Vegan/vegetarian

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί και “βασιλικοντολμάδες”

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί και “βασιλικοντολμάδες”
Ντολμάδες με φύλλα βασιλικού:μια πρωτότυπη αρωματική προσθήκη στους κλασικούς αθουλένιους ντολμάδες 
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί και “βασιλικοντολμάδες”
Παρόλο που χρησιμοποιώ αρκετά συχνά βασιλικό στην κουζίνα μου, κυρίως σε σάλτσες και σαλάτες, είχα την εντύπωση ότι είναι μυρωδικό  της ιταλικής κουζίνας κυρίως. To pesto βασιλικού ας πούμε και η σαλάτα caprese   είναι περίπου «εκ των ουκ άνευ» σ’ ένα ιταλικό μενού.
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί και “βασιλικοντολμάδες”
Συνδυάζεται τέλεια με ντομάτα, μελιτζάνα, τυρί και άλλα υλικά. Προστίθεται συχνά σε πιάτα “δημιουργικής κουζίνας”  αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχει πιάτο της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας που τον χρησιμοποιεί σε τόσο μεγάλη ποσότητα. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή του προζυμιού  (ο βασιλικός του Τιμίου Σταυρού) και στο αρωμάτισμα διαφόρων αφεψημάτων και ελαίων.
Είχα ακούσει σε ανύποπτο χρόνο ότι στο Μαλεβίζι (περιοχή του νομού Ηρακλείου για την οποία σας έχω ξαναμιλήσει )  φτιάχνουν μαζί
με τους αθουλένιους , ντολμάδες  με φύλλα βασιλικού. Ρώτησα,  έψαξα   και τελικά βρήκα μια καταγραφή για βασιλικοντολμάδες  στο βιβλίο «Το ελαιόλαδο- ο πολιτισμός της ελιάς» των Ν. και Μ Ψιλάκη – Η. Καστανά . Η αλήθεια είναι ότι δεν τους είχα δοκιμάσει ποτέ.
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί και “βασιλικοντολμάδες”
Τρία είδη βασιλικού! Συγκρίνετε…..
Η περιέργεια μου και ο ιδιαίτερα πλατύφυλλος βασιλικός μου ,  με ώθησαν να δοκιμάσω τον συνδυασμό και σας τον προτείνω αν μπορείτε να βρείτε κολοκυθοανθούς.
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί και “βασιλικοντολμάδες”
Έφτιαξα ντολμάδες με άρωμα βασιλικού 3-4 φορές φέτος το καλοκαίρι. Την πρώτη φορά απλώς  πρόσθεσα 5-6 φυλλαράκια ανάμεσα στους κολοκυθοανθούς. Βλέπετε τους θεωρώ αρκετά πολύτιμους και δεν ήθελα να τους πετάξω σε περίπτωση που δεν μας άρεσαν.
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί και “βασιλικοντολμάδες”
Ο συνδυασμός πέτυχε, και τη δεύτερη φορά έφτιαξα 5-6 ντολμαδάκια. Είχα βάλει όμως και δυόσμο και θεωρώ ότι παραήταν βαρύ το αρωματικό αποτέλεσμα. Την τελευταία φορά , νομίζω ότι πέτυχα αυτό που ήθελα: ένα ελαφρύ άρωμα βασιλικού που έδωσε ιδιαίτερη γεύση στους κολοκυθοανθούς μου. Αν ο βασιλικός μας δεν είναι τόσο πλατύφυλλος ώστε να μπορούμε να τυλίξουμε τα φύλλα του, μπορούμε να δώσουμε άρωμα βασιλικού στους ανθούς μας σκορπώντας ανάμεσά τους φυλλαράκια ή προσθέτοντας λίγο στη γέμιση. Χρησιμοποίησα βασιλικό στο γέμισμα κολοκυθοανθών με κιμά και αυγολέμονο  και ταίριαζε κι εδώ θαυμάσια. Αν περισσέψει γέμιση από ντολμάδες μπορούμε πάντα να γεμίσουμε 1-2 ντομάτες και να τις βράσουμε κι αυτές στην κατσαρόλα μας μαζί με τους υπόλοιπους.
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί και “βασιλικοντολμάδες”

Παρατηρήσεις

  1. Αν ο βασιλικός μας δεν είναι τόσο πλατύφυλλος ώστε να μπορούμε να τυλίξουμε τα φύλλα του, μπορούμε να δώσουμε άρωμα βασιλικού στους ανθούς μας σκορπώντας ανάμεσά τους φυλλαράκια ή προσθέτοντας λίγο στη γέμιση.
  2. Χρησιμοποίησα βασιλικό στο γέμισμα κολοκυθοανθών με κιμά και αυγολέμονο  και ταίριαζε κι εδώ θαυμάσια.
  3. Αν περισσέψει γέμιση από ντολμάδες μπορούμε πάντα να γεμίσουμε 1-2 ντομάτες και να τις βράσουμε κι αυτές στην κατσαρόλα μαςμαζί με τους υπόλοιπους.
  4. Θα παρακαλούσα πολύ, αν κάποιος φίλος του blog γνωρίζει μια πιο αυθεντική εκδοχή της συνταγής, να προσθέσει σε σχόλιο τις παρατηρήσεις του. Αξίζει να καταγραφεί μια τόσο πρωτότυπη προσθήκη, που δεν είναι τελικά νεωτερισμός αλλά έρχεται από την παράδοσή μας!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο