Αλμυρά

Κεφτέδες με πατάτες στον φούρνο

Κεφτέδες με πατάτες στον φούρνο

Μαμαδίστικο φαγητό με τα όλα του!

Το μήνυμα ήρθε inbox πριν από λίγες μέρες, από μικρομάνα φίλη του site που πολλές φορές έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της στις συνταγές που βρίσκει εδώ και την ευχαριστώ πολύ! Για μια ακόμη φορά συνειδητοποίησα ότι δεν είναι όλα αυτονόητα, κάθε συνταγή έχει αιτία δημοσίευσης γιατί πολλοί πια θέλουν να φτιάχνουν φαγητό στο σπίτι. Όσο εύκολο φαγητό λοιπόν κι αν είναι οι κεφτέδες με πατάτες στον φούρνο, θέλει κι αυτό τις οδηγίες του, έχει τα μυστικά του.

Κεφτέδες με πατάτες στον φούρνο

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι πράγματι δεν είχα βάλει τη συνταγή οπότε τους έφτιαξα ξανά για να μετρήσω χρόνους και υλικά και να τη δώσω στη φίλη “τσεκαρισμένη” και με λεπτομέρειες. Ειδικά οι λιγότερο έμπειροι θέλουν κάποιες φορές μια σίγουρη λύση αντί να κάνουν πειράματα και να ρισκάρουν τα υλικά τους, ακριβά κάποιες φορές. Όλοι μας έχουμε πετάξει πράγματα, όλοι μας έχουμε αποτυχίες. Όλοι μας έχουμε κόψει το αυγό στο αυγολέμονο, έχουμε κάψει φαγητό, έχουμε φτιάξει ξεφούσκωτα κέικ και κουλουράκια σκληρά σαν πέτρες.

Κεφτέδες με πατάτες στον φούρνο

Με τα χρόνια, με την εμπειρία βρίσκουμε το «κουμπί» κάθε συνταγής, την υφή της «μαλακής ζύμης», της «δεμένης σάλτσας», του «σωστά σιροπιασμένου» σιροπιαστού, της καλοδεμένης μαρμελάδας ή γλυκού του κουταλιού. Μερικές φορές η επιτυχία ενός εδέσματος είναι υποκειμενική. Δηλαδή άλλο είναι για μένα το νόστιμο, άλλο για κάποιον άλλο ακόμη και της οικογένειάς μου. Ακόμη, αν σε κάποιον δεν αρέσουν π.χ. τα ρεβίθια, όσο καλομαγειρεμένα κι αν είναι θα τα απορρίψει! Αφήστε που αν η μνήμη του συνδέει ένα φαγητό με καλές ή κακές στιγμές, επηρεάζει και την όρεξή του όταν το γεύεται!

Κεφτέδες με πατάτες στον φούρνο

 

Ετούτο εδώ λοιπόν το απλό φαγάκι, για τα δικά μας οικογενειακά γούστα (ελπίζω και της φίλης που ζήτησε τη συνταγή) θεωρείται επιτυχημένο όταν έχει τα εξής χαρακτηριστικά: πατάτες μαλακές, σάλτσα μελωμένη, αλλά κεφτέδες που δεν έχουν νερουλιάσει μέσα στην σάλτσα και δίνουν την εντύπωση μπιφτεκιών στη σχάρα. Αλλιώς, ας μαγειρέψουμε στην κατσαρόλα τούτο το φαγάκι (κλικ στα πορτοκαλί γράμματα για τη συνταγή) που γίνεται και πιο γρήγορα… Πάντως στις παρατηρήσεις παρακάτω υπάρχει και ο τρόπος για πιο ζουμερούς κεφτέδες.

Κεφτέδες με πατάτες στον φούρνο

Ας δούμε λοιπόν τον δικό μου τρόπο για να τηρηθούν οι προαναφερόμενες προδιαγραφές!

Παρατηρήσεις

  • Κόβω τις πατάτες σε σχετικά μικρό μέγεθος σε σχέση με τα άλλα ψητά μου γιατί ο κιμάς δεν θέλει τον χρόνο που θέλει ας πούμε το χοιρινό ή ακόμη και το κοτόπουλο! Το ίδιο κάνω και με το ψάρι, ετοιμάζεται πολύ γρήγορα και αυτό!
  • Στην παρασκευή που φαίνεται στις φωτογραφίες ο κιμάς μου ήταν λιγότερος από ½ κιλό γι αυτό έγιναν 9 μεγάλοι κεφτέδες. Με μισό κιλό φτιάχνω πάνω κάτω 12 μεγάλους κεφτέδες.
  • Αν θέλουμε και οι κεφτέδες να «ποτίσουν» με σάλτσα, χρησιμοποιούμε μεγαλύτερο ταψί ώστε να τοποθετηθούν στο ταψί και όχι πάνω από τις πατάτες.
  • Αν δεν έχουμε πελτέ μπορούμε να τον παραλείψουμε. Οι ντομάτες τώρα είναι ιδανικές για σάλτσες. Τον χειμώνα εμείς προτιμούμε την εκδοχή με λεμόνι ή με έτοιμη σάλτσα (σπιτική ή του εμπορίου).

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο