρενες 😉 !  Όχι λοιπόν μοσχάρι, όχι χοιρινό! Και μπόλικο λεμόνι ή για να ακριβολογούμε αγουρίδα. Όχι ξίδι που συνηθίζεται αλλού με τις μπάμιες. Η οξύτητα απαραίτητη, αλλά εδώ την προσφέρει το λεμόνι ή η αγουρίδα!

Μπάμιες με κοτόπουλο στον φούρνο

*σκουτελικό: μαγειρεμένο φαγητό από τη γειτονιά, φίλεμα από τη γειτονιά που μας φέρνουν στο σπίτι. Χαρακτηριστική παροιμία: Απού περιμένει από τη γειτονιά σκουτελικό, αδείπνητος πομένει!

Μπάμιες με κοτόπουλο στον φούρνο

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Παρατηρήσεις

Παρατηρήσεις:

  • Έφτιαξα τη μισή από την παραπάνω δόση και πρόσθεσα μόνο 4 κουταλιές ελαιόλαδο. Το κοτόπουλό μου ήταν φιλέτο χωρίς δέρμα και παρόλα αυτά ήταν πολύ νόστιμο το φαγητό παρόλο που εμείς έχουμε συνηθίσει λίγο παραπάνω λιπαρή ουσία στο φαγητό μας.
  • Αν δεν έχουμε γάστρα σκεπάζουμε το σκεύος ψησίματος με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
  • Καθαρίζουμε τις μπάμιες πριν τις πλύνουμε, φορώντας γάντια αν έχουμε ευαίσθητο δέρμα και φροντίζοντας να μείνει το «κεφαλάκι» τους σαν κώνος. Τότε αποφεύγουμε τα ενοχλητικά υγρά τους.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο