Vegan/vegetarian

Κριτσίνια με μαγιά

Κριτσίνια με μαγιά

Τα πιο τραγανά κριτσίνια μου!

Εξ αναβολής θα έλεγα πως είναι αυτή η ανάρτηση… Έτοιμη την είχα για την προηγούμενη Κυριακή όταν διαπίστωσα έλλειψη νωπής μαγιάς στην αγορά (τουλάχιστον στη δική μου περιοχή). Έτσι αποφάσισα να τα ξαναφτιάξω αυτά τα κριτσίνια, για πρώτη φορά με ξηρή μαγιά. Το αποτέλεσμα: καμιά διαφορά από τη νωπή, οπότε τώρα την προτείνω άφοβα!

Τα κριτσίνια αυτά είναι από τα πιο αγαπημένα μου. Παρόλο που υπάρχουν ήδη δυο συνταγές στο site (με καρότο και με αλεύρι ολικής), αυτά τα θεωρώ πιο …κριτσίνια! Τραγανά, χωρίς άλλο άρωμα πέρα από το άρωμα του φρυγανισμένου ψωμιού και ιδανικά για μασούλισμα, σκέτα ή με μια σαλάτα αλοιφή, ένα dip όπως αυτό των φωτογραφιών!

Κριτσίνια με μαγιά

Ξέρετε ποια εννοώ. Αυτά, τα μακριά και λεπτά. Που κυκλοφορούν σκέτα ή με σουσάμι και είναι ιδανικό συνοδευτικό μιας πιατέλας τυριών ή αλλαντικών! Θα τα έχετε δει τυλιγμένα με λεπτοκομμένες φέτες εξαιρετικών αλλαντικών. Εθιστικά είναι τα άτιμα.. Δυστυχώς δεν μπορείς να μείνεις μόνο σε ένα!

Κριτσίνια με μαγιά

Όχι που να την παινέσω, αλλά θεωρώ ότι η συνταγή μου δίνει πιο νόστιμα κριτσίνια από διάφορα έτοιμα που έχω αγοράσει κατά καιρούς. Μετά από δοκιμές διάφορων συνταγών έχω καταλήξει σε τούτη εδώ την απλή συνταγή, με υλικά που υπάρχουν πάντα στο σπίτι. Επί πλέον δεν έχουν κρασί και μπορούν να τα καταναλώσουν άφοβα και μικρά παιδιά!

Κριτσίνια με μαγιά

Ειδικά μετά τη διαπίστωση ότι ΚΑΙ η ξηρή μαγιά είναι κατάλληλη για την παρασκευή τους, δεν υπάρχει κάποιο υλικό που δεν έχουμε στο ντουλάπι μας όποτε σκεφτούμε να τα φτιάξουμε. Διατηρούνται αρκετές μέρες και μένουν τραγανά και νόστιμα, λαχταριστό σνακ χωρίς ζάχαρη ακόμη και σκέτα!

Κριτσίνια με μαγιά

Επισημαίνω εδώ ότι η χρήση του μεταλλικού νερού σ’ αυτή τη ζύμη δεν είναι δική μου επινόηση. Την είχα δει σε ένα βιβλίο με γαλλικές συνταγές όπου υπήρχε και συνταγή παρόμοιων κριτσινιών  και θεωρώ ότι έχει τη σημασία της. Μεταλλικό νερό εδώ στην Κρήτη είναι μόνο το εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ. Αναζητείστε το και οι εκτός του νησιού. Έχει βραβευτεί ως το καλύτερο νερό του κόσμου.

Παρατηρήσεις

  • Ακόμη και η νωπή μαγιά εδώ δεν θέλει ανάπιασμα, μπαίνει κατευθείαν στο αλεύρι.
  • Γίνονται 35-45 κριτσίνια ανάλογα με το πάχος τους.
  • Μαζί με το σουσάμι, μπορούμε να πασπαλίσουμε το ζυμάρι και με λίγο ανθό αλατιού αν δεν έχουμε πρόβλημα με τα αλμυρά. Τότε ελαττώνουμε λίγο το αλάτι της ζύμης.
  • Μπορούμε να ψήσουμε στον αέρα, στους 190 βαθμούς αν θέλουμε να ψήσουμε και τα 2 ταψιά μαζεμένα αλλά ακόμη κι αν ψηθούν στις αντιστάσεις ο χρόνος ψησίματος είναι λιγος και έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα με το δεύτερο ταψί.
  • Τελευταία στιγμή έκοψα 1 κριτσίνι σε μικρά τετράγωνα για να τα στριμώξω εδώ κι εκεί επειδή δεν χωρούσε ολόκληρο στο ταψάκι. Υ π έ ρ ο χ α κρουτόνς έγιναν! Την επόμενη φορά μέρος της ζύμη θα κοπεί έτσι!

  • Αν δούμε πως δεν είναι όσο τραγανά θα θέλαμε, μετά που θα βγάλουμε και το δεύτερο ταψί από τον φούρνο και αφού τον κλείσουμε, τα βάζουμε όλα μαζί στο ταψί και τα αφήνουμε στο φούρνο μέχρι να κρυώσει εντελώς. Έτσι είναι σαν να τα διπλοφουρνίζουμε!

 

Να είμαστε καλά! Να έχουμε υπομονή και να προσέχουμε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο