Μαμαδίστικο φαγητό με τα όλα του!
Το μήνυμα ήρθε inbox πριν από λίγες μέρες, από μικρομάνα φίλη του site που πολλές φορές έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της στις συνταγές που βρίσκει εδώ και την ευχαριστώ πολύ! Για μια ακόμη φορά συνειδητοποίησα ότι δεν είναι όλα αυτονόητα, κάθε συνταγή έχει αιτία δημοσίευσης γιατί πολλοί πια θέλουν να φτιάχνουν φαγητό στο σπίτι. Όσο εύκολο φαγητό λοιπόν κι αν είναι οι κεφτέδες με πατάτες στον φούρνο, θέλει κι αυτό τις οδηγίες του, έχει τα μυστικά του.
Με έκπληξη διαπίστωσα ότι πράγματι δεν είχα βάλει τη συνταγή οπότε τους έφτιαξα ξανά για να μετρήσω χρόνους και υλικά και να τη δώσω στη φίλη “τσεκαρισμένη” και με λεπτομέρειες. Ειδικά οι λιγότερο έμπειροι θέλουν κάποιες φορές μια σίγουρη λύση αντί να κάνουν πειράματα και να ρισκάρουν τα υλικά τους, ακριβά κάποιες φορές. Όλοι μας έχουμε πετάξει πράγματα, όλοι μας έχουμε αποτυχίες. Όλοι μας έχουμε κόψει το αυγό στο αυγολέμονο, έχουμε κάψει φαγητό, έχουμε φτιάξει ξεφούσκωτα κέικ και κουλουράκια σκληρά σαν πέτρες.
Με τα χρόνια, με την εμπειρία βρίσκουμε το «κουμπί» κάθε συνταγής, την υφή της «μαλακής ζύμης», της «δεμένης σάλτσας», του «σωστά σιροπιασμένου» σιροπιαστού, της καλοδεμένης μαρμελάδας ή γλυκού του κουταλιού. Μερικές φορές η επιτυχία ενός εδέσματος είναι υποκειμενική. Δηλαδή άλλο είναι για μένα το νόστιμο, άλλο για κάποιον άλλο ακόμη και της οικογένειάς μου. Ακόμη, αν σε κάποιον δεν αρέσουν π.χ. τα ρεβίθια, όσο καλομαγειρεμένα κι αν είναι θα τα απορρίψει! Αφήστε που αν η μνήμη του συνδέει ένα φαγητό με καλές ή κακές στιγμές, επηρεάζει και την όρεξή του όταν το γεύεται!
Ετούτο εδώ λοιπόν το απλό φαγάκι, για τα δικά μας οικογενειακά γούστα (ελπίζω και της φίλης που ζήτησε τη συνταγή) θεωρείται επιτυχημένο όταν έχει τα εξής χαρακτηριστικά: πατάτες μαλακές, σάλτσα μελωμένη, αλλά κεφτέδες που δεν έχουν νερουλιάσει μέσα στην σάλτσα και δίνουν την εντύπωση μπιφτεκιών στη σχάρα. Αλλιώς, ας μαγειρέψουμε στην κατσαρόλα τούτο το φαγάκι (κλικ στα πορτοκαλί γράμματα για τη συνταγή) που γίνεται και πιο γρήγορα… Πάντως στις παρατηρήσεις παρακάτω υπάρχει και ο τρόπος για πιο ζουμερούς κεφτέδες.
Ας δούμε λοιπόν τον δικό μου τρόπο για να τηρηθούν οι προαναφερόμενες προδιαγραφές!
Υλικά
Για κεφτέδες που θα φτιάξουμε με ½ κιλό κιμά και σύμφωνα με τη συνταγή που υπάρχει εδώ και με video, θα χρειαστούμε:
700-1000 gr πατάτες ζυγισμένες καθαρισμένες
2 ντομάτες (περίπου 400 gr)
1 κουταλιά (15 ml) πελτέ
½ κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι
Προαιρετικά, πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι
Επί το έργον
Ζυμώνουμε το μείγμα για τους κεφτέδες σύμφωνα με τη συνταγή που μας αρέσει (η δική μου εδώ και με video) και αφήνουμε να περιμένει μέχρι να ετοιμάσουμε τις πατάτες. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες με πάχος περίπου 1,5 cm. Τις αραδιάζουμε σε σκεύος ψησίματος, τις αλατίζουμε, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τις απλώνουμε ώστε να κάνουν μια στρώση (όχι οριζοντίως, ας είναι ανακατεμένες αλλά να μην πέφτει η μια πάνω στην άλλη). Αν θέλουμε αρτύζουμε και με άλλα μπαχαρικά.
Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες (διπλάσιου μεγέθους από αυτούς που θα τηγανίζαμε) και τους τοποθετούμε πάνω από τις πατάτες. Περιχύνουμε και με την τριμμένη ντομάτα μέσα στην οποία έχουμε διαλύσει τον πελτέ. Ας μην πάει πολλή ντομάτα πάνω στους κεφτέδες, ας είναι περισσότερη στις πατάτες. Προσθέτουμε αρκετό νερό στο ταψί. Να μη καλυφθούν οι πατάτες, αλλά να φαίνεται από την επιφάνεια. Ελπίζω να είναι ξεκάθαρο στην φωτογραφία πάνω αριστερά στο παρακάτω κολάζ.
Ψήνουμε το φαγητό μας στους 190-200 βαθμούς (αντιστάσεις) όχι κατ’ ανάγκην σε προθερμασμένο φούρνο, στη σχάρα που είναι λίγο πιο πάνω από το κάτω μέρος του φούρνου. Θα πάρει 1 ώρα και 20 λεπτά ως 1,5 ώρα, και στο ενδιάμεσο θα γυρίσουμε τους κεφτέδες κι από την άλλη πλευρά και θα «κουνήσουμε» λίγο τις πατάτες με ένα πιρούνι να μη πιάσουν στο ταψί. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό αλλά όχι στο τέλος, να μη χαλάσει τη σάλτσα μας! Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
- Κόβω τις πατάτες σε σχετικά μικρό μέγεθος σε σχέση με τα άλλα ψητά μου γιατί ο κιμάς δεν θέλει τον χρόνο που θέλει ας πούμε το χοιρινό ή ακόμη και το κοτόπουλο! Το ίδιο κάνω και με το ψάρι, ετοιμάζεται πολύ γρήγορα και αυτό!
- Στην παρασκευή που φαίνεται στις φωτογραφίες ο κιμάς μου ήταν λιγότερος από ½ κιλό γι αυτό έγιναν 9 μεγάλοι κεφτέδες. Με μισό κιλό φτιάχνω πάνω κάτω 12 μεγάλους κεφτέδες.
- Αν θέλουμε και οι κεφτέδες να «ποτίσουν» με σάλτσα, χρησιμοποιούμε μεγαλύτερο ταψί ώστε να τοποθετηθούν στο ταψί και όχι πάνω από τις πατάτες.
- Αν δεν έχουμε πελτέ μπορούμε να τον παραλείψουμε. Οι ντομάτες τώρα είναι ιδανικές για σάλτσες. Τον χειμώνα εμείς προτιμούμε την εκδοχή με λεμόνι ή με έτοιμη σάλτσα (σπιτική ή του εμπορίου).
Εξαιρετική συνταγή!! Αφράτα μπιφτέκια, μελωμένες πατάτες. Η καλύτερη εκδοχή του παραδοσιακού φαγητού κατά τη γνώμη μου. Σας ευχαριστώ πολύ!!
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε. Να είστε καλά!