Πέστε την και pesto ή dip!
Σάλτσες κόκκινης πιπεριάς υπάρχουν ήδη δυο στο site. Αυτό δείχνει από μόνο του πόσο τις αγαπούμε. Εγώ τις λέω σάλτσες, αλλά θα μπορούσαμε να τις πούμε σαλάτες-αλοιφές ή και με τους πιο «μοντέρνους» όρους, dip ή pesto. Οι άλλες δύο είναι ντιπ για ντιπ vegan! Ετούτη εδώ η σάλτσα-σαλάτα έχει μέσα και το τυράκι της. Είναι που την ώρα που βάζω στο multi τις πιπεριές κάθε φορά, βάζω και ό,τι άλλο μου έρθει στο μυαλό είτε επειδή το έχω δει κάπου, είτε αυτοσχεδιάζοντας!
Εδώ λοιπόν η έμπνευση της στιγμής με πήγε στο μισοτελειωμένο σακουλάκι με τα αράπικα φιστίκια που είχα χρησιμοποιήσει στο γλυκό ψυγείου με καραμέλα. Έτσι, σκέφτηκα να αντικαταστήσω το κουκουνάρι που δεν είχα με αυτά. Τυρί για μακαρόνια υπάρχει σχεδόν πάντα στο ψυγείο και επειδή η σάλτσα μου προοριζόταν για μακαρόνια, σκέφτηκα να προσθέσω λίγο κι απ’ αυτό στο multi… Δεν ανακάλυψα τον τροχό, έχω δει αντίστοιχες ιταλικές συνταγές πάρα πολλές! Γι αυτό εξάλλου τη λέω και pesto.
Το αποτέλεσμα μας άρεσε πάρα πολύ και η σάλτσα έχει ήδη παρασκευαστεί 3-4 φορές μιας και είμαστε σε εποχή με άφθονες πιπεριές. Τη δοκιμάσαμε και με τις βίδες μας, αλλά και ως dip με τα κριτσίνια μας (προσεχώς η συνταγή τους, είναι πολύ νόστιμα). Κι αφού οριστικοποιήθηκαν οι αναλογίες και βγήκαν κάποιες αξιοπρεπείς φωτογραφίες, η συνταγή πήρε το δρόμο της δημοσίευσης!
Δεν χρειάζονται πολλές, 3-4 πιπεριές όλες κι όλες που θα μπορούσε να είναι και του εμπορίου για ευκολία. Τα φιστίκια ταίριαξαν πάρα πολύ, μέχρι που σκέφτομαι να τα δοκιμάσω και στις άλλες συνταγές μου, την απλή με τα 3 υλικά όπου μπαίνει το κουκουνάρι και την άλλη σάλτσα πιπεριάς με τον πελτέ της ντομάτας που δεν έχει καθόλου ξηρούς καρπούς.
Υλικά
120 ml-150 gr μεγάλες πιπεριές τύπου Φλωρίνης (ζυγισμένες έτοιμες, ψημένες)
30 ml – 45 ml ελαιόλαδο
30 gr αράπικα φιστίκια
50 gr τυρί της επιλογής μας (δείτε παρατηρήσεις)
2-3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
Καυτερή ή γλυκιά πάπρικα
Επί το έργον
Ψήνουμε στο γκριλ τις πιπεριές όπως περιγράφεται στη συνταγή σάλτσα πιπεριάς με πελτέ. Αφού τις καθαρίσουμε και κρυώσουν αρκετά, τις βάζουμε στο multi ή στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τα αλέθουμε μέχρι το σημείο που μας αρέσει.
Μπορεί να θέλουμε τελείως βελουτέ τη σάλτσα μας ή να μας αρέσει πιο κοκκώδης. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και τα πιπέρια αν χρειάζεται. Την αδειάζουμε σε μπολ, την αφήνουμε στο ψυγείο 1-2 ώρες και τη σερβίρουμε ως ντιπ. Αν την θέλουμε για ζυμαρικό μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε αμέσως.
Παρατηρήσεις
- Προσέχουμε το αλάτι αν το τυρί μας είναι αλμυρό.
- Έχουμε δοκιμάσει τη σάλτσα με ξερό κρητικό αθότυρο, με γραβιέρα και με φέτα. Και οι τρεις εκδοχές μας άρεσαν αν και διέφεραν γευστικά! Με τα μακαρόνια (την πρώτη φορά που την έφτιαξα) δοκιμάστηκε με ξερό αθότυρο και ταίριαξε τέλεια. Με τα κριτσίνια είχα φέτα και έτσι έγινε πιο κρεμώδης.
- Διατηρήθηκε στο ψυγείο 4 μέρες (μετά μας τελείωσε ;-)). Ίσως να διατηρείται και παραπάνω, αλλά λόγω του τυριού εγώ ήθελα να την καταναλώσουμε.
- Οι σάλτσες πιπεριάς ταιριάζουν με όλα τα ψητά αλλά και με όλα τα τηγανητά. Βουτήξτε αν την φτιάξετε μια τηγανητή πατάτα ή ένα κομματάκι από σουβλάκι στο μπολ με τη σάλτσα!
Δοκιμασαμε υην σάλτσα κοκκινης πιπεριάς, τελεια συνταγή.
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε. Και τούτη είναι εξίσου νόστιμη και ταιριάζει πολύ με ζυμαρικά!