με τους αθουλένιους , ντολμάδες με φύλλα βασιλικού. Ρώτησα, έψαξα και τελικά βρήκα μια καταγραφή για βασιλικοντολμάδες στο βιβλίο «Το ελαιόλαδο- ο πολιτισμός της ελιάς» των Ν. και Μ Ψιλάκη – Η. Καστανά . Η αλήθεια είναι ότι δεν τους είχα δοκιμάσει ποτέ.
Τρία είδη βασιλικού! Συγκρίνετε….. |
Υλικά
Υλικά για περίπου 80 ντολμαδάκια
1 κούπα τριμμένο κρεμμύδι
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (αν έχουμε)
1 κούπα τριμμένη ντομάτα
½ κούπα ελαιόλαδο ( για τη γέμιση, και ακόμα ½ κούπα για την κατσαρόλα)
1 μέτριο κολοκύθι τριμμένο (έδωσε περίπου ¾ κούπας)
¾ κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κούπα ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
Αλάτι
Πιπέρι
Κολοκυθοανθοί, φύλλα βασιλικού, αμπελόφυλλα
Επί το έργον
Πλένουμε τους ανθούς, και τα φύλλα βασιλικού. Ετοιμάζουμε τη γέμιση όπως στη κλασική συνταγή (αφαίρεσα τον άνηθο και το δυόσμο για να μην σκεπάσουν το άρωμα του βασιλικού, και έβαλα περισσότερη ντομάτα. Αντικαθιστώ την αγκινάρα με κολοκυθάκι το καλοκαίρι) . Γεμίζουμε τους κολοκυθοανθούς με μια κουταλιά περίπου από το μείγμα και τους κλείνουμε ώστε να μην ανοίξουν στο βράσιμο. Τους τοποθετούμε στην κατσαρόλα που έχουμε στρώσει με αμπελόφυλλα (αν φτιάξουμε και τέτοιους) ή με κλαδάκια βασιλικού ( αυτό γίνεται για να μη “πιάσουν” ). Ανάμεσά τους σκορπάμε εδώ και κει «βασιλικοντολμάδες».
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και με νερό (να φαίνεται από την επιφάνεια αλλά να μην καλύπτει το φαγητό μας). Βάζουμε σε δυνατή θερμοκρασία και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια (ώστε να μη ανοίξουν κατά) το βράσιμο) και αφήνουμε
να βράσει το φαγητό μας μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Η διαδικασία περιγράφεται με περισσότερες λεπτομέρειες εδώ. Αφήνουμε να «μαρουβίσει» και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με γιαούρτι ή ανθόγαλα.
Παρατηρήσεις
- Αν ο βασιλικός μας δεν είναι τόσο πλατύφυλλος ώστε να μπορούμε να τυλίξουμε τα φύλλα του, μπορούμε να δώσουμε άρωμα βασιλικού στους ανθούς μας σκορπώντας ανάμεσά τους φυλλαράκια ή προσθέτοντας λίγο στη γέμιση.
- Χρησιμοποίησα βασιλικό στο γέμισμα κολοκυθοανθών με κιμά και αυγολέμονο και ταίριαζε κι εδώ θαυμάσια.
- Αν περισσέψει γέμιση από ντολμάδες μπορούμε πάντα να γεμίσουμε 1-2 ντομάτες και να τις βράσουμε κι αυτές στην κατσαρόλα μαςμαζί με τους υπόλοιπους.
- Θα παρακαλούσα πολύ, αν κάποιος φίλος του blog γνωρίζει μια πιο αυθεντική εκδοχή της συνταγής, να προσθέσει σε σχόλιο τις παρατηρήσεις του. Αξίζει να καταγραφεί μια τόσο πρωτότυπη προσθήκη, που δεν είναι τελικά νεωτερισμός αλλά έρχεται από την παράδοσή μας!
Βαγγελιώ,
εγώ πάντα βάζω στη γέμιση των ντολμάδων ή των κολοκυθοανθών και ψιλοκομμένο βασιλικό…
προσέχοντας βέβαια να μην υπερτερεί των άλλων μυρωδικών,έτσι ώστε να αναμειγνύονται αρμονικά…
Οφείλω όμως να ομολογήσω,οτι ντολμαδάκια τυλιχτά σε φύλλα βασιλικού δεν είχα ξανακούσει…
Εχω πλατύφυλλο βασιλικό και την επόμενη φορά θα δοκιμασω να τυλίξω και βασικοντολμάδες,αφαιρώντας βέβαια τον βασιλικό από τη γέμιση…
θα σου πω τα νέα…
φιλιά πολλά…-:))
Βιβή αφού σας αρέσει η γεύση του βασιλικού , θα βρείτε απολαυστικά τα βασιλικοντολμαδάκια!
Βαγγελιώ μου δεν έτυχε να δοκιμάσω ντολμαδάκια τυλιγμένα σε φύλλο βασιλικού αλλά νομίζω πως είναι πάρα πολύ νόστιμα και αρωματικά. Έχω μεγάλη περιέργεια όμως για να σου την αλήθεια!
Καλή εβδομάδα!
Φιλιά!
Ελένη αν έχεις ανθούς δοκίμασέ τα!
στην οικογενεια καταγωγης μου ποτε μα ποτε δεν χρησιμοποιουσαμε βασιλικο στο φαγητο. ηταν μονο για διακοσμηση και για την μυρωδια αλλα οχι στα φαγητα. στο φαγητο τον γνωρισα αφοτου ηρθα στην ιταλια και εχεις δικιο να λες οτι ειναι συνυφασμενος με την ιταλικη κουζινα. αυτα τα ντολμαδακια μου κινουν την περιεργεια. γλυκιζουν λιγο η οχι?
Ειρήνη μου περίμενα τη δική σου άποψη, σαν έμπειρης
στα ιταλικά :-). ¨οχι δεν γλυκίζουν. Ισορροπούν με τη γεύση των κολοκυθοανθών και είναι πολύ νόστιμα!
Ε αυτό μόνο εσύ μπορούσες να το φτιάξεις!!
Πολύ εντυπωσιάστηκα. Βασιλικό πλατύφυλλο έχω δυο χρόνια να πιάσω στη γλάστρα μου δεν προκόβει με τίποτα.
Όμως θα δοκιμάσω να τον προσθέσω στη γέμιση των αμπελόφυλλων.
Την καλησπέρα μου!!
Χα χα, Ξανθή σ' ευχαριστώ! Κι εμένα πέρυσι δεν έγινε ο βασιλικός μου. Φέτος όμως είναι φουντωτός μέχρι τώρα!
Ακουγα τον πατερα μου, που ηταν απο την Κω οτι η θεια μου εκανε ντολμαδακια μικρα τυλιγμενα σε βασιλικο και δεν το πιστευα,νομιζα οτι μου κανε πλακα,να τωρα που το επιβεβαιωνεις και συ,ειμαι απο Ροδο δεν γνωριζω κατι.Θα δοκιμασω ομως καποια στιγμη στο μελλον.Σε ευχαριστω, μου φερες αναμνησεις.
Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία σου! Ώστε είναι νησιώτικο φαγητό οι βασιλικοντολμάδες!
Δεν το έχω ξαναδεί για να είμαι ειλινικρής…..είμαι σίγουρος όμως ότι έγιναν ανάπαρπαστα μετά την παρασκευή τους.
Καλή εβδομάδα.
Έτσι ακριβώς Καμικάζι μου! Ανάρπαστα!
Εξαιρετικοι ιδεα οι βασιλικοντολμαδες… Στους υπολοιπους της οικογενειας δεν ξερω αν θα αρεσουν, σε εμανα σιγουρα! Φετος τους βασιλικους μου τους ρημαξαν τα σαλιγκαρια, ισα που προλαβα να καταψυξω μερικα φυλλα για τον χειμωνα…
Μαρίνα εσύ που είσαι συνηθισμένη στις ιταλικές γεύσεις πρέπει να τους δοκιμάσεις!
Μας αποτελείωσες Βαγγελιώ μου με αυτήν σου την ανάρτηση!!!
Λίλα μου, που και να δοκίμαζες :-)!
Βαγγελιώ μου καλημέρα!
Έχω κι εγώ το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά αυτούς τους ντολμάδες δεν τους είχα προσέξει!
Πρέπει να είναι απίστευτα αρωματικοί! Πραγματικά πολύ ωραία γευστική πρόταση!
Φιλιά!
Κι εγώ Ερμιόνη μου πρώτα τους "άκουσα" κάπου και μετά τους έψαξα στα βιβλία μου! Μου είχαν διαφύγει!
Τι λες τώρα Βαγγελιώ … δεν μπορώ να το πιστέψω … και είμαι περίεργη να δω πως θα είναι απο γεύση.
Φιλιά
Πρέπει να τους δοκιμάσεις Κόννα μου! Αν έχεις τα υλικά μην το αποφύγεις, θα σας αρέσουν!
Πολύ ωραίο Βαγγελιώ μου και πολύ καλή ιδέα! Συμφωνώ ότι καλύτερα να μη μπει άλλο δυνατό αρωματικό μέσα, είμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύ νόστιμοι!
Έτσι Έρι! Γι αυτό δεν τους έβαλα την πρώτη φορά που τους έφτιαξα, γιατί παρά ήταν έντονη η γεύση!
Θα τους δοκιμάσω !
Αγαπώ τους ντολμάδες,κατάγομαι από το Ρέθυμνο και
εμείς εκεί τους φτιάχνουμε. Μια παρατήρηση,
μη βγάζεις το δυόσμο από τους ντολμάδες. Βάλε στη γέμιση
λιγότερο βασιλικό, αλλά ο δυόσμος είναι απαραίτητο συστατικό.
Ήθελα Σοφία μου να δοκιμάσουμε τους βασιλικοντολμάδες :-). Τώρα θα κάνω διάφορους συνδυασμούς :-)!
Αν σου πω ότι πιο εύκολα θα βρω φύλλα πλατύφυλλου από ότι κολοκυθοανθούς, μπορεί να μην με πιστέψεις Βαγγελιώ μου, αλλά έτσι είναι!
Λοιπόν θα το δοκιμάσω αυτό σου το πείραμα σε μικρή ποσότητα παρέα με αμπελόφυλλα. Με ξεσήκωσες :-))
Το πιστεύω, το πιστεύω Πηνελόπη. Έτσι είναι ακόμη κι εδώ που έχουμε κάπως πιο εύκολη πρόσβαση σε τέτοια υλικά :-). Περιμένω τις αλχημείες σου 🙂
Χτες τους εφαγα (μετα απο πλυ καιρο) σε κρητικο μεζεδοπωλειο στην Αθηνα… μουρλια!
ouf! den exw dokimasei basilikontolmades pote, prepi na einai souper! panta vazw se vtolmades alla ayto prepi na einai oneiro Vita mou!
[…] Διαβάστε την υπόλοιπη συνταγή στο cretangastronomy.gr… […]