Τα πιο τραγανά κριτσίνια μου!
Εξ αναβολής θα έλεγα πως είναι αυτή η ανάρτηση… Έτοιμη την είχα για την προηγούμενη Κυριακή όταν διαπίστωσα έλλειψη νωπής μαγιάς στην αγορά (τουλάχιστον στη δική μου περιοχή). Έτσι αποφάσισα να τα ξαναφτιάξω αυτά τα κριτσίνια, για πρώτη φορά με ξηρή μαγιά. Το αποτέλεσμα: καμιά διαφορά από τη νωπή, οπότε τώρα την προτείνω άφοβα!
Τα κριτσίνια αυτά είναι από τα πιο αγαπημένα μου. Παρόλο που υπάρχουν ήδη δυο συνταγές στο site (με καρότο και με αλεύρι ολικής), αυτά τα θεωρώ πιο …κριτσίνια! Τραγανά, χωρίς άλλο άρωμα πέρα από το άρωμα του φρυγανισμένου ψωμιού και ιδανικά για μασούλισμα, σκέτα ή με μια σαλάτα αλοιφή, ένα dip όπως αυτό των φωτογραφιών!
Ξέρετε ποια εννοώ. Αυτά, τα μακριά και λεπτά. Που κυκλοφορούν σκέτα ή με σουσάμι και είναι ιδανικό συνοδευτικό μιας πιατέλας τυριών ή αλλαντικών! Θα τα έχετε δει τυλιγμένα με λεπτοκομμένες φέτες εξαιρετικών αλλαντικών. Εθιστικά είναι τα άτιμα.. Δυστυχώς δεν μπορείς να μείνεις μόνο σε ένα!
Όχι που να την παινέσω, αλλά θεωρώ ότι η συνταγή μου δίνει πιο νόστιμα κριτσίνια από διάφορα έτοιμα που έχω αγοράσει κατά καιρούς. Μετά από δοκιμές διάφορων συνταγών έχω καταλήξει σε τούτη εδώ την απλή συνταγή, με υλικά που υπάρχουν πάντα στο σπίτι. Επί πλέον δεν έχουν κρασί και μπορούν να τα καταναλώσουν άφοβα και μικρά παιδιά!
Ειδικά μετά τη διαπίστωση ότι ΚΑΙ η ξηρή μαγιά είναι κατάλληλη για την παρασκευή τους, δεν υπάρχει κάποιο υλικό που δεν έχουμε στο ντουλάπι μας όποτε σκεφτούμε να τα φτιάξουμε. Διατηρούνται αρκετές μέρες και μένουν τραγανά και νόστιμα, λαχταριστό σνακ χωρίς ζάχαρη ακόμη και σκέτα!
Επισημαίνω εδώ ότι η χρήση του μεταλλικού νερού σ’ αυτή τη ζύμη δεν είναι δική μου επινόηση. Την είχα δει σε ένα βιβλίο με γαλλικές συνταγές όπου υπήρχε και συνταγή παρόμοιων κριτσινιών και θεωρώ ότι έχει τη σημασία της. Μεταλλικό νερό εδώ στην Κρήτη είναι μόνο το εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ. Αναζητείστε το και οι εκτός του νησιού. Έχει βραβευτεί ως το καλύτερο νερό του κόσμου.
Υλικά
400 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
225-250 ml εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (δείτε παρατηρήσεις)
45 ml ελαιόλαδο και λίγο για το άλειμμα της ζύμης
25 gr νωπή μαγιά ή 8 gr ξηρή μαγιά
Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές σουσάμι της επιλογής μας
Επί το έργον
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι και προσθέτουμε πάνω του όλα τα υλικά. Από το νερό βάζουμε στην αρχή τα 225 ml. Αν η μαγιά μας είναι νωπή τη σπάμε με τα δάκτυλα σε μικρά κομματάκια.
Καλό είναι το αλάτι να είναι σε άλλη πλευρά από τη μαγιά μέχρι να προσθέσουμε το νερό και να αρχίσει το ανακάτεμα. Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 4-5 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα μέχρι το ζυμάρι να γίνει μια μπάλα γύρω του. Αν χρειάζεται προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 25 ml νερό.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήνουμε να ανεβεί πάιρνει 1-1,5 ώρα ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος). Απλώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και την ανοίγουμε σε φύλλο με σχήμα που να μοιάζει με ορθογώνιο (διαστάσεις περίπου 25Χ40).
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και το πιέζουμε με τον πλάστη να κολλήσει στο ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και περιμένουμε να ξανανεβεί (τώρα χρειάζεται περίπου 30 λεπτά). Κόβουμε με ροδέλα ή με μαχαίρι ή με κόφτη ζύμη τα κριτσίνια μας σε πλάτος λίγο παραπάνω από 1 cm και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Αυτά θα μακρύνουν με τη μεταφορά και θα έχουν μήκος όσο το πλάτος του ταψιού της κουζίνας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσουν. Αφού κρυώσουν εντελώς τα φυλάσσουμε σε δοχείο που κλείνει καλά για να μη πάρουν υγρασία.
Παρατηρήσεις
- Ακόμη και η νωπή μαγιά εδώ δεν θέλει ανάπιασμα, μπαίνει κατευθείαν στο αλεύρι.
- Γίνονται 35-45 κριτσίνια ανάλογα με το πάχος τους.
- Μαζί με το σουσάμι, μπορούμε να πασπαλίσουμε το ζυμάρι και με λίγο ανθό αλατιού αν δεν έχουμε πρόβλημα με τα αλμυρά. Τότε ελαττώνουμε λίγο το αλάτι της ζύμης.
- Μπορούμε να ψήσουμε στον αέρα, στους 190 βαθμούς αν θέλουμε να ψήσουμε και τα 2 ταψιά μαζεμένα αλλά ακόμη κι αν ψηθούν στις αντιστάσεις ο χρόνος ψησίματος είναι λιγος και έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα με το δεύτερο ταψί.
- Τελευταία στιγμή έκοψα 1 κριτσίνι σε μικρά τετράγωνα για να τα στριμώξω εδώ κι εκεί επειδή δεν χωρούσε ολόκληρο στο ταψάκι. Υ π έ ρ ο χ α κρουτόνς έγιναν! Την επόμενη φορά μέρος της ζύμη θα κοπεί έτσι!
- Αν δούμε πως δεν είναι όσο τραγανά θα θέλαμε, μετά που θα βγάλουμε και το δεύτερο ταψί από τον φούρνο και αφού τον κλείσουμε, τα βάζουμε όλα μαζί στο ταψί και τα αφήνουμε στο φούρνο μέχρι να κρυώσει εντελώς. Έτσι είναι σαν να τα διπλοφουρνίζουμε!
Να είμαστε καλά! Να έχουμε υπομονή και να προσέχουμε!
Βρείτε μας:
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Έγιναν και αυτά! Πολύ πιο νόστιμα από τα παρόμοια του εμπορίου.Τα πήραμε μαζί μας στις διακοπές. Το απογευματάκι ήταν τέλεια, αλμυρούτσικα!Διατηρήθηκαν άψογα για 7 ημέρες. Τα τιμήσαμε όπως καταλαβαίνετε!’Αρεσαν σε εμάς και σε όσους κέρασα. Το σχήμα τους δεν το πέτυχα τόσο πολύ αλλά δεν μας χάλασε καθόλου αυτό. Την επόμενη φορά καλύτερο. Είναι εξαιρετικά για μπουφέ, συνοδεία μεζέ…
Τα δε κρουτόνς- που έκανα για τον ίδιο λόγο που τα κάνατε και εσεις- έγιναν όντως υπέροχα όπως λέτε και εξαφανίστηκαν στο λεπτό! Να είστε καλά κ. Κασσαπάκη!
Μάλλον ακύρωσα κατά λάθος το σχόλιο μου για τα κριτσίνια. Οπότε το ξαναγράφω.
‘Εγιναν και αυτά. Για τις διακοπές μας. Για το απογευματάκι ήταν καταπληκτικά. Σκέτα τα τρώγαμε, αλμυρούτσικα, νόστιμα. Πολύ καλύτερα από τα παρόμοια του εμπορίου.
Δεν πέτυχα το σχήμα τους. Έκανα λάθος στο μέγεθος του φύλλου της ζύμης. Το άνοιξα ορθογώνιο 37 * 55!!! Το έκοψα στη μέση και έγιναν 45-50 κριτσίνια καλού μεγέθους και ρουστικ σχήματος!! Δεν μας χάλασε καθόλου αυτό. Τα τιμήσαμε εμείς και όσοι κεράστηκαν, σε 7 ημέρες. Διατηρήθηκαν τραγανά και άψογα. Την επόμενη φορά καλύτερο το σχήμα. Είναι εξαιρετικά για μπουφέ, για μεζεδάκι τυλιγμένα με διάφορα… τέλεια κ. Κασσαπάκη.
Ευχαριστώ και πάλι για τα <> που ανακαλύπτω συνεχώς στις συνταγές σας.
Σας ευχαριστώ πολύ! Με συγκινεί η εκτίμηση και τα καλά σας λόγια!