Τα πιο σοκολατένια της σελίδας!
Έχω εδώ τις μικρές και όπως είναι φυσικό τα μικρά και μεγάλα κέικ παρασκευάζονται συχνότερα αυτή την εποχή στο σπίτι μου. Λίγο η θάλασσα, λίγο τα πιο πλούσια παιδικά πρωινά, θέλουμε κάτι παραπάνω από αρτοσκευάσματα γλυκά και αλμυρά. Φτιάξαμε λοιπόν και cup cakes. Και τα λέω cup cakes και όχι muffins γιατί είναι πολύ αφράτα και απαλά και επί πλέον τα στολίσαμε και με γλάσο όπως απαιτούν οι συνταγές για cup cakes.Τις έχουμε εντοπίσει τις διαφορές παλιότερα!
Μια αγαπημένη ασχολία της μικρής μικρής είναι το ξεφύλλισμα περιοδικών και βιβλίων με συνταγές. Το έχω ξαναγράψει άλλωστε πως είναι γλυκατζού. Και η γιαγιά δεν της χαλάει χατίρια αφού βοηθάει και ο σωματότυπός της. Είναι κλαράκι ψιλόλιγνο και παρόλο που είμαι κατά του μπουκώματος των παιδιών, ένα γλυκάκι παραπάνω θα φτιάξω. Λιγόφαγη είναι άλλωστε. Δεν μπουκώνεται με τίποτα.
Σε παλιό φυλλαδιάκι με αφιέρωμα στα cup cakes (μάλλον από περιοδικό τηλεόρασης) υπήρχε τούτη η συνταγή που διάλεξε να πρωτοφτιάξουμε. Η επόμενη είναι γεμιστά μπισκότα, μείνετε συντονισμένοι που λένε! “Δίπλωνε τις σελίδες” της λέω, και άλλο που δε θέλει. Στο μεταίχμιο της γνωριμίας της με τα γράμματα, στην αρχική φάση της αναγνωστικής διαδικασίας, διαλέγει εικόνες που τις κάνουν κλικ! Και έχει ένστικτο. Ό,τι έχει διαλέξει βγαίνει νόστιμο και αρέσει σε όλους μας.
Φυσικά έκανα τις παρεμβάσεις μου στις ποσότητες (αυτά τα φυλλαδιάκια δεν ήταν και τα πιο αξιόπιστα στις αναλογίες, no name συνταγές είχαν τα περισσότερα…) και βέβαια στη διαδικασία που την απλοποίησα πολύ. Πρέπει μάλιστα να πω πως το γλάσο είναι δική μας συνταγή. Η αρχική πρότεινε ένα με υπερβολική ποσότητα βουτύρου, πράγμα που απέκλεισα αμέσως. Στο πλαίσιο αυτό ελαττώθηκε και το βούτυρο του μείγματος. Ε, να φάμε κι εμείς κανένα 😉 !
Δεν θα γράψω άλλα, ως γιαγιά πλήρους απασχόλησης δεν έχω πολύ χρόνο… Θα επιμείνω όμως στο να τα δοκιμάσετε, είναι εξαιρετικά και πολύ σοκολατένια. Κι αν σας παραξενεύει η χρήση αλευριού που φουσκώνει μαζί με τη χρήση μαγιάς, θα σας δώσω δίκιο αφού κι εμένα με παραξένεψε! Χρειάζονται όμως πράγματι και τα δυο φουσκωτικά! Τα δοκιμάσαμε κι έτσι κι αλλιώς (όπως λέω παραπάνω, έκανα τις παρεμβάσεις μου…).
Υλικά
Για 9 cup cakes
125 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή 120 gr για όλες τις χρήσεις και 5 μπέικιν)
125 gr ζάχαρη
70 gr βούτυρο
75 ml ελαιόλαδο
100 gr σοκολάτα 52% σε κακάο
125 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό
1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
Για το γλάσο
100 gr σοκολάτα
1 κουταλιά βούτυρο
1 κουταλιά γάλα
2-3 κουταλιές άχνη (προαιρετικά)
Για το γαρνίρισμα, λίγη τρούφα ή τριμμένοι ξηροί καρποί
(Η κουταλιά μου είναι η δοσομετρική των 15ml και το κουταλάκι μου των 5ml)
Επί το έργον
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο του μείγματος και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά. Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και το αυγό (με το μίξερ του χεριού), προσθέτουμε το γάλα και το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε ανακατέψει τη μαγιά. Προσθέτουμε και τη χλιαρή λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε ώστε να έχουμε ομογενές μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε θήκες ή φορμάκια για cup cakes (να γεμίσουν κατά τα ¾ περίπου). Ανάβουμε τώρα τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) και περιμένουμε να σβήσει το φωτάκι. Ψήνουμε τα κεκάκια μας για 20-25 λεπτά (να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο τους).
Για το γλάσο, λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο με το γάλα και την άχνη και ανακατεύουμε να γίνει μια λεία κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να γίνει πιο σταθερό και γαρνίρουμε με 1-1,5 κουταλάκι κάθε cup cake. Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγη τρούφα σοκολάτας ή με ξηρούς καρπούς.
Παρατηρήσεις
- Η ζύμη είναι σχετικά αραιή. Αυτό δικαιολογεί και τη χρήση μαγιάς…
- Η προσθήκη ξηρών καρπών ή αποξηραμένω φρούτων στο μείγμα, δεν δοκιμάστηκε ακόμη αλλά θεωρώ ότι δεν θα είναι άσχημη! Πάντως κι έτσι είναι απολαυστικά. Πολύ πολύ σοκολατένια, χωρίς άλλες διασπαστικές γεύσεις!
- Εννοείται ότι αν πρόκειται να τα κεράσουμε σε κάποια παιδική εκδήλωση θα είμαστε πιο σχολαστικοί στη διακόσμησή τους (το γλάσο μπορεί να βγεί με κορνέ σε ροζέτες, ν αβάλουμε χρωματιστά καραμελάκια κλπ κλπ). Εμείς εδώ τα φτιάξαμε για μας και όπως ξέρετε οι τακτικοί φίλοι και φίλες, εμείς δεν χρησιμοποιούμε φωτογραφίες από το διαδίκτυο για τις συνταγές μας…
- Τα φορμάκια που χρησιμοποίησα έχουν διαστάσεις 5cm διάμετρο στη βάση τους, 7 cm στην πάνω μεριά και 3,5 cm ύψος. Αν έχουμε μικρότερα φορμάκια (συνήθως οι μεταλλικές φόρμες έχουν πιο μικρές θήκες) θα βγάλουμε περισσότερα κομμάτια.
Φαίνονται λαχταριστα!Αν θέλουμε περισσότερα κομμάτια μπορούμε να φτιάξουμε διπλάσια δόση και η μισή ζύμη να περιμένει 25 λεπτά μέχρι να βγουν τα πρώτα cupcakes;
Ναι, εξάλλου θα μπορούσαμε να τα ψήσουμε και όλα μαζί στον αέρα. Μη τη μοιράσετε στα φορμάκια από την αρχή, αλλά όταν θα τα φουρνίσετε. Καλή επιτυχία!