Τα τελευταία χρόνια, παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα εδέσματα της Κρήτης κάνουν την εμφάνισή τους πολύ νωρίτερα. Μερικά μάλιστα μπορώ να πω ότι τα βρίσκουμε ολοχρονίς. Αυτό βέβαια έχει και τα καλά και τα κακά του. Είναι καλό να γεύεσαι μια λιχουδιά όποτε την επιθυμήσεις, αλλά χάνεις κάτι από τη γευστική σου μνήμη. Κάποια πράγματα είναι συνδεδεμένα με συγκεκριμένες μέρες. Επί παραδείγματι , παρόλο που η μαγειρίτσα είναι από τις πιο αγαπημένες μας σούπες , την τρώμε αποκλειστικά και απαράβατα μόνο το βράδυ της Ανάστασης . Με τα χριστουγεννιάτικα είμαστε κάπως πιο …συμβιβαστικοί. Εντάξει, τσιλαδιά δεν φτιάχνει κανείς κάθε μέρα , αλλά όλο και λίγο λουκάνικο ή λίγο απάκι θα καταναλώσουμε μόλις εμφανιστούνε στα κρεοπωλεία μας.
Το πρώτο απάκι για φέτος το δοκιμάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο, το σφουγγάτο με πατάτες. Για το απάκι σας έχω ξαναμιλήσει. Πρόκειται για το πιο άπαχο προϊόν των χοιροσφαγίων των Χριστουγέννων και παρασκευάζεται από εκλεκτό κρέας. Μαρινάρεται σε ξύδι, αρτύζεται με μπαχαρικά , καπνίζεται με αρωματικά και νοστιμίζει ομελέτες, μαγειρευτά, ακόμη και σαλάτες στις σύγχρονες εφαρμογές του. Μια αναζήτηση στο blog (πάνω δεξιά στη σελίδα) με τη λέξη απάκι θα σας «βγάλει» σε κάμποσες συνταγές.
Επειδή κάποιοι στο σπίτι προσέχουμε αυτή την εποχή τις θερμίδες, έφτιαξα εκτός από την κλασική version και μια άλλη, πιο light. Η νοστιμιά της πρώτης εκδοχής ήταν γνωστή και δεδομένη αφού είναι συνηθισμένη πρόχειρη λύση στην κουζίνα μου. Η νοστιμιά της δεύτερης, μας εξέπληξε. Η ιδέα της βασίστηκε στο ελβετικό Rösti το περίφημο εθνικό πιάτο της Ελβετίας με τις τριμμένες πατάτες που τηγανίζονται σε βούτυρο. Μέχρι εκεί όμως οι ομοιότητες. Εγώ τις τηγάνισα σε ελαιόλαδο και πρόσθεσα το απάκι και τα αυγά. Το κέρδος ήταν ο αισθητός περιορισμός των θερμίδων αφού χρησιμοποίησα μόνο 2 κουταλιές ελαιόλαδο για 2 μερίδες.Ακόμη, έγινε πολύ πιο γρήγορα.
Υλικά
Α. Για την κλασική ομελέτα (για 26 νούμερο τηγάνι)
3-4 μέτριες πατάτες
½ κούπα ελαιόλαδο
4 αυγά
100-150 γραμμάρια απάκι
Αλάτι
Προαιρετικά λίγο τριμμένο τυρί (ό,τι έχουμε με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα) ή 2-3 κουταλιές γάλα
Β. Για την light εκδοχή (24 νούμερο τηγάνι, αντικολλητικό)
1 μεγάλη ή 2 μέτριες πατάτες
3 αυγά
100 γραμμάρια απάκι
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
1-2 κουταλιές γάλα
Επί το έργον
Α. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ραβδάκια κανονικού πάχους, όπως συνηθίζουμε στις ομελέτες μας.
Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και τις τηγανίζουμε κανονικά, να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.Δεν χρειάζεται να γίνουν τραγανές.
Τις βγάζουμε σε ένα πιάτο, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να περιμένουν.
Αδειάζουμε το περισσότερο ελαιόλαδο από το τηγάνι και σ’ αυτό που μένει προσθέτουμε το απάκι κομμένο σε κύβους . Το ροδίζουμε απ’ όλες τις μεριές. Ωστόσο σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι και το γάλα ή το τυρί (αν βάλουμε) . Ξανααδειάζουμε τις πατάτες στο τηγάνι και τις στρώνουμε.
Περιχύνουμε και με τα αυγά και περιμένουμε να στερεοποιηθούν και να ροδίσουν από την κάτω πλευρά.
Με ένα καπάκι αναποδογυρίζουμε την ομελέτα
και την αφήνουμε να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά. Τη σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Β.Για τη light εκδοχή:
Τρίβουμε τις πατάτες στον τρίφτη της ντομάτας και τις αλατίζουμε ελαφρά.
Βάζουμε να κάψει το ελαιόλαδο και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν.
Προσθέτουμε το απάκι σε κυβάκια.
Το τηγανίζουμε και αυτό.
Περιχύνουμε με τα αυγά χτυπημένα και αλατισμένα. Περιμένουμε να γίνει η ομελέτα μας από την μια πλευρά και αναποδογυρίζουμε όπως παραπάνω.
Παρατηρήσεις
- Συνοδεύουμε και στις δυο περιπτώσεις με ωμή ή βραστή σαλάτα. Το πιάτο ταιριάζει με ξιδάτες σαλάτες γιατί και το απάκι έχει μαριναριστεί σε ξύδι. Προσωπικά προτιμώ το συνδυασμό με παντζάρια σκέτα με λαδόξυδο ή το πολύ ως απλή παντζαροσαλάτα .
- Πολλές φορές αυτήν την ομελέτα τη φτιάχνω με βραστές πατάτες που έχουν περισσέψει, αλλά νομίζω ότι είναι καλύτερη με τις τηγανητές …απ’ ευθείας!
- Μπορούμε να τηγανίσουμε τις πατάτες σε φριτέζα και να χρησιμοποιήσουμε το τηγάνι μόνο για την ομελέτα. Τότε θα βάλουμε και στην πρώτη περίπτωση μόνο 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο στο τηγάνι.
- Εννοείται ότι οι ποσότητες σε αυγά και απάκι μπορούν να αυξομειωθούν ειδικά στην κλασική εκδοχή. Δηλαδή και 6 αυγά να βάλει κανείς στο 26άρι τηγάνι, δεν είναι υπερβολή για το μέγεθος της ομελέτας. Είναι όμως υπερβολή για πολλά άλλα οπότε περιοριζόμαστε στα 4 (και στα 3 καμιά φορά αν είναι μεγάλα+ λίγο γάλα) που επαρκούν και για τη γεύση και για το δέσιμο της ομελέτας.
ΥΣ. Συγνώμη αν κουράζει η παράθεση τόσων πολλών φωτογραφιών. Δεν ξέρω γιατί δεν “ανέβαιναν” τα κολάζ …
[…] Σφουγγάτο με απάκι […]
[…] αρκετό χρόνο, είναι σχεδόν άπαχο και νοστιμίζει ομελέτες, μακαρονάδες, όσπρια, σαλάτες, και βέβαια […]