Να μη κεράσουμε με τόσα νέα;
Σας αρέσουν οι αλλαγές μας; Το site μας ανανεώθηκε, και υποσχόμαστε ότι οι αλλαγές δεν θα είναι μόνο στην εικόνα… Έχουμε σχέδια και για το περιεχόμενο που ελπίζουμε να τα βρείτε ενδιαφέροντα! Ήδη θα δείτε στην ενότητα «μόνιμες στήλες» μερικά καινούρια πράγματα που ελπίζω να σας αρέσουν.
Δεν προλάβαμε καλά καλά να το αλλάξουμε και ήρθε ακόμη ένα ευχάριστο νέο! Η επιλογή μας στα 5 καλύτερα sites για παραδοσιακές συνταγές στα FOODBLOG AWARDS 2016 που οργανώνει το BHMAgourmet, είναι ένας ακόμη λόγος για κέρασμα!
Διάλεξα αυτό το κέικ γιατί είναι ελαφρύ και νόστιμο, χωρίς βούτυρο και αυγά, με ελαιόλαδο και μπόλικο πορτοκάλι! Η συνταγή είναι ιταλικής καταγωγής και μόλις την είδα σε ένα ιταλικό περιοδικό ως torta all’ acqua ήθελα να τη φτιάξω. Δένει τόσο πολύ με την «φιλοσοφία» της σελίδας ! Μα δείτε τα υλικά!
Γλυκό κέρασμα λοιπόν για την πρώτη δημοσίευση με τη νέα μορφή της σελίδας, για δημοσίευση του καλωσορίσματος . Ήθελα κάτι σύγχρονο χωρίς όμως να ξεφύγω από τα υλικά της Κρήτης και το πνεύμα της κρητικής διατροφής.
Όπως συνηθίζω, την πρώτη φορά που φτιάχνω μια συνταγή, δεν αλλάζω τίποτα… Μετά αρχίζω τις παρεμβάσεις και τις προσαρμογές. Η πάγια τακτική μου, εξ ανάγκης δεν εφαρμόστηκε εδώ αφού η περυσινή μαρμελάδα πορτοκάλι είχε τελειώσει. Έτσι την πρώτη φορά δοκιμάσαμε το κέικ με μαρμελάδα δαμάσκηνο η οποία δεν μας ενόχλησε καθόλου. Αμέσως μετά έφτιαξα μαρμελάδα πορτοκαλιού για την επόμενη φορά…
Αυτό που άλλαξα τελικά στη δεύτερη εφαρμογή ήταν η προετοιμασία των πορτοκαλιών του γαρνιρίσματος. Ή αρχική συνταγή τα θέλει ωμά, και για μας ήταν περισσότερο πικρή απ’ όσο θα θέλαμε η φλούδα. Έτσι τη δεύτερη φορά έβρασα και ξεπίκρισα το πορτοκάλι μου και το γλύκανα σε λίγο σιρόπι. Εντάξει λίγη πικρίλα του πάει, ούτως ή άλλως… Δηλαδή αν είχα φτιάξει ήδη γλυκό πορτοκάλι θα ήταν περιττή αυτή η διαδικασία.
Τελικά, χρειάστηκαν 3 πορτοκάλια για ένα μικρό σχετικά κέικ, γεγονός που κάνει το αποτέλεσμα ιδιαίτερα «πορτοκαλένιο» και αρωματικό. Είναι σίγουρο ότι θα φτιαχτεί πολλές φορές αυτή τη χρονιά!
Υλικά
260 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 gr ζάχαρη
100 ml χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
150 ml νερό
60 ml ελαιόλαδο
Ελάχιστο αλάτι (μια τσιμπιά…)
Περίπου 2οο gr μαρμελάδα πορτοκαλιού
Για το γαρνίρισμα,
1 πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους ,
100gr ζάχαρη
60 ml νερό
Εναλλακτικά, 8-10 κομμάτια γλυκό πορτοκάλι
Επί το έργον
Αν έχουμε γλυκό πορτοκάλι, ξεκινάμε αμέσως τη διαδικασία της ζύμης. Αν όχι, βράζουμε ένα πορτοκάλι για 3 φορές από 5 λεπτά κάθε φορά, αλλάζοντας το νερό και βάζοντάς το σε κρύο νερό κάθε φορά. Μόλις κρυώσει όσο για να μπορούμε να το πιάσουμε, το κόβουμε σε φέτες .
Βάζουμε τις φέτες με τα 100 gr ζάχαρη και τα 60 ml νερό να βράσουν και μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς . Απλώνουμε το γλυκό σε φόρμα με διάμετρο 20- 22 cm σε μικρή μακρόστενη φόρμα. Ανάλογα με το σχήμα της αφήνουμε ολόκληρες τις φέτες του πορτοκαλιού ή τις κόβουμε στα δύο.
Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε τα υγρά υλικά με τη ζάχαρη, και προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι και το αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα χυλό εντελώς λείο. Περιχύνουμε με το χυλό το γλυκό στη φόρμα και τη βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε το γλυκό για 45 ως 50 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά του. Δείτε τις γενικές οδηγίες για τα κέικ.
Το βγάζουμε, το αφήνουμε στη φόρμα 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε δίσκο ή σε πιατέλα. Όταν κρυώσει εντελώς το χωρίζουμε στα δύο (ένα καλό μαχαίρι ψωμιού είναι απολύτως κατάλληλο γι αυτή τη δουλειά) .
Αποσπούμε προσεκτικά το πάνω μέρος και απλώνουμε στο κάτω την μαρμελάδα. Σκεπάζουμε ξανά και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)Επειδή όπως προανέφερα δεν είχα μαρμελάδα πορτοκάλι, έβρασα τρία πορτοκάλια και χρησιμοποίησα το ένα για μαρμελάδα (με τον τρόπο που περιγράφω εδώ, μόνο που το άλεσα ολόκληρο στο multi για ευκολία) .
Τα άλλα δύο τα έκανα ελαφρύ γλυκό ώστε να έχω έτοιμο για το επόμενο κέικ…
2)Η αρχική συνταγή έλεγε 1 φακελάκι μπέικιν, 250 gr αλεύρι 00 και ελάχιστο αλάτι αλλά εγώ αντικατέστησα με 260 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
3)Επίσης η αρχική συνταγή έλεγε να καλύψουμε τη φόρμα με χαρτί ψησίματος κι έτσι έκανα την πρώτη φορά.
Τη δεύτερη απλώς λάδωσα τη φόρμα και πριν αναποδογυρίσω το κέικ πέρασα τα τοιχώματα με ένα μαχαίρι.
4)Το κέικ μας άρεσε και με τη μαρμελάδα δαμάσκηνο. Αν λοιπόν σας φαίνεται υπερβολική η ποσότητα τριών πορτοκαλιών αλλάξτε μαρμελάδα!
Εγώ θα δοκιμάσω το κέικ και με άλλα φρούτα…
5) Μπορείτε να βάλετε ένα ωμό πορτοκάλι σε φέτες αντί γλυκό πορτοκάλι στο κέικ. Άλλωστε έτσι έλεγε η αρχική συνταγή.
6)Θα με ευχαριστούσε αν όσοι ήρθατε κατευθείαν στη συνταγή, βλέπατε και την αρχική σελίδα του site . Οι εντυπώσεις και οι παρατηρήσεις σας είναι πολύ σημαντικές! Ακόμη, συγχωρείστε μας για τα προβληματάκια που προκύπτουν από τις αλλαγές. Προσπαθούμε πολύ να αποκαταστήσουμε ό,τι είναι ενοχλητικό…
Σήμερα σκεφτόμουν οτι ηθελα να φτιαξω ενα κεικ με πορτοκάλι ή μανταρίνι και τσουπ! εμφανιστηκε! Καλή διαμονή στην νεα σας σελίδα!ευχαριστουμε για τις ωραιες συνταγούλες!
Χρονια τωρα παρακολουθώ την σελίδα και βλεπω οτι γίνεται καλύτερη, πιο εύχρηστη και πληρέστερη. Εύχομαι ακομα περισσότερη επισκεψιμότητα, παντα επιτυχίες και νίκες. Αν και με τις συνταγές που που δημοσιεύεις όλα αυτα ειναι δεδομένα. Συγχαρητήρια !
Τo site από την αρχή που το παρακολουθώ είναι μοναδικό στο είδος του!!
Τώρα και με τις αλλαγές που γίνονται, εύχομαι να επιτύχει την πρώτη θέση!!
Θερμά συγχαρητήρια!!!!Καλή συνέχεια και επιτυχία στους στόχους σας!!!!
[…] γλυκά. Έτσι βάζω μαρμελάδες στην πορτοκαλόπιτα, στα cakes μου και στα γιαουρτογλυκά […]
ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!1μας αρεσε ολους!!!!!!!
άριστο!!!
Σας ευχαριστώ για το τόσο επαινετικό σχόλιο! Με μια λέξη τα είπατε όλα!