Γλυκά

Κέικ καρύδας με γλάσο καρύδας και πορτοκαλιού ή λεμονιού

Κέικ καρύδας με γλάσο καρύδας και πορτοκαλιού ή λεμονιού

Ελαφρύ και απολαυστικό!

DSC_0306

Σας έχει τύχει να «κολλήσετε»  σε μια συνταγή για κάποιο διάστημα; Ε, εμείς τον τελευταίο καιρό έχουμε κολλήσει σ’ αυτό το κέικ! Είναι ελαφρύ, σχετικά μικρό για να μη μπαγιατεύει και είναι απολαυστικό σκέτο ή με συνοδεία παγωτού.

DSC_0301

Το αραιό γλάσο πορτοκαλιού ή λεμονιού λειτουργεί σαν ελαφρύ σιρόπι και το κάνει νωπό. Θα μου πείτε, τέτοια εποχή πορτοκάλι; Ευτυχώς η ποικιλία των καλοκαιρινών πορτοκαλιών μπορεί να μην έχει το καλύτερο ξύσμα (απ’ αυτό όμως έχω στην κατάψυξη) αλλά έχει αρκετά γλυκό και νόστιμο χυμό!

DSC_0294

Οι ποσότητες των υλικών είναι τόσες όσες να χωράνε για χτύπημα στο multi αν δεν θέλουμε να βάλουμε στη μέση μίξερ χεριού. Και η παρασκευή του πάλι σε όσο χρόνο χρειάζεται ο φούρνος να έλθει στη σωστή θερμοκρασία! Η λιπαρή ουσία είναι ελαιόλαδο κυρίως αλλά με μια μικρή προσθήκη βούτυρο, αν θέλουμε έξτρα άρωμα…

DSC_0297

Χρειάστηκαν 4 φορές με διάφορους συνδυασμούς ποσοτήτων για να καταλήξω στο “τερπνόν και ωφέλιμον”!  Πάλι έγιναν διάφορες δοκιμές –παραλλαγές παλιάς συνταγής που περιείχε γάλα και βούτυρο μέχρι να καταλήξω στα υλικά που σας δίνω σήμερα.

DSC_0007

Για όσους θέλουν να αποφύγουν τελείως τα ζωικά λιπαρά υπάρχει το πολύ ελαφρύ σιροπιαστό κέικ καρύδας (μόνο με 1/2 κούπα γάλα). Φυσικά για όσους δεν φοβούνται  τα λιπαρά του βουτύρου και τα αυγά υπάρχει πάντα το εξαιρετικό ρεβανί με ινδοκάρυδο 

DSC_0015

Οι δοκιμαστές λένε ότι το γλάσο «είναι όλα τα λεφτά» και προτείνουν τη χρήση του και σε άλλα κέικ. Η πρωτοτυπία του κέικ είναι ότι ενώ δεν είναι σιροπιαστό όπως τα προηγούμενα, είναι αρκετά υγρό λόγω του χυμού . Σ’ εμάς αρέσουν τα “ζουμερά” κέικ γι αυτό εγώ βάζω χυμό δύο πορτοκαλιών, περίπου 150 ml.

DSC_0304

Υλικά:

125 ml (μισή δοσομετρική κούπα) ελαιόλαδο

50 gr βούτυρο (2 κουταλιές της σούπας)

250 gr ζάχαρη (1 κούπα και 2 κουταλιές της σούπας)

2 αυγά

200 gr γιαούρτι

280 gr (2 δοσομετρικές κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

60 gr (2/3 δοσομετρικής κούπας) τριμμένη καρύδα

Ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού

Για το γλάσο:

100 ml -150 ml χυμό πορτοκαλιού, ή  ανάμεικτο με χυμό λεμονιού

60- 100 gr (2/3 -1 κούπα) καρύδα

Άχνη ζάχαρη (περίπου μια κούπα, βλ. παρατηρήσεις)

Επί το έργον:

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

κεικ καρυδας1

Χτυπάμε στο multi (ή σε μίξερ χεριού) τα 5 πρώτα υλικά, και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.

κεικ καρυδας3

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα, ένα ένα ή ανακατωμένα .

κεικ καρυδας

Ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα  ( 24Χ12) ή σε στρογγυλή  (26 νούμερο) και ψήνουμε σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ , για 50-60 λεπτά στον ήδη προθερμασμένο φούρνο.

κεικ καρυδας4

Όταν ψηθεί, το αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Φτιάχνουμε το γλάσο: Τρίβουμε στο multi την καρύδα να γίνει πιο λεπτή και την προασθέτουμε στο χυμό.

κεικ καρυδας2

Προσθέτουμε ζάχαρη άχνη μέχρι να έχουμε ένα ρευστό μείγμα.

κεικ καρυδας6

Αφού κρυώσει το κέικ  στρώνουμε το γλάσο στην επιφάνειά του

κεικ καρυδας5

και όταν στερεοποιηθεί σερβίρουμε.

DSC_0303

Παρατηρήσεις:

1)Η ποσότητα της άχνης δεν δίνεται με ακρίβεια γιατί ανάλογα με το πόσο υγρό θέλουμε το κέικ μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα του χυμού, άρα θα αυξηθεί και η άχνη. Θέλουμε να είναι ρευστό το αποτέλεσμα για να τραβήξει υγρό και το κέικ. Η ποσότητα του χυμού είναι μεγάλη οπότε το σκέτο λεμόνι πιθανόν να δίνει πολύ ξινό αποτέλεσμα. Το δοκίμασα με ανάμεικτο (1 λεμόνι-1 πορτοκάλι ) και ήταν πολύ ωραίο.

2)Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με ελαιόλαδο ή το ελαιόλαδο με βούτυρο (βούτυρο εξ ολοκλήρου είχε η αρχική συνταγή) και το γιαούρτι με γάλα. Έβαλα γιαούρτι κοινό με κανονικά λιπαρά.

3)Αντί  αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 2 κουταλιές μπέικιν , ½ κουταλάκι σόδα και μια τσιμπιά αλάτι.

4) Αν η φόρμα μας είναι σιλικόνης δεν χρειάζεται προετοιμασία. Αλλιώς στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ή λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι.

5) Χρειάστηκε 50 λεπτά στην στρογγυλή φόρμα για να ψηθεί γιατί είχε μικρότερο πάχος , ενώ στη μακρόστενη πήρε στο δικό μου φούρνο ολόκληρη την ώρα. Σε κάθε περίπτωση κάνουμε τη δοκιμή με το μαχαίρι.

Καλό απόγευμα!

[yumprint-recipe id=’84’]

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!