Εύκολη «μπουγάτσα» με ζαχαρούχο γάλα (video)

Ένα γλυκό στα γρήγορα!

Από τα πιο εύκολα γλυκά, από εκείνα που μας «λύνουν τα χέρια» σε περιπτώσεις οικογενειακών ή φιλικών τραπεζιών που έχουμε άλλες φροντίδες. Αλλά και σε περιπτώσεις που θέλουμε απλώς ένα γλυκό για το καθημερινό μας τραπέζι αυτή εδώ η μπουγάτσα είναι συνήθως ευπρόσδεκτη από όλους. Συνταγές της …τεμπελομπουγάτσας- όπως την αποκαλούν πολλοί – υπάρχουν άφθονες αλλά ετούτη εδώ έχει μια δυό λεπτομέρειες που θεωρώ ότι κάνουν διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.

Πρώτα πρώτα το ψήσιμο του φύλλου μέχρι να ροδοκοκκινίσει πριν βάλουμε την «κρέμα». Πιστεύω ότι βοηθά να μη λασπώσει το γλυκό μας και να διατηρηθεί τραγανό το φύλλο για αρκετές ώρες.

Μετά, η προσθήκη του αιγοπρόβειου βούτυρου στα υλικά. Το  λέω προαιρετικό, αλλά της δίνει έξτρα νοστιμιά! Εμείς εδώ έχουμε το στακοβούτυρο  (ιδιαίτερη και αγαπημένη βουτυρίλα για όσους την γνωρίζουν) αλλά οποιοδήποτε αιγοπρόβειο από βαζάκι είναι κατάλληλο.

 

Και τέλος η αντικατάσταση μέρος του νερού που διαλύουμε το ζαχαρούχο γάλα με ανθρακούχο νερό, κάνει το αποτέλεσμα πιο αφράτο χωρίς να του στερεί το κριτσάνισμα που όλοι αγαπούμε στα γλυκά με φύλλο. Το έχω καθιερώσει σε γλυκά και αλμυρά που παλιότερα χρησιμοποιούσα υγρή σόδα όπως έχω ξαναγράψει σε παλιότερη συνταγή

 

Αν λοιπόν είμαστε σε φάση «νάχαμε τώρα μια ζεστή ζεστή μπογάτσα», αυτή εδώ  είναι η πιο εύκολη και γρήγορη λύση και δεν υστερεί καθόλου σε αρώματα και γεύση από την κλασική. 

Δοκιμάστε την! 

Υλικά:

450gr (1 συσκευασία)  φύλλο κρούστας  για γλυκά

150gr αγελαδινό βούτυρο

30-50gr (1-2 κουταλιές για τη μυρωδιά!)  αιγοπρόβειο βούτυρο

1 κουτί (397gr) ζαχαρούχο γάλα

150ml νερό

330ml ( 1 μικρό μπουκάλι) ανθρακούχο νερό ΖΑΡΟΣ 

Ξύσμα ενός λεμονιού

2 σωληνάκια βανίλιας

Ζάχαρη άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα.

Επί το έργον:

Αναλυτικά (ελπίζω) φαίνονται όλα τα στάδια της παρασκευής στο βίντεο που ακολουθεί. Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!

Επισημαίνω ότι τα ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να έχει μέγεθος που να καλυφθεί εντελώς από τα φύλλα για να απορροφηθούν σωστά τα υγρά. Επιλέξτε όποιο τρόπο τυλίγματος σας αρέσει. Εγώ έκανα και τους δύο εδώ μόνο και μόνο για να τους δείξω.

Σερβίρουμε την μπουγάτσα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου και την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.  Αν κρυώσει είναι καλύτερα να την ξαναζεστάνουμε ελαφρά πριν την σερβίρουμε.

 

Παρατηρήσεις:

  • Το άρωμα της βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού (ή άλλου εσπεριδοειδούς) της πάει αλλά μπορούμε να παραλείψουμε το ένα από τα δυο και να ενισχύσουμε το άρωμα της κανέλας  προσθέτοντας λίγη στην κρέμα.
  • Είναι καλύτερος ο πιο λεπτός τρίφτης για το ξύσμα αλλά δεν είχα στο χώρο που τραβήξαμε το βίντεο γι αυτό το «έκρυβα» από την επιφάνεια της μπουγάτσας .
  • Αν χρειαστεί σκεπάζουμε ενδιάμεσα το γλυκό ώστε να μην αρπάξουν πολύ τα φύλλα αλλά το τελευταίο δεκάλεπτο την ψήνουμε ξεσκέπαστη να μη μαλακώσουν από ατμούς.
  • Δεν χρειάζεται να κάνουμε κλαριφιέ το βούτυρο γιατί η μπουγάτσα σερβίρεται πασπαλισμένη με ζάχαρη και στο πλαίσιο του «θέλω ένα γλυκό στα γρήγορα» , δεν μας πειράζει. Αν βέβαια έχουμε ήδη έτοιμο, τόσο το καλύτερο! Πάντως δεν περιχύνουμε στο τέλος με το βούτυρο που έχει μείνει για να μη χαλάσουμε την εικόνα του φύλλου. Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε πινέλο για την επιφάνεια.
  • Δεν πασπαλίζουμε ολόκληρο το γλυκό (εκτός αν το καταναλώσουμε άμεσα) με την άχνη γιατί μπορεί να «πανιάσει» το φύλλο. Καλύτερα μια μια μερίδα.

Καλό σας βράδυ! 

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος.  Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα  που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Print Friendly, PDF & Email